Home / Question Paper / NTSE Question Paper 2019 | Solved (Stage 1 & 2) Class 9/10 Previous Year PDF

NTSE Question Paper 2019 | Solved (Stage 1 & 2) Class 9/10 Previous Year PDF

NTSE Question Paper

NTSE Question Paper 2019 tests a candidate’s preparation level for the upcoming NTSE exam. From here, candidates will be able to download solved NTSE Previous Year Paper PDF for Stage 1 & 2 and for Class 9/10.

With the help of NTSE Question Paper, candidates will be able to know the type of questions asked in the NTSE exam. Students can experience real exam by solving NTSE Previous Year Question Paper.

About NTSE Exam

NTSE Stage-I exam is conducted by States/UTs and NTSE Stage-II Exam is conducted by NCERT as a common exam. The purpose of conducting exam is to identify talented students and nurture their talents.

Stage 1 is state level and stage II national level Examination. So if you are going to appear in exam you should download NTSE Question Paper 2019 from the below ward of this page, which is well designed by the team of www.recruitmentinboxx.com

NTSE Question Paper

Download NTSE Question Paper in PDF Form

Hindi-ADownload Here
Hindi-BDownload Here
SanskritDownload Here
UrduDownload Here
General Mental AbilityDownload Here
(Stage-I) (For Class X Students) SAT (Paper-2)Download Here
(Stage-I) (For Class X Students) MAT (Paper-1)Download Here
NTSE Question Paper Stage-1Download Here
NTSE Question Paper Stage-2Download Here
NTSE Question Paper for Paper 3Download Here
NTS Question Paper for Paper 4Download Here

NTSE Question Paper

Q1: She _______ working in a factory since 2007.

  1. Is
  2. Was
  3. Has been
  4. Had

Answer: Has Been

Q2: He is quite good ___ making paintings.

  1. In
  2. At
  3. On
  4. About

Answer: At

Q3: “Less government spending” is _________ of this political party.

  1. An acronym
  2. A tenet
  3. A plight
  4. A prospectus

Answer: A tenet

Get Complete Detailed: NTSE Syllabus

Q4: The doctor advised him ______ eat rice.

  1. do not
  2. to not
  3. not to
  4. prohibit

Answer: not to

Q5: She agrees ____ my proposal.

  1. With
  2. To
  3. For
  4. About

Answer: To

Q6: We should not laugh _______ poors.

  1. On
  2. Over
  3. At
  4. About

Answer: At

Q7: Unable to discover how the fire started, the inspectors filed a tentative report that the cause was _______.

  1. Noteworthy
  2. Definitive
  3. Fundamental
  4. Indeterminate

Answer: Indeterminate

You Can Also Check: NTSE Sample Papers

Q8: He did not _________  a letter.

  1. Write
  2. Writes
  3. Wrote
  4. Written

Answer: Write

Q9: Barking dogs ______ bite.

  1. Always
  2. Never
  3. Seldom
  4. Often

Answer: Seldom

Q10: At first the children were ___________ but as the morning progressed they began to laugh and talk eagerly.

  1. Ostentatious
  2. Myopic
  3. Solicitous
  4. Reticent

Answer: Reticent

Read Also: How to Make Good Study Habits for Exam

Q11: We obtain ___________ from  jute, hemp and cotton.

  1. Medicine
  2. Food grain
  3. Fibre
  4. Colour

Answer:Fibre

Q12: The photosynthetic symbiont of a lichen is

  1. legumes
  2. Moss
  3. green algae
  4. cyano bacteria

Answer: green algae 

Q13: Protein catalysts of chemical reactions in biological organ systems are called

  1. Enzymes
  2. Hormones
  3. connective fluids
  4. Vitamins

Answer: Enzymes

Get (Stage 1/2) Preparation Tips, Strategy: How To Prepare For NTSE

Q14: Pigment present in red blood corpuscle

  1. Haemoglobin
  2. Chlorophyll
  3. Xanthophyll
  4. Porphyrin

Answer: Haemoglobin

Q15: The mean of 10 items is 17 and if each item is increased by 5 then its mean will be……………….

  1. 22
  2. 17
  3. 85
  4. 67

Answer:  22

Q16: The Vedic deity Indra was the Goddess of

  1. wind
  2. eternity
  3. rain an
  4. thunder
  5. fire

Answer:  rain an

Q17: The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river

  1. Ganga
  2. Cauvery
  3. Narmada
  4. Godavari

Answer:  Godavari

Check Here: How to Manage Time during Exams

Q18:  15 men can do a piece of work in 20 days. If there are 25 men, how many days will be taken to complete the piece of work

  1. 20
  2. 15
  3. 12
  4. 35

Answer:  12

Q19: 180 is increased to 189, the increase of percentage is

  1. 10
  2. 5
  3. 9
  4. 25

Answer:  5

Q20: If the sides of a triangle are 8, 6, 10 cm. respectively. Then its area is

  1. 48 cm2
  2. 24 cm2
  3. 30 cm2
  4. 40 cm2

Answer:  24 cm2

Must Know: How To Get Rid Of Sleeping While Studying

Who conducts NTSE and WHY?

National Talent Search Examination (NTSE) is conducted by National Council of Education Research and Training (NCERT). NTSE is a National Level Programme which provided for the identification of talented students and awarding them with scholarships. About 1000 scholarships are awarded to the 10 class students per year.

WHY NTSE Question Papers are useful?

NTSE Previous Year Papers for Stage 1 and 2 for Class 10 will help you to get success in exam. Candidates can easily download NTSE Question Paper in PDF form from official site through online process. Above, we have provided some links by which you can get your NTSE Previous Year Paper 2019.

NTSE Exam Pattern

National Talent Search Examination contain Mental Ability Test (MAT), Language Test (LT) and Scholastic Aptitude Test (SAT). For first two tests, there will be 50 questions and for Scholastic Aptitude Test (SAT), 100 questions will be asked. One marks is allotted for each questions, so total marks for exam are 200. Total 135 minutes will be given to the candidates for solving all tests.

Check Marking Scheme in Detail: NTSE Exam Pattern

Final Words

Keep visiting our official portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates regarding NTSE Question Paper 2019 time to time. Subscribe our free mail service and you also may follow us on Facebook and Google plus. If you any query or you want to give feedback, please ask in comment box that is well stated below.

You May Also Like To Check This Section

NTSE ResultsNTSE Admit Card
NTSE Application FormNTSE Scholarship
NTSE Answer KeyHow to Improve Your Memory for Studying
How To Reduce Negative Marking In Exam11 Tips To Remember What You Read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *