Home / Current Affairs / Punjab Current Affairs 2018 pdf (Hindi/Punjabi) GK Punjab State News

Punjab Current Affairs 2018 pdf (Hindi/Punjabi) GK Punjab State News

Punjab Current Affairs

Candidates who are searching for Punjab Current Affairs they can check latest News from this page. We are also providing newest GK Quiz/questions and answers which are connected to Current Affairs of Punjab State that will help you to boost up your knowledge and get good marks in Competitive exams.

To make preparation well in any competitive exam you need to read the below GK Punjab State questions and answers. You can download Punjab Current Affairs 2018 PDF in both Hindi and Punjabi Language.

Read Punjab Current Affairs with All Latest Punjab News

This page is basically made to provide you updated information regarding Current Affairs. In order to push up the level of competition to beat others, we have to update ourselves with latest Current Affairs.

Many participating candidates are not aware that what’s going on our surroundings. You can check latest Punjab State news from this page which is created by the team members of www.recruitmentinboxx.com

Punjab State Current Affairs Highlights

  • Minister Rana Gurjit Singh, alleged accused in Punjab sand mine scam, resigns
  • Punjab, Haryana reel under cold weather conditions
  • Potato price fall worrying Punjab’s farmers
  • Fire breaks out in clothing factory on Ludhiana’s Kakowal road
  • Twelve-year-old deaf-mute Pakistani boy repatriated
  • Trapped in Saudi Arabia, Ludhiana woman pleads Sushma Swaraj for help
  • After Uttar Pradesh, Punjab tries to slash number of holidays; opposition up in arms
  • SAD cries sacrilege over Guru’s picture, Punjab government says charge ‘ridiculous’
  • Pakistani intruder shot dead along international border in Punjab
  • Nabha jailbreak mastermind arrested from IGI airport
  • Cricketer Harmanpreet Kaur fulfils her childhood dream, to be appointed DSP by Punjab Government
  • Punjab Government releases 90 lakh for construction of modern cattle pond
  • DIPP to set up India’s first TISC in Punjab
  • Punjab government unveils new transport policy to overhaul transport system of the state
  • Former Punjab minister Gurdev Singh Badal passes away
  • Captain Amarinder Singh sworn in as Chief Minister of Punjab

Press Here For Punjab Current Affairs PDF In Punjabi

Punjab GK Important MCQ Questions

Question1: Who composed the Ratnawali?

  1. Bhai Bala Singh
  2. Bhai Mani Singh
  3. Bhai Jaagir Singh
  4. Bhai Balwant Singh

Answer: 2

Question2: Which sports event is known by the nick name ‘Rural Olympics’?

  1. Annual School Games of Punjab
  2. Sports Festival at Kila Raipur
  3. Master Akash
  4. State Level Games of Punjab

Answer: 2

Question3: In the independent India, when was the first elections of Punjab Assembly held?

  1. 1950
  2. 1951
  3. 1952
  4. 1953

Answer: 2

Question4: When Punjab did came under the British rule?

  1. 1848
  2. 1850
  3. 1851
  4. 1849

Answer 4

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Question5: In Which languages is the ‘Jafarnama’ available in?

  1. Punjabi and Persian
  2. Punjabi and English
  3. Punjabi and hindi
  4. Punjabi and Urdu%

Answer 1

Question6: Which State is known as “Sifti Da Ghar” ?

  1. ludhiana
  2. Gurdaspur
  3. Patiala
  4. Amritsar

Answer: 4

Question7: Who did introduce the coins of the Sikhs?

  1. Maharaja Ranjit Singh
  2. Banda Singh Bahadur
  3. Ahmed Shah Abdali
  4. Guru Gobind Sigh ji

Answer:4

Question8: Who was the founder president of ‘Ghadar Party’?

  1. Bhagat singh
  2. Kartar Sing Sarabha
  3. Nanak Duggal
  4. Sohan Singh Bhakna

Answer:4

Question9: Which air force officer has reached upto the rank of ‘Marshal of Air Force’ in India?

  1. Subroto Mukerjee
  2. Dilbagh Singh
  3. Arjan Singh
  4. Arup Raha

Answer: 2

Question10: Which of the following is awarded Padma Vibhushan?

  1. Partap Singh Kairon
  2. Bhai Veer Singh
  3. Amrinder Singh
  4. Parkash Singh Badal

Answer: 4

Fill Registration Form: Punjab Scholarship Program

Question11: When was the Punjab and Papsu merged?

  1. 1954
  2. 1955
  3. 1956
  4. 1957

Answer: 3

Question12: When was the Punjab School Education Board established in Punjab?

  1. 1966
  2. 1967
  3. 1968
  4. 1969

Answer: 4

Question13: When was Punjabi University established at Patiala?

  1. 1958
  2. 1959
  3. 1960
  4. 1961

Answer:3

Question14: When was the Punjab annexation with the British Rule?

  1. 1849
  2. 1850
  3. 1851
  4. 1852

Answer:1

Question15: Height of Bhakra Nangal Dam?

  1. 55 m
  2. 55 m
  3. 55 m
  4. 55 m

Answer: 1

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Question16: When was haryana carved out from punjab?

  1. 1964
  2. 1965
  3. 1966
  4. 1967

Answer: 3

Question17: Where is the Manchester of Punjab?

  1. Chandigarh
  2. Amritsar
  3. Bathinda
  4. Ludhiana

Answer: 4

Question18: Which is the centre of newspapers of Punjab?

  1. Chandigarh
  2. Jalandhar
  3. Mohali
  4. Patiala

Answer: 4

Check Here Latest: Punjab Jobs

Question19: How many Universities in Punjab?

  1. 5
  2. 6
  3. 7
  4. 8

Answer: 2

Question20: Which is new created city in Punjab?

  1. Fatehgarh Sahib
  2. Mohali
  3. Anandgarh
  4. Nawashahar

Answer: 3

By going through above information concerning Punjab Current Affairs 2018, you can increase your general knowledge. All you need is to revise these Latest Punjab State News & Updates on a daily basis. To know more about Punjab Current Affairs, keep visiting our web portal www.recruitmentinboxx.com you can also subscribe to mail services to get messages directly in your inbox.

You May Also Like To Visit This Section

Latest Current AffairsFree Online Test Series
Top 100 Career OptionsStudent Success Strategies
Entrance Exams In IndiaStrategies of Personality Development
More Government JobsGolden Rules of Career Success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *