Home / Question Paper / GK Questions with Answers 2018 Latest Competitive Exams GK Sample Papers

GK Questions with Answers 2018 Latest Competitive Exams GK Sample Papers

GK Questions with Answers

In order to crack competitive Exam like UPSC, IBPS Clerical, CDS, IBPS Bank PO, IAS, NDA, Railways etc, candidates are required to make command on Genral Knowledge. GK Questions with Answers have provided here for the applicants going to appear in Latest Competitive Exams as it can help you to avail each and every detail about the activities happening in your environments. Along with the GK Questions with Answers 2018, individuals are advised to do preparation of the examinations from GK Sample Papers.

GK Questions with Answers is a gateway to increase knowledge and to be updated with world as well as it can help you to develop understanding about the different aspects of life. So what are you waiting for? Go ahead and grab each and every details about the concepts from which questions will be asked in the examination. In order to provide right direct to the participants, we the team members of www.recruitmentinboxx.com have provide General Knowledge Questions with Answers 2018 covering all concepts, so please have a look.

GK Questions with Answers

GK Current Affairs

How To Prepare General Knowledge

Pratiyogita Darpan

Latest Current Affairs

Samanya Gyan Darpan EMagzine

Question1. The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: Option 1

Question2. The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: Option 2

Check Here:  How to Score Good Marks in Exam

Question3. Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: Option 1

Question4.Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Answer: Option 1

Question5. The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: Option 1

Question6. Chemical formula for water is

  1. NaAlO2
  2. H2O
  3. Al2O3
  4. CaSiO3

Answer: Option 2

Question7. The gas usually filled in the electric bulb is

  1. nitrogen
  2. hydrogen
  3. carbon dioxide
  4. oxygen

Answer: Option 1

Read Out Here:  How To Maximize Your Score In Exam

Question8. Washing soda is the common name for

  1. Sodium carbonate
  2. Calcium bicarbonate
  3. Sodium bicarbonate
  4. Calcium carbonate

Answer: Option 1

Question9. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically

  1. silicon dioxide
  2. germanium oxide
  3. a mixture of germanium oxide and silicon dioxide
  4. sodium silicate

Answer: Option 1

Question10. Which of the gas is not known as greenhouse gas?

  1. Methane
  2. Nitrous oxide
  3. Carbon dioxide
  4. Hydrogen

Answer: Option 4

Question11. Guru Gopi Krishna was a maestro of which of the following dance forma?

  1. Kuchipudi
  2. Kathak
  3. Manipuri
  4. Bahratanatyam

Answer: Option 2

Question12. Ms. Bachendri Pal had undertaken a unique expedition for focusing attention on which of these?

  1. One Nation one Family
  2. The Girl Child
  3. National Integration
  4. Sprit of Adventure

Answer: Option 4

Question13. Which of the following fields A. NageshwaraRao is associated with?

  1. Sports
  2. Literature
  3. Motion Pictures
  4. Politics

Answer: Option 3

Do You Know: How To Write On Exam Paper Faster & Better

Question14.Jamini Roy was a famous?

  1. Producer
  2. Painter
  3. Dancer
  4. Actor

Answer: Option 2

Question15. In which field ‘AachanMaharaj’ has distinguished himself?

  1. Painting
  2. Drama
  3. Dance
  4. Vocal Music

Answer: Option 3

Question16. The members of the RajyaSabha are

  1. directly elected by the people on the basis of universal adult franchise
  2. elected by the members of the state legislative assemblies
  3. elected by the members of the state legislative councils
  4. elected by the members of the state legislative councils and state legislative assemblies

Answer: Option 2

Question17. The president addresses both the Houses of Parliament assembled together

  1. during emergency session summoned for the purpose
  2. every session
  3. first session after each general election and the first session of each year
  4. any session

Answer: Option 3

Question18. The president can dissolve the LokSabha on

  1. advice of the prime minister
  2. advice of the chief justice of India
  3. recommendation of LokSabha
  4. recommendation of the RajyaSabha

Answer: Option 1

START Free: Online Test Series

Question19. The members of a State Commission can be removed by the

  1. governor on a report by the Supreme Court
  2. governor on a resolution passed by Parliament
  3. president on a report by the Supreme Court
  4. president on a resolution passed by Parliament

Answer: Option 3

Question20. The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Answer: Option 2

Question21. Magnetism at the centre of a bar magnet is

  1. minimum
  2. maximum
  3. zero
  4. minimum or maximum

Answer: Option 3

Question22. It is more difficult to walk on a sandy road than on a concrete road because

  1. sand is soft and concreter is hard
  2. the friction between sand and feet is less than that between concrete and feet
  3. the friction between sand and feet is more than that between concrete and feet
  4. the sand is grainy but concrete is smooth

Answer: Option 2

Question23. Find the maximum velocity for the overturn of a car moving on a circular track of radius 100 m. The co-efficient of friction between the road and tyre is 0.2

  1. 14 m/s
  2. 140 m/s
  3. 4 km/s
  4. 14 m/s

Answer: Option 4

Question24. Of the following properties of a wave, the one that is independent of the other is its

  1. amplitude
  2. velocity
  3. wavelength
  4. frequency

Answer: Option 1

Question25. Sound waves in air are

  1. transverse
  2. longitudinal
  3. electromagnetic
  4. polarised

Answer: Option 2

You Can Also Check: How To Reduce Negative Marking In Exam

Question26. The hydrological cycle is a conceptual model that describes

  1. the storage of water between biosphere, hydrosphere, atmosphere and lithosphere
  2. the movement of water between biosphere, atmosphere, lithosphere and hydrosphere
  3. both (a) and (b)
  4. None of the above

Answer: Option 3

Question27. The least explosive type of volcano is called

  1. Basalt plateau
  2. Cinder cone
  3. Shield volcanoes
  4. Composite volcanoes

Answer: Option 1

Question28. The largest fish exporting region in the world is

  1. the north-east atlantic region
  2. the north-east pacific region
  3. the north-west pacific region
  4. the south-east asian region

Answer: Option 1

Question29. The largest country of the world by geographical area is

  1. Russia
  2. Vatican City
  3. Australia
  4. USA

Answer: Option 1

Question30. The hot and cold deserts together occupy nearly ____ land area of the world.

  1. 1/2
  2. 1/4th
  3. 1/3rd
  4. 3/4th

Answer: Option 3

Question31. Non Tax revenues can be increased by improving the working of the

  1. State Road Transport Corporations
  2. electricity boards
  3. commercial irrigation projects
  4. All of the above

Answer: Option 3

Check Here: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Question32. Which of the following is not viewed as a national debt?

  1. Provident Fund
  2. Life Insurance Policies
  3. National Saving Certificate
  4. Long-term Government Bonds

Answer: Option 3

Question33. The condition of indirect taxes in the country’s revenue is approximately

  1. 70 percent
  2. 75 percent
  3. 80 percent
  4. 86 percent

Answer: Option 4

Question34. Deficit financing means that the government borrows money from the

  1. RBI
  2. local bodies
  3. big businessmen
  4. IMF

Answer: Option 1

Question35. Revenue of the state governments are raised from the following sources, except

  1. entertainment tax
  2. expenditure tax
  3. agricultural income tax
  4. land revenue

Answer: Option 3

Question36. The hydronium ion is

  1. H+
  2. HO –
  3. H2+
  4. H3O+

Answer: Option 4

Question37. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is

  1. hydrogen
  2. oxygen
  3. nitrogen
  4. carbon dioxide

Answer: Option 1

Question38. The ionic radii of N3-, O2-, F- and Na+ follow the order

  1. N3- > O2- > F- > Na+
  2. N3- > Na+ > O2- > F-
  3. Na+ > O2- > N3- > F-
  4. O2- > F- > Na+ > N3-

Answer: Option 1

Must Check: How To Make Habit Of Studying

Question39. The graphite rods in the nuclear reactor

  1. react with U to release energy
  2. produce neutrons
  3. undergo combustion which triggers the nuclear fission
  4. convert fast moving neutrons into thermal neutrons

Answer: Option 4

Question40. The first metal used by man was

  1. iron
  2. copper
  3. gold
  4. bronze

Answer: Option 2

Question41. What invention is credited to the Russian born American inventor Vladimir Kosma Zworykin?

  1. Telegraph
  2. Radio
  3. Television
  4. Dishwasher

Answer: Option 3

Question42. Benjamin Franklin was a prolific inventor. He invented the lightning rod, the Franklin stove, studied electricity, discovered the Gulf Stream, started the first library, and on and on. Among his many other inventions, what musical instrument did he invent?

  1. Banjo
  2. Oboe
  3. Clarinet
  4. Harmonium

Answer: Option 4

Question43. What Thomas Davenport invented?

  1. Screw propellor
  2. Electric streetcar
  3. Chesterfield
  4. Sleeping (railway) car

Answer: Option 2

Read Also: 11 Tips To Remember What You Read

Question44. What Elisha Otis invented?

  1. The brake used in modern elevators
  2. Jet Engine
  3. Turbine
  4. Hydraulic Crane

Answer: Option 1

Question45. Where was the yo-yo invented?

  1. France
  2. United States
  3. Philippines
  4. England

Answer: Option 3

Question46. Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the

  1. Earth’s gravitational pull
  2. Moon’s gravitational pull
  3. Centripetal force due to the earth’s rotation
  4. Pressure of the atmosphere

Answer: Option 1

Question47. GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is

  1. international agreement signed in 1947 between non-communist nations with the object of encouraging international trade unobstructed by tariff barriers
  2. agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade concessions between members
  3. Both option A and B
  4. None of the above

Answer: Option 3

Question48. Coral reefs in India can be found in

  1. the coast of Orissa
  2. Waltair
  3. Rameshwaram
  4. Trivandrum

Answer: Option 3

Check Now: Tips to Get 100% Results in Exams

Question49. DRDL stands for

  1. Defence Research and Development Laboratary
  2. Department of Research and Development Laboratory
  3. Differential Research and Documentation Laboratary
  4. None of the above

Answer: Option 1

Question50. Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army?

  1. K.M. Cariappa
  2. Vice-Admiral R.D. Katari
  3. Maharaja RajendraSinghji
  4. None of the above

Answer: Option 1

GK Questions with Answers in Hindi

Ques: लोक सभा तथा राज्य सभा की संयुक्त बैठक कब होती है?

Ans: संसद का सत्र शुरू होने पर

Ques: किस व्यक्ति ने वर्ष 1922 में यह माँग की कि भारत के संविधान की संरचना हेतु गोलमेज सम्मेलन बुलाना चाहिए?

Ans: मोती लाल नेहरू

Ques: कांग्रेस ने किस वर्ष किसी प्रकार के बाह्य हस्तक्षेप के बिना भारतीय जनता द्वारा संविधान के निर्माण की मांग को लेकर प्रस्ताव पारित किया था?

Ans: 1936

Ques: वर्ष 1938 में किस व्यक्ति ने व्यस्क मताधिकार के आधार पर संविधान सभा के गठन की मांग की?

Ans: जवाहर लाल नेहरू

Ques: वर्ष 1942 में किस योजना के तहत यह स्वीकार किया गया कि भारत में एक निर्वाचित संविधान सभा का गठन होगा, जो युद्धोपरान्त संविधान का निर्माण करेगी?

Ans: क्रिप्स योजना

Get Best Answer: How To Get Rid Of Sleeping While Studying

Ques: राज्यसभा के लिए नामित प्रथम फ़िल्म अभिनेत्री कौन थीं?

Ans: नरगिस दत्त

Ques: संविधान संशोधन कितने प्रकार से किया जा सकता है?

Ans: 5

Ques: कैबीनेट मिशन योजना के अनुसार, संविधान सभा के कुल कितने सदस्य होने थे?

Ans: 389

Ques: किसी क्षेत्र को ‘अनुसूचित जाति और जनजाति क्षेत्र’ घोषित करने का अधिकार किसे है?

Ans: राष्ट्रपति

Ques: संविधान सभा को किसने मूर्त रूप प्रदान किया?

Ans:  जवाहरलाल नेहरू

Ques: भारत में कुल कितने उच्च न्यायालय हैं?

Ans: 21

Ques: संविधान सभा की प्रथम बैठक कब हुई थी?

Ans:  9 दिसम्बर, 1946

Latest Competitive Exams GK Sample Papers

Contenders appearing in competitive examination are required to make command on general knowledge as it is focus topic in examinations. Contenders must have knowledge about the events or activities happening in surroundings and above mentioned GK Questions with Answers can also assist you well for doing better preparation of the examination. It is informed to the contenders GK Questions and Answers covering below mentioned concepts are well provided above, so you must check it in appropriate manner.

Basic General KnowledgeGeneral Science
Indian PoliticsWorld Geography
ChemistryIndian Geography
Honours and AwardsTechnology
Indian CultureWorld Organisations
Indian HistoryFamous Personalities
PhysicsIndian Economy
InventionsBiology
Famous Places in IndiaBooks and Authors
SportsDays and Years

Candidates are required to check the above mentioned GK Questions and Answers while preparing for any competitive examinations. If contenders want to acquire more details regarding GK Questions and Answers, they may subscribe out free email service or follow us (www.recruitmentinboxx.com) on Facebook or Google Plus also.

You May Also Like To Check This Section

Awards And Honours Current AffairsMeetings And Summits Current Affairs
Sports Current AffairsRailway Current Affairs
Science & Technology Current Affairs

Defence Current Affairs

20 comments

  1. Hii…sir….I wanna no know about marathi language.question..which can.be asked in metro exam of 2017….

  2. FCI Rajasthan paper

  3. How to prepare through everything for Government exams in a Month

  4. I need Gk awareness, english, banking industry for co-operative bank exam plz guide me

  5. need GK question paper with answers on daily basis and current affairs question and answer for UKPCS exam

  6. sir.. i want to give exam of imu in 2017 .. so i should prepare gk for which year..

  7. Thx for improving our kwlege sir need 2017 current affairs

  8. sir please send me latest GK & CURRENT AFFAIR IN MY MAIL BOX

  9. Give me information about GK AND QUESTION 2017

  10. sir plz send latest upadating gk and current affairs in my mailbox

  11. IMA & OTA last exam hindi me hota hai ya English me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *