Home / Online Test 2022 / Social Science Quiz for Class 6, 7, 8, 9, 10 | MCQ Questions with Answers

Social Science Quiz for Class 6, 7, 8, 9, 10 | MCQ Questions with Answers

Social Science Quiz

Check out the latest Social Science Quiz for Class 6, 7, 8, 9, 10 provided here. If you are preparing for your Social Science Exam or going to appear in any Olympiad/Competition, then this Social Science Online Quiz is certainly made for you. Have a look at the important Social Science MCQ Questions with Answers available in the below section.

Apart from the Social Science Questions and Answers PDF, we have provided a complete list of Social Science Questions and Answers based on Anthropology, Communication studies, Economics, Education, Geography, History, Law, Linguistics, Political science, Psychology, Sociology, etc.

Social Science Questions & Answers for Class 6 to 10

As we all know, the subject of Social Science is all about the scientific study of human society and social relationships. If you want to score well in this subject, then start preparing through the Social Science Quiz Questions and Answers provided on this page.

For your convenience, we the team of www.recruitmentinboxx.com have enlisted some Social Science Quiz Questions and Answers. Take this Social Science Online Quiz now and check your level of knowledge…

Social Science Quiz

Social Science Quiz for Class 6

Question 1. How did merchants travel1?
(a) With Caravans
(b) Ships
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)

Question 2. Which city was established on the banks of Ganga?
(a) Magadha
(b) Vindhyas
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (a) Magadha

Question 3. On which river’s bank were the cities developed about 2500 years ago?
(a) Ganga
(b) Yamuna
(c) Narmada
(d) All of these

Answer: (a) Ganga

Question 4. From where did the Iranians and the Greeks come?
(a) North west
(b) North east
(e) North south
(d) None of these

Answer: (a) North west

Question 5. Which river’s bank did the people live along in ancient times?
(a) Ganga
(b) Narmada
(c) Satluj
(d) None of these

Answer: (b) Narmada

Question 6. Which is the earth consisting of a solid portion?
(a) The Atmosphere
(b) Hydrosphere
(c) The Lithosphere
(d) All of these

Answer: (c) The Lithosphere

Question 7. Which is the largest continent?
(a) Asia
(b) Africa
(c) Australia
(d) None of these

Answer: (a) Asia

Question 8. What do governments do for their people?
(a) Build the roads and schools
(b) Supply the electricity
(c) Take action on social issues
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 9. What is an important part of the government?
(a) Courts
(b) Private organisations
(c) Public schools
(d) Parliament

Answer: (d) Parliament

Question 10. Day-to-day changes in the atmosphere are known as?
(a) Weather
(b) Vegetation
(c) Culture
(d) None of these

Answer: (a) Weather

Question 11. Which country shares land boundaries with 7 countries?
(a) China
(b) Australia
(c) India
(d) Africa

Answer: (c) India

Question 12. In which direction of India, is the Himalayas located?
(a) East
(b) West
(c) North
(d) South

Answer: (c) North

Question 13. Where is the Bay of Bengal?
(a) In the east direction of India
(b) In the West direction of India
(c) In the north direction of India
(d) In the South direction of India

Answer: (a) In the east direction of India

Question 14. Where does the Great Indian desert lie?
(a) In the eastern part of India
(b) In the western part of India
(c) In the northern part of India
(d) In the southern part of India

Answer: (b) In the western part of India

Question 15. India is located in the
(a) northern hemisphere
(b) Southern hemisphere
(c) both and : (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (a) northern hemisphere

Get General Math Practice Tests: Math Quiz Grade 7

Social Science Quiz For Class 7

Question 1. Which gas released in the atmosphere creates a greenhouse effect trapping the heat?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) All of these

Answer: (a) Carbon dioxide

Question 2. A cartographer is a person who makes:
(a) Cartoons
(b) Caricatures
(c) Maps
(d) None of these

Answer: (c) Maps

Question 3. In which century Babur used Hindustan to describe the geography of the subcontinent?
(a) 17th century
(b) 18th century
(c) 16th century
(d) None of these

Answer: (c) 16th century

Question 4. Excess amount of CO2 is responsible for
(a) global cooling
(b) global warming
(c) both (a) and (b)
(d) none of these

Answer: (b) global warming

Question 5. Why is the weekly market called so?
(a) Because it is held on a specific day of the week
(b) Because it is held on alternate days
(c) Because it is held daily
(d) All of the above

Answer: (a) Because it is held on a specific day of the week

Question 6. What are the important objects for the survival of plants and animals?
(a) Rainfall
(b) Sunlight
(c) Oxygen
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 7. In which period did the number and variety of textual records increase dramatically?
(a) 600 to 700
(b) 700 to 800
(c) 800 to 1000
(d) 700 to 1750

Answer: (d) 700 to 1750

Question 8. Which one of the following gases is present in the atmosphere in the highest amount?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) Lithium

Answer: (c) Nitrogen

Question 9. Which gas is used by the green plants to make their food?
(a) Oxygen
(b) Carbon dioxide
(c) Nitrogen
(d) None of these

Answer: (b) Carbon dioxide

Question 10. What are the different types of markets?
(a) Weekly
(b) Neighborhood
(c) Mall
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 11. From where can we buy the medicines?
(a) Weekly market
(b) Dairy
(c) Chemist shop
(d) Groceries

Answer: (c) Chemist shop

Question 12. Shopkeepers in a weekly market are
(a) small traders
(b) large traders
(c) wholesalers
(d) all of these

Answer: (a) small traders

Question 13. Why do historians today have to be careful about the terms in the past?
(a) Because they do not know the meaning of terms
(b) Because the terms may have more than one meaning
(c) Because the terms meant different in the past
(d) None of the above

Answer: (c) Because the terms meant different in the past

Question 14. Which of the following is not the meaning of foreigner’ in the past?
(a) Stranger
(b) Pardesi
(c) Ajnabi
(d) Indigenous

Answer: (d) Indigenous

Question 15. What is an enclosed shopping space in shops, restaurants, and cinema theatres?
(a) Mall
(b) Local market
(c) Weekly market
(d) None of these

Answer: (a) Mall

Social Science Quiz For Class 8

Question 1. What is the act of breaking a law as well as to the breach or infringement of Fundamental Rights?
(a) Violation
(b) Acquit
(c) Dispute
(d) All of these

Answer: (a) Violation

Question 2. Which of the following is used for soil conservation?
(a) Mulching
(b) Shelterbelts
(c) Contour plowing
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Question 3. The British preserve official documents because
(a) the preserved documents reveal the progress made by the country in the past
(b) one can study the notes and reports which were prepared in the past
(c) their copies may be made and used in modern times
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Question 4. Which one of the sources do historians use in writing about the last 250 years of Indian history?
(а) Official records of the French administration
(b) Official records of the British administration
(c) Official records of the Church administration
(d) None of the above

Answer: (b) Official records of the British administration

Question 5. The National Archives of India came up in the
(a) 1910s
(b) 1920s
(c) 1930s
(d) 1940s

Answer: (b) 1920s

Question 6. Which is not an example of groundwater?
(a) Water flowing in rivers
(b) Water through wells
(c) Water through hand pumps
(d) Water through submersible pumps

Answer: (a) Water flowing in rivers

Question 7. Judiciary in India resolves the disputes between
(a) State and State
(b) State and Citizen
(c) Citizen and Citizen
(d) All the above

Answer: (d) All the above

Question 8. Who is the final interpreter of our Constitution?
(a) Judiciary
(b) Government
(c) Executive
(b) Legislative

Answer: (a) Judiciary

Question 9. Which of the following is a famous bird sanctuary?
(a) Kaziranga National Park
(b) Tiger Park at Dudhwa
(c) Gir forest
(d) Bharatpur Sanctuary

Answer: (d) Bharatpur Sanctuary

Question 10. Large scale destruction of forest cover and arable land has occurred due to the following:
(a) Growing population
(b) Ever growing demand of the population
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (c) Both (a) and (b)

Question 11. Who was the last Viceroy of India?
(a) Lord Canning
(b) Lord Mountbatten
(c) Dtipon
(d) Lord Wellesley

Answer: (b) Lord Mountbatten

Question 12. Medieval period was
(a) the old period of history
(b) the period associated with the growth of all the forces of modernity
(c) none of the above

Answer: (c) none of the above

Question 13. What is the system consisting of courts which interpret the constitution and award judgment?
(a) Judiciary
(b) Parliament
(c) Police
(d) Legislative

Answer: (a) Judiciary

Question 14. What is the term used for money given to make amends for an injury or a loss?
(a) Donation
(b) Compensation
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

Answer: (b) Compensation

Question 15. Why is it necessary to increase the area under forests?
(a) To maintain ecological balance
(b) Forest absorb carbon dioxide from the atmosphere
(c) Forest help in raising the level of precipitation
(d) All of these

Answer: (d) All of these

Get Practice Test Questions/Answers: Math Quiz Grade 8

Social Science Quiz For Class 9

Question 1. A large proportion of children in a population is a result of
(a) high birth rates
(b) high life expectancies
(c) high death rates
(d) more married couples

Answer: (a) high birth rates

Question 2. Which of the following is included in the primary sector?
(a) Manufacturing
(b) Tourism
(c) Forestry
(d) Communication

Answer: (c) Forestry

Question 3. Who said: The task of representing the people has been given to the rich?
(a) Mirabeau
(b) Jean-Paul Marat
(c) Rousseau
(d) Georges Denton

Answer: (b) Jean-Paul Marat

Question 4. French women demanded the right:
(a) to vote
(b) to be elected to the assembly
(c) to hold political office
(d) all of the above

Answer: (d) all of the above

Question 5. Migrations change the number, distribution, and composition of the population in
(a) the area of departure
(b) the area of arrival
(c) both the area of departure and arrival
(d) none of the above

Answer: (c) both the area of departure and arrival

Question 6. Which of the following is included in the tertiary sector?
(a) Fishing
(b) Trade
(c) Mining
(d) Health

Answer: (d) Health

Question 7. The magnitude of population growth refers to
(a) the total population of an area
(b) the number of persons added each year
(c) the rate at which the population increases
(d) the number of females per thousand males

Answer: (a) the total population of an area

Question 8. The National Assembly framed a Constitution in 1791 to limit the powers of the
(a) monarch
(b) wealthy man
(c) businessmen
(d) press

Answer: (a) monarch

Question 9. Which of the following are the most labor-absorbing sectors of the Indian economy?
(a) Primary sector
(b) tertiary sector
(c) Secondary sector
(d) Private sector

Answer: (a) Primary sector

Question 10. Who wrote an influential pamphlet What is the third Estate’?
(a) Mirabeau
(b) Abbe Sieyes
(c) Jean-Paul Marat
(d) Olympe de Gouges.

Answer: (b) Abbe Sieyes

Question 11. Which group of people did not join the Jacobin club?
(a) Artisans
(b) Shopkeepers
(c) Daily-wage workers
(d) Men with property

Answer: (d) Men with property

Question 12. According to the census 2001, a ‘literate’ person is one who
(a) can read and write his/her name
(b) can read and write any language
(c) is 7 years old and can read and write any language with understanding
(d) knows the 3‘R’s (readings, writing, arithmetic)

Answer: (c) is 7 years old and can read and write any language with understanding

Question 13. Which one of the following countries has a higher population density than India?
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Korea
(d) Canada

Answer: (a) Bangladesh

Question 14. “Workers of my homeland! I have faith in Chile and its future…… It will be a moral lesson to castigate felony, cowardice, and treason.” Who said this?
(a) General Augusto Pinochet
(b) General Alberto Bachelet
(c) Salvador Allende
(d) Michelle Bachelet

Answer: (c) Salvador Allende

Question 15. Who led the military coup in Chile in 1973?
(a) General Alberto Bachelet
(b) Michelle Bachelet
(c) General Augusto Pinochet
(d) Salvador Allende

Answer: (c) General Augusto Pinochet

Check Out Month Wise: Latest Current Affairs

Social Science Quiz For Class 10

Question 1. India occupies the first place in the production of:
(a) Sugar
(b) Jute
(c) Gur and Khansari
(d) All the above

Answer: (c) Gur and Khansari

Question 2. The industry which requires bulky and heavy raw materials like limestone, silica, alumina, and gypsum is:
(а) Iron and steel industry
(b) Aluminium industry
(c) Cement industry
(d) All the above

Answer: (c) Cement industry

Question 3. The number of sugar mills in the country is:
(a) 400
(b) 420
(c) 440
(d) 460

Answer: (d) 460

Question 4. Which of the following is basic industry:
(а) Sugar
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Iron and steel

Answer: (d) Iron and steel

Question 5. Iron ore, coking coal, and limestone are required to make steel in the ratio of approximately:
(a) 1 : 2 : 4
(b) 2 : 1 : 4
(c) 4 : 2 : 1
(d) 4:1:2

Answer: (c) 4 : 2 : 1

Question 6. The first cement plant was set up in Chennai in:
(a) 1804
(b) 1904
(c) 1814
(d) 1914

Answer: (b) 1904

Question 7. At present the number of manufacturers of passenger cars and multi-utility vehicles are:
(a) 5
(b) 10
(c) 15
(d) 20

Answer: (c) 15

Question 8. India ranks ……………………………. among the world’s crude steel producers.
(a) First
(b) Second
(c) Ninth
(d) Tenth

Answer: (c) Ninth

Question 9. In spite of large quantity of production of steel, per capita consumption per annum is only:
(a) 20 kg
(b) 32 kg
(c) 40 kg
(d) 52 kg

Answer: (b) 32 kg

Question 10. In 2004, India produced over 600 million tonnes of:
(a) Steel
(b) Aluminum
(c) Copper
(d) All the above

Answer: (b) Aluminum

Question 11. The chemical industry in India contributes approximately:
(а) 3 percent of the GDP
(b) 4 percent of the GDP
(c) 5 percent of the GDP
(d) 6 percent of the GDP

Answer: (а) 3 percent of the GDP

Question 12. The fertilizer industry is centered around the production of:
(а) organic fertilizers
(b) inorganic fertilizers
(c) nitrogenous fertilizers
(d) phosphate fertilizers

Answer: (c) Nitrogenous fertilizers

Question 13. Industries that use minerals and metals as raw materials are called:
(a) Agro based industries
(b) Metal based industries
(c) Mineral based industries
(d) None of the above

Answer: (c) Mineral based industries

Question 14. In the 1950s China and India produced almost the same quantity of:
(a) Iron
(b) Manganese
(c) Copper
(d) Steel

Answer: (d) Steel

Question 15. The number of aluminum smelting plants in India are:
(a) 8
(b) 10
(c) 12
(d) 14

Answer: (a) 8

This Social Science Quiz is designed to help those students who want to score well in this subject as there is no option better than an online practice test/quiz. Without proper practicing, it’s a very difficult task to score good marks in particular subjects.

So, Test your knowledge through the online Social Science Quiz given on this page and test your current knowledge level. If you have any doubts or queries related to the Social Science MCQ Quiz, then, you can communicate with us via the comment box provided below, we will reply to you as soon as possible.

Final Note:

All the updates on Social Science Quiz are well provided on this web page of www.recruitmentinboxx.com, so you can collect all updates about Social Science Quiz For Class 4, 5, and 6. Join us on Facebook or Google + to get the latest and instant updates.

Start Preparation From Here:

Online Chemistry QuizLogical Reasoning Test
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz