Home / Online Test / General Science Quiz – Online Test, Questions/Answers for Competitive Exams

General Science Quiz – Online Test, Questions/Answers for Competitive Exams

General Science Quiz

By solving General Science Quiz, you will have moral expertise in significant questions and you will be competent to evoke the questions frequently asked in the examination. On this page we have provided General Science Questions/Answers for Competitive Exams.

To attend the General Science Online Test regularly, you will progress your assistances and scrutinize yourself. For the ease of candidates we have presenting here General Science Quiz Questions with Answers and General Science Quiz Questions & Answers PDF also.

General Science Questions/Answers for Competitive Exams:

In every competitive exam, General Science question usually asked in the examination. The General Science subject is covered 3 branches that are Physics, chemistry and Biology. General Science Questions and answer will increase your knowledge also.

For more details about General Science Quiz, you need to go through this entire page. This page is well maintained by the team members of www.recruitmentinboxx.com

General Science Quiz

Candidates, solve the online test of General Science to enhance the knowledge. We have presented here important questions of General Science in Physics, chemistry, and Biology branches. Please have a look…

General Quiz of Physics

Ques 1: Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: 1

Ques 2: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: 4

Try Now: These 4 Things Will Definitely Help You In Exam Preparation

Ques 3: The absorption of ink by blotting paper involves

  1. viscosity of ink
  2. capillary action phenomenon
  3. diffusion of ink through the blotting
  4. siphon action

Answer: 2

Ques 4: Siphon will fail to work if

  1. the densities of the liquid in the two vessels are equal
  2. the level of the liquid in the two vessels are at the same height
  3. both its limbs are of unequal length
  4. the temperature of the liquids in the two vessels are the same

Answer: 2

Ques 5: Large transformers, when used for some time, become very hot and are cooled by circulating oil. The heating of the transformer is due to

  1. the heating effect of current alone
  2. hysteresis loss alone
  3. both the heating effect of current and hysteresis loss
  4. intense sunlight at noon

Answer: 3

Ques 6: Nuclear sizes are expressed in a unit named

  1. Fermi
  2. angstrom
  3. newton
  4. tesla

Answer: 1

Must Read: Things To Keep In Mind While Buying Books Online

Ques 7: Light year is a unit of

  1. time
  2. distance
  3. light
  4. intensity of light

Answer: 2

Ques 8: Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: 1

Ques 9: Light from the Sun reaches us in nearly

  1. 2 minutes
  2. 4 minutes
  3. 8 minutes
  4. 16 minutes

Answer: 3

Ques 10: Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: 2

You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

General Quiz of Biology

Ques1: Ordinary table salt is sodium chloride. What is baking soda?

  1. Potassium chloride
  2. Potassium carbonate
  3. Potassium hydroxide
  4. Sodium bicarbonate

Answer: 4

Ques2: Ozone hole refers to

  1. hole in ozone layer
  2. decrease in the ozone layer in troposphere
  3. decrease in thickness of ozone layer in stratosphere
  4. increase in the thickness of ozone layer in troposphere

Answer: 3

Ques3: Pollination is best defined as

  1. transfer of pollen from anther to stigma
  2. germination of pollen grains
  3. growth of pollen tube in ovule
  4. visiting flowers by insects

Answer: 1

Ques4: Plants receive their nutrients mainly from

  1. chlorophyll
  2. atmosphere
  3. light
  4. soil

Answer: 4

Also Solve Here: Social Science Quiz

Ques5: Movement of cell against concentration gradient is called

  1. osmosis
  2. active transport
  3. diffusion
  4. passive transport

Answer: 2

Ques6: Photosynthesis generally takes place in which parts of the plant?

  1. Leaf and other chloroplast bearing parts
  2. stem and leaf
  3. Roots and chloroplast bearing parts
  4. Bark and leaf

Answer: 1

Ques7: Plants synthesis protein from

  1. starch
  2. sugar
  3. amino acids
  4. fatty acids

Answer: 3

Ques8: Plants absorb dissolved nitrates from soil and convert them into

  1. free nitrogen
  2. urea
  3. ammonia
  4. proteins

Answer: 1

Practice Free Mock Test: Online Test Series

Ques9: One of the following is not a function of bones.

  1. Place for muscle attachment
  2. Protection of vital organs
  3. Secretion of hormones for calcium regulation in blood and bones
  4. Production of blood corpuscles

Answer: 3

Ques10: Plants absorb most part of water needed by them through their

  1. embryonic zone
  2. growing point
  3. root hairs
  4. zone of elongation

Answer: 3

General Quiz of Chemistry

Ques 1: The nucleus of an atom consists of

  1. electrons and neutrons
  2. electrons and protons
  3. protons and neutrons
  4. All of the above

Answer: 3

Ques 2: The number of moles of solute present in 1 kg of a solvent is called its

  1. molality
  2. molarity
  3. normality
  4. formality

Answer: 1

Ques 3: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Answer: 3

Get Here Free Practice Quiz: Online Chemistry Quiz

Ques 4: The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is

  1. Na
  2. Ag
  3. Hg
  4. Fe

Answer: 4

Ques 5: The metallurgical process in which a metal is obtained in a fused state is called

  1. smelting
  2. roasting
  3. calcinations
  4. froth floatation

Answer: 1

Ques 6: The law which states that the amount of gas dissolved in a liquid is proportional to its partial pressure is

  1. Dalton’s law
  2. Gay Lussac’s law
  3. Henry’s law
  4. Raoult’s law

Answer: 3

Ques 7: The most commonly used bleaching agent is

  1. alcohol
  2. carbon dioxide
  3. chlorine
  4. sodium chlorine

Answer: 3

Check Here: Students’ Horoscope & Predictions by Zodiac Sign

Ques 8: The heat required to raise the temperature of body by 1 K is called

  1. specific heat
  2. thermal capacity
  3. water equivalent
  4. None of the above

Answer: 2

Ques 9: The nuclear particles which are assumed to hold the nucleons together are

  1. electrons
  2. positrons
  3. neutrons
  4. mesons

Answer: 4

Ques 10: The mass of P4O10 that will be obtained from the reaction of 1.33 gram of P4 and 5.07 of oxygen is

  1. 05 gram
  2. 05 gram
  3. 05 gram
  4. 05 gram

Answer: 2

To Get Latest Updates Directly In Your Mail Box: Submit Mail ID Here

Final Words:

To get rest of the details about General Science Quiz, you need to go through this page. You can follow us www.recruitmentinboxx.com on facebook and google plus for getting latest updates. For any query or question you may ask us in below provided comment box.

Start Preparation From Here:

How to Prepare For MathsLogical Reasoning Test
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz
Write On Exam Paper Faster & BetterHow To Reduce Negative Marking In Exam
11 Tips To Remember What You ReadHow to Score Good Marks in Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *