Home / Question Paper / IBPS Specialist Officer Question Paper | Previous Year Papers Download

IBPS Specialist Officer Question Paper | Previous Year Papers Download

IBPS Specialist Officer Question Paper

In order to start preparation for any of the competitive exam, Previous Year Papers plays a very important role. Applicants, who’ve applied for IBPS SO Exam, can download IBPS Specialist Officer Question Paper from here and prepare well.

Through IBPS Specialist Officer Previous Year Question Papers, you can easily understand which type of question will be asked in IBPS Specialist Officer Exam. Browse this page and get IBPS SO Question Paper in pdf format.

Is it important to prepare through Previous Year Papers?

Yes, because by solving IBPS Specialist Officer Model Question Paper, you can easily evaluate various things, such as how to manage time in IBPS Exam, get proper information about marking scheme etc.

For further information about IBPS SO Sample Question Paper, you can follow up this page, which is created by the expert team of www.recruitmentinboxx.com. Below some tips are mentioned, which will help you to qualify your examination, have a look.

IBPS Specialist Officer Question Paper

Following IBPS Specialist Officer Question And Answer will helpful for you to prepare well in systematic way, please have a look…

Q1. The total of the ages of Amar, Akbar and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

  1. 71 years
  2. 72 years
  3. 74 years
  4. 77 years

Answer: 1

Q2. An institute organised a fete and 1/5 of the girls and 1/8 of the boys participated in the same. What fraction of the total number of students took part in the fete?

  1. 2/13
  2. 13/40
  3. Data inadequate
  4. None of these

Answer: 3

Q3. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

  1. 8
  2. 12
  3. 16
  4. 24

Answer: 1

Must Read: IBPS Question Papers

Q4. The 30 members of a club decided to play a badminton singles tournament. Every time a member loses a game he is out of the tournament. There are no ties. What is the minimum number of matches that must be played to determine the winner?

  1. 15
  2. 29
  3. 61
  4. None of these

Answer: 2

Q5. A tailor had a number of shirt pieces to cut from a roll of fabric. He cut each roll of equal length into 10 pieces. He cut at the rate of 45 cuts a minute. How many rolls would be cut in 24 minutes?

  1. 32 rolls
  2. 54 rolls
  3. 108 rolls
  4. 120 rolls

Answer: 4

Q6. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Check Out: IBPS Study Material

Q7. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925

Answer: 4

Q8. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks was 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 3

Q9. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank in the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

  1. 6 hours
  2. 10 hours
  3. 15 hours
  4. 30 hours

Answer: 3

START: Online Practice Test for IBPS

Q10. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?

  1. 3 : 7
  2. 5 : 7
  3. 7 : 3
  4. 7 : 5

Answer: 3

Q11. (Sentence Correction) The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. had done
  4. does

Answer: 4

Q12. (Completing Sentence) Despite his best efforts to conceal his anger…

  1. people came to know that he was annoyed
  2. he failed to give us an impression of his agony
  3. he succeeded in camouflaging his emotions
  4. he could succeed in doing it easily

Answer: 1

Read Here: Best Books Recommended for IBPS SO

Q13. (One Word Substitutes) Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Answer: 3

Q14. (Find Synonyms) EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: 1

Q15. (Find the correctly spelt words.)

  1. Efficient
  2. Treatmeant
  3. Beterment
  4. Employd

Answer: 1

Also Check: IBPS Exam Preparation Tips

Q16. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Q17. What is common between Kutty, Shankar, Laxman and Sudhir Dar?

  1. Film Direction
  2. Drawing Cartoons
  3. Instrumental Music
  4. Classical Dance

Answer: 2

Q18. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Jhelum and Chenab
  2. Sutlej and Beas
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 1

Q19. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  • it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  • it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  • the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  • All of the above

Answer: 4

Know More: IBPS Sample Paper

Q20. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?

  1. Literature
  2. Community Welfare
  3. Government Service
  4. Journalism

Answer: 3

Press Here To Download IBPS Specialist Officer Question Paper PDF

IBPS Specialist Officer Paper Examination Pattern:

Candidates who are preparing for Institute of Banking Personnel Selection SO examination, they have to cover all the below mention topic to crack the examination. You can study all below topics with equal stamina

S.NO.Subjects
1Reasoning
2Quantitative Aptitude
3English Language
4General Awareness (Basic)

Get Detailed: IBPS Specialist Officer Syllabus

Tips to Crack IBPS Specialist Officer Examination:

Here are some tips which will help to qualify the examination:

  • Candidates should not take stress while preparing for the examination.
  • Applicants must manage their time according to the studies.
  • Revise the questions of every subject again and again.
  • During the time of examinations, don’t study any new topics.
  • Focus on your studies rather than wasting your time.

Get Here: Bank Exam Preparation Tips

Final Note:

So, applying entrants start preparing from given IBPS Specialist Officer Question Paper and evaluate your performance as the competition is very tough. If you have any query related to IBPS SO Previous Year Question Papers, you can simply leave a comment in below mention comment box.

Our experts will try to sort out your problem of IBPS Specialist Officer Sample Question Paper as soon as possible. You can book mark our portal www.recruitmentinboxx.com by pressing Ctrl + D to collect all the upcoming details about IBPS SO Model Question Paper. Thank you…

You May Also Like To Check This Section

IBPS Specialist Officer SalaryIBPS SO Admit Card
IBPS SO NotificationIBPS SO Score Card
IBPS Specialist Officer RecruitmentIBPS SO Eligibility Criteria
IBPS NotificationIBPS Exam Calendar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *