Home / Current Affairs / Science & Technology Current Affairs 2018 PDF Discovery, Inventions Ques/Ans

Science & Technology Current Affairs 2018 PDF Discovery, Inventions Ques/Ans

Science & Technology Current Affairs

Science and technology are key drivers to development & improvement in education and infrastructure. Science & Technology Current Affairs 2018 PDF with Ques & Ans will guide you in knowing latest Inventions & Discovery taking place.

Science & Technology are fundamental for social and economic progress in India. Science & Technology Current Affairs 2018 comprise all latest inventions & discoveries happening around universe.

Why to refer Science & Technology Current Affairs?

India is one of the top-ranking countries in the field of basic research. Science and technology Inventions has made our life simpler, faster & easier. Many electronics devices like computer, TV & others are result of latest inventions.

Latest inventions & discoverers play a pivotal role in promotion of science & technology in the country. To know more about Science & Technology 2018 Current Affairs, have a look of below page designed by team of www.recruitmentinboxx.com

Science & Technology Current Affairs

Science & Technology Current Affairs 2018:

  • China launches two BeiDou-3 navigation satellites into space.
  • JioCoin: Reliance Jio planning to launch its own cryptocurrency.
  • Nyctibatrachus mewasinghi: New night frog species discovered in Western Ghats.
  • China launches world’s largest human genome research project
  • ISRO to launch 31 satellites in single mission in January 2018
  • India ranks 109th in mobile internet speed: Ookla
  • ISRO developing compact launcher for smaller satellites
  • TB, or not TB? At last, a urine test can diagnose it quickly
  • 2 new ginger species discovered in northeast.
  • Drought, heatwaves increasing in frequency, area in India: IISc Study
  • Aditya L1 Mission: ISRO’s first sun mission to take off in 2019
  • China successfully launches remote sensing satellites
  • Scientists create world’s smallest data recorder from bacteria

Science Technology Current Events:

  • Noxeno: Nasal foreign body removal device launched
  • Surge in oxygen levels led to explosion of life on earth: Study
  • Kepler-90i: Eighth planet in Kepler-90 solar system discovered
  • Lalji Singh: Father of DNA fingerprinting in India passes away
  • MIT scientists create plants that can glow in dark
  • Restarting dead people’s hearts lets doctors reuse their organs
  • Joke Christmas medical journal papers make unfunny bad science
  • Fentanyl considered for execution cocktail by two US states

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Science & Technology News:

  • Stratolaunch’s Monster Jet Completes First Test-Drive Down Runway
  • Blue Origin a Year Away from Crewed New Shepard Flights
  • US officials see fewer Russian sorties over Euphrates in Syria
  • HMS Queen Elizabeth springs a leak
  • SAM: World’s first AI politician developed
  • WHO to classify Gaming Disorder as mental health condition.
  • Reducing the Traffic Jam in Batteries
  • Electronic Structure of Graphene
  • 11 Annual MedTech Summit of Biodesign Programme held in New Delhi

Latest Inventions and Discoveries In Science:

Latest Science and
Technology Inventions
Inventors
India’s missile and nuclear weaponsA.P.J. Abdul Kalam
Ballpoint PenJohn J. Loud
Bicycle TiresJohn Boyd Dunlop
ChronometerJohn Harrison
Pendulum ClockChristian Huygens
Electric Generation (Static)Otto von Gueriche
Electronic ComputerJ.G. Brainerd, J.P. Eckert, J.W. Mauchly
GramophoneThomas Edison
MicrophoneAlexander Graham Bell
MotorcycleEdward Butler
PianoCristofori
RadarDr. Allbert H. Taylor and Leo C. Young
RefrigeratorJames Harrison

 Press Here For Science & Technology Current Affairs PDF

Science And Technology Questions And Answers

Ques 1: Google and NASA have joined hands to identify which two new planets around distant stars?

  1. Kepler 80g, Kepler 90i
  2. Kepler 90g, Kepler 80i
  3. Kepler 81g, Kepler 90i
  4. Kepler 90i, Kepler 82g

Ans: 1

Ques 2: Where has the world’s newest island been formed in 2014-2015?

  1. Tonga
  2. Japan
  3. China
  4. Samoa

Ans: 1

Ques 3: Which state became the first in India to launch a free email address in Hindi for residents?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Rajasthan
  4. Gujarat

Ans: 3

Ques 4: ISRO has developed small satellite launch vehicles to launch which type of satellites?

  1. Low cost
  2. Hi-tech
  3. Only a and b
  4. All of the above

Ans: 1

Also Check Month Wise: Latest Current Affairs

Ques 5: Which asteroid is causing the Dec 15, 2017 Geminid meteor shower display?

  1. 3200 Phaethon
  2. 3200 Helios
  3. 3200 Artemis
  4. 3200 Phobos

Ans: 1

Ques 6: A new form of matter has been discovered named excitonium by whom?

  1. Bert Halper
  2. Bert Kelper
  3. Bert Shalper
  4. Bert Walper

Ans: 1

Ques 7: As per PRL Ahmedabad scientists, which type of storms can flow towards the earth and disturb the atmosphere?

  1. Wind
  2. Thermal
  3. Rain
  4. Solar

Ans: 4

Ques 8: Total number of satellite launched by India till now

  1. 65
  2. 52
  3. 50
  4. 60

Ans: 4

Ques 9: Who is known as the Father of Indian Space Program

  1. CV Raman
  2. Vikrama Sarabhai
  3. APJ Kalam
  4. Satish Dhawan

Ans: 2

Ques 10: First mobile phone conversion takes place in India between

  1. Jyoti Basu and Sukhram
  2. Narasimbha Rao and Sukhram
  3. Ambika Soni and Narasimbha Rao
  4. None of the above

Ans: 1

START: Free Online Test Series

Ques 11: Most recent Indian citizen scientist that won a nobel prize in 2009

  1. VS Naipaul
  2. V Ramakrishnan
  3. Amartyan Sen
  4. Mother Teresa

Ans: 2

Ques 12: First Nuclear Plants in India

  1. Tarapur, Maharashtra
  2. Rawatbhata, Rajasthan
  3. Narora, Uttar Pradesh
  4. Kakrapar, Gujrat

Ans: 1

Ques 13:  First Nuclear Reactor made in India

  1. CIRUS
  2. Dhruva
  3. KAMINI
  4. Apsara

Ans: 4

Ques 14: First hydro electric power plant in India

  1. Shimsha
  2. Karnataka
  3. Darjeeling
  4. Satluj

Ans: 3

Ques 15: Which dam withhold the largest water reservoir in India

  1. Bhakra Dam
  2. Indrisagar Dam
  3. Hirakud Dam
  4. Tehri Dam

Ans: 2

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Ques 16: ISRO headquarter is located in

  1. Delhi
  2. Chennai
  3. Mumbai
  4. Bangalore

Ans: 4

Ques 17: India’s first unmanned lunar probe Chandrayaan-1 was launch from

  1. Thiruvanathapuram
  2. Wheeler Island
  3. Balasore
  4. Sriharikota

Ans: 4

Ques 18: India’s first supercomputer is known as

  1. SAGA
  2. PARAM 8000
  3. EKA
  4. PARAM YUVA

Ans: 2

Ques 19:  What is part of a database that holds only one type of information?

  1. Report
  2. Field
  3. Record
  4. File

Ans: 2

To Get Latest Updates Directly In Your Mail Box: Submit Mail ID Here

Ques 20: In which decade with the first transatlantic radio broadcast occur?

  1. 1850s
  2. 1860s
  3. 1870s
  4. 1900s

Ans: 4

Note:

All details about Science & Technology Current Affairs 2018 is well placed on this page. Stay connected with our portal www.recruitmentinboxx.com for receiving more updates about jobs, government exam etc.

You May Also Like To Check This Section

Books and AuthorsAwards and Honors
Important DaysMore Government Jobs
Political Current AffairsRailway Current Affairs
IBPS Current AffairsDefence Current Affairs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *