Home / Current Affairs / Himachal Pradesh Current Affairs 2019 (HP करेंट अफेयर्स) News, GK Quiz

Himachal Pradesh Current Affairs 2019 (HP करेंट अफेयर्स) News, GK Quiz

Himachal Pradesh Current Affairs

There are many competitive examinations, that succeed on current affairs like all exams conducted by HPPSC. Himachal Pradesh Current Affairs is necessary to qualify the HPPSC Competitive Exam.

Many students are not able to clear the exams, in spite of proper preparation because of their low general awareness (GK) level. Newspapers, magazines, Himachal Pradesh News channels and radio are some of mediums, which help candidates to stay updated.

Himachal Pradesh Current Affairs Questions!!!

Update yourself with latest quiz Himachal Pradesh Current Affairs Questions and Answers. Download the Himachal Pradesh Current Affairs PDF Month Wise in Hindi and English through this page.

Aspirants, willing to crack HP government exam must glance on the beneath segment which is well created by team of www.recruitmentinboxx.com to collect complete details related to Himachal Pradesh Current Affairs 2019 (HP करेंट अफेयर्स). Have a look for HP Current Affairs!!!

Himachal Pradesh Current Affairs

Latest Himachal Pradesh Highlights:

Himachal Pradesh Current Affairs in English:

  • 1 earthquake hits Himachal Pradesh’s Kinnaur
  • Himachal Pradesh: 1 dead, 9 injured after vehicle falls into gorge
  • Dengue: 100 cases in Himachal’s Kangra reported, ASHA workers sensitising people
  • HP: At least 3 dead, 10 injured in bus accident near Chhaila Bazar in Shimla
  • Himachal to float tender for 220 electric buses within fortnight
  • ‘Locals, truckers and God saved us for six days in 4-ft snow’
  • IAF rescues 32 people from parts of Himachal Pradesh on Saturday
  • Rescue operations hampered in Himachal Pradesh due to heavy rain, snowfall
  • All tourists stranded in Himachal Pradesh’s Lahaul and Spiti rescued, taken to safer areas
  • Several rescued, around 200 still stranded in Himachal Pradesh’s Lahaul-Spiti
  • 300 people, including 45 IIT students, stranded in HP are safe: Himachal CM

Himachal Pradesh Current Affairs in Hindi:

  • हिमाचल प्रदेश में सुरंग के अंदर देश का पहला रेलवे स्टेशन बनेगा
  • हिमाचल प्रदेश: महसूस हुआ कम तीव्रता का भूकंप, कोई नुकसान नहीं
  • कैबिनेट बैठक आज, जनता और कर्मचारियों को मिल सकते हैं तोहफे
  • राजपूत महासभा का एलान, एससी/एसटी एक्ट विरोध में इस दिन हिमाचल बंद
  • अब शिमला को ‘श्यामला’ करने की मांग, बीजेपी समर्थन में, कांग्रेस ने उठाए सवाल
  • हिमाचल के बारा भंगल में फंसे चरवाहों को बचाने के लिए दो दल गठित
  • कुल्लू दशहरा कड़ी सुरक्षा के बीच शुरु हुआ
  • करमापा के दोनों दावेदारों ने फ्रांस में मुलाकात कर सबको कर दिया हैरान, मिलकर मिटाएंगे दूरियां
  • ट्रक से टक्कर के बाद कार के उड़े परखच्चे, 4 लोगों की मौत
  • किन्नौर का नाको गांव बना पूरी तरह जैविक, कृषि मंत्री ने दिया प्रमाण पत्र
  • विज्ञान ग्राम योजना में तकनीक के जरिये बदलेगी इन पांच गांवों की तस्वीर

Himachal Pradesh Current Affairs Month Wise:

HP Current Affairs Month WiseHimachal Pradesh Current
Affairs Download PDF
Himachal Pradesh Current Affairs JanuaryDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs MarchDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs AprilDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs MayDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs JulyDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs AugustDownload PDF
Himachal Pradesh Current Affairs SeptemberDownload PDF

Himachal Pradesh Current Affairs October

Download PDF

Himachal Pradesh GK Quiz

Himachal Pradesh GK Questions with Answers

Question 1: Which district has the highest literacy rate in Himachal Pradesh

  1. Kullu
  2. Hamirpur
  3. Mandi
  4. Chamba

Answer: 2

Question 2: Which Raja of Spiti invaded Kullu and made it a tributary

  1. Samudra Sena
  2. Chet Sena
  3. Hemant Sena
  4. Rajendra Sena

Answer: 4

Also Check Month Wise: Latest Current Affairs

Question 3: Which of the following river does not originate in Himachal Pradesh?

  1. Chenab River
  2. Beas River
  3. Sutlej River
  4. Ravi River

Answer: 3

Question 4: Shri Naina Devi Ji is a Sub-Tehsile of Which district?

  1. Bilaspur
  2. Una
  3. Shimla
  4. None

Answer: 1

Question 5: Battle of Haloti fought in which year?

  1. 1650 AD
  2. 1670 AD
  3. 1690 AD
  4. None

Answer: 2

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Question 6: Dr. Y.S. Parmar University was established in—

  1. 1980
  2. 1985
  3. 1987
  4. None

Answer: 2

Question7: Lahauli Language in Spoken in which area—

  1. Lahaul Spiti
  2. Shimla
  3. Una
  4. None

Answer: 1

Question 8: ‘Masroor Rock Cut Temple’, a unique monolithic structure is present in which district of Himachal Pradesh?

  1. Kangra
  2. Solan
  3. Mandi
  4. Chamba

Answer: 1

Question 9: Which of the following mountain pass lies in Himachal Pradesh?

  1. Rohtang Pass
  2. Nathu La Pass
  3. Dongkha la
  4. Khunjerab Pass

Answer: 1

Question 10: Gujjar are—

  1. ST
  2. SC
  3. OBL
  4. None

Answer: 1

Hit Here To: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Question 11: Which island at Rewalsar is known for floating island

  1. Kuntbhyog
  2. Parashar
  3. Kalasar
  4. Sukhsar

Answer: 2

Question 12: Identify the Himachali who was captain of Indian Hockey team that won gold medal at 1964 Summer Olympics at Tokyo

  1. Darshan Singh
  2. Prithipal Singh
  3. Charanjit Singh
  4. Gurbaksh Singh

Answer: 3

Question 13: With reference to culture and tradition of Himacha Pradesh, what are Kayang, Bakayang and Banyangchu?

  1. Dances
  2. Handicrafts
  3. Festivals
  4. Dramas

Answer: 1

Question 14: Which of the following is the largest district (area wise) of Himachal Pradesh?

  1. Lahaul and Spiti
  2. Shimla
  3. Sirmaur
  4. Chamba

Answer: 1

Question 15: Who founded the Guler state

  1. Karam Chand
  2. Hari Chand
  3. Rup Chand
  4. Prithvi Chand

Answer: 2

Check Here: Awards And Honours Current Affairs

Question 16: Total number of Assembly Constituencies in Himachal Pradesh

  1. 68
  2. 73
  3. 82
  4. 88

Answer: 1

Question 17: Which raja’s wooing of Nokhu Gaddan is depicted in the “Raja-Gaddan” love lyric?

  1. Jagat Singh
  2. Bas Dev (Basu)
  3. Rajrup Singh
  4. Prithvi Singh

Answer: 3

Question 18: Which river divides Sirmaur District of Himachal Pradesh into two almost equal parts:

  1. Bata
  2. Andhra
  3. Giri
  4. Yamuna

Answer: 3

Question 19: Which Raja of mandi gave the Shivratri Fair the form of a cultural festival

  1. Suraj Sen
  2. Bahu Sen
  3. Bir Sen
  4. Ban Sen

Answer: 1

Question 20: Who is the author of Milindo-Panho

  1. Nagasen
  2. Ashwaghosh
  3. Dharmpal
  4. Devardhi

Answer: 1

Also Check: GK Current Affairs

Question 21: How many days the birth Anniversary of Rabindranath Tagore celebrated?

  1. 2 days
  2. 3 days
  3. 7 days
  4. 5 days

Answer: 4

Question 22: Which country loses its Fast Growing Economy Tag to China?

  1. Pakistan
  2. India
  3. Indonesia
  4. England

Answer: 2

Question 23: Which city was designated as UNESCO World Book Capital 2018?

  1. Athens
  2. Ljubljana
  3. Conakry
  4. Alexandria

Answer: 1

Find Here Latest: Himachal Pradesh Jobs

Question 24: N Chandrababu Naidu laid the foundation-stone for the _____ Dr B R Ambedkar Smriti Vanam (memorial park) at Inavolu village, Amravati.

  1. Rs 50 crore
  2. Rs 75 crore
  3. Rs 100 crore
  4. Rs 125 crore

Answer: 4

Question 25: In which District of Himachal Pradesh, produced Sugar beet?

  1. Kullu
  2. Sirmor
  3. Kinnour
  4. Kangra

Answer: 3

You Can Also Check: Science & Technology Current Affairs

Dear visitors, hope you get relevant information concerning Himachal Pradesh Current Affairs 2019 from this page. You can also follow us on Facebook and Google+ to get the latest information regarding Himachal Pradesh Current Affairs in Hindi / HP News/ GK Questions and Answers/ Quiz, Recruitment, etc. So, stay connected with our web portal www.recruitmentinboxx.com for getting latest information.

You May Also Like To Visit This Section

Latest Private JobsMore Government Jobs
Top 100 Career OptionsOnline Test Series
Entrance Exams In IndiaGolden Rules of Career Success
Latest WalkinsStrategies of Personality Development

12 comments

  1. Thanks for this information

  2. Founder of chamba *sahilbarman*

  3. Very nıce

  4. Thank you so much for such a great question material.

  5. Interesting facts…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *