Home / Question Paper / MPPSC Model Paper 2017 Previous Year Question Papers With Answers PDF

MPPSC Model Paper 2017 Previous Year Question Papers With Answers PDF

MPPSC Model Paper

MPPSC Model PaperStart Your Preparation With These MPPSC Model Paper !! Candidates who are preparing for Madhya Pradesh Public Service Commission (MPPSC) examination can get MPPSC Model Paper 2017 from this page. In this page we are providing MPPSC Previous Year Question Papers With Answers, so, aspirants can download MPPSC old year question paper with answer in PDF form. Madhya Pradesh Public Service Commission conducts various exams every year to recruit eligible postulants in vacant positions at state government level and publicizes recruitment notifications and advertisement in timely fashion when the vacancy is there.

Download MPPSC Old Question Papers

Preliminary Examination

Paper I General Studies Paper II General Aptitude Test

Mains Examination

Compulsory Papers

General Hindi General Studies

Optional Papers

Agriculture Botany
Animal Husbandary and Veterinary Science Chemistry
Zoology Physics
Computer Science Computer Application

All MPPSC Solved Exam Question and previous year papers will be helpful for those, who are going to appear in this exam and seeking jobs provided by Madhya Pradesh government. Candidates can get detailed information about MPPSC Model Paper 2017 by scrolling down this page which is well structured by team members of www.recruitmentinboxx.com.

MPPSC Model Paper

MPPSC Exam Details

MPPSC examination is conducted into two papers:

  • Paper – I (Preliminary Exam):

This paper will contains quiz from General Science & Environment, History of India and Independent India, Geography of India, Indian Polity and Economy, Sports, Geography, History and Culture, Polity and Economy of Madhya Pradesh, Information and Communication Technology and Current Events of National and International Importance.

Must Check: MPPSC Study Material

  • Paper – II (Mains):

This section question related to Logical Reasoning and Analytical Ability, Decision Making and Problem Solving, Basic Numeracy, Data Interpretation, Hindi Language Comprehension Skill, Interpersonal Skill including Communication Skill and Comprehension.

MPPSC Question & Answer

Ques1: Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

  1. Phosphorous
  2. Bromine
  3. Chlorine
  4. Helium

Ans. 2

Ques2: Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

  1. Tin
  2. Mercury
  3. Lead
  4. Zinc

Ans. 2

Read Here: MPPSC Syllabus

Ques3: Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is

  1. copper
  2. magnesium
  3. iron
  4. calcium

Ans. 2

Ques4: An aero plane covers a certain distance at a speed of 240 kmph in 5 hours. To cover the same distance in 1 hour, it must travel at a speed of:

  1. 300 kmph
  2. 360 kmph
  3. 600 kmph
  4. 720 kmph

Ans. 4

Ques5: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Ans. 1

Also Check: MPPSC Current Affairs

Ques6: Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Ans. 2

Ques7: The territory of Porus who offered strong resistance to Alexander was situated between the rivers of

  1. Sutlej and Beas
  2. Jhelum and Chenab
  3. Ravi and Chenab
  4. Ganga and Yamuna

Ans. 2

Ques8: Tripitakas are sacred books of

  1. Buddhists
  2. Hindus
  3. Jains
  4. None of the above

Ans. 1

Read Also: How To Write On Exam Paper Faster & Better

Ques9: We hear of two envoys being sent to the Roman kings, one in 27-28 AD to the court of Augustus and the other in 110-20 AD to the court of

  1. Cartius
  2. Trajan
  3. Nero
  4. Brutus

Ans. 2

Ques10: The higher the wind speed and the longer the fetch or distance of open water across which the wind blows and waves travel, the ____ waves and the ____ energy they process.

  1. larger, more
  2. larger, less
  3. smaller, more
  4. smaller, less

Ans. 1

Ques11: The great Victoria Desert is located in

  1. Canada
  2. West Africa
  3. Australia
  4. North America

Ans. 3

Do You Know: How To Reduce Negative Marking In Exam

Ques12: Development expenditure of the Central government does not include

  1. defence expenditure
  2. expenditure on economic services
  3. expenditure on social and community services
  4. grant to states

Ans. 1

Ques13: The most electronegative element among the following is

  1. sodium
  2. bromine
  3. fluorine
  4. oxygen

Ans. 3

Ques14: It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Ans. 4

Check Out: 11 Tips To Remember What You Read

Ques15: Pine, fir, spruce, cedar, larch and cypress are the famous timber-yielding plants of which several also occur widely in the hilly regions of India. All these belong to

  1. angiosperms
  2. gymnosperms
  3. monocotyledons
  4. dicotyledons

Ans. 2

Ques16: Which amongst the following is general direction for the flow of summer monsoon in India?

  1. South-West to North-West
  2. South-East to South-West
  3. South to north
  4. South-West to South-East

Ans. 1

Ques17: boundaries of which district of MP from the following does not touch UP?

  1. Satana
  2. Shivpuri
  3. Sheopur
  4. Bhind

Ans. 3

Get Best Answer: How to Score Good Marks in Exam

Ques18: who was the profounder of the Madhyamika Philosophy?

  1. Sheelbhadra
  2. Nagarjuna
  3. Parshwanath
  4. Bhadrabahu

Ans. 2

Ques19: By whom the character of “James Bond” was created?

  1. Perry Mason
  2. Ian Fleming
  3. Wode House
  4. Agatha Christie

Ans. 2

Ques20: Which amongst following is the “National Voters day”?

  1. 8th March
  2. 5th June
  3. 1st November
  4. 25th January

Ans. 4

MPPSC Model Paper >> Get Direct Link

Note:

You can check Official Link, for more detail about MPPSC Model Paper. Candidates can stay in touch with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates about syllabus, exam pattern, study material, recruitment & other.

You May Also Like To Check This Section

MPPSC Result MPPSC Admit Card
Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear Tips to Get 100% Results in Exams
How to Prepare For  Written Exam How to Improve Your Memory for Studying
How to Make Good Study Habits for Exam How to Manage Time during Exams

 

11 comments

  1. Good, but I want more and more questions…

  2. priyamvada lakhera

    how can I get some more question.

  3. i want more question

  4. i want more question , coz its not sufficient

  5. i want more question

  6. I want to get more information and model paper

  7. nice but iwant more questions

  8. Rohit chandravanshi

    i want do face is mppsc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *