Home / Question Paper / IBPS RRB Previous Year Question Paper – FREE Download pdf in Hindi

IBPS RRB Previous Year Question Paper – FREE Download pdf in Hindi

IBPS RRB Previous year Question Paper

By solving the IBPS RRB Previous year Question Paper, you will be familiar with the important questions which are usually asked in the IBPS RRB examination. So, you can download IBPS RRB previous year question paper with answer PDF from this page.

IBPS RRB Exam Question paper is petite analogous to any other banking question paper. Institute of Banking Personnel Selection Question Papers for RRB Exam contains generally five subjects with dissimilar marks allocation having their individual significance.

You Should Know This:

Every year, around five million graduates enroll for various recruitment exams conducted by Institute of Banking Personnel Selection. Total accessible vacancies series from 30-40 thousand only and the number of candidates increases year by year. This is the predicament in the service field for the fresh graduates at the present time.

For getting rest information about previous year IBPS RRB question paper 2018 you are advised to scroll down the entire page which is well updated by the team members of www.recruitmentinboxx.com

IBPS RRB Previous year Question Paper

IBPS RRB Previous Year Question Paper PDF:

IBPS RRB Office Assistant Previous Year Reasoning Paper 2015Download PDF
IBPS RRB Office Assistant Previous Year Reasoning Paper 2014Download PDF
IBPS RRB General Awareness Question PaperDownload PDF
IBPS RRB Numerical Ability Question PaperDownload PDF
IBPS RRB Reasoning Question PaperDownload PDF
IBPS RRB Computer Knowledge Question PaperDownload PDF

Press Here For IBPS RRB Previous Year Paper In Hindi

IBPS RRB Previous Year Question Papers With Answers

Question 1: Amnesty International is an organization associated with which of the following fields?

  1. Protection of Cruelty to animals
  2. Environment protection
  3. Protection of human rights
  4. Protection of historic monuments

Answer: Option 3

Question 2: The Halifax summit was that of

  1. G-7 countries
  2. Leaders of the NAM
  3. countries in favour of a common currency for Europe
  4. Palestinian and Israeli leaders

Answer: Option 1

Question 3: The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from

  1. Rigveda
  2. Satpath Brahmana
  3. Mundak Upanishad
  4. Ramayana

Answer: Option 3

Check Changes In: IBPS RRB Exam Pattern

Question 4: The systematic reduction of logic circuits is accomplished by:

  1. using Boolean algebra
  2. symbolic reduction
  3. TTL logic
  4. using a truth table

Answer: 1

Question 5: An AND gate with schematic “bubbles” on its inputs performs the same function as a(n)________ gate.

  1. NOT
  2. OR
  3. NOR
  4. NAND

Answer: 3

Question 6: Swaraj as a national demand was first made by:

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Dadabhai Naoraji
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Chittaranjan Das

Answer: 2

Question 7: Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?

  1. Lord Irwin
  2. Lord Chelmsford
  3. Lord Hardinge
  4. Lord Curzon

Answer: 2

Get Detailed: IBPS RRB Syllabus

Question 8: The first women’s university in India was founded by :

  1. Dhondo Keshave Karve
  2. Rani Ahilya Devi
  3. Kumarappa
  4. Gandhiji

Answer: 1

Question 9: Who among the following led vaikom Satyagraha in 1924 ?

  1. Periyar E. V. Ramasamy
  2. Kesava Menon
  3. Kumaran Asan
  4. Shri Narayana Guru

Answer: 1

Question 10: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: Option 1

Check Here: Recommended Books For IBPS RRB Exam

Question 11:The Battle of Plassey was fought in

  1. 1757
  2. 1782
  3. 1748
  4. 1764

Answer: Option 1

Question 12: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Answer: Option 2

Question 13: From a point P on a level ground, the angle of elevation of the top tower is 30º. If the tower is 100 m high, the distance of point P from the foot of the tower is:

  1. 149 m
  2. 156 m
  3. 173 m
  4. 200 m

Answer: 3

Do You Know: How To Prepare For IBPS RRB Exam

Question 14: Delhi became the capital of India in :

  1. 1916
  2. 1910
  3. 1913
  4. 1911

Answer: 4

Question 15: Under Akbar, the Mir Bakshi was required to look after

  1. military affairs
  2. the state treasury
  3. the royal household
  4. the land revenue system

Answer: Option 1

Question 16: The trident-shaped symbol of Buddhism does not represent

  1. Nirvana
  2. Sangha
  3. Buddha
  4. Dhamma

Answer: Option 1

Question 17: The chairmanship/presidency of the UN Security Council rotates among the Council Members

  1. every 6 months
  2. every 3 months
  3. every year
  4. every month

Answer: Option 4

You Can Also Check: IBPS Current Affairs

Question 18: Permanent Secretariat to coordinate the implementation of SAARC programme is located at

  1. Dhaka
  2. New Delhi
  3. Colombo
  4. Kathmandu

Answer: Option 4

Question 19: The Indian delegation to the first World Conference on Human Rights was led by

  1. Manmohan Singh
  2. Farooq Abdullah
  3. Dinesh singh
  4. Alam Khan

Answer: Option 1

Question 20: The year 1995 is the Golden Jubilee year of which of the following international organizations?

  1. UNO
  2. NAM
  3. GATT (now WTO)
  4. ASEAN

Answer: Option 1

Read Now: IBPS Sample Paper

Final words:

To download the RRB IBPS previous year question paper 2018, you need to go through the official link. You are advised to stay connected with this page www.recruitmentinboxx.com for latest updates. You can also download IBPS RRB office assistant/clerk previous year question paper PDF from here.

You May Also Like To Check This Section

IBPS RRB Admit CardIBPS RRB Score Card
IBPS RRB ResultIBPS RRB Notification
IBPS RRB RecruitmentHow to Fill Bank Preference in IBPS RRB
IBPS RRB Previous Year Cut OffIBPS RRB Eligibility Criteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *