Home Page Youtube Twitter Google+
Home / Current Affairs / Political Current Affairs 2017 Lookout! Politics Current Event India News

Political Current Affairs 2017 Lookout! Politics Current Event India News

Political Current Affairs

Political Current AffairsLook out Politics Current Events happens in India!! It is necessary to update yourself with Political Current Affairs to crack any competitive examination or for awareness. We are here with all Political Current Affairs news on regular basis. Candidates are suggested that they must be aware with current events which are happening in their surroundings. Those candidates are going to appear in any type of examination related to PCS/Govt. jobs or any other high level competitions it is essential to know Political Current Affairs 2017 for them. In such situations the coverage of Current Affairs and events in India becomes an important part of preparations for the purpose to confront exams.

Overview of this page:

Some questions answers based on political events Some information regarding political events
Current affairs of 2017 Official Notification

Don’t worry because we are here to tell you about some latest updates and Current Events With Quiz on some political questions. With the help of this given stuff candidates can easily do practice for their upcoming competitive exams. If you want to know the detailed information of Political Current Affairs then please check this entire page which is furnished by the team members of www.recruitmentinboxx.com by keeping your comfort and convenience in mind, so let’s a look downwards….

Political Current Affairs

Look out Highlights of Latest Political Current Events

  1. Church courts cannot veto divorce law: Supreme Court

This rule is made by the Supreme Court that Canon law and announcement of divorce agreed by priestly committee or ‘Church Courts’ cannot interdiction the statutory law of divorce.

  1. Cabinet approves the exclusion of States from National Small Savings Fund

Except Arunachal Pradesh, Kerala, Delhi (UT) and Madhya Pradesh all States and Union Territories has barred by The Union Cabinet from National Small Savings Fund (NSSF) investments with effect from 1 April 2016.

  1. FIPB clears 6 FDI proposals worth Rs 1,187 crore

Foreign Investment Promotion Board (FIPB) permitted six investment schemes visualize foreign investments of Rs 1,186.5 crore by Economic Affairs Secretary Shaktikanta Das.

Check Out: Latest Current Affairs for All Exams

  1. Union Cabinet approves amendment in Modified Special Incentive Package Scheme

For variation in the Modified Special Incentive Package Scheme (M-SIPS) for electronics manufacturing has approved by the Union Cabinet.

  1. CCEA approves listing of five general insurance PSUs at the stock exchanges

New India Assurance Company Ltd, United India Insurance Company Ltd, Oriental Insurance Company Ltd, National Insurance Company Ltd and General Insurance Corporation of India are the five listing Public Sector General Insurance Companies which are approved by the Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) as per their rules.

  1. Delhi Police commissioner Alok Verma appointed as new CBI director

Three-member committee comprising Prime Minister Narendra Modi, Chief Justice J S Khehar and Congress leader Mallikarjun Kharge allotted DPC and Senior IPS officer Alok Kumar Verma.

  1. AAI receives 45 initial bids under Regional Connectivity Scheme

Under the Regional Connectivity Scheme (RCS) 45 initial bids from 11 parties to fly routes has been received by the Airports Authority of India.

Check Here: Latest Pratiyogita Darpan

  1. Second Raisina Dialogue held in New Delhi

Raisina Dialogue was detained with the argument of “The New Normal: Multilateralism in a multipolar world” in New Delhi.

  1. Union Cabinet approves India’s Membership in the International Vaccine Institute

Proposal for India’s taking full membership of the International Vaccine Institute has been approved by the Union Cabinet.

  1. Union Cabinet approves Trade Agreement negotiations with Peru

The trade agreement will improve the trade and economic relations between the two countries which has been accepted by Union Cabinet.

    11. Ministry of Earth Sciences commissions Higher Resolution Weather Prediction Model

Higher Resolution Weather Prediction Model has shown major improvements in skill of daily weather forecasts.

  1. Railway Ministry unveils Mission 41K to save energy worth Rs 41,000 crore

Union Railway Minister Suresh Prabhu has announced Railway Ministry unveils Mission 41K to save energy worth Rs 41,000 crore over the next 10 years at a Roundtable Discussion.

  1. India becomes associate member of CERN

The agreement of European Organization for Nuclear Research for making India associate member was signed in November 2016.

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

  1. Union Cabinet approves to augment CGTMSE for supporting MSEs

Union Government funded package for growth of the Corpus of Credit Guarantee Trust Fund for Micro and Small Enterprises to support Micro and Small Enterprises.

  1. Government launches ShaGun portal to monitor Sarva Shiksha Abhiyan

The portal of ShaGun was developed by World Bank in collaboration with Union Ministry of Human Resource Development for the progressing of Sarva Shiksha Abhiyan.

Quiz On Political Affairs

Ques 1. The 2017 Dantan Gramin Mela has started in which of the following states?

  1. West Bengal
  2. Mizoram
  3. Assam
  4. Chhattisgarh

Answer: West Bengal

Ques 2. Where is the headquarters of the International Vaccine Institute (IVI)?

  1. Germany
  2. Brazil
  3. South Korea
  4. France

Answer: South Korea

Ques 3. Which state has become the India’s first state to launch “Aanandam programme” to help the needy persons?

  1. Odisha
  2. Assam
  3. Sikkim
  4. Madhya Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Check Here: Railway Current Affairs

Ques 4. What is the theme of the 2017 Raisina Dialogue?

  1. The New Normal: Multilateralism in a multipolar world
  2. The New Normal: Multilateral in a multipolar world
  3. The New Normal: Multilateralistic in a multipolar world
  4. The New Normal: Multifocal in a multipolar world

Answer: The New Normal: Multilateralism in a multipolar world

Ques 5. “Mission 41K” has been launched by which union ministry to save energy?

  1. Ministry of Urban Development
  2. Ministry of Social Justice and Empowerment
  3. Ministry of Urban Development
  4. Ministry of Railways

Answer: Ministry of Railways

Ques 6. Which portal has been launched by the Union Government for Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)?

  1. Shiksha portal
  2. Maitri portal
  3. Desh Bharti portal
  4. Shagun portal

Answer: Shagun portal

Ques 7. What is the India’s GDP growth forecast for FY 17, as per latest report of United Nations World Economic Situation and Prospects (WESP) 2017?

  1. 7%
  2. 6%
  3. 6%
  4. 0%

Answer: 7.7%

Read Also: Pratiyogita Darpan February 2017

Ques 8. Who has been selected as the new chief of Central Bureau of Investigation (CBI)?

  1. JS?Khehar
  2. Satish Mathur
  3. RK Dutta
  4. Alok Kumar Verma

Answer: Alok Kumar Verma

Ques 9. Jacob Polley, who has won the 2016 TS Eliot Prize for poetry, is belonged to which country?

  1. United Kingdom
  2. United States
  3. South Africa
  4. Malaysia

Answer: United Kingdom

Ques 10. Farrukh Amonatov, who has won the 2017 Delhi International Open chess tournament, is belonged to which country?

  1. Kyrgyzstan
  2. Tajikistan
  3. Iran
  4. Uzbekistan

Answer: Tajikistan

Ques 11. Which Indian cricketer has been inducted into Legends Club “Hall of Fame”?

  1. Kapil Dev
  2. Nari Contractor
  3. Sunil Gavaskar
  4. Ajit Wadekar

Answer: Kapil Dev

Ques 12. Antonio Tajani, who has been elected the new President of European Parliament, is belonged to which country?

  1. France
  2. Italy
  3. Brazil
  4. Germany

Answer: Italy

Check Also: Current Affairs February 2017

Ques 13. Who of the following has won the prestigious award “The Hindu Prize 2016”?

  1. Manjula Padmanabhan
  2. Kunal Basu
  3. Kiran Doshi
  4. Anil Menon

Answer: Kiran Doshi

Ques 14. Which national award-winning filmmaker has recently passed away, who won the award for his movie “Limit to Freedom”?

  1. B V Karanth
  2. Gautam Ghose
  3. Girish Kasaravalli
  4. Deepak Roy

Answer: Deepak Roy

Ques 15. The book “Kalkatta” has been authored by whom?

  1. Kunal Basu
  2. K Satchidanandan
  3. Ernest Hemingway
  4. Venkatasubba Rao

Answer: Kunal Basu

Ques 16. Mawlynnong village, which is cleanest village in Asia, is located in which state?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Meghalaya
  3. Manipur
  4. Nagaland

Answer: Meghalaya

Join Us & Get Free Subscription: Enter Mail ID Here

Ques 17. Which country has recently become an associate member of European Organization for Nuclear Research (CERN)?

  1. Pakistan
  2. Maldives
  3. India
  4. Bangladesh

Answer: India

Ques 18. What is the India’s rank in the World Economic Forum (WEF)’s Inclusive Development Index (IDI) for 2017?

  1. 79th
  2. 88th
  3. 60th
  4. 45th

Answer: 60th

Ques 19. What is the rank of Indian passport in the latest passport Index?

  1. 88th
  2. 112th
  3. 57th
  4. 78th

Answer: 78th

Ques 20. Karang, which has become India’s first cashless island, is located in which state?

  1. Gujarat
  2. Manipur
  3. Kerala
  4. Mizoram

Answer: Manipur

Ques 21. How much loan amount has been sanctioned by World Bank (WB) for “Nagaland Health Project”?

  1. $58 million
  2. $68 million
  3. $88 million
  4. $48 million

Answer: $48 million

Ques 22. What is the India’s GDP growth forecast rate for FY 17, as per updated “World Economic Outlook (WEO)” report of International Monetary Fund (IMF)?

  1. 6%
  2. 1%
  3. 2%
  4. 5%

Answer: 6.6%

Ques 23. The world’s biggest cricket stadium will come up in which state of India?

  1. West Bengal
  2. Haryana
  3. Gujarat
  4. Karnataka

Answer: Gujarat

Look: Competitive Exams GK Sample Papers

Ques 24. What is the India’s rank in the 2017 Global Talent Competitiveness Index (GTCI)?

  1. 88th
  2. 63rd
  3. 57th
  4. 92nd

Answer: 92nd

Ques 25. The 2017 India International Garment Fair (IIGF) will be held in which city?

  1. Kanpur
  2. New Delhi
  3. Jaipur
  4. Pune

Answer: New Delhi

Ques 26. “Pinakin” mobile app has been launched by which state tourism department to boost tourism?

  1. Karnataka
  2. Tamil Nadu
  3. Andhra Pradesh
  4. Kerala

Answer: Tamil Nadu

Ques 27. Freedom fighter Mohan Singh Josan, who passed away recently, was belonged to which state?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Odisha
  4. Rajasthan

Answer: Rajasthan

Ques 28. Who will become the new interim Chief Executive Officer (CEO) of Prasar Bharti?

  1. Rajeev Singh
  2. Jawhar Sircar
  3. S C Panda
  4. Surya Prakash

Answer: Rajeev Singh

Do You Know: How to Prepare For Written Exam

Ques 29. The novel “The Book Thief” has been authored by whom?

  1. Mary Shelley
  2. Markus Zusak
  3. Ernest Hemingway
  4. John Boyne

Answer: Markus Zusak

Ques 30. Gita Sen, who passed away recently, was the renowned personality of which field?

  1. Film Industry
  2. Journalism
  3. Politics
  4. Science

Answer: Film Industry

Note: If candidates have any query regarding this page of Political Current Affairs then they can comment in below stated comment box. Our team of www.recruitmentinboxx.com will make an effort to satisfy you and solve your queries as soon as possible. You can connect with us by pressing CTRL + D for getting knowledge about Political Current Affairs 2017 or you can use our free email service. You can follow us on Facebook and Google plus also for future updates.

About admin

One comment

  1. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *