Home / Preparation Tips / Bank Exam Study Material 2016–2017 Download Pdf for IBPS/RBI/SBI Online

Bank Exam Study Material 2016–2017 Download Pdf for IBPS/RBI/SBI Online

Bank Exam Study Material

Bank Exam Study MaterialIBPS, RBI and SBI conducts bank exam every year for the selection to the posts of PO, SO & Clerk etc. Aspirants who are in search of Bank Exam Study Material 2016 they may get the banks exam study material from this page. Bank Exam Study Material 2017 will be updated soon on this page when it will be published officially so candidates stay tuned with us. Aspirants may also download the Exam Preparation Book in PDF form from the official site through online mode.

Here on this page we are providing you study material for IBPS, RBI and SBI which will help you a lot in preparing exam for various posts. If you will have correct study material you can easily understand each and every topic and crack the exam. These books will definitely help you in preparing for this exam and you will score high marks. For more details check the below section of this page of www.recruitmentinboxx.com

Bank Exam Study Material

IBPS Study Material:

Books for IBPS PO Examination

Name of Books Author Name
Quantitative Aptitude Ramandeep Singh
CWE Bank PO/MT (English) 1st Edition Dr. Meenakshi Upadhyay
Bank PO Solved Papers Kiran Prakashan
SBI P.O. Guide 2014 Shabnam & Prerana Badoni
Bank Po Quantitative Aptitude Chapterwise Solved Papers Kiran Prakashan
IBPS PO Reasoning Books

  • A Modern Approach To Verbal & Non-Verbal Reasoning Revised Edition
  • A New Approach to Reasoning Verbal and Non-Verbal 1st Edition
O.P.Tandan

O.P.Agrawal

Dr.B.L.Sadana

Bank exam English book Hari Prasad
Quantitative Ability R.S. Aggarwal
Quicker Mathematics Tyra and Kundan
Banking Awareness Arihant Publications
Objective General Knowledge Lucent
Computer Knowledge Kiran Publication

Books for IBPS SO Exam

Bank Agricultural Field Officer exam guide R.P.H
IBPS Specialist Officers I.T. Exam guide Priyanka Publishers
IBPS Specialist Officer CWE LAW Officer Online Exam Practice Work Book Kiran Prakashan
A Complete Reference for IBPS CWE: Specialist Officers Finance & Chartered Accountants Scale-2 G.K. Publishers
How to Prepare for CWE-IBPS Bank-Marketing Specialist Officer Exam: Complete Book Priyanka Prakashan
CWE-IBPS Bank-HR Specialist/Personal officer Complete Book Priyanka Prakashan
Quantitative Aptitude RS Aggarwal
Verbal and non-verbal reasoning RS Aggarwal
Objective English Hari Mohan Prasad

IBPS Clerk Exam Study Material

A Modern approach to Verbal and Non-Verbal Reasoning RS Aggarwal
Objective General English RS Aggarwal
Quantitative Aptitude Made Easy Ramandeep Singh
MCQs Multiple Choice Questions on Computer Fundamental Alok Kumar
Banking Awareness Arihant Publishers

Must Check: IBPS Study Material

RBI Study Material

Name of Books Author Name

RBI Officer Grade B Study Material

Indian Economy Ramesh Singh
General Knowledge Lucent
Verbal and Non-Verbal Reasoning RS Agarwal
Grade-B Officer Exam Guide for Phase – 1 -
RBI Grade B Officers Exam Guide -
RBI Grade – B Officers’ Phase – 1 Objective Type: Practice Work Book -
RBI Grade B Officers Recruitment Exam Guide -

RBI Assistant Study Material

Reasoning Test  

Arihant Publications

English language
Numerical Ability
General Knowledge / Awareness
Computer Knowledge

Read Here: Bank Exam Preparation Tips

SBI Study Material

Name of Books Author Name

SBI PO Books

Objective English for Competitive Examinations Hari Mohan Prasad, Uma Rani Sinha
Objective General English 22nd Edition R. S. Aggarwal, Vikas Aggarwal
Objective English 4 Edition Edgar Thorpe
Quantitative Aptitude For Competitive Examinations 17th Edition R. S. Aggarwal
Magical Book On Quicker Maths 3 Edition M Tyra
Quantitative Aptitude Test N. K. Singh
A Modern Approach To Verbal & Non-Verbal Reasoning Revised Edition R. S. Aggarwal
A New Approach to Reasoning Verbal and Non-Verbal 1st Edition BS Sijwali, Indu Sijwal
The Hand on Guide to Analytical Reasoning and Logical Reasoning Peeyush Bhardwaj

SBI Clerk Books

SBI Clerk Grade Examination Sanjeev Joon
Ultimate Guide for SBI Bank Clerk Examination (Old Edition) Disha Experts
State Bank of India (SBI) & Associates Banks Clerical Cadre: Previous Papers R. Guptas
Word Power Made Easy New Revised & Expanded Edition (English) 2 Edition Norman Lewis
Objective General English (English) 2nd Edition Arihant
Quantitative Aptitude For Competitive Examinations (English) 7th Edition Dr. R. S Aggarwal
Practice Book On Quicker Maths (English) 2nd Edition Dr. R. S Aggarwal

Check Here: Best Books For SBI Exams

Bank Exam Multiple Questions:

Q1. What should be the Simple Interest obtained on an amount of Rs 5760 at the rate of 6% per annum after 3 Years?

  1. Rs 1036.80
  2. Rs 1666.80
  3. Rs 1336.80
  4. Rs 1063.80
  5. None of these

Answer:  1

Q2. The Product of two successive no is 8556.what is the Smallest no?

  1. 89
  2. 94
  3. 90
  4. 92
  5. None of these

Answer: 4

Check Here: Bank Computer Knowledge Question

Q3.  What would be the Compound Interest obtained on an amount of Rs 3000 at the rate of  p.c.p.a after 2 years ?

  1. Rs 501.50
  2. Rs 499.20
  3. Rs 495
  4. Rs 510
  5. None of these

Answer: 2

Q4. A Canteen require 112 kgs of Wheat for a week. How many kgs of Wheat will it require for 69 days ?

  1. 1204 Kgs
  2. 1401 Kgs
  3. 1104 Kgs
  4. 1014 Kgs
  5. None of these

Answer: 3

Read Also: Bank General Awareness Quiz

Q5. In a Certain Code ‘ DUPLICATE ‘ is Written as MRVFJFVBE. How is CARTOUCHE written in that Code ?

  1. UTBEPWDJF
  2. UTBFQFJDW
  3. UTBEQFJDW
  4. UTBEPFJDW
  5. None of these

Answer: 4

Q6. In a Certain Code RAIL is written as 5796 and TAPE is Written as 3748.How is pair written in that Code ?

  1. 4795
  2. 4785
  3. 3795
  4. 8795
  5. None of these

Answer: 1

Check Out: Bank Quantitative Aptitude Quiz

Q7. Keyboard shortcuts are used to move the

  1. I-beam
  2. Insertion Point
  3. Scroll Bar
  4. Mouse
  5. None of these

Answer: 2

Q8. What is the name of the package which helps to create,manipulate and analyze data arranged in rows and columns?

  1. Application Package
  2. Word Processing package
  3. Outlining Package
  4. Outline processors
  5. Spreadsheet package

Answer: 5

Hit Here For: Bank English Grammar Quiz

Q9. A register that keeps track of the next instruction to be executed is called a —-

  1. Data Register
  2. Instruction Register
  3. Action Register
  4. Program Counter
  5. Accumulator

Answer: 4

Q10. Proper marketing requires–

  1. Planning
  2. Sympathy
  3. knowledge of Products
  4. 1 and 2 both
  5. 1 and 3 both

Answer: 5

Get Here: Bank Reasoning Quiz

Q11: A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

Q12: Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: 2

Also Check: Bank Exam Pattern

Q13: A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: 2

Q14: In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much

Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: 2

Check It: Top 25 Bank Interview Questions

Q15: Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, … What number should come next?

  1. 26
  2. 28
  3. 30
  4. 32

Answer: 2

Q16: Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Find More: Bank Interview Questions and Answers

Q17: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Answer: 4

Q18: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. monocotyledons
  4. dicotyledons

Answer: 2

Must Read: Bank Previous Year Papers

Q19: Plants receive their nutrients mainly from

  1. chlorophyll
  2. atmosphere
  3. light
  4. soil

Answer: 4

Q20: Hitler party which came into power in 1933 is known as

  1. Labour Party
  2. Nazi Party
  3. Ku-Klux-Klan
  4. Democratic Party

Answer: 2

Also Check: Bank Exam Coaching Institutes

Entrants if you have any question in concern of Bank Exam Study Material 2016 then you can drop the remark in comment box.  You can also connect us on Face book and Google Plus to obtain related information openly to you wall. You may also subscribe our Email service which is completely free. You will acquire regular updates about Bank Exam Study Material 2017 through our web portal (www.recruitmentinboxx.com).

You May Also Like To Visit This Section

Career in Banking Sector In India Bank Exam Syllabus
How To Get A Bank Job In India Bank Salary Structure
Latest Bank Jobs Bank Admit Card
How to Prepare for Bank exam Bank Result

About admin

2 comments

  1. kya aap bta skte h ki ibps clerk me interview bnd hua h ya nhi.

  2. iske liye preparation kaise krna pdegi or kitna khrcha aayega or sure ho jayega ya nhi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>