Home / Question Paper / BARC Previous Year Question Paper (EEE, CS, ME) – Sample Papers

BARC Previous Year Question Paper (EEE, CS, ME) – Sample Papers

BARC Previous Year Question Paper

If you had applied or going to apply for recruitment of EEE, CS, ME posts and others in Bhabha Atomic Research center then you should check out BARC Previous Year Question Paper from this page.

Here on this page we have provided the PDF files of BARC Sample Papers. You can download the PDF files of respective post’s exam and prepare for exam as according to it. Candidates must go through this page to get BARC Previous Year Question Paper.

BARC Sample Papers: Download PDF

To hire eligible and capable candidates, Bhabha Atomic Research center conducts written examination for selection. Candidates have to cleat this exam to get recruited on respective post. So you should take help from the last year’s BARC Model papers for better preparation.

Candidates, who will declare qualify by written test, will be called for final selection rounds such as personal interview. Download and prepare for exam as according to the BARC Previous Year Question Paper, enclosed below on this page, which is supplied by the team of www.recruitmentinboxx.com

BARC Previous Year Question Paper

For the ease of applicants, we are also providing direct links for Previous Year Question Paper Of BARC according to year. You can acquire BARC Last year question paper for civil engineering, electrical engineering, electrical by going through the respective links:

BARC Previous Year Question Paper PDF

BARC Previous Year Question Paper For Electrical Engineering (EEE)
BARC Previous Year Question Paper For Electrical Engineering
Previous Year Question Paper Of BARC For Computer Science
BARC Previous Year Question Paper For Mechanical Engineering

BARC Civil Previous Year Question Paper

BARC Previous Year Question Paper For Electronics & Computer Science

2010Download Here
2011Download Here
2012Download Here

Download BARC Previous Year Question Paper For ECE PDF

Paper 1Download Here
Paper 2Download Here

 BARC Previous Year Questions with Answers

Q 1. In a mortar, the binding material is

  1. cement
  2. sand
  3. surkhi

Answer: 1

Q 2. Lacquer paints

  1. are generally applied on structural steel
  2. are less durable as compared to enamel paints
  3. consist of resin and nitro-cellulose
  4. contain alcohol as thinner
  5. all the above.

Answer: 5

Get Syllabi With Exam Pattern: BARC Syllabus

Q 3. Wrought iron contains carbon upto

  1. 25%
  2. 0%
  3. 5%
  4. 2%.

Answer: 1

Q 4. Pick up the polymineralic rock from the following:

  1. Quartz sand
  2. Pure gypsum
  3. Magnesite
  4. Granite
  5. None of these.

Answer: 4

Q 5. Pick up the correct statement from the following:

  1. For thin structures subjected to wetting and drying, the water cement ratio should be 0.45
  2. For mass concrete structures subjected to wetting and drying, the water ratio should be 0.55
  3. For thin structures which remain continuously under water, the water-cement ratio by weight should be 0.55
  4. For massive concrete structures which remain continuously under water, the water cement ratio by weight should be 0.65
  5. All the above.

Answer: 5

Know Here Booking Process: BARC Slot Booking 

Q 6. Ultimate strength to cement is provided by

  1. Tricalcium silicate
  2. Di-calcium silicate
  3. Tri-calcium aluminate
  4. Tetra calcium alumino ferrite.

Answer: 2

Q 7. Elastomers can extend upto

  1. five times their original dimensions
  2. seven times their original dimensions
  3. ten times their original dimensions
  4. three times their original dimensions.

Answer: 3

Q 8. Bitumen felt

  1. is used as water proofing material
  2. is used as damp proofing material
  3. is made from bitumen and hessian fibres
  4. all the above.

Answer: 4

Q 9. In the method of condensation polymerization,

  1. low-molecular substances are removed from the high molecular substance
  2. the reaction proceeds with an evolution of ammonia
  3. the reaction proceeds with an evolution of hydrogen chloride
  4. all the above.

Answer: 4

हमेशा पूछे जाने वाले प्रश्न: ये 11 सवाल दिला सकते है आपको नौकरी

Q 10. In the cement the compound quickest to react with water, is

  1. Tricalcium aluminate
  2. Tetra-calcium alumino-ferrite
  3. Tricalcium silicate
  4. Dicalcium silicate.

Answer: 1

Q 11. The initial setting time of lime-pozzolana, is

  1. 30 minutes
  2. 60 minutes
  3. 90 minutes
  4. 120 minutes.

Answer: 4

Q 12. The clay to be used for manufacturing bricks for a large project, is dugout and allowed to weather throughout

  1. the monsoon
  2. the winter
  3. the summer
  4. none of these.

Answer: 1

Q 13. The rocks which are formed due to cooling of magma at a considerable depth from earth’s surface are called

  1. Plutonic rocks
  2. Hypabyssal rocks
  3. Volcanic rocks
  4. Igneous rocks.

Answer: 1

Also Know Here: How To Reduce Negative Marking In Exam

Q 14. Quartzite is a

  1. metamorphic rock
  2. argillaceous rock
  3. calcareous rock
  4. silicious rock.

Answer: 4

Q 15. The variety of pig iron used for manufacture of wrought iron, is

  1. Bessemer pig
  2. Grey or foundry pig
  3. White forge pig
  4. Mottled pig.

Answer: 3

Q 16. Sand stone is

  1. sedimentary rock
  2. metamorphic rock
  3. igneous rock
  4. volcanic rock.

Answer: 1

Q 17. If the furnace is provided with insufficient fuel at low temperatures, the type of pig iron produced, is called

  1. Bessemer pig
  2. Grey or foundry pig
  3. White or forge pig
  4. Mottled pig.

Answer: 3

Start Free Preparation From: Online Test Series

Q 18. Stainless steel contains

  1. 18% of chromuim and 8% nickel
  2. 8% of chromium and 18% of nickel
  3. 12% of chromium and 36% of nickel
  4. 36% of chromium and 12% of nickel.

Answer: 1

Q 19. Pick up the hypabyssal rock from the following:

  1. Granite
  2. Dolerite
  3. Basalt
  4. All the above.

Answer: 2

Q 20: Black liquor generated during paper manufacture is concentrated in a

  1. single effect evaporator.
  2. single effect evaporator followed by a crystalliser.
  3. multiple effect evaporator.
  4. multiple effect evaporators followed by a crystalliser.

Answer: 3   

Press Here For BARC Official Link

Note:

Candidates may visit the Official Link to get BARC Previous Year Question Paper. Stay connected with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates as we update our pages time to time.

You May Also Like To Check This Section

BARC Admit Card BARC Result
BARC OCES DGFS Notification Engineering Jobs
BARC RecruitmentPlacement Papers With Answers
Latest Current AffairsHow To Study While Doing Job

2 comments

  1. Hello sir,
    What type of Questions are asked in BARC Examination

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *