Home / Question Paper / UPPSC Sample Papers | Question and Answers Previous Year Paper Download

UPPSC Sample Papers | Question and Answers Previous Year Paper Download

UPPSC Sample Papers

Start your preparation for Uttar Pradesh Public Service Commission Recruitment Exam through UPPSC Sample Papers!!! Candidates who are preparing for UPPSC Recruitment exam they can practice UPPSC Previous Year Paper to know the paper structure and the difficulty level of questions which will be asked in the examination.

Through UPPSC Previous Year Question and Answers, you can get clear idea about the exam and easily plan exam strategy. Thus, participating aspirants are advised to check UPPSC Sample Papers for all exams which are available here on this page.

After solving the UPPSC Exam Sample Papers candidates can estimate the preparation level that how much he/she is ready to participate in the exam. You can also download Previous Year Uttar Pradesh PSC Sample Question Papers in PDF format through this page.

Here, on the page of www.recruitmentinboxx.com, we are providing important Uttar Pradesh PSC Previous Year Question and Answers. So, individual are advised to scroll down this page and read it carefully.

UPPSC Sample Papers

GS Sample PaperDownload Here
Gen Studies Question PaperDownload Here
Upper Subordinate Question PaperDownload Here
PSC Uttar Pradesh State Subordinate Services Re-Exam PaperDownload Here
General Studies Model PaperDownload Here

 Press Here For UPPSC Sample Papers Link

UPPSC Previous Year Question Paper

Question1: Who among the following supported the Swaraj Party in Central Legislative Assembly in pre-independent India?

  1. A.Jinnah
  2. Maulana Abdul Kalam Azad
  3. Rajendra Prasad
  4. Jawaharlal Nehru

Answer: 1

Question2: In which year Gopal Krishna Gokhale founded ‘Servants of India Society’?

  1. 1902
  2. 1903
  3. 1904
  4. 1905

Answer: 4

Question3: Which of the following trials attracted world-wide publicity and drew sympathetic comments from Albert Einstein, H.G.Wells, Harold Laski and Roosevelt in favour of the convicts?

  1. INA trial
  2. Lahore conspiracy case
  3. Meerut conspiracy case
  4. None of the above

Answer: 3

Question4: Who remarked about the East India Company that “The Company is an anomaly but it is part of a system where everything is an anomaly”?

  1. Warren Hastings
  2. B.Macaulay
  3. Lord Clive
  4. Henry Dundas

Answer: 2

Get Here Updated: UPPSC Syllabus

Question5: Which one of the following states has the lowest percentage of Scheduled Tribes population as percentage of its total population according to Census 2011?

  1. Uttar Pradesh
  2. Bihar
  3. Tamil Nadu
  4. Kerala

Answer: 1

Question6: Which of the following is not a cold ocean current?

  1. Canaries
  2. Humboldt
  3. Oyashio
  4. Agulhas

Answer: 4

Question7: A shop gives 10% discount on the purchase of an item. If paid for in cash immediately, a further discount of 12% is given. If the original price of the item is Rs. 250, what is the price of the article if a cash purchase is made?

  1. 200
  2. 195
  3. 198
  4. 190

Answer: 3

Question8: The roots of the quadratic equation ax2 + bx + c =0 will be reciprocal to each other if

  1. a = 1/c
  2. a = c
  3. b = ac
  4. a = b

Answer: 2

Check Here: PSC Exam Books for Preparation

Question9: The International Year of Light 2015 is an initiative that aims to raise awareness about the breakthroughs in light science is adopted by___?

  1. WTO
  2. UN
  3. EU
  4. World Bank

Answer: 2

Question10: The prestigious “ Vyas Samman award for the Year-2014” will be awarded to ___?

  1. Narendra Kohli
  2. Kamal Kishore Goyanka
  3. G S Shivarudrappa
  4. Nanda Chattopadhyaya

Answer: 2

Question11: Which of the following groups of countries share border with Israel?

  1. Lebanon, Syria, Jordan, Egypt
  2. Egypt, Turkey, Jordan, Cyprus
  3. Lebanon, Syria, Turkey, Jordan
  4. Turkey, Syria, Iraq, Yemen

Answer: 1

Question12: India’s deepest port is :

  1. Kandla
  2. Cochin
  3. Paradip
  4. Marmagoa

Answer: 2

You Can Also Check: PSC Question Papers

Question13: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: 2

Question14: The Pacific yew is an evergreen tree that grows in the Pacific Northwest. The Pacific yew has a fleshy, poisonous fruit. Recently, taxol, a substance found in the bark of the Pacific yew, was discovered to be a promising new anticancer drug.

  1. Taxol is poisonous when taken by healthy people.
  2. Taxol has cured people from various diseases.
  3. People should not eat the fruit of the Pacific yew.
  4. The Pacific yew was considered worthless until taxol was discovered.

Answer: 3

Question15: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: 2

Question16: A father said to his son, “I was as old as you are at the present at the time of your birth”. If the father’s age is 38 years now, the son’s age five years back was:

  1. 14 years
  2. 19 years
  3. 33 years
  4. 38 years

Answer: 1

Read Now: How to Make Good Study Habits for Exam

Question17: The banker’s discount on Rs. 1600 at 15% per annum is the same as true discount on Rs. 1680 for the same time and at the same rate. The time is:

  1. 3 months
  2. 4 months
  3. 6 months
  4. 8 months

Answer: 2

Question18: What was the day of the week on 28th May, 2006?

  1. Thursday
  2. Friday
  3. Saturday
  4. Sunday

Answer: 4

Question19:A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

  1. 588 apples
  2. 600 apples
  3. 672 apples
  4. 700 apples

Answer: 4

Question20: Red sea is an example of :

  1. Volcanic valley
  2. Eroded valley
  3. Axial trough
  4. U-shaped valley

Answer: 3

Get Best Answer: How to Prepare For Written Exam.

Question21: This organization plans to launch Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST) in 2020.

  1. ISRO
  2. NASA
  3. Institute of Nano Science and Technology
  4. Indian Institute of Science

Answer: 2

Question22: This country successfully Test-Fired AAD Supersonic Interceptor Missile.

  1. China
  2. UK
  3. Japan
  4. India

Answer: 4

Question23: Which country to overtake UK, France to become 5th-largest economy in 2018?

  1. Iran
  2. Pakistan
  3. India
  4. Saudi Arabia

Answer: 3

Question24: Under which Project, India will link highway corridors to international trade points for Rs 25000 crore?

  1. Bharatmala Project
  2. MyGov
  3. indira awas yojana
  4. 12th Five Year Plan

Answer: 1

Check Also: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question25: India and this country has signed an agreement to share tax-related information from Jan 2018.

  1. Bahrain
  2. Tunisia
  3. Switzerland
  4. Trinidad and Tobago

Answer: 3

Question26: Which state will be the theme state for the 32nd Surajkund International Crafts fair?

  1. Madhya Pradesh
  2. Uttar Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Haryana

Answer: 2

Question27: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Answer: 2

Question28: Which state police will go digital from January, 2018, under the Criminal Tracking and Networking System (CCTNS)?

  1. Uttar Pradesh
  2. Andra Pradesh
  3. Odisha
  4. Maharashtra

Answer: 3

Read Also: How to Improve Your Memory for Studying

Question29: Which scientist discovered the radioactive element radium?

  1. Isaac Newton
  2. Albert Einstein
  3. Benjamin Franklin
  4. Marie Curie

Answer: 4

Question30: CANNY

  1. Obstinate
  2. Handsome
  3. Clever
  4. Stout

Answer: 3

Question31: What Galileo invented?

  1. Barometer
  2. Pendulum clock
  3. Microscope
  4. Thermometer

Answer: 4

Question32: When was barb wire patented?

  1. 1874
  2. 1840
  3. 1895
  4. 1900

Answer: 1

Do You Know: How to Manage Time during Exams

Question33: (solve as per the direction given above)

  1. If I had known
  2. this yesterday
  3. I will have helped him.
  4. No error.

Answer: 3

Question34: This statesman, politican, scholar, inventor, and one of early presidents of USA invented the swivel chair, the spherical sundial, the moldboard plow, and the cipher wheel.

  1. George Washington
  2. Alexander Hamilton
  3. John Adams
  4. Thomas Jefferson

Answer: 4

Question35: What flavor of Network Address Translation can be used to have one IP address allow many users to connect to the global Internet?

  1. NAT
  2. Static
  3. Dynamic
  4. PAT

Answer: 4

Question36: You have 10 users plugged into a hub running 10Mbps half-duplex. There is a server connected to the switch running 10Mbps half-duplex as well. How much bandwidth does each host have to the server?

  1. 100 kbps
  2. 1 Mbps
  3. 2 Mbps
  4. 10 Mbps

Answer: 4

Must Read: Tips to Get 100% Results in Exams

Question37: The different classes of relations created by the technique for preventing modification anomalies are called:

  1. normal forms.
  2. referential integrity constraints.
  3. functional dependencies.
  4. None of the above is correct.

Answer: 1

Question38: The primary key is selected from the:

  1. composite keys.
  2. determinants
  3. candidate keys.
  4. foreign keys.

Answer: 3

Question39: Table is synonymous with the term:

  1. record.
  2. relation.
  3. column.
  4. field.

Answer: 2

Question40: The three-schema components include all, but:

  1. internal schema.
  2. conceptual schema.
  3. programming schema.
  4. external schema.

Answer: 3

We hope that the questions and answers we have provided here will guide you in preparation for exams. UPPSC Sample Papers are made available on this web page for your convenience, so go well with entire page. To get updates of UPPSC Civil Services Exams please keep visiting our website or press CTRL+D right now to book mark this Page.

You May Also Like To Check This Section

UPPSC Direct RecruitmentUPPSC Exam Calendar
UPPSC Admit CardUPPSC Result
How To Make Habit Of StudyingGet Rid Of Sleeping While Studying

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *