Home / Question Paper / CBSE Sample Papers for Class 9 | SA1 SA2 FA3 Science/Math/English/Hindi

CBSE Sample Papers for Class 9 | SA1 SA2 FA3 Science/Math/English/Hindi

CBSE Sample Papers For Class 9

Central Board of Secondary Education has prescribed CBSE Sample Papers for Class 9. Students studying from this board may download SA1 SA2 FA3 Science/Math/English/Hindi Sample Papers in PDF Form.

Central board of education organize exam for class 9th in month of March 2018. Students who are going to appear in CBSE exam for class IX may download CBSE Sample Papers for Class 9 from here.

CBSE Sample Papers for Class IX for Science/Math/English/Hindi:

You may get CBSE sample papers for class 9 SA1/CBSE Sample Papers for class 9 SA2 & others from this page. Hit on links placed below to get CBSE Solved Sample Papers For Class 9.

To grasp more details about CBSE sample papers for class 9 SA 1 Science/CBSE Sample Papers For Class 9 SA1 English, have a look on below of page designed by team of www.recruitmentinboxx.com

CBSE Sample Papers for Class IX

Every year, Central Board of Secondary Education conducts examinations in the month of March. Students studying from this board may download CBSE Sample Papers for Class IX/CBSE sample papers for class 9 SA 2018/sample question papers for class 9 CBSE SA2 English with answers & others.

Hit on links placed below to get CBSE sample papers for class 9 SA 2 Maths/ CBSE sample papers for class 9 SA1 Hindi & others. Plan your preparation for exam by referring CBSE Sample Papers from here.

English Communicative English Language & Literature
Hindi A (Class IX)Sanskrit (Class IX)
Hindi B (Class IX)Japanese (Class IX)
German (Class IX)Mathematics (Class IX)
Science (Class IX)Social Science (Class IX)
Home Science (Class IX)Foundation of Information Technology (Class IX)
Elements of Book Keeping & Accountancy (Class IX)Elements of Business (Class IX)
Carnatic Music – Vocal (Class IX)Carnatic Music – Melodic Instruments (Class IX)
Carnatic Music – Percussion Instruments (Class IX)Hindustani Music – Melodic Instruments (Class IX)
Hindustani Music – Vocal (Class IX)Hindustani Music – Percussion Instruments (Class IX)
Lepcha (Class IX)Limboo (Class IX)
Bhutia (Class IX)Tamil (Class IX)
Kannada (Class IX)Telugu (Class IX)
Malayalam (Class IX)Tibetan (Class IX)
Nepali (Class IX)Arabic (Class IX)
Odia (Class IX)Punjabi (Class IX)
Portuguese (Class IX)French (Class IX)
Assamese (Class IX)Bengali (Class IX)
Gujarati (Class IX)Marathi (Class IX)
Sindhi (Class IX)Manipuri (Class IX)

CBSE sample papers for class 9 sa2 science:

Question: 1 in a reaction, 5.3 g of sodium carbonate reacted with 6 g of ethanoic acid. The products were 2.2 g of carbon dioxide, 0.9 g water and 8.2 g of sodium ethanoate. Show that these observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Sodium carbonate + ethanoic acid → sodium ethanoate + carbon dioxide + water

Answer: In the given reaction, sodium carbonate reacts with ethanoic acid to produce sodium ethanoate, carbon dioxide, and water.

Sodium Carbonate + Ethanoic acid → sodium ethanoate + carbon dioxide + water

Mass of sodium carbonate = 5.3 g (Given)

Mass of ethanoic acid = 6 g (Given)

Mass of sodium ethanoate = 8.2 g (Given)

Mass of carbon dioxide = 2.2 g (Given)

Mass of water = 0.9 g (Given)

Now, total mass before the reaction = (5.3 + 6) g

= 11.3 g

And, total mass after the reaction = (8.2 + 2.2 + 0.9) g

= 11.3 g

∴ Total mass before the reaction = Total mass after the reaction

Hence, the given observations are in agreement with the law of conservation of mass.

Get Here: CBSE Class 9 Syllabus

Question: 2 Calculate the number of molecules of sulphur (S8) present in 16 g of solid sulphur.

Answer: 1 mole of solid sulphur (S8) = 8 × 32 g = 256 g

i.e., 256 g of solid sulphur contains = 6.022 × 1023 molecules

Then, 16 g of solid sulphur contains = 6.022 × 1023 / 256  = 16 molecules

= 3.76375 × 1022 molecules

Question: 3 calculate the wavelength of a sound wave whose frequency is 220 Hz and speed is 440 m s-1 in a given medium.

Answer: Frequency = 220 Hz

Speed of sound = 440 m s-1

We know speed of sound Frequency x Wavelength = 220 x Wavelength

Wavelength = V/ = 440/220 = 2m

Question: 4 what is the difference between loudness and intensity of sound?

Answer:  The loudness depends on energy per unit area of the wave and on the response of the ear whereas intensity depends only on the energy per unit area of the wave and is independent of the response of the ear.

Check This: Tips to Get 100% Results in Exams

Question: 5 what is the audible range of the average human ear?

Answer:  An average human ear can hear sound waves between frequencies 20 Hz to 20,000 Hz.

CBSE sample papers for class 9 sa1 English:

Question: 1 what made Triveni a popular writer?

Answer:  Triveni was a popular writer because of her style of writing was very easy-to-understand and also convincing. Moreover, she used to write on the complex psychological problems in the lives of common people which was another reason of her popularity.

Question: 2 Why did the grandmother depend on her granddaughter to know the story?

Answer:  The Grandmother depended on her granddaughter to know the story for two reasons. The first one was that she did not go to school and hence she couldn’t read. The second one that she was too embarrassed to ask anyone else

Question: 3 Pick out two sentences which state that the grandmother was desperate to know what happened in the story.

Answer: 1) I waited eagerly to return.

2) I even thought off going to the village and asking you to read for me.

START: English Grammar Quiz

Question: 4 could the grandmother succeed in accomplishing her desire to read? How?

Answer: Yes, The grandmother succeed in accomplishing her desire to teach her to read as she wanted to be independent so she set a deadline for herself and with determination she learnt the Kannada alphabet when she was 62 years old.

Question: 5 why do you think Charles Hooper’s appointment as Assistant National Sales Manager is considered to be a tribute to Duke?

Answer: Charles Hooper’s appointment as assistant national sales manager is considered to be a tribute to Duke because just as Duke helped Chuck to walk again, step by step Chuck’s appointment advanced the objectors of the company step by step.

CBSE Sample Papers For Class 9 Sa2 Social Science 2018 With Solutions:

Question: 1 Draw a list of democratic rights we enjoy today whose origins could be traced to the French Revolution.

Answer: Democratic rights that we enjoy today whose origins can be traced to the French Revolution are

  • Right to Equality
  • Right to Freedom
  • Right to Assemble and Form Unions
  • Right to Freedom of Expression

Question: 2 Write the headline and a short news item about the uprising of 24th October, 1917 for each of the following newspapers

Answer:

  • A Conservative paper in France
  • A Radical newspaper in Britain
  • A Bolshevik newspaper in Russia

Question: 3 Explain the reasons for the changes in clothing patterns and materials in the 18th century.

Answer: Changes in clothing patterns and materials in the 18th century took place due to events like the French Revolution, which ended the restrictions imposed by the sumptuary laws.

Due to colonialism, different cultures came into contact with each other and were in turn influenced by each other’s cultures dress styles. Thus, changes took place in the clothing patterns.

Trade with India brought the beautiful and easy to maintain Indian chintzes within the reach of Europeans.

Must Read: How to Manage Time during Exams

Question: 4 what are tectonic plates?

Answer: The convectional currents below the Earth’s crust split the crust into a number of pieces. These pieces are called tectonic plates. e.g. Eurasia plate, Indo Australian plate etc.

Question: 5 Which freedoms are usually taken away when a democracy is overthrown by the military?

Answer: When a democracy is overthrown by the military, the freedom of the people to choose their own leader is taken away. In addition to this, they are not allowed the freedom of expressing displeasure at any of the government policies which they don’t like.

Check Out: CBSE IX/XI Online Registration

Procedure to download CBSE Sample Papers for Class 9:

Students who are studying in IX Class may download sample papers for class 9 CBSE by following these steps.

  • You may visit official website of Central Board of Secondary Education that is “cbse.nic.in”
  • Hit on “Examinations” tab visible at top menu bar, drop down list will appear, choose “Examination Related Material” link from it.
  • You may choose link regarding CBSE Sample Papers for Class IX.
  • Download CBSE sample papers for class 9 sa2 science/CBSE sample papers for class 9 sa2 social science 2018 with solutions/ CBSE sample papers for class 9 sa1 maths & others.
  • You may plan out your preparation for exam by referring CBSE sample papers for class 9 science/CBSE sample papers for class 9 sa1 social science & others.

Press here for CBSE Sample Papers for Class 9 Official Link

Students who will appear in CBSE exam for class IX may download CBSE sample papers for class 9 sa2 social science 2014 solved/sample papers for class 9 CBSE SA2/ CBSE SA2 sample papers for class 9 & others.

CBSE sample question papers for class 9 will guide in best preparation. You will score good marks in your exam if you plan your studies by referring CBSE Sample Papers for Class 9.

Also Check Out Here:

CBSE Scholarship

CBSE Single Girl Child Scholarship

Note:

CBSE Sample Papers for Class 9 will guide you in best preparation of exam. Stay connected with us at www.recruitmentinboxx.com for getting more updates about exam, recruitment & others.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *