Home / Current Affairs / Delhi Current Affairs 2018 in Hindi/English GK Quiz Free Download pdf

Delhi Current Affairs 2018 in Hindi/English GK Quiz Free Download pdf

Delhi Current Affairs

Those, who are going to appear in any competitive examination, must get Delhi Current Affairs 2018 from here. Here on this page we have placed the PDF file of Delhi GK Quiz in Hindi and English, you can download free of cost.

In every competitive exam there is separate section of General Awareness. If you have proper knowledge of current activities happening around you then you will be able to answer every question very easily.

Delhi Hindi/English GK Quiz

So it is necessary that you must be updated with the activities happening around you. Now one think too much and download Delhi Current Affairs 2018 from this page, which is well tailored by the team of www.recruitmentinboxx.com

Delhi Current Affairs

Delhi Current Affairs Highlights:

  • Cabinet approves Trafficking of Persons (Prevention, Protection and Rehabilitation) Bill, 2018.
  • Delhi Government proposes to give reservation of 50% to Delhiites at GB Pant Hospital
  • Parliament approval of Delhi NCR (Special Provisions) Second (Amendment) Bill
  • Delhi High Court: No government land used as graveyard
  • Ode-Eve plan to deal with smuggling in Delhi again
  • Due to Smog, IMA announces health emergency in Delhi
  • दिल्ली के सरकारी स्कूलों में ‘Happiness Curriculum’ आरंभ करने की घोषणा
  • दिल्ली में आनंद कारज मैरिज एक्ट लागू किया गया
  • चुनाव आयोग ने दिल्ली विधानसभा के 20 सदस्यों की सदस्यता रद्द करने की सिफारिश की
  • दिल्ली में ‘डोर स्टेप डिलीवरी योजना’ को उपराज्यपाल की मंजूरी
  • Check the level of noise from mosques’ loudspeakers: NGT
  • Delhi High Level Committee recommends monitoring of school buses
  • Lieutenant Governor of Delhi Anil Baijal bans garbage dumping in the state
  • दिल्ली सरकार द्वारा प्रतिवर्ष 77,000 बुजुर्गों को लाभ देने की योजना
  • महिलाएं भी प्रादेशिक सेना में भर्ती हो सकती हैं: दिल्ली हाई कोर्ट
  • LG’s approval to take over 449 private schools issued by the Delhi government
  • Uber introduces food delivery service in Delhi-NCR
  • 12,072 houses declared in DDA Housing Scheme
  • Decision to install CCTV cameras in Delhi’s DTC and cluster buses
  • Delhi Police launches bicycle patrol
  • Delhi Metro Heritage Line Launched
  • 89 villages of Delhi declared urbanized in Land Pooling Policy
  • Construction of Eastern Peripheral Expressway will be completed by August 2017: Nitin Gadkari
  • VK Shunglu Committee issues report on Kejriwal’s government

You Can Also Check: Awards And Honours Current Affairs

Delhi Current Affairs Quiz

Ques 1. What is the position of India in the Inclusive Internet Index by the Economist Intelligence Unit (EIU)?

  1. 35
  2. 21
  3. 47
  4. 58

Answer: 3

Ques 2. India and signed how much amount of loan with Asian Development Bank (ADB) for improvement and expansion of water supply in Bihar?

  1. $84 million
  2. $68 million
  3. $95 million
  4. $111 million

Answer: 1

Ques 3. Indian government notified the revised Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) between India and this country.

  1. Libya
  2. Sudan
  3. Kenya
  4. Chile

Answer: 3

Read Now: GK Current Affairs

Ques 4. With which country India signed an MOU on Sustainable Urban Development programme & Smart Cities?

  1. Iraq
  2. Indonesia
  3. Germany
  4. China

Answer: 3

Ques 5. With which bank India Signed $84 Million Loan For Water Supply In Bihar?

  1. Reserve Bank of India
  2. Asian Development Bank
  3. State Bank of India
  4. Federal Bank

Answer: 2

Ques 6. Which state cricket team has won the 2018 Vijay Hazare trophy?

  1. Saurashtra
  2. Karnataka
  3. Maharashtra
  4. Hyderabad

Answer: 2

Ques 7. Which city hosted the 2nd India-Korea Business Summit 2018?

  1. New Delhi
  2. Ahmedabad
  3. Shimla
  4. Kochi

Answer: 1

Must Check: Science & Technology Current Affairs

Ques 8. What is the India’s GDP growth rate forecast for year 2018, as per latest report by Moody’s Investors Service?

  1. 6 %
  2. 7 %
  3. 5 %
  4. 8 %

Answer: 1

Ques 9. The Nimoo Bazgo Power Project (NBPP) is located in which state?

  1. Himachal Pradesh
  2. Jammu & Kashmir
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Answer: 2

Ques 10. The Reserve Bank of India (RBI) has recently raised currency derivative trade limit to how much amount for residents and foreign portfolio investors?

  1. $150 million
  2. $200 million
  3. $50 million
  4. $100 million

Answer: 4

Ques 11.Which high-level committee of Union Government has recently approved financial assistance to several flood affected states?

  1. Rajiv Gauba committee
  2. Rajnath Singh committee
  3. Arun Jaitley committee
  4. Rajiv Kumar committee

Answer: 2

Check Out Here: Sports Current Affairs

Ques 12.Kanakalata Mohanty, the noted author has passed away. She was associated with which language?

  1. Malayalam
  2. Tamil
  3. Telugu
  4. Odia

Answer: 4

Ques 13.Who has bagged the prestigious Aravindan Puraskaram for the best debutant director of 2017?

  1. Sanju Surendran
  2. P S Manu
  3. Sagar Chaya Vanchar
  4. Atanu Ghosh

Answer: 3

Ques 14. What is the theme of the 15th Edition of BioAsia conference 2018?

  1. Right Time, Right Now
  2. Power of the Fast, Force of the Future
  3. Leveraging India to Succeed Globally
  4. New Era of Life sciences

Answer: 1

Ques 15. The Tamil Nadu government has tied up with which software company to accelerate cloud technology adoption?

  1. Alphabet
  2. Tata
  3. Infosys
  4. Microsoft

Answer: 4

Ques 16. The 7th Meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India Relations was recently held in which city?

  1. Kanpur
  2. Shimla
  3. Kathmandu
  4. New Delhi

Answer: 3

Download From Here: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Ques 17. The Union Government has launched 2nd project of Swajal Yojana in which state?

  1. Uttar Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Chattisgarh
  4. Gujarat

Answer: 2

Ques 18. Recently, CSIR has signed MoU with IORA to designate CIMAP as coordinating center on medicinal plants. Where is the headquarters of Central Institute of Medicinal and Aromatic Plants (CIMAP)?

  1. Lucknow
  2. Jaipur
  3. Bhopal
  4. Delhi

Answer: 1

Ques 19. Who led the Indian delegation at the 20th Conference of Commonwealth Education Ministers (20CCEM)?

  1. Satya Pal Singh
  2. Manoj Sinha
  3. Mahesh Sharma
  4. Jitendra Singh

Answer: 2

Ques 20. The Central institute of Psychiatry is located in which city?

  1. Shimla
  2. Pune
  3. Ranchi
  4. Kolkata

Answer: 3

Press Here To Download PDF Of Delhi Current Affairs 2018 In Hindi

Note:

We hope that all the details about Delhi Current Affairs 2018 mentioned above will be helpful for you. You may stay in touch with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates as we update our pages time to time.

You May Also Like To Check This Section

Pratiyogita DarpanMeetings And Summits Current Affairs
Latest Current AffairsRailway Current Affairs
Top 100 Career OptionsDefence Current Affairs
More Government JobsLatest Private Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *