Home / Online Test / Physics Quiz | Online Test, Questions Answers (Class 8 to 12), Trivia

Physics Quiz | Online Test, Questions Answers (Class 8 to 12), Trivia

Physics Quiz

Physics is the branch of science related with nature and properties of matter & energy. The purpose of Physics Quiz is to encourage candidates to check their knowledge and improve their performance & confidence in Physics. 

In today’s world, online practice is a best way to boost the performance of candidates. Try to solve the below provided Physics Online Quiz Test for better preparation of entrance and competitive examination.

Physics Practice Test Series for Class 8 to 12!!!

There is a range of Physics Question Answers about topics such as energy, motion, friction, magnets, force, gravity and light. Take the challenge and pick up some interesting physics facts and trivia along the way.

Once you’ve finished with the Physics Quiz Questions, scroll down the page and check your answers to see what you got right. Scroll down this page of www.recruitmentinboxx.com to know more about Physics Trivia Quiz.

Physics Quiz

Physics Quiz Questions and Answers

Physics Quiz for Class 8

Question 1: Hen’s egg is a

  1. Tissue
  2. Organ
  3. Organ system
  4. cell

Answer: 4

Question 2: The calls capable of changing shapes are

  1. Amoeba cell
  2. WBC
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: 3

Start From Here: General Science Quiz

Question 3: Cell is discovered by

  1. Robert Brown
  2. Robert Hooke
  3. John Mendal
  4. Charse Darwin

Answer: 2

Question 4: Tissue is a

  1. Group of organs
  2. Group of cells
  3. Group of tissues
  4. Group of organisms

Answer: 2

Question 5: Single celled organisms are called

  1. Unicellular
  2. Multi-cellular
  3. Both of these
  4. None of these

Answer: 1

Get Here Free Practice Quiz: Online Chemistry Quiz

Physics Quiz for Class 9

Question 1: If string is stretched by two opposite forces of 10 N then tension in string is

  1. 5N
  2. 20 N
  3. 10 N
  4. zero

Answer: 4

Question 2: To every action there is always an equal but opposite reaction, this statement is known as

  1. newton’s 2nd law of motion
  2. newton’s 1st law of motion
  3. newton’s 3rd law of motion
  4. law of momentum

Answer: 3

Question 3: Physical sciences were divided into

  1. 4 disciplines
  2. 3 disciplines
  3. 5 disciplines
  4. 6 disciplines

Answer: 3

Get Here Online Test: Biology Quiz – Questions and Answers

Question 4: When a standard is set for a quantity, then standard quantity is called a

  1. amount
  2. rate
  3. prefix
  4. unit

Answer: 4

Question 5: Study of internal structure of Earth is known as

  1. mechanics
  2. nuclear physics
  3. atomic physics
  4. geophysics

Answer: 4

Physics Quiz for Class 10

Question 1: Name the device which converts electric energy into mechanical energy :

  1. alternator
  2. transformer
  3. dynamo
  4. motor

Answer: 4

Question 2: What is the name of the instrument that measures and records the relative humidity of the air?

  1. hygroscope
  2. hygrograph
  3. hygrometer
  4. hygrister

Answer: 3

You must do that: 7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018

Question 3: Which device controls heating and cooling to maintain a desired temperature?

  1. cryostat
  2. thermostat
  3. thermister
  4. thermite

Answer: 2

Question 4: Name the barometer which does not contain a liquid:

  1. Aneroid barometer
  2. Fortin’s barometer
  3. Mercury barometer
  4. Barostat

Answer: 1

Question 5: A projection lantern used for transparencies or for opaque objects is called:

  1. episcope
  2. epidiascope
  3. slide projector
  4. overhead projector

Answer: 2

Practice Free Mock Test: Online Test Series

Physics Quiz for Class 11

Question 1: Which of the following are not a unit of time?

  1. Second
  2. Parsec
  3. Year
  4. Light year

Answer: 2 and 4

Question 2: Which of the following ratios express pressure?

  1. Force/ Area
  2. Energy/ Volume
  3. Energy/ Area
  4. For ce/ Volume

Answer: 1 and 2

Question 3: If Planck’s constant (h ) and speed of light in vacuum (c ) are taken as two fundamental quantities, which one of the following can, in addition, be taken to express length, mass and time in terms of the three chosen fundamental quantities?

  1. Mass of electron (me)
  2. Universal gravitational constant (G)
  3. Charge of electron (e)
  4. Mass of proton (mp)

Answer: 1, 2 and 4

Also Solve Here: Social Science Quiz

Question 4: Photon is quantum of radiation with energy E = hν where ν is frequency and h is Planck’s constant. The dimensions of h are the same as that of

  1. Linear impulse
  2. Angular impulse
  3. Linear momentum
  4. Angular momentum

Answer: 2 and 4

Question 5: If momentum (P ), area (A) and time ( T ) are taken to be fundamental quantities, then energy has the dimensional formula

  1. (P1 A-1 T1)
  2. (P2 A1 T1)
  3. (P2 A-1/2 T1) (
  4. (P1 A1/2 T-1)

Answer: 4

Physics Quiz for Class 12

Question 1: Current is a Vector Quantity

  1. TURE
  2. FALSE

Answer: 2

Question 2: A material in which electrons are loosely bound and can move freely at room temperature is called a/an

  1. Conductor
  2. Insulator
  3. Semiconductor
  4. Superconductor

Answer: 1

Check Here: Students’ Horoscope & Predictions by Zodiac Sign

Question 3: A negative ion is an atom that ________ electrons

  1. Is going to gain
  2. Has lost
  3. Is going to loose
  4. Has gained

Answer: 4

Question 4: According to the principle of conservation of charge:

  1. Charges cannot be created but can be destroyed
  2. Charges can be created but cannot be destroyed
  3. The algebraic sum of charges in any closed system is constant
  4. The sum of charges in any system is constant

Answer: 3

Question 5: Which among the following is false for induction? (a) The process of induction happens instantly. (b) After induction, charges move towards the centre of the conductor.

  1. Only a
  2. Only b
  3. Both a and b are false
  4. Neither a nor b is false

Answer: 2

Physics Quiz PDF

Name of Class  Physics Online Quiz
Physics Online Test PDF for Class 8Download PDF
Physics Quiz PDF for Class 9Download PDF
Physics Quiz Class 10 PDFDownload PDF
Physics Quiz Class 11 PDFDownload PDF
Physics Online Test Class 12 PDFDownload PDF

Final Words:

With the help of Physics Online Test, applicants can prepare well for exam. Applicants may also follow us (www.recruitmentinboxx.com) on Facebook or Google Plus to get latest updates regarding Physics Practice Test.

Aspirants who want to get the updated messages on their email address, they may subscribe to our free mail services. You are most welcome to ask your queries regarding Physics Quizzes in the comment section below.

Start Preparation From Here:

How to Prepare For MathsLogical Reasoning Test
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz
Social Studies QuizIndian Economy Quiz
Online Engineering QuizIndian Geography Quiz
Management Aptitude Test QuizSports Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *