Home / Online Test 2022 / Maths Quiz for Class 7: Trivia, 7th Grade Ques/Ans, Free Practice Test

Maths Quiz for Class 7: Trivia, 7th Grade Ques/Ans, Free Practice Test

Maths Quiz for Class 7

Willing to check your basic maths knowledge?? Go through the Maths Quiz for Class 7 provided on this page. The Maths Trivia Quiz will help you to polish your basic mathematic skills. Here we have given the Free Maths Online Practice Test Series then will help students to get ace the 7th Grade Mathematics exam.

Maths Questions for Class 7 with Answers given here will help students to understand the basis of Mathematics. Further after solving the below given Maths 7th Class Question / 7th Grade Ques/Ans candidates will become familiar with the questions they face in CBSE maths textbooks.

Class 7 Maths MCQ Questions with Answers

Through Math Quiz for Class 7th, candidates can prepare their Decimals, Fractions, Angle Measures, Percent, Tally Charts; Bar Graphs, Double Bar Graphs, Broken Line Graphs, Double Broken Line Graphs, and Circle Graphs section. Here on this page, we have stated interactive online math tests/ General Maths Quiz for Class 7 which can be practiced by students to strengthen their 7th Grade Mathematics.

We have provided Math Practice Test Questions and Answers for the preparation of Classes 7th students. So go through the below listed Math Practice Test and start solving in Free Maths MCQs to enhance math skills in a fun interactive manner. Take five minutes Maths Quiz for Class 7 Practice Test by scrolling down this page which is well furnished by the team of www.recruitmentinboxx.com.

Maths Quiz for Class 7

Here we have given Math Quiz Questions & Answers Class 7th. Students are suggested to go through these questions and get prepared for their 08th Board Examination.

Question 1: How many elements are there in a triangle?
(a) 3
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Answer: (a)

Question 2: (- 2) × 1 is equal to
(a) 2
(b) – 2
(c) 1
(d) – 1

Answer: (b)

Question 3: If two sides of a triangle are not equal the triangle is called
(a) scalene
(b) isosceles
(c) equilateral
(d) right-angled

Answer: (a)

Question 4: (- 10) × 0 × (- 15) is equal to
(a) 0
(b) 10
(c) 15
(d) 150

Answer: (a)

Question 5: The solution of the equation – 4 = 2 (p – 2) is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 4

Answer: (a)

Also Get Here: Math Quiz Grade 8

Question 6: The integer whose product with (- 1) is 0, is
(a) 1
(b) -1
(c) 0
(d) none of these

Answer: (c)

Question 7: The integer whose product with (- 1) is
(a) -1
(b) 1
(c) 0
(d) none of these

Answer: (a)

Question 8: 1.25 × 5 is equal to
(a) 62.5
(b) 6.25
(c) 31.25
(d) 0.625

Answer: (b)

Question 9: 2.5 ÷ 100 is equal to
(a) 0.025
(b) 0.25
(c) 25
(d) 250

Answer: (a)

Question 10: 1.44 ÷ 1.2 is equal to
(a) 1.2
(b) 12
(c) 0.12
(d) 120

Answer: (a)

Get Here Practice Test Questions/Answers: Mathematics Quiz For Class 6

Question 11: The solution of the equation – 2(x + 3) = 4 is
(a) -2
(b) -3
(c) -4
(d) -5

Answer: (d)

Question 12: 0.01 × 1000 is equal to
(a) 1
(b) 0.1
(c) 0.01
(d) 10

Answer: (d)

Question 13: 0.6 ÷ 3 is equal to
(a) 10.6 km
(b) 20.6 km
(c) 30.6 km
(d) 10 km

Answer: (d)

Question 14: The solution of the equation 52 x = 15 is
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 10

Answer: (c)

Question 15: The solution of the equation 4(2 – x) = 4 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Answer: (a)

Question 16: 1 × 6 is equal to
(a) 6
(b) – 6
(c) 1
(d) – 1

Answer: (a)

Question 17: 4 × (- 1) is equal to
(a) 4
(b) – 4
(c) 1
(d) – 1

Answer: (b)

Question 18: The solution of the equation – 4(2 + x) = 4 is
(a) – 1
(b) – 2
(c) – 3
(d) – 4

Answer: (c)

Question 19: If all the three sides of a triangle are equal, the triangle is called
(a) equilateral
(b) right-angled
(c) isosceles
(d) scalene

Answer: (a)

Question 20: If one angle of a triangle is obtuse, the triangle is called
(a) acute-angled
(b) right-angled
(c) scalene
(d) obtuse-angled

Answer: (d)

Get Online Practice Test: Maths Quiz Class 5

Question 21: How many medians can a triangle have?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 6

Answer: (c)

Question 22: The solution of the equation 0 = 4 + 4(m + 1) is
(a) 1
(b) – 1
(c) 2
(d) – 2

Answer: (d)

Question 23: The area of a square plot is 1600 m². The side of the plot is
(a) 40 m
(b) 80 m
(c) 120 m
(d) 160 m

Answer: (a)

Question 24: The perimeter of a rectangle is 30 m. Its length is 10 m its breadth is _____.
(a) 5 m
(b) 10 m
(c) 15 m
(d) 3 m

Answer: (a)

Question 25: The area of a parallelogram of base 5 cm and height 3.2 cm is ______.
(a) 8 cm²
(b) 12 cm²
(c) 16 cm²
(d) 20 cm²

Answer: (c)

Download Class Wise: CBSE New Syllabus

Question 26: Find the greatest number that will divide 43, 91 and 183 so as to leave the same remainder in each case.

  1. 4
  2. 7
  3. 9
  4. 13

Answer: 1

Question 27: The H.C.F. of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M. are 13 and 14. The larger of the two numbers is:

  1. 276
  2. 299
  3. 322
  4. 345

Answer: 3

Question 28: Six bells commence tolling together and toll at intervals of 2, 4, 6, 8 10 and 12 seconds respectively. In 30 minutes, how many times do they toll together ?

  1. 4
  2. 10
  3. 15
  4. 16

Answer: 4

Question 29: Let N be the greatest number that will divide 1305, 4665 and 6905, leaving the same remainder in each case. Then the sum of the digits in N is:

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 8

Answer: 1

Question 30: The greatest number of four digits which is divisible by 15, 25, 40 and 75 is:

  1. 9000
  2. 9400
  3. 9600
  4. 9800

Answer: 3

Question 31: The product of two numbers is 4107. If the H.C.F. of these numbers is 37, then the greater number is:

  1. 101
  2. 107
  3. 111
  4. 185

Answer: 3

Question 32: Three number are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is:

  1. 40
  2. 80
  3. 120
  4. 200

Answer: 1

Question 33: The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is:

  1. 03
  2. 9
  3. 18
  4. 108

Answer: 3

Question 34: The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is:

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Answer: 2

Question 35: The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is:

  1. 74
  2. 94
  3. 184
  4. 364

Answer: 4

Check (Class 1st to 12th) Latest Curriculum Subject-Wise: NCERT Syllabus

Free Maths Quiz for Class 7 Practice Questions & Answers

Question 1: The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 60º and the foot of the ladder is 4.6 m away from the wall. The length of the ladder is:

  1. 3 m
  2. 6 m
  3. 8 m
  4. 2 m

Answer: 4

Question 2: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: 3     

Question 3: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Answer: 3

Question 4: A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. Rs. 4462.50
  2. Rs. 8032.50
  3. Rs. 8900
  4. Rs. 8925

Answer: 4

Question 5:  A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

  1. 2000
  2. 10,000
  3. 15,000
  4. 20,000

Answer: 3

Question 6: The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

  1. 15
  2. 16
  3. 18
  4. 25

Answer: 2

Question 7: A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: 3

Question 8: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Answer: 4

Question 9: What least number must be added to 1056, so that the sum is completely divisible by 23 ?

  1. 2
  2. 3
  3. 18
  4. 21

Answer: 1

Question 10: 1397 x 1397 = ?

  1. 1951609
  2. 1981709
  3. 18362619
  4. 2031719

Answer: 1

Maths Quiz For Class 7

Question 11: How many of the following numbers are divisible by 132?

264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: 1

Question 12: The largest 4 digit number exactly divisible by 88 is:

  1. 9944
  2. 9768
  3. 9988
  4. 8888

Answer: 1

Question 13: The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number ?

  1. 240
  2. 270
  3. 295
  4. 360

Answer: 2

Question 14: A, B and C can do a piece of work in 20, 30 and 60 days respectively. In how many days can A do the work if he is assisted by B and C on every third day?

  1. 12 days
  2. 15 days
  3. 16 days
  4. 18 days

Answer: 2

Question 15: A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. 375
  2. 400
  3. 600
  4. 800

Answer: 2

Question 16: A clock is started at noon. By 10 minutes past 5, the hour hand has turned through:

  1. 145º
  2. 150º
  3. 155º
  4. 160º

Answer: 3

Question 17: At 3:40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of:

  1. 120°
  2. 125°
  3. 130°
  4. 135°

Answer: 3

Question 18: Which of the following number is divisible by 24?

  1. 35718
  2. 63810
  3. 537804
  4. 3125736

Answer: 4

Question 19: (?) + 3699 + 1985 – 2047 = 31111

  1. 34748
  2. 27474
  3. 30154
  4. 27574

Answer: 2

Question 20: The angle between the minute hand and the hour hand of a clock when the time is 4.20, is:

  1. 10º
  2. 20º

Answer: 2

Free Maths Quiz For Class 7

Students must have full grasp on basic concepts they were taught in the schools. Sometimes they will be taught more complexed skills, concepts, and problems based in 7th grade which is of advance level

Students who have not good knowledge about all basic concepts can now divide the concepts in a perfect step by step method by accessing online quizzes at their level. It is advised to students of class 7th to take as much as Maths Quiz for Class 7 and solve more questions of general math’s to have a good grip on all concepts.

We have designed these Maths Quiz for Class 7 / Grade 7th Maths Questions & Answers in a way that it will help you maximize the calculating skills and techniques you are taught throughout the year In the schools or tuitions.

Essential Note

So that’s all about the Maths Quiz for Class 7 !! For any upcoming updates and other details you can keep visiting to our site www.recruitmentinboxx.com. Candidates can also get connected with us through Facebook or Google you instant assessment.