Home / Question Paper / JEE Advanced Question Paper 2018 Paper 1 & 2 Solution Download PDF Online

JEE Advanced Question Paper 2018 Paper 1 & 2 Solution Download PDF Online

JEE Advanced Question Paper

Refine your preparation with JEE Advanced Question Paper!!! IIT Madras is going to conduct the JEE Advance Examination on 20-05-2018. By practicing the JEE Advanced Question Paper 2018 candidates will get to know about the standard of examination they are going to face.

Further the JEE Advanced 2018 Question Paper With Solution also helps candidates in getting details about the exam pattern and marking scheme. Considering all these facts here we have given all details about the JEE Advanced Question Paper 1 & 2 2018 along with JEE Advanced 2018 Question Paper With Solution PDF Download links

JEE Advanced Question Paper Download!!!

Candidates have to get prepared who are going to appear for IIT JEE MAIN Exam. Students may download IIT JEE Advanced Question Paper for their good practice from this page. On this page, we are providing JEE Advanced Sample Papers for the previous year also. The candidates may also download JEE Advanced Question Paper in PDF format by scrolling down this page.

JEE MAIN Exam is known as Joint Entrance Exam which is conducted by Central Board of Secondary Education at National Level Examination. This exam is mostly held in the month of April. To know more about to download JEE Advanced Question Paper through this page this is created by the team of www.recruitmentinboxx.com.

JEE Advanced Question Paper

Ques.1: The assumption in the theory of bending of beams, is :

  1. material is homogeneous
  2. material is isotropic
  3. Young’s modulus is same in tension as well as in compression
  4. each layer is independent to expand or to contract
  5. all the above.

Answer: 5

Ques.2: The shape factor of standard rolled beam section varies from

  1. 1.10 to 1.20
  2. 1.20 to 1.30
  3. 1.30 to 1.40
  4. 1.40 to 1.50

Answer: 1

Check Now: IIT JEE Coaching Institutes

Ques.3: Shear strain energy theory for the failure of a material at elastic limit, is due to

  1. Rankine
  2. Guest or Trecas
  3. Venant
  4. Haig
  5. Von Mises.

Answer: 5

Ques.4: The point of contraflexure is the point where

  1. M. changes sign
  2. M. is maximum
  3. M. is minimum
  4. F. is zero.

Answer: 1

Ques.5: The normal component of a force inclined through θ° is obtained by multiplying the force by

  1. sin θ
  2. cos θ
  3. tan θ
  4. sin θ cos θ
  5. sin2θ

Answer: 4

Ques.6: Stress may be defined as

  1. force per unit length
  2. force per unit volume
  3. force per unit area
  4. none of these

Answer: 3

Read Here: How To Maximize Your Score In Exam

Ques.7: Total strain energy theory for the failure of a material at elastic limit, is known

  1. Guest’s or Trecas’ theory
  2. Venant’s theory
  3. Rankine’s theory
  4. Haig’s theory
  5. Von Mises’s theory.

Answer: 4

Ques.8: In a mortar, the binding material is

  1. cement
  2. sand
  3. surkhi
  4. cinder

Answer: 1

Ques.9: Lacquer paints

  1. are generally applied on structural steel
  2. are less durable as compared to enamel paints
  3. consist of resin and nitro-cellulose
  4. contain alcohol as thinner
  5. all the above.

Answer: 5

Ques.10: Wrought iron contains carbon upto

  1. 25%
  2. 0%
  3. 5%
  4. 2%.

Answer: 1

Question 11: If Logx (1 / 8) = – 3 / 2, then x is equal to

  1. 4
  2. 4
  3. 1 / 4
  4. 10

Answer: 2

To Check Complete IIT JEE Advance Syllabus: Visit This Link

Question 12: 20 % of 2 is equal to

  1. 20
  2. 4
  3. 4
  4. 04

Answer: 3

Question 13: The probability that an electronic device produced by a company does not function properly is equal to 0.1. If 10 devices are bought, then the probability, to the nearest thousandth, that 7 devices function properly is

  1. 057
  2. 478
  3. 001
  4. 0

Answer: 1

Check Out: JEE Advanced Exam Cracking Tips

Question 14: The period of 2 sin x cos x is

  1. 4 pi 2
  2. 2 pi
  3. 4 pi
  4. pi

Answer: 4

Question 15: The exam scores of all 500 students were recorded and it was determined that these scores were normally distributed. If Jane’s score is 0.8 standard deviation above the mean, then how many, to the nearest unit, students scored above Jane?

  1. 394
  2. 250
  3. 400
  4. 106

Answer: 4

Question 16: If is a function such that f(x) < 0. The graph of the new function g defined by g(x) = | f(x) | is a reflection of the graph of f

  1. on the y axis
  2. on the x axis
  3. on the line y = x
  4. on the line y = – x

Answer: 2

START NOW: Free Online Test Series

Question 17: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Question 18: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Quick Related Links:

Question 19: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Question 20: Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Question 21: Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

Question 22: The Henry’s law constant for the solubility of N2 gas in water at 298 K is 1.0 × 105 atm. The mole fraction of N2 in air is 0.8. The number of moles of N2 from air dissolved in 10 moles of water at 298 K and 5 atm pressure is-

  1. 0*10−4
  2. 0*10−5
  3. 0*10−4
  4. 0*10−6

Answer: 1

To Know Best IIT JEE Coaching Classes For High Scoring Marks: Hit Here

Question 23: The reaction of P4 with X leads selectively to P4O6. The X is

  1. Dry O2
  2. A mixture of O2 and N2
  3. Moist O2
  4. O2 in the presence of aqueous NaOH

Answer: 2

Question 24: Among cellulose, poly (vinyl chloride), nylon and natural rubber, the polymer in which the intermolecular force of attraction is weakest is

  1. Nylon
  2. Poly (vinyl chloride)
  3. Cellulose
  4. Natural Rubber

Answer: 4

Want to Know? How to Prepare for IIT JEE

Question 25: The line passing through the extremity A of the major axis and extremity B of the minor axis of the ellipse X2+ 9y2 = 9 meets its auxiliary circle at the point M. Then the area of the triangle with vertices at A, M and the origin O is

  1. 31/10
  2. 29/10
  3. 21/10
  4. 27/10

Answer: 4

IIT JEE ADVANCED SAMPLE PAPERS PDF

Here in the below section of this page we are providing direct links to JEE Advanced 2018 Question Paper with Solution PDF Download.  With the help of these links it will easier for candidates to get the JEE Advanced Question Paper / JEE Advanced 2018 Question Paper Download

Year Paper 1Paper 2
JEE Advanced Question Paper 2007Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2008Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2009Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2010Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2011Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2012Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2013Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2014Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2015Get question paperGet question paper
JEE Advanced Question Paper 2016Get Question PaperGet Question Paper
JEE Advanced Question Paper 2017Get Question PaperGet Question Paper

How to get JEE Advanced Question Paper?

  • Log on to the official website of JEE Advanced i.e. jeeadv.ac.in
  • After reaching the homepage select and hit on Archieve tab available at to
  • From the dropdown list select and hit on previous year question paper
  • A new page will come out along with JEE Advanced Previous Year Questions papers from 2007 to 2017
  • Hit on the JEE Advanced Question Paper link and then a PDF will appear on next screen
  • Checkout theJEE AdvancedSample Paper and download it
  • At last take a print out of JEE Advanced Model Paper and keep JEE Advanced Question Paper 2018 safe for further usage

Note:

Candidates may check the PDF of IIT JEE Advanced Question Paper through this given above link in the table. You are advised to stay connected with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get more information about IIT JEE.

You May Also Like To Check This Section

JEE Advanced Admit CardJEE Advanced Rank Predictor
JEE Advanced ResultJEE Advanced Answer Key
JEE Advanced ApplicationHow To Get Rid Of Sleeping While Studying
JEE Advanced CounsellingEngineering Entrance Exams
Tips To Remember What You ReadHow to Score Good Marks in Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *