Home / Question Paper / IBPS Specialist Officer Question Paper 2016|2015|2014 Previous Year Papers

IBPS Specialist Officer Question Paper 2016|2015|2014 Previous Year Papers

IBPS Specialist Officer Question Paper

ibps-specialist-officer-question-paperAre you preparing for IBPS SO? Then check out Previous Year Question Papers from here! IBPS Specialist Officer Question Paper is available here for all the candidates who are all set to appear in the examination of Specialist Officer. Institute of Banking Personnel Selection is a government organization which conducts competitive exam to select promising candidates for the post of SO. Aspirants who are willing to attend the examination, they can check out IBPS Specialist Officer Question Paper of 2016, 2015, 2014 by following this page.

For further information about Institute of Banking Personnel Selection Specialist Officer Examination Previous Year questions Papers, you can follow up this page created by the expert team of www.recruitmentinboxx.com. Below some tips are mentioned which will help you to qualify your examination, have a look.

IBPS Specialist Officer Paper Examination Pattern:

Candidates who are preparing for Institute of Banking Personnel Selection SO examination, they have to cover all the below mention topic to crack the examination. You can study all below topics with equal stamina

S.NO. Subjects
1 Reasoning
2 Quantitative Aptitude
3 English Language
4 General Awareness (Basic)

Get Detailed: IBPS Specialist Officer Syllabus

IBPS Specialist Officer Question Paper

Q1. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

  1. 71 years
  2. 72 years
  3. 74 years
  4. 77 years

Answer: 1

Q2. An institute organised a fete and 1/5 of the girls and 1/8 of the boys participated in the same. What fraction of the total number of students took part in the fete?

  1. 2/13
  2. 13/40
  3. Data inadequate
  4. None of these

Answer: 3

Q3. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

  1. 8
  2. 12
  3. 16
  4. 24

Answer: 1

Must Read: IBPS Question Papers

Q4. The 30 members of a club decided to play a badminton singles tournament. Every time a member loses a game he is out of the tournament. There are no ties. What is the minimum number of matches that must be played to determine the winner?

  1. 15
  2. 29
  3. 61
  4. None of these

Answer: 2

Q5. A tailor had a number of shirt pieces to cut from a roll of fabric. He cut each roll of equal length into 10 pieces. He cut at the rate of 45 cuts a minute. How many rolls would be cut in 24 minutes?

  1. 32 rolls
  2. 54 rolls
  3. 108 rolls
  4. 120 rolls

Answer: 4

Q6. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Check Out: IBPS Study Material

Q7. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925

Answer: 4

Q8. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 3

Q9. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

  1. 6 hours
  2. 10 hours
  3. 15 hours
  4. 30 hours

Answer: 3

START: Online Practice Test for IBPS

Q10. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?

  1. 3 : 7
  2. 5 : 7
  3. 7 : 3
  4. 7 : 5

Answer: 3

Q11. (Sentence Correction) The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. had done
  4. does

Answer: 4

Q12. (Completing Sentence) Despite his best efforts to conceal his anger…

  1. people came to know that he was annoyed
  2. he failed to give us an impression of his agony
  3. he succeeded in camouflaging his emotions
  4. he could succeed in doing it easily

Answer: 1

Read Here: Bank Interview Questions and Answers

Q13. (One Word Substitutes) Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Answer: 3

Q14. (Find Synonyms) EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: 1

Q15. (Find the correctly spelt words.)

  1. Efficient
  2. Treatmeant
  3. Beterment
  4. Employd

Answer: 1

Also Check: Bank Coaching Centers

Q16. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Q17. What is common between Kutty, Shankar, Laxman and Sudhir Dar?

  1. Film Direction
  2. Drawing Cartoons
  3. Instrumental Music
  4. Classical Dance

Answer: 2

Q18. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Jhelum and Chenab
  2. Sutlej and Beas
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 1

Q19. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  • it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  • it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  • the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  • All of the above

Answer: 4

Know More: Top 25 Bank Interview Questions

Q20. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?

  1. Literature
  2. Community Welfare
  3. Government Service
  4. Journalism

Answer: 3

Tips to Crack IBPS Specialist Officer Examination:

Here are some tips which will help to qualify the examination:

  • Candidates should not take stress while preparing for the examination.
  • Applicants must manage their time according to the studies.
  • Revise the questions of every subject again and again.
  • During the time of examinations, don’t study any new topics.
  • Focus on your studies rather than wasting your time.

Get Here: Bank Exam Preparation Tips

So applying entrants start preparing from given IBPS Specialist Officer Question Paper and evaluate your performance as the competition is very tough. If you have any query related to the posts, you can simply leave a comment in below mention comment box. Our experts will try to sort out your problem as soon as possible. You can book mark our portal www.recruitmentinboxx.com by pressing Ctrl + D to collect all the upcoming details.

You May Also Like To Check This Section

IBPS Specialist Officer Result IBPS Specialist Officer Eligibility Criteria
IBPS Specialist Officer Recruitment IBPS Specialist Officer Salary
IBPS Notification IBPS Cut Off Marks
IBPS Score Card IBPS RRB Notification

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>