Home / Question Paper 2022 / CBSE Sample Papers for Class 9 2023 PDF | Science/Maths/English/Hindi

CBSE Sample Papers for Class 9 2023 PDF | Science/Maths/English/Hindi

CBSE Sample Papers For Class 9

Free Download of CBSE Sample Papers for Class 9 PDF is available on this page. Practice through the CBSE Class IX Sample Question Papers to prepare for the upcoming Class 9th Final Examinations to be held for the academic session 2022-2023. Download Subject-wise CBSE Class 9 Sample Papers 2023 PDF for Science, Maths, English, Hindi, and Social Science.

The Central Board of Secondary Education will conduct class 9  Annual Examinations in the month of March 2023. Students who are going to appear in the exam must download the CBSE Sample Papers for Class 9 2023 available on this page to ace the examination.

CBSE Class IX Sample Papers for Science/Math/English/Hindi:

From this page, you can download the subject-wise different sets of CBSE Class 9th Sample Papers for Maths, English, Science, and others. The direct links to download CBSE Class 9 Sample Question Paper are available in the below section.

To grab more details about CBSE Sample Papers For class 9 2023, you need to scroll down and explore the following section of this page which is well-structured by the team of www.recruitmentinboxx.com.

CBSE Sample Papers for Class 9

Every year, the Central Board of Secondary Education conducts examinations in the month of March. Students studying from this board may download CBSE Sample Papers for Class IX with answer.

Download CBSE Sample Papers for Class 9 PDF

Hit on the links placed below to get CBSE sample paper for class 9 Maths/ CBSE sample paper for class 9  Hindi & others. Plan your preparation for the exam by referring to CBSE Question Papers from here.

CBSE Sample Papers For Class 9 Maths

S.No.SetMaths Sample Paper
1Maths Set ADownload PDF
2Maths Set BDownload PDF
3Maths Set CDownload PDF

CBSE Sample Papers For Class 9 English

S.No.SetEnglish Sample Paper
1English Set ADownload PDF
2English Set BDownload PDF
3English Set CDownload PDF
4English Set DDownload PDF
5English Set EDownload PDF

CBSE Sample Papers For Class 9 Social Science

S.No.SetSocial Science
1Social Science Set ADownload PDF
2Social Science Set BDownload PDF
3Social Science Set CDownload PDF
4Social Science Set DDownload PDF
5Social Science Set EDownload PDF

CBSE Sample Papers For Class 9 Science

S.No.SetScience
1Science Set ADownload PDF

Download for Other Classes: CBSE Sample Papers

CBSE Sample Questions for Class 9 Science

Question: 1 in a reaction, 5.3 g of sodium carbonate reacted with 6 g of ethanoic acid. The products were 2.2 g of carbon dioxide, 0.9 g water and 8.2 g of sodium ethanoate. Show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Sodium carbonate + ethanoic acid → sodium ethanoate + carbon dioxide + water

Answer: In the given reaction, sodium carbonate reacts with ethanoic acid to produce sodium ethanoate, carbon dioxide, and water.

Sodium Carbonate + Ethanoic acid → sodium ethanoate + carbon dioxide + water

Mass of sodium carbonate = 5.3 g (Given)

Mass of ethanoic acid = 6 g (Given)

Mass of sodium ethanoate = 8.2 g (Given)

Mass of carbon dioxide = 2.2 g (Given)

Mass of water = 0.9 g (Given)

Now, total mass before the reaction = (5.3 + 6) g

= 11.3 g

And, total mass after the reaction = (8.2 + 2.2 + 0.9) g

= 11.3 g

∴ Total mass before the reaction = Total mass after the reaction

Hence, the given observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Get Here: CBSE Class 9 Syllabus

Question: 2 Calculate the number of molecules of sulphur (S8) present in 16 g of solid sulphur.

Answer: 1 mole of solid sulphur (S8) = 8 × 32 g = 256 g

i.e., 256 g of solid sulphur contains = 6.022 × 1023 molecules

Then, 16 g of solid sulphur contains = 6.022 × 1023 / 256  = 16 molecules

= 3.76375 × 1022 molecules

Question: 3 calculate the wavelength of a sound wave whose frequency is 220 Hz and speed is 440 m s-1 in a given medium.

Answer: Frequency = 220 Hz

Speed of sound = 440 m s-1

We know speed of sound Frequency x Wavelength = 220 x Wavelength

Wavelength = V/ = 440/220 = 2m

Question: 4 what is the difference between loudness and intensity of sound?

Answer:  The loudness depends on energy per unit area of the wave and on the response of the ear whereas intensity depends only on the energy per unit area of the wave and is independent of the response of the ear.

Question: 5 what is the audible range of the average human ear?

Answer:  An average human ear can hear sound waves between frequencies 20 Hz to 20,000 Hz.

CBSE Sample Questions for Class 9 English

Question: 1 what made Triveni a popular writer?

Answer:  Triveni was a popular writer because of her style of writing was very easy-to-understand and also convincing. Moreover, she used to write on the complex psychological problems in the lives of common people which was another reason of her popularity.

Question: 2 Why did the grandmother depend on her granddaughter to know the story?

Answer:  The Grandmother depended on her granddaughter to know the story for two reasons. The first one was that she did not go to school and hence she couldn’t read. The second one that she was too embarrassed to ask anyone else

Question: 3 Pick out two sentences that state the grandmother was desperate to know what happened in the story.

Answer: 1) I waited eagerly to return.

2) I even thought off going to the village and asking you to read for me.

START: English Grammar Quiz

Question: 4 could the grandmother succeed in accomplishing her desire to read? How?

Answer: Yes, The grandmother succeed in accomplishing her desire to teach her to read as she wanted to be independent so she set a deadline for herself and with determination, she learned the Kannada alphabet when she was 62 years old.

Question: 5 why do you think Charles Hooper’s appointment as Assistant National Sales Manager is considered to be a tribute to Duke?

Answer: Charles Hooper’s appointment as an assistant national sales manager is considered to be a tribute to Duke because just as Duke helped Chuck to walk again, step by step Chuck’s appointment advanced the objectors of the company step by step.

CBSE Class 9 Sample Questions – Social Science

Question: 1 Draw a list of democratic rights we enjoy today whose origins could be traced to the French Revolution.

Answer: Democratic rights that we enjoy today whose origins can be traced to the French Revolution are

  • Right to Equality
  • Right to Freedom
  • Right to Assemble and Form Unions
  • Right to Freedom of Expression

Question: 2 Write the headline and a short news item about the uprising of 24th October 1917 for each of the following newspapers

Answer:

  • A Conservative paper in France
  • A Radical newspaper in Britain
  • A Bolshevik newspaper in Russia

Question: 3 Explain the reasons for the changes in clothing patterns and materials in the 18th century.

Answer: Changes in clothing patterns and materials in the 18th century took place due to events like the French Revolution, which ended the restrictions imposed by the sumptuary laws.

Due to colonialism, different cultures came into contact with each other and were in turn influenced by each other’s cultural dress styles. Thus, changes took place in the clothing patterns.

Trade with India brought the beautiful and easy-to-maintain Indian chintzes within the reach of Europeans.

Question: 4 what are tectonic plates?

Answer: The convectional currents below the Earth’s crust split the crust into a number of pieces. These pieces are called tectonic plates. e.g. Eurasia plate, Indo Australian plate, etc.

Question: 5 Which freedoms are usually taken away when a democracy is overthrown by the military?

Answer: When democracy is overthrown by the military, the freedom of the people to choose their own leader is taken away. In addition to this, they are not allowed the freedom of expressing displeasure at any of the government policies which they don’t like.

Procedure to Download CBSE Sample Papers for Class 9 PDF:

The step-wise procedure to download CBSE Class 9 Sample Question Papers is discussed as follows:

  • Visit the official website of the Central Board of Secondary Education which is www.cbse.gov.in.
  • Hit on the “Examinations” tab visible at the top menu bar, a drop-down list will appear. Choose the “Examination Related Material” link from it.
  • You may choose the suitable link regarding CBSE Sample Papers for Class IX.
  • Download CBSE class 9 sample paper for the concerned subject.
  • You may plan out your preparation for the exam by referring to the sample question paper.

Press here for CBSE Sample Papers Official Link

Check Out:

Note:

CBSE Sample Papers for Class 9 2023 will guide you in the best preparation for the exam. Stay connected with us at www.recruitmentinboxx.com for getting more updates about exams, recruitment & others.