Home / Question Paper / CTET Previous Year Question Paper | with Answers in Hindi/Eng pdf Download

CTET Previous Year Question Paper | with Answers in Hindi/Eng pdf Download

CTET Previous Year Question Paper

CTET Exam is likely to be conducted in the month of April 2018, so those who are preparing for the same must download CTET Previous Year Question Paper for much better preparation.

Here on this page we have provided PDF files of CTET previous year question paper with answers in Hindi/ English. With the help of previous year CTET question paper you may know the Topic wise Distribution of the Question.

CTET Previous Year Question Paper With Answers In Hindi pdf

Those, who will crack CTET,will get Graduate & Teacher Training Certificate degree. CTET previous year solved question paper is a way for better preparation as with the help of it you may understand the exact exam pattern of the Exam.

Applicants should Know the Difficulty Level of Questions by downloading CTET Previous Year Question Paper from the below section of this page, which is well prepared by the team of www.recruitmentinboxx.com

CTET Previous Year Question Paper

YearCTET Question
Paper – 1 
CTET Question
Paper – 2
CTET previous year
question paper
(Feb 2016)
Get PDFDownload Here
CTET previous year
question paper with
answer (May 2016)
Get PDFDownload Here
CTET previous year
question paper with
answers (Sep 2016)
Get PDFDownload Here
CTET previous year
question paper with
answers in English
pdf (Feb 2015)
Get PDFDownload Here
CTET previous year
question paper in hindi

(Sep 2015)

Get PDFDownload Here
CTET previous year
solved question paper
pdf (Feb 2014)
Get PDFDownload Here
previous year question
paper of CTET (Sep 2014)
Get PDFDownload Here
June 2011Get PDF Download Here
Jan 2012Get PDF Download Here
May 2012Get PDF Download Here
Nov 2012Get PDF Download Here
Nov 2012 (Mumbai)Get PDF Download Here
July 2013Get PDF Download Here

CTET Previous Year Questions With Answers:

Q 1: My grandfather walks very________ (Note: complete the sentense with the correct option)

  1. Quick
  2. fastly
  3. fast
  4. nice

Answer: fast

Q2: Choose the correct word order

  1. Why she did leave so early ?
  2. Why did she leave so early ?
  3. Why did so early she leave ?
  4. Why so early did she leave ?

Answer: Why did she leave so early ?

Q 3: Select same meaning of the underlined word : Take care not to get hurt with the steam from the Kettle.

  1. Burnt
  2. Bruised
  3. Scalded
  4. Cut

Answer: Scalded

You Can Also Check: CTET Sample Papers

Q 4: Fill in the blank with word with correct spelling : Please give me a ______________ Of paper

  1. Piece
  2. piece
  3. piese
  4. peace

Answer: piece

Q 5: Which is the ‘longest pause’ ?

  1. Apostrophe
  2. Dash
  3. Hyphen
  4. Full-stop

Answer:Dash

Q 6: Sorry, she can’t come to the phone. She _______ a bath (Fill in the blanks)

  1. is having
  2. having
  3. have
  4. Has

Answer: is having

Q 7: When a school is giving preference to girl students while preparing for a State level solo-dance competition, it reflects

  1. Current global culture
  2. Practical approach
  3. Broad thinking
  4. Gender bias

Answer: Gender bias

Get Complete Detailed: CTET Syllabus

Q 8: If a teacher uses a variety of tasks to cater to the various learning styles of her students, then she is supposed to be influenced by

  1. Kohlberg’s character development theory
  2. Gardner’s multiple intelligence theory
  3. Vygotsky’s social theory
  4. Piaget’s cognitive theory

Answer: Gardner’s multiple intelligence theory

Q 9: Let’s consider that a child has been admitted to your school who belongs to a back ward family from the cultural viewpoint. What will you do?

  1. You will keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping in mind his special needs
  2. You will keep him in a class in which, there are many more students of backward family
  3. You will enquire more about his cultural background
  4. You will suggest him to take up vocational education

Answer: You will keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping in mind his special needs

Q 10: Why is the individual attention important in the teaching – learning process?

  1. Because learners always learns better from superiors
  2. Because it is suggested by teachers
  3. Because it gives opportunities to teachers to guide every learner
  4. Because children mature at different rates and learn differently

Answer: Because children mature at different rates and learn differently

Q 11: When a child fails, then this means that

  1. The whole system has failed
  2. The child has not memorized the answers
  3. The child is not attentive
  4. The child is lazy

Answer: The whole system has failed

Do You Know: How To Crack CTET Exam

Q 12: A teacher uses a text and shows some pictures of fruits and vegetables and discusses with her students. The students correlate the details with their pre-existing knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on which of the following?

  1. Classical learning
  2. Theory of reinforcement
  3. Construction of knowledge
  4. Practical approach

Answer: Construction of knowledge

Q 13: When a teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives, then actually the teacher is concerned primarily about the question papers?

  1. Typographical errors
  2. Content coverage
  3. Reliability and validity
  4. Accuracy

Answer: Content coverage

Q 14: What do errors of learners usually indicate?

  1. The learning process
  2. The lack of learning capability
  3. Socio-economic status
  4. The requirement for mechanical drill

Answer: The requirement for mechanical drill

Q 15: What does this sign reflects when a child gets bored while doing a task?

  1. The child is not sensible
  2. The task may have become repetitive
  3. The child does not want to learn
  4. The child needs to be strictly controlled

Answer: The task may have become repetitive

Must Read: How to Become Teacher

Q 16: According to Piaget’s stages of Cognitive Development, the sensori-motor stage is related to

  1. Imitation, memory and mental representation
  2. Problem solving attitude
  3. Decision-making strength
  4. Mnemonics

Answer:Imitation, memory and mental representation

Q 17: Let’s consider a teacher who never gives answers to questions herself, but motivates her students to come up with answers and have group discussions. On which principle this approach is based?

  1. Planned designing of instructional material
  2. Transgression
  3. Active Participation
  4. Inquisitiveness to learn

Answer: Active Participation

Q18: Lev Vygotsky theory laid stress on the significance of the role played by which of the following factors in the learning of children?

  1. Genetical
  2. Behavioral
  3. Psychological
  4. Social

Answer: Social

Check Now: 5 Historical Teachers Who Changed the World

Q 19: Kolb plots learners’ strengths and affinities on a grid with four components. Which of the following is not correct about this? A. Experiencing B. Reflecting C. Thinking D. Doing”

  1. A & C
  2. B & C
  3. Only D
  4. All are correct

Answer:All are correct

Q 20: How can the emphasis from teaching to learning be shifted?

  1. By adopting role learning
  2. By adopting front learner learning
  3. By adopting child-focused pedagogy
  4. By focusing on examination results

Answer: By adopting child-focused pedagogy

Press Here for CTET Official Link

Note:

Candidates should visit the Official Link to get more details in concern of CTET Previous Year Question Paper. You may visit our web portal www.recruitmentinboxx.com to get updates as we update our pages time to time.

You May Also Like To Check This Section

CTET Admit CardCTET Application Form
CTET Answer KeyCTET Result
Latest High Paid Up Teaching JobsOnline Teaching Jobs in India
TET Entrance ExamPart Time Teaching Jobs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *