Home / Current Affairs 2022 / Defence Current Affairs 2022 pdf in Hindi Latest Quiz for CDS/NDA/CAPF

Defence Current Affairs 2022 pdf in Hindi Latest Quiz for CDS/NDA/CAPF

Defence Current Affairs

Entrants who want to grab one prestigious post among CDS, NDA & CAPF are required to be updated with Defence Current Affairs. While downloading Defence Current Affairs PDF in Hindi, you will find Latest Quiz Questions for CDS, NDA & CAPF.

Youngsters who aspire to choose career of excitement, adventure & challenges will sit in UPSC CDS Exam. Whether it’s paper for UPSC CDS or NDA & CAPF, your level of general awareness is examined.

One section of General Knowledge is designed where one’s acquaintance with current events & matters of everyday observation and experience is known. Although one may refer latest updates about History of India and Geography.

Defence Current Affairs 2022 for CDS/NDA/CAPF lay emphasize on latest events taking place in country. For same, team of www.recruitmentinboxx.com has given latest Defence Quiz Question & Answers.

Defence Current Affairs

Defence Current Affairs English Highlights 2022:

  • ICG commissions the 845th Air Squadron equipped with Dhruv ALH Mk III helicopters
  • Indian Navy plans to purchase the GISAT-2 satellite to increase its capacity
  • Air Marshal Sanjeev Kapoor Takes Charge as DG (Inspection and Safety)
  • INS Vikrant, India’s first indigenous aircraft carrier, will be handed over to the Indian navy
  • IAF organizes National Level Logistics Seminar ‘LOGISEM VAYU – 2022’
  • Russia test-fired the “RS-28 SARMAT,” world’s “most powerful” nuclear-capable intercontinental ballistic missile
  • National Level Pollution Response Exercise ‘NATPOLREX-VIII’ of Indian Coast Guard begins
  • In New Delhi, the Army Commanders’ Conference gets underway
  • Union Minister Amit Shah inaugurates Seema Darshan Project at Indo-Pak border
  • Vice Chief of Army Staff 2022: Who is Lt. Gen B.S. Raju who will take over as Army Vice Chief on May 1?
  • ‘INS Vagsheer’: Sixth Scorpene Class Submarine Launched
  • Trishakti Corps conducts EX KRIPAN SHAKTI in West Bengal
  • Israel successfully tests ‘Iron Beam’ new laser-based air defence system
  • Advanced light helicopter MK III squadron commissioned by ICG
  • India successfully flight-tested Pinaka Mk-I (Enhanced) Rocket System
  • DRDO successfully flight-tests Solid Fuel Ducted Ramjet (SFDR) technology
  • Khanjar 2022: The 9th edition of the India-Kyrgyzstan Joint Special Forces Exercise
  • Vice chief Lt Gen Manoj Pande all set to become next Army chief

Defence Current Affairs In Hindi 2022:

  • ICG ने ध्रुव ALH Mk III हेलीकॉप्टरों से लैस 845वें एयर स्क्वाड्रन को चालू किया
  • भारतीय नौसेना अपनी क्षमता बढ़ाने के लिए GISAT-2 उपग्रह खरीदने की योजना बना रही है
  • एयर मार्शल संजीव कपूर ने महानिदेशक (निरीक्षण और सुरक्षा) के रूप में कार्यभार संभाला
  • आईएनएस विक्रांत, भारत का पहला स्वदेशी विमानवाहक पोत, भारतीय नौसेना को सौंपा जाएगा
  • IAF ने राष्ट्रीय स्तर की रसद संगोष्ठी ‘LOGISEM VAYU – 2022’ का आयोजन किया
  • रूस ने “RS-28 SARMAT,” दुनिया की “सबसे शक्तिशाली” परमाणु-सक्षम अंतरमहाद्वीपीय बैलिस्टिक मिसाइल का परीक्षण किया
  • भारतीय तटरक्षक बल का राष्ट्रीय स्तर का प्रदूषण प्रतिक्रिया अभ्यास ‘NATPOLREX-VIII’ शुरू हुआ
  • नई दिल्ली में, सेना कमांडरों का सम्मेलन चल रहा है
  • केंद्रीय मंत्री अमित शाह ने भारत-पाक सीमा पर सीमा दर्शन परियोजना का उद्घाटन किया
  • वाइस चीफ ऑफ आर्मी स्टाफ 2022: कौन हैं लेफ्टिनेंट जनरल बी.एस. राजू कौन 1 मई को थल सेना उप प्रमुख का पदभार संभालेंगे?
  • ‘आईएनएस वाग्शीर’: छठी स्कॉर्पीन श्रेणी की पनडुब्बी का शुभारंभ
  • त्रिशक्ति कोर ने पश्चिम बंगाल में पूर्व कृपाण शक्ति का आयोजन किया
  • इज़राइल ने ‘आयरन बीम’ की नई लेजर-आधारित वायु रक्षा प्रणाली का सफलतापूर्वक परीक्षण किया
  • आईसीजी द्वारा कमीशन किया गया उन्नत हल्का हेलीकॉप्टर एमके III स्क्वाड्रन
  • भारत ने पिनाका एमके-I (उन्नत) रॉकेट सिस्टम का सफलतापूर्वक परीक्षण किया
  • DRDO ने सॉलिड फ्यूल डक्टेड रैमजेट (SFDR) तकनीक का सफलतापूर्वक परीक्षण किया
  • खंजर 2022: भारत-किर्गिस्तान संयुक्त विशेष बल अभ्यास का 9वां संस्करण
  • उप प्रमुख लेफ्टिनेंट जनरल मनोज पांडे अगले थल सेना प्रमुख बनने के लिए तैयार

Defence Current Affairs Quiz for CDS

Ques 1: Name of the first serving Indian Army officer to complete Ironman competition is;

  1. Vikram Dogra
  2. Balwan Singh
  3. Kanwal Kumar
  4. Paramjit Singh

Ans: 1

Ques 2: Ramesh Bhatkar passed away aged 70. He was a well-known _________.

  1. Marathi actor
  2. Marathi singer
  3. Telugu actor
  4. Tamil singer

Ans: 1

Ques 3: Who among the following Indian squash player won the Seattle Open, a PSA challenger squash Tour event?

  1. Saurabh Ghosal
  2. Ramit Tandon
  3. Dipika Pallikal
  4. Harindar Pal Sandhu

Ans: 2

Ques 4: Who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Colombia?

  1. PV Bharti
  2. Poonam Khetrapal
  3. Sanjiv Ranjan
  4. Rajeev Chopra

Ans: 3

Ques 5: World Cancer Day is being observed globally on-

  1. 01st February
  2. 05th February
  3. 06th February
  4. 04th February

Ans: 4

Ques 6: Who has been appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI)?

  1. Ronojoy Dutta
  2. Prabhat Singh
  3. Rishi Kumar Shukla
  4. Dilip Sadarangani

Ans: 3

START: Free Online Test Series

Ques 7: Which Indian warship has reached Sri Lanka in a goodwill visit, recently?

  1. INS Kalvari
  2. INS Shalki
  3. INS Arihant
  4. INS Trikand

Ans: 4

Ques 8: Who has been appointed as the next Ambassador of India to Argentina?

  1. Mihir Singh
  2. Rajeev Ranjan
  3. Dinesh Bhatia
  4. Ramesh Kumar Singh

Ans: 3

Ques 9: Which German warship has been exploded during a military exercise?

  1. Uranus
  2. Albatros
  3. FGS Sachsen
  4. Theodor Riedel

Ans: 3

Also Check Month Wise: Latest Current Affairs

Ques 10: Indian Naval Ship was undertook Passage Exercise (PASSEX) with Indonesian Naval Ship?

  1. INS Aditya
  2. INS Deepak
  3. INS Jyoti
  4. INS Shakti

Ans: 4

Defence Current Affairs Quiz for NDA

Most Expected Current Affairs Questions For NDA NA 1 2022:

Ques 1: India successfully conducted night trial of which ballistic missile?
Ans: Agni-I short-range nuclear-capable ballistic missile.

Ques 2: Which country agreed to start 2+2 Dailouge with India at the foreign and defence ministers level?
Ans: Japan

Ques 3: Who received the Golden Boot award for best player at the 2018 FIFA World Cup?

Ans: England’s Harry Kane

Ques 4: Which country hosted the G20 summit 2018?
Answer: Buenos Aires, Argentina under the theme ‘Building Consensus for Fair and Sustainable Development’.

Ques 5: Who is appointed New Enforcement Directorate Chief?
Ans: Sanjay Mishra, for three months.

Find Here: More Defence Jobs

Defence Current Affairs Quiz for CAPF

Ques 1: India and Bangladesh have signed an MOU for training how many Bangladesh Civil Servants at the National Centre for Good Governance (NCGG) over the next 6 years?

  1. 1500
  2. 1600
  3. 1800
  4. 2000

Ans: 3

Ques 2: In a bid to recognize the outstanding performance and to promote a healthy competition by States/UTs, Urban Local Bodies, Beneficiaries and Housing Finance Corporations (under CLSS), Ministry of Housing and Urban Affairs has instituted an award under the Mission. Name the award.

  1. PMAY (H) awards for Renovation and Innovation
  2. PMAY (U) awards for Implementation and Innovation
  3. PMAY (R) awards for Accomplishment and Innovation
  4. Both (a) and (b)

Ans: 2

Ques 3: The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the conservation of migratory species of wild animals (CMS) will be hosted by which of the following country?

  1. South Africa
  2. Barcelona
  3. New Zealand
  4. India

Ans: 4

Ques 4: Name the Oscar-nominated British actor who passed away recently after a short illness aged 82.

  1. Albert Finney
  2. Jacob Marley
  3. Frankenstein Roba
  4. Robert Macao

Ans: 1

Ques 5: To which among the the following region, Jammu & Kashmir Government had granted a Divisional Status?

  1. Srinagar Region
  2. Anantnag Region
  3. Ladakh Region
  4. Baramulla Region

Ans: 3

Final Note:

Aspirants must update with Latest Defence Current Affairs 2022 for CDS/NDA/CAPF. Also, keep connected with us for reading interesting articles & many more.

You May Also Like To Check This Section

Latest Police JobsUPSC Entrance Exam
CDS 1 NotificationNDA Application Form
Latest Private JobsSarkari Naukri- Latest Jobs