Home / Question Paper 2022 / IBPS SO Question Paper 2022 – Download Previous Year Papers PDF

IBPS SO Question Paper 2022 – Download Previous Year Papers PDF

IBPS SO Question Paper

Candidates preparing for the IBPS SO 2022 exam can download IBPS SO Question Paper from this page. Here, we have provided the direct links to Download IBPS SO Previous Year Papers PDF to help you with the IBPS SO 2022 exam preparation.

Through IBPS SO Question Papers 2022, you can easily understand the pattern of question paper, type of questions, section-wise important topics, marks weightage, etc. to be followed in the upcoming IBPS SO exam 2022. Browse this page and get IBPS SO Previous Year Question Paper in pdf format.

Download IBPS SO Previous Year Papers

By solving the IBPS SO Previous Year Paper, you can easily evaluate various things, such as how to manage time in IBPS Exam, get proper information about the marks weightage, frequently asked topics, marking scheme, etc.

For further information about IBPS SO Question Paper 2022, you can follow up on this page, which is created by the expert team of www.recruitmentinboxx.com. Moreover, we have also enlisted some valuable Preparation Tips which will help you to in IBPS SO 2022 Preparation.

IBPS SO Question Paper

Download IBPS SO Question Paper

Candidates can check and download the IBPS PO Previous Year Paper and its answer key in the PDF format from the table placed below:

YearIBPS SO Previous PapersAnswer Key
2020IBPS SO 2020 Prelims Question Paper
2019IBPS SO 2019 Question Paper (Agriculture & IT Officer)
IBPS SO 2019 Question Paper (Rajbhasha & Law Officer)
2018IBPS SO 2018 Question PaperIBPS SO 2018 Answer Key
2017IBPS SO 2017 Question PaperIBPS SO 2017 Answer Key

IBPS SO Practice Questions

Following IBPS SO Question And Answer will be helpful for you to prepare well in a systematic way, please have a look…

Q1. The total ages of Amar, Akbar, and Anthony is 80 years. What was the total of their ages three years ago?

  1. 71 years
  2. 72 years
  3. 74 years
  4. 77 years

Answer: 1

Q2. An institute organised a fete and 1/5 of the girls and 1/8 of the boys participated in the same. What fraction of the total number of students took part in the fete?

  1. 2/13
  2. 13/40
  3. Data inadequate
  4. None of these

Answer: 3

Q3. A number of friends decided to go on a picnic and planned to spend Rs. 96 on eatables. Four of them, however, did not turn up. As a consequence, the remaining ones had to contribute Rs. 4 each extra. The number of those who attended the picnic was

  1. 8
  2. 12
  3. 16
  4. 24

Answer: 1

Must Read: IBPS Question Papers

Q4. The 30 members of a club decided to play a badminton singles tournament. Every time a member loses a game he is out of the tournament. There are no ties. What is the minimum number of matches that must be played to determine the winner?

  1. 15
  2. 29
  3. 61
  4. None of these

Answer: 2

Q5. A tailor had a number of shirt pieces to cut from a roll of fabric. He cut each roll of equal length into 10 pieces. He cut at the rate of 45 cuts a minute. How many rolls would be cut in 24 minutes?

  1. 32 rolls
  2. 54 rolls
  3. 108 rolls
  4. 120 rolls

Answer: 4

Q6. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Check Out: IBPS Study Material

Q7. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925

Answer: 4

Q8. Two students appeared at an examination. One of them secured 9 marks more than the other and his marks were 56% of the sum of their marks. The marks obtained by them are:

  1. 39, 30
  2. 41, 32
  3. 42, 33
  4. 43, 34

Answer: 3

Q9. A tank is filled by three pipes with uniform flow. The first two pipes operating simultaneously fill the tank at the same time during which the tank is filled by the third pipe alone. The second pipe fills the tank 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. The time required by the first pipe is:

  1. 6 hours
  2. 10 hours
  3. 15 hours
  4. 30 hours

Answer: 3

Q10. In what ratio must a grocer mix two varieties of pulses costing Rs. 15 and Rs. 20 per kg respectively so as to get a mixture worth Rs. 16.50 kg?

  1. 3 : 7
  2. 5 : 7
  3. 7 : 3
  4. 7 : 5

Answer: 3

Q11. (Sentence Correction) The small child does whatever his father was done.

  1. has done
  2. did
  3. had done
  4. does

Answer: 4

Q12. (Completing Sentence) Despite his best efforts to conceal his anger…

  1. people came to know that he was annoyed
  2. he failed to give us an impression of his agony
  3. he succeeded in camouflaging his emotions
  4. he could succeed in doing it easily

Answer: 1

Q13. (One Word Substitutes) Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Answer: 3

Q14. (Find Synonyms) EMBEZZLE

  1. Misappropriate
  2. Balance
  3. Remunerate
  4. Clear

Answer: 1

Q15. (Find the correctly spelt words.)

  1. Efficient
  2. Treatmeant
  3. Beterment
  4. Employd

Answer: 1

Q16. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Q17. What is common between Kutty, Shankar, Laxman and Sudhir Dar?

  1. Film Direction
  2. Drawing Cartoons
  3. Instrumental Music
  4. Classical Dance

Answer: 2

Q18. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Jhelum and Chenab
  2. Sutlej and Beas
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: 1

Q19. The Parliament of India cannot be regarded as a sovereign body because

  • it can legislate only on subjects entrusted to the Centre by the Constitution
  • it has to operate within the limits prescribed by the Constitution
  • the Supreme Court can declare laws passed by parliament as unconstitutional if they contravene the provisions of the Constitution
  • All of the above

Answer: 4

Know More: IBPS Sample Paper

Q20. The prestigious Ramon Magsaysay Award was conferred upon Ms. Kiran Bedi for her excellent contribution to which of the following fields?

  1. Literature
  2. Community Welfare
  3. Government Service
  4. Journalism

Answer: 3

IBPS SO 2022 Subjects:

Candidates who are preparing for the Institute of Banking Personnel Selection SO examination, have to cover all the below-mentioned topics to crack the examination. You must give equal importance to all the following topics and prepare effectively for the upcoming IBPS SO 2022 exam.

S.NO.Subjects
1Reasoning
2Quantitative Aptitude
3English Language
4General Awareness (Basic)

Tips to Crack IBPS SO 2022 Exam:

Here are some tips which will help to qualify the examination:

  • Candidates should not take stress while preparing for the examination.
  • Applicants must manage their time according to the studies.
  • Revise the questions of every subject again and again.
  • During the time of examinations, don’t study any new topics.
  • Focus on your studies rather than wasting your time.

Final Note:

So, applying entrants start preparing from the given IBPS SO Question Paper and evaluate your performance as the competition is very tough. If you have any query related to IBPS SO Previous Year Question Papers, you can simply leave a comment in below mention comment box. Moreover, you can visit the official IBPS Website for any other additional information.

Our experts will try to sort out your problem with IBPS SO Sample Question Papers as soon as possible. You can bookmark our portal www.recruitmentinboxx.com by pressing Ctrl + D to collect all the upcoming details about IBPS SO Model Question Paper. Thank you…