Home / Question Paper / NTSE Sample Papers For Class 10 (Stage I/II) Download Free PDF Online

NTSE Sample Papers For Class 10 (Stage I/II) Download Free PDF Online

NTSE Sample Papers  

NTSE Exam is conducted every year at two stages: Stage – I (State Level) and Stage -II (National Level). To practice for exam, applicants must go through NTSE Sample Papers and NTSE Previous Year Question Papers so that they will understand exam pattern better.

With help of NTSE Class 10 Sample Papers, applicants will get the fair idea of the level of questions being asked in examination. Solving the NTSE Model Papers will help the candidates to maintain efficiency and manage the time.

NTSE Sample Papers Download PDF Online!!!

Candidates can download the free NTSE Stage I Sample Papers and NTSE Stage II Sample Papers from this page and start their preparation accordingly.  NTSE Stage 1 Exam will be held in month of November 2019 for Mizoram, Meghalaya, Nagaland & Andaman and Nicobar Islands and other States and UTs).

For acquiring more details regarding NTSE Sample Question Papers For Class 10, you need to go through this page, designed by the team of www.recruitmentinboxx.com. Must have a look below for NTSE Sample Question Papers For Class 10 or NTSE Sample Papers PDF!!!

NTSE Sample Papers

NTSE Sample Papers Download PDF 2017:

NTSE Sample PaperNTSE Sample Papers For Class 10 PDF Free Download
NTSE Sample Practice Paper for Paper 1Download PDF
NTSE Model Papers for Paper 2Download PDF
NTSE Sample Question Papers for Paper 3Download PDF
NTSE Sample Paper 4Download PDF

NTSE Sample Papers For Class 10 With Answers Free Download

Contenders can download NTSE Sample Papers PDF by pressing the below mentioned direct link and do preparation of the examination accordingly.

NTSE Sample Papers Stage 1Download Here
NTSE Sample Papers for Class 10 With Answers PDF 2018 (English)Download Here
NTSE Sample Papers for Class 10 PDF Free Download for ChemistryDownload Here
NTSE Sample Papers For Class 10 Mental Ability TestDownload Here
NTSE Exam Details and Sample PaperDownload Here

 NTSE Sample Papers Class 10

Directions: In the following questions (1 – 10) there are five groups of letters in each. Four of these groups are alike in same way while one is different. Find the one that is different and will be your answer as well.

Question 1.

  1. ASIBU
  2. OARSE
  3. OINAK
  4. ZAMOL
  5. YAIXE

Ans. 4 as each contains 2 consonants and 3 vowel but d does not.

Question 2.

  1. MNM
  2. HJR
  3. VWD
  4. BCX
  5. KLO

Ans. 2 as in others first two letters are serially pronounced but (2) is not in order.

Question 3.

  1. IRA
  2. AAM
  3. KAS
  4. UTR
  5. BTD

Ans. 5 as all other four gives a sense of words by arranging the letters as air, man ask and True but (e) does not as such.

Question 4.

  1. YXZ
  2. CBD
  3. NMR
  4. WVX
  5. PQO

Ans. 5 as in other four we find the middle letter in the initial letter in order like xyz, bcd, etc

Question 5.

  1. AiiR
  2. MooX
  3. VxxZ
  4. DecY
  5. DffH

Ans. 4 as other four there are some letters repeated twice in the middle which is a deviation in (4).

Get Here New Related Topics: NTSE Syllabus

Question 6. Atom that can neither gain nor lose electrons is said to be

  1. an Inert
  2. Atomsperic
  3. Metalic
  4. Non – metalic

Ans. (1)

Question 7. Oxygen has two isotopes O16 & O 18. If the percentage of O16 is 90 then the atomic weight of oxygen will be

  1. 16
  2. 2
  3. 4
  4. None of these

Ans. (2)

Question 8. If an acid having construction as 0.01 N is diluted to 1000 times then the PH of that acid is?

  1. 5
  2. 2
  3. 3
  4. 10

Ans. (1)

Question 9. Covalent linkages is formed by

  1. Transfer of electrons
  2. Mutual sharing of electrons
  3. Transfer as well as mutual sharing of electrons
  4. None of these

Ans. (2)

Question 10. Molecular weight of a substance is equivalent to

  1. Sum of atomic wt. of each element present in the given substance
  2. Sum of At.wt of each element with their respective number present in each compound
  3. Sum of equivalent wt. of each element present in the given substance
  4. None of these

Ans. (2)

Download For Stage I and Stage II: NTSE Question Paper

Question 11. Which of the following is a neutral oxide?

  1. NO
  2. NO2
  3. N2O5
  4. CO2

 Ans. (1)

Question 12. Number of groups present in the long form of the periodic table are-

  1. 16
  2. 8
  3. 2
  4. 18

Ans. (1)

Question 13. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

  1. Water
  2. Heavy water
  3. Active Hydrogen
  4. Heavy Hydrogen

Ans. (2)

Question 14. Skin becomes yellow in Conc. H2SO4as

  1. HNO3 acts as an oxidizing agent
  2. HNO3 acts as a dehydrating agent
  3. Nitro – cellulose is formed
  4. The proteins are converted into xantho proteins

Ans. (4)

Question 15. When chlorine gas is passed through NaoH, it forms

  1. Sodium chloride
  2. Sodium chlorate
  3. Sodium hypochlorite
  4. All of these

Ans. (4)

Question 16. Which one of the following method is considered to be a best method for the removal of temporary hardness of water?

  1. Caylon’s process
  2. Clark’s process
  3. Vesence process
  4. Permutti’s process

Ans. (2)

Question 17. Deacon’s process is used for the manufacturing of

  1. Bleaching powder
  2. Sulphuric acid
  3. chlorine
  4. Hydrochloric acid (HCL)

Ans. (3)

Also Check Application Form Status: NTSE Scholarship

Question 18. In which of the following preparation Hydrogen is not used?

  1. preparation of Ammonia (NH3)
  2. Hydrogenetion of oil
  3. Synthesis of water gas
  4. all of these

Ans. (4)

Question 19. When a burning splinter is brought near the gas jar containing hydrogen gas a poping sound is observed. It is due to

  1. exothermic
  2. endothermic
  3. exothermic & endothermic
  4. None of these

Ans. (1)

Question 20. Which one of the following is known as “King of Chemicals”

  1. Hydrochloric acid
  2. Sulphuric acid
  3. Nitric acid
  4. Phosphoric acid

Ans. (2)

NTSE Exam Pattern:

Stage I

  • The examination consists of tests, namely Mental Ability Test (MAT) and Scholastic Aptitude Test (SAT).
  • The candidate has to select one correct answer from the given alternatives.
  • Each correct answer carries one mark.
  • MAT and SAT are conducted as multiple choice questions.
TestNo. of

Questions

Maximum

Marks

Time
Mental Ability Test505045 minutes
Scholastic Aptitude Test
Language Test505045 minutes
Sciences, Mathematics & Social Sciences10010090 minutes

 Stage II

Download Exam Hall Ticket From Here: NTSE Admit Card

National Talent Search Examination

Successfully qualified candidates in the examination will receive below mentioned scholarship by the organization under NTS Scheme. This scholarship will be paid for pursuing studies in India only.

NTSE Sample Papers

Note: NTSE Sample papers can be downloaded by the candidates with the help of Official Website also. Apart from it, you are suggested to be in touch with our portal of www.recruitmentinboxx.com for more updates about NTSE Sample Papers with Answers.

You May Also Like To Check This Section

NTSE Application FormNTSE Results
Aptitude Questions And AnswersHow to Prepare For Maths
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *