Home / Current Affairs 2022 / Arunachal Pradesh Current Affairs 2022 AP News & GK Question/Answer

Arunachal Pradesh Current Affairs 2022 AP News & GK Question/Answer

Arunachal Pradesh Current Affairs

Updated yourself with latest news & events happening around the world be exploring imp Arunachal Pradesh Current Affairs given on this page.  Read here AP News Headlines and practice Arunachal Pradesh GK Question and Answer important for the preparation of any competitive or government examination.

We have stated here the Arunachal Pradesh Question/Answer crucial for all competitive and government exams . The Arunachal Pradesh Current Affairs 2022 provided below have a high probability of being asked in the upcoming Arunachal Pradesh Competitive Examinations 2022.

Arunachal Pradesh GK Questions Answers

Arunachal Pradesh is one of those Indian states which holds the distinction of being the Northeastern-most state of the country. Arunachal Pradesh Current Affairs will let you to crack the exam in an effective way.

For more details about Arunachal Pradesh Current Affairs 2022, applicants may check the page which is well prepared by team of www.recruitmentinboxx.com

Arunachal Pradesh Current Affairs

Arunachal Pradesh News Updates 2022

  • September 4, 2021 – Arunachal Pradesh launches Two Agri schemes
  • June 9, 2021 – Two species of Monals sighted together in Arunachal Pradesh
  • April 9, 2021 – Three-branded Rosefinch: New bird species in India
  • February 24, 2021 – New Alpine Plant Species Discovered in Arunachal Pradesh
  • February 20, 2021 – Arunachal Pradesh and Mizoram celebrate statehood day
  • December 28, 2020 – KVIC Monpa Handmade Paper Unit
  • November 9, 2020 – First Solar based Integrated Multi Village Water Supply Project inaugurated in Arunachal Pradesh
  • October 24, 2020 – Joginder War Memorial inaugurated in Arunachal Pradesh
  • August 22, 2020 – Arunachal Pradesh to provide 100% tap water connections to all its households by 2023
  • August 10, 2020 – First Silk Training-cum-Production Center in Arunachal Pradesh
  • July 19, 2020 – Arunachal Pradesh to Complete 100% Tap-Water Connection by 2023
  • June 22, 2020 – Emergency Funds to Armed Forces of Rs. 500 Crore, Specialised Mountain Forces deployed at LAC
  • June 3, 2020 – Arunachal Pradesh to provide Tap connection to all by March 2023
  • May 1, 2020 – India-China Ceremonial Border Meet on “Labour Day” cancelled due to COVID-19
  • April 28, 2020 – WHO map includes Ladakh as Chinese Territory
  • April 22, 2020 – New Viper Species discovered by Indian Herpetologists in Arunachal Pradesh
  • April 21, 2020 – BRO: Daporijo Bridge across Subansiri river in Arunachal Pradesh inaugurated
  • March 31, 2020 – Revival of indigenous isolation rituals in the North-east
  • March 28, 2020 – Project Arunank running in full swing in China border despite of COVID-19
  • March 4, 2020 – Arunachal Pradesh Assembly implements e-Vidhan project
  • February 21, 2020 – Mizoram and Arunachal Pradesh observed their Statehood Day on February 20
  • February 20, 2020 – Mizoram, Arunachal Pradesh celebrate their Statehood Day
  • January 28, 2020 – First ‘Innovation Festival’ of Arunachal Pradesh conducted in Itanagar
  • January 17, 2020 – Winged Raider: Indian Army’s largest airborne exercise-500 troops participate

Arunachal Pradesh GK Questions and Answers

Q1. Namdapha National Park is the ______ largest national park in India.

(A) third
(B) fourth
(C) fifth
(D) sixth

Answer: (B) fourth

Q2. The Golden Pagoda is located in which district?

(A) Lohit District
(B) Namsai District
(C) Upper Siang District
(D) Longding District

Answer: (B) Namsai District

Q3. The Kameng River originates in which district?

(A) Tawang district
(B) West Kameng district
(C) East Siang district
(D) Lohit district

Answer: (A) Tawang district

Q4. Which Article in Indian constitution give special provision for Arunachal Pradesh?

(A) 371 B
(B) 371 D
(C) 371 H
(D) 371 I

Answer: (C) 371 H

Q5. Who is the longest serving Chief Minister of Arunachal Pradesh?

(A) Dorjee Khandu
(B) Gegong Apang
(C) Nabam Tuki
(D) Prem Khandu Thungan

Answer: (B) Gegong Apang

Q6. Total number of members in the Arunachal Pradesh Legislative Assembly is

(A) 48
(B) 53
(C) 56
(D) 60

Answer: (D) 60

Q7. Which one is officially reccognised as the State mammal of Arunachal Pradesh?

(A) Gayal
(B) Blackbuck
(C) Indian Elephant
(D) Chinkara

Answer: (A) Gayal

Q8. North Eastern Regional Institute of Science and Technology (NERIST) was established on the year

(A) 1980
(B) 1982
(C) 1984
(D) 1986

Answer: (C) 1984

Q9. Who is the first Rajya Sabha member from Arunachal Pradesh?

(A) Yonggam Nyodek
(B) Ratan Tama
(C) Mukut Mithi
(D) Nabam Rebia

Answer: (B) Ratan Tama

Q10. Nuranang Falls is located in which district?

(A) Dibang Valley
(B) Changlang
(C) East Siang
(D) Tawang district

Answer: (D) Tawang district

You Can Also Check: Latest GK Current Affairs

Q11. Which of the following district’s border touches Bhutan, Tibet and Assam?

(A) Upper Siang
(B) Tawang
(C) West Kameng
(D) East Kameng

Answer: (C) West Kameng

Q12. The archeological site Bhismaknagar is located near which city
(A) Roing
(B) Dirang
(C) Pasighat
(D) Naharlagun

Answer: (A) Roing

Q13. Which of the following mountain passes forms the tri-junction of India, China and Myanmar?

(A) Nathula
(B) Jelep La
(C) Bomdi La
(D) Diphu

Answer: (D) Diphu

Q14. The first general election to the Arunachal Pradesh Assembly was held

(A) 1978
(B) 1979
(C) 1980
(D) 1981

Answer: (A) 1978

Q15. Who was the first Governor of Arunachal Pradesh after it recognised as State?

(A) Devi Das Thakur
(B) Gopal Singh
(C) R. D. Pradhan
(D) Bhishma Narain Singh

Answer: (D) Bhishma Narain Singh

Q16. The Diphu Pass is located in which district of Arunachal Pradesh?

(A) Anjaw district
(B) Lohit district
(C) Changlang district
(D) Longding district

Answer: (A) Anjaw district

Q17. Which one is the only district whose boundary touches Nagaland?

(A) Anjaw district
(B) Namsai District
(C) Upper Siang District
(D) Longding District

Answer: (D) Longding District

Q18. The first elections to the Arunachal Pradesh Legislative Assembly were held on

(A) 25th February 1978
(B) 28th February 1978
(C) 4th March 1978
(D) 15th March 1978

Answer: (A) 25th February 1978

Q19. Arunachal Pradesh shares its border with how many foreign countries?

(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

Answer: (B) 3

Q20. Namdapha National Park is in which district of Arunachal Pradesh?

(A) Anjaw
(B) Kra Daadi
(C) Changlang
(D) Tirap

Answer: (C) Changlang

Arunachal Pradesh Static GK

National Parks in Arunachal Pradesh

S.N.National Park NameYearDistrictArea( km sq.)
1Namdapha National Park1983Changlang1,807.82
2Mouling National Park1986Siang483

List of Wildlife Sanctuaries of Arunachal Pradesh

S.N.Wild Life SanctuaryYearArea (km sq)
1Tale Valley1995337
2Sessa Orchid1989100
3Yordi-Rabe Supse1996397
4D’Ering Memorial(Lali)1978190
5Pakhui/Pakke1977861.95
6Mehao1980281.5
7Kane200731
8Kamlang1989783
9Itanagar1978140.3
10Eaglenest1989217
11Dibang19914149

You Can Also Check: Latest Current Affairs

Note: So, that’s all about Arunachal Pradesh Current Affairs 2022, you are required to stay in touch with www.recruitmentinboxx.com for more updates like this.

You May Also Like To Check This Section

Sports Current AffairsDefence Current Affairs
Railway Current AffairsLatest Government Jobs