Home / Current Affairs / West Bengal Current Affairs 2017 UPDATED WB State News, Updates! GK Quiz

West Bengal Current Affairs 2017 UPDATED WB State News, Updates! GK Quiz

West Bengal Current Affairs

Are you looking for West Bengal Current Affairs ??? If yes then get latest updates from this page. Here on the below section of this page, you will get fresh and updated WB State News, which will helpful for you to preparing of any WB Competitive examination. Applicants, who are going to appear in any Competitive exam for West Bangal, must be aware about the current affairs, so that they would be able to answer correctly of GK portion in exams. So, applicants must scroll done this page and check latest West Bengal Current Affairs 2017, MCQ and quiz questions, important for examination.

Overview of This Page:

Latest Highlights of Current Issues

General Awareness Quiz Regarding WB Current Affairs

MCQ questions of West Bengal Current Affairs

It is mandatory for every candidates to aware about the current issues happens around them because if they are going to appear in exams then there, they have to attempt GK portion, which is compulsory for every candidates and if the participant have proper knowledge of General Knowledge then  they will be able to attain good marks in GK. Applicants must visit this page, maintained by the unit of www.recruitmentinboxx.com and get latest news and important questions for exams.

West Bengal Current Affairs

Key Highlights of West Bengal Current Affairs 2017:

  • West Bengal Honoured with UN Public Service Award
  • West Bengal makes Bengali Mandatory in all Schools
  • Endangered Kurukh gets official language status in West Bengal
  • Gymnothorax indicus, new species of eel found in Bay of Bengal
  • Singer Bapi Lahiri honoured with Mahanayak award by West Bengal Government
  • Google, Tata Trusts launch ‘Internet Sathi’ in West Bengal to empower rural women
  • Bangali’s Kanyashree initiative wins United Nations Public Service Award
  • Sanjay Mitra took Charge as Defense Secretary.
  • West Bengal makes Bengali compulsory in every school.
  • World bank approved USD 210 million for Strengthening gram panchayat in West Bengal
  • 25 children including 13 girls selected for national bravery award.
  • Amul all set to invest Rs. 200 Cr in Bengal
  • Google ties up with ASI for virtual tour of monuments.
  • West Bengal Government decided to install Monorial.

Visit Here To Get: Samanya Gyan Darpan EMagzine

West Bengal GK Quiz and Questions:

Here below we are presenting some questions related to West Bengal Current Affairs, which will be prepared by you for examinations. Have a Glance:

Q 1. The Battle of Plassey was fought in the year

  1. 1736
  2. 1757
  3. 1780
  4. 1832

Answer: 1757

Q 2. Who is the The first Chancellor of Calcutta University

  1. Sir James William Colvile
  2. Joddu Nath Bose
  3. Lord Canning
  4. Bankim Chandra Chattopadhyay

Answer: Lord Canning

Q 3. The University of Calcutta was founded in

  1. 1850
  2. 1857
  3. 1890
  4. 1901

Answer: 1857

Q 4. Who is the first Indian woman to swim the English Channel twice

  1. Bula Choudhury
  2. Arati Saha
  3. Poulomi Ghatak
  4. Ankita Das

Answer: Bula Choudhury

Check Here Latest: West Bengal Jobs

Q 5. India’s first pharmaceutical company Bengal Chemicals and Pharmaceuticals was established by

  1. Surendranath Bose
  2. Meghnad Saha
  3. Satyendra Nath Bose
  4. Prafulla Chandra Roy

Answer: Prafulla Chandra Roy

Q 6. Who is known as the founder of Indian Statistical Institute

  1. Prasanta Chandra Mahalanobis
  2. Bidhan Chandra Roy
  3. Meghnad Saha
  4. Jagdish Chandra Bose

Answer: Prasanta Chandra Mahalanobis

Q 7. In which year, the Nobel Prize in Literature was given to Rabindranath Tagore

  1. 1903
  2. 1913
  3. 1915
  4. 1917

Answer: 1913

Q 8. Satyajit Ray’s first film, Pather Panchali was released in the year

  1. 1951
  2. 1955
  3. 1958
  4. 1962

Answer: 1955

Q 9. Who was the first person from West Bengal to win Bharat Ratna Award

  1. Aruna Asaf Ali
  2. Ravi Shankar
  3. Satyajit Ray
  4. Bidhan Chandra Roy

Answer: Bidhan Chndra Roy

Hit Here: Get Complete Info of Pratiyogita Darpan

Q 10. Which one National Park from West Bengal is also under UNESCO World Heritage Site

  1. Neora Valley National Park
  2. Buxa Tiger Reserve
  3. Sundarbans National Park
  4. Singalila National Park

Answer: Sundarbans National Park

Q 11. In which year the Howrah Bridge was opened for public

  1. 1935
  2. 1943
  3. 1945
  4. 1951

Answer:  1943

Q 12. In which year the construction of Vidyasagar Setu was completed

  1. 1985
  2. 1989
  3. 1990
  4. 1992

Answer: 1992

Q 13. Which one is the largest district by areawise in West Bengal

  1. South 24 Parganas
  2. Barddhaman
  3. Bankura
  4. Puruliya

Answer: South 24 Parganas

Q 14. In which year the Darjeeling Himalayan Railway is recognised as World Heritage Site by UNESCO

  1. 1984
  2. 1992
  3. 1997
  4. 1999

Answer: 1999

START: Free Online Test Series

Q 15. The Anandabazar Patrika was first published in the year

  1. 1912
  2. 1922
  3. 1925
  4. 1937

Answer: 1922

Q 16. Which ministry has launched the “Aarambh” mobile application?

  1. Ministry of Health and Family Welfare
  2. Women and Child Development ministry
  3. Ministry of Home Affairs
  4. Ministry of Rural Development

Answer: Ministry of Rural Development

Q 17. Effective from which date, the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has banned the use of stapler pins in tea bags ?

  1. November o1, 2017
  2. January 1, 2018
  3. September 1, 2017
  4. April 1, 2018

Answer: January 1, 2018

Q 18. Which state’s high court has made it mandatory to sing National Song Vande Mataram in the schools of state?

  1. Tamil Nadu
  2. Maharashtra
  3. Uttar Pradesh
  4. Bihar

Answer: Tamil Nadu

Q 19: Which country has declared “total independence” from the International Monetary Fund (IMF) and World Bank?

  1. Scotland
  2. Paraguay
  3. Bolivia
  4. Maldives

Answer: Bolivia

Also Check Month Wise: Latest Current Affairs

Q 20. Where is the world’s first full—scale floating wind farm, with turbines taller than the Britain’s Big Ben is being built?

  1. Scotland
  2. Portugal
  3. Paraguay
  4. Denmark

Answer: Scotland

Note:

We wish that all the content mentioned above about West Bengal Current Affairs, will be helpful for you. You must get prepare for examination as accordingly and must aware about the current affairs of state to easily answering exams. Feel free to share your queries with us by write it in comment box; we the team of www.recruitmentinboxx.com will respond to your query as soon as possible.

You May Also Like To Visit This Section

Latest Private Jobs More Government Jobs
Top 100 Career Options Student Success Strategies
Entrance Exams In India Golden Rules of Career Success
Latest Walkins Strategies of Personality Development

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *