Home / Question Paper / IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers (Pre/Mains)-Download

IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers (Pre/Mains)-Download

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

Download IBPS Clerk Previous Year Question Paper With Solution from here!!! IBPS Clerk Preliminary Exam Previous Year Question Paper and IBPS Clerk Mains Previous Year Question Paper is available on this page for the appliers of 7275 vacancies of CWE Clerks–VIII.

The Institute of Banking Personnel Selection will conduct Prelims Exam on 08.12.2018, 09.12.2018, 15.12.2018 & 16.12.2018 and Mains on 20.01.2019. In order to grab complete information about the pattern of exam, you need to download IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers PDF.

IBPS Clerk (CWE – VIII) Recruitment 2018 Details

Organization nameInstitute of Banking Personnel Selection
Post nameCWE Clerks–VIII
No. of Vacancies (Expected)7275
Selection ProcedurePrelims, Mains and Interview
IBPS Clerk Online Registration/Edit/Modification of Application18.09.2018 to 10.10.2018
Application Fees/Intimation Charges Online Payments18.09.2018 to 10.10.2018
IBPS Clerk Pre Exam Admit Card DateNovember 2018
IBPS Clerk Preliminary Exam Date08.12.2018, 09.12.2018,
15.12.2018 & 16.12.2018
IBPS Clerk Preliminary Exam Result DateDecember 2018/ January 2019
IBPS Clerk Mains Admit Card DateJanuary 2019
IBPS Mains Exam Date20.01.2019
Allotment of Provisional PostingApril 2019

Candidates can grab complete information about IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers (Pre/Mains) by scrolling down this page which is well designed by the team members of www.recruitmentinboxx.com for your comfort, so what are you waiting for? Go ahead and check complete details soon.

IBPS Clerk Previous Year Question Paper

IBPS Clerk Previous Year Question Paper – Download PDF

IBPS Bank Clerk Previous Year Question Paper PDF Download for Prelims and Mains Examination by hitting the appropriate link which is well mentioned below. For more details about IBPS Clerk Previous Year Question Paper with Answers (Pre/Mains) move your cursor downwards.

IBPS Clerk Previous Year Question PaperIBPS Clerk Previous Year Question Paper With solution
IBPS Clerk Prelims Previous Year Question PaperCWE IBPS Clerk 2017 Question Paper
IBPS Clerk Last Year Question Paper With AnswersIBPS CWE Clerk Key 2017 Solution
IBPS Clerk Previous Year Question PaperCWE IBPS Clerk 2016 Question Paper
IBPS Clerk Previous Year Question Papers And Answers PDFIBPS CWE Clerk Key 2016 Solution
IBPS Clerk Previous Year Question Paper of
English Language
CWE IBPS Clerk 2015 Question Paper
IBPS Clerk Previous Year Question PaperIBPS Clerk CWE 2015 Prelims Paper 
IBPS Clerk Preliminary Previous Year Question PaperIBPS CWE Clerk 2015 2nd Shift Questions
IBPS Clerk Previous Year Question Papers With AnswersIBPS CWE Clerk Key 2015
IBPS Clerical Previous Year Question Papers With Answers of EnglishIBPS CWE Clerk Key 2015
IBPS Clerk English Previous Year Question Paper With AnswersIBPS Clerk Key 2015 2nd Shift

IBPS Clerk Exam Previous Year Question Papers With Answers

Check Given IBPS Clerk Previous Year Question Paper helps you to acknowledge details about the pattern:

Question 1. What is the indication of the political and constitutional crisis looming over London after the June 23 referendum?

  1. EU laws are incorporated directly into the devolution statutes in Scotland, Wales and Northern Ireland
  2. Scots overwhelmingly voted to Remain, while Brexiteers won the composite U.K. vote by a 52-48 per cent majority
  3. Scottish National Party leader Nicola Sturgeon’s declaration that she would block the United Kingdom’s exit from the European Union
  4. if the U.K. leadership triggers Article 50 for an eventual exit from the EU, Scotland, despite its public opinion being largely in favour of staying in, will also be out of the club
  5. None of the above

Answer: 3

Question 2. Which among the following is TRUE according to the passage given above?

  1. Scotland has a positive view of the EU, unlike England and Wales
  2. In Northern Ireland, 56 per cent had supported Remain
  3. Both A and B
  4. Either A or B
  5. None of the above

Answer: 3

Check Marking Scheme: IBPS Clerk Exam Pattern

Question 3. What does the Scottish Act of 1998 clearly state?

  1. that acts of the Scottish Parliament that are not compatible with EU legislation are not law, if the U.K. leaves the EU, these laws would have to be repealed and replaced with new ones
  2. If Scotland gets another independence vote, calls for Northern Ireland to be merged with the Republic of Ireland, an EU member, could gain momentum
  3. Scot Ever dissatisfied with English domination in the U.K., Scots see themselves as part of the European project
  4. Both A and C
  5. All of the above

Answer: 1

Question 4. According to the passage what do recent polls suggest?

  1. Young people value the European labour market for employment
  2. the public mood in Scotland is already swinging in favour of leaving the U.K
  3. Scotland has a positive view of the EU
  4. Both A and C
  5. All of the above

Answer: 2

Question 5. According to the passage, Scots see themselves as part of the?

  1. United kingdom
  2. England and Wales
  3. the European project
  4. Both A and B
  5. None of above

Answer: 3

Question 6. According to the passage, which of the following statements is NOT TRUE?

  1. The European labor market is valued by the young people for employment.
  2. The UK is a confederation of four nations where
  3. people blindly follow the centre’s diktats.
  4. The acts of the Scottish Parliament that are not compatible with EU legislation are “not law”, as per the Scottish Act of 1998.
  5. Scotland and London are likely to be put on a collision course if the UK leaves the EU.
  6. Calls for merging Northern Ireland with the Republic of Ireland are likely to gain momentum if Scotland gets another Independence vote.

Answer: 2

Get Online Test Series: IBPS Clerk Mock Test

Question 7. Which of the following represents a contrast discussed in the given passage?

  1. Dilemma regarding the creation of new laws
  2. Incorporation of EU laws into the devolution statues in Scotland
  3. Scot’s instability regarding the decision to leave the EU
  4. Both A and B
  5. Both B and C

Answer: 3

Direction (8-15): Read the given passage carefully and answer the IBPS Clerk Previous Year Question Paper that follow. Certain words are printed in bold to help you locate them while answering some of the IBPS Clerk Previous Year Question Papers.

Question8. Choose the word which is the synonym of the word printed in bold, as used in the passage. Plummeted

  1. Levitated
  2. Hurtled
  3. Intumesced
  4. Nosedived
  5. Pullulated

Answer: 4

Question9. How is the traditional method of Indian inequality data differ from Chancel and Piketty method for calculating inequality in India?

  1. Because the traditional method is understated whereas the method used by Chancel and Piketty lead to an overstatement.
  2. Because the traditional method does not use tax data, national income accounts and consumer surveys for the calculations.
  3. Because the traditional method uses only consumer surveys whereas Chancel and Piketty have calculated from tax data, national income accounts and sample surveys.
  4. Because the traditional method understates the problem whereas Chancel and Piketty used survey- based statistics generally used in public debates.
  5. Both A and B

Answer: 3

Get 1 Month Study Plan: Study Tips to Crack IBPS Clerk CWE VIII Exam

Question 10. Choose the word which is an antonym of the word printed in bold, as used in the passage.

  1. Wangled
  2. Nabbed
  3. Avulsed
  4. Culled
  5. Prorated

Answer: 5

Question 11. What are the evident conclusions Chancel and Piketty have drawn?

  1. Economic reforms have relatively benefited a tiny group at the top of the Indian income pyramid.
  2. The turnaround of income inequality has been associated with the nomination of Rajiv Gandhi as prime minister in 1984.

III. Due to economic reforms, the relative incomes have gone up across deciles since 1980.

  1. Only I
  2. Only III
  3. Both I and II
  4. Both I and III
  5. All of the above

Answer: 3

Question 12. What observation points towards the famous hypothesis put forth by Simon Kuznets from a careful reading of the data?

  1. That the very significant drop in income inequality during the stagnant 1980s
  2. That in the 1970s and the 1980s, when income inequality is shown to have fallen to the least was the period when India’s GDP and per capita income growth rates fell to one of the lowest levels
  3. That without extreme growth at the very top of the distribution, there wouldn’t have been high growth in India
  4. That the increase in income inequality coincides with the sharp rise in Indian economic growth after 1980
  5. The correlation between economic growth and income inequality since 1965 needs to be worked out in a statistically rigorous manner

Answer: 4

Download Here: IBPS Clerk Sample Paper With Solution

Question 13. What are the major lessons that can be drawn out from the Chancel and Piketty paper?

  1. That a sustainable attack on mass poverty should be focused on job creation in the modern
  2. That widening income inequality weakens public the business. of the new nationwide tax on support for liberal economic reforms

III.      The correlation between economic growth and income inequality needs to be worked out in a statistically rigorous manner.

  1. Rapid economic growth is important for a country to battle against mass poverty.
  2. Only I
  3. Both I and II
  4. I, II and III
  5. Both I, III and IV
  6. All of the above

Answer: 5

Question 14. What conclusion does the paper draw from the comparison of data between India and China:

  1. Income inequality is not just about the share of national income going to the top 1%.
  2. The Indian top 1% has done extremely well, the Chinese middle has benefited far more than the Indian middle, and the bottom half in both there are some lingering Mexico and Vietnam.
  3. The Indian top 1% has done extremely badly, the Chinese middle has benefited far more than the Indian middle, and the bottom half of India performed slightly better than Chinese bottom
  4. The Indian top 1% has done extremely well, the Chinese middle has been benefited six times more than the Indian middle, and Indian bottom half has performed three times more than the chines bottom half.
  5. The Indian top 1% has done extremely well, the Chinese middle has been benefited five times more than the Indian middle, and the bottom half in both countries has had broadly similar experiences.

Answer: 2

Get Online Preparation Guide and Reference Books: Best IBPS Clerk Book

Question 15. Which of the following statement is untrue according to the passage?

  1. The method used by Chancel and Piketty to calculate the inequality in India leads to potential methodological tangles that could lead to an overstatement of the extent of the problem.
  2. In India, the proportion of the labour force in agriculture has come down, but the workers who have left farms have not got jobs in modern factories or offices.
  3. Income inequality in India is now at its highest level since the income tax was first levied in 1922 because of the failure of labour-intensive manufacturing in India.
  4. The Indian Income Tax Act was passed in 1922.
  5. According to Chancel and Piketty estimates, the share of national income accruing to the top 1% income earners is now at its highest level since the creation of the Indian Income Tax [Act] in 1922.

Answer: 3

Direction (16-20): A statement with three blanks, followed by three words, is given in IBPS Clerk Previous Year Question Paper. These words fit in the given sentence in some sequence. Choose the correct sequence from the given alternatives. If the correct sequence is not given in the alternatives, mark ‘None of these’ as the answer.

Question16. India will slash the sales tax next week on most goods       to the highest 28 percent rate, Finance Minister Arun Jaitley said Friday, as pressure for the government to reduce sectors of the economy.

  1. Burden, Grows, subject
  2. Subject, burden, grows
  3. Subject, grows, burden
  4. Grows, burden, subject
  5. None of these

Answer: 3

Get Complete Detailed: IBPS Clerk Syllabus

Question 17. Japanese Finance Minister Taro Aso said on Friday that he was not aware that an agreement had been reached the 11 remaining members of Trans Pacific Partnership (TPP), as there are some lingering ………………… involving Mexico and Vietnam.

  1. Among, issues, final
  2. Final, issues, among
  3. Issues, final, among
  4. Final, among, issues
  5. None of these

Answer: 4

Question 18. Chinese e-commerce giant Alibaba said sale—- 10  billion  yuan  ($1.51  billion)  in just over three minutes from the opening of Singles’ Day, an annual—————-discount sales gala that has—————- the world’s biggest shopping spree.

  1. Become, online, topped
  2. Topped, online, become
  3. Online, become, topped
  4. Become, topped, online
  5. None of these

Answer: 2

Question 19. U.S. Secretary of State Rex Tillerson on Friday other   countries and groups against using  Lebanon  as  vehicle for a       proxy fight in the Middle East, saying the United States strongly Lebanon’s independence.

  1. Warned, larger, backed
  2. Backed, larger, warned
  3. Larger, backed, warned
  4. Backed, larger, warned
  5. None of these

Answer: 1

Start From Here: IBPS Online Mock Test

Question 20. Demand for physical gold in Asia tepid this week as high prices buyers on the side-lines the start of the wedding season in India.

  1. Kept, despite, remained
  2. Despite, remained, kept
  3. Remained, kept, despite
  4. Kept, remained, despite
  5. None of these

Answer: 3

Every year Institute of Banking Personnel Selection holds IBPS clerical cadre paper. The main motto is to appoint eligible aspirants for posts in Public Sector Banks. This IBPS Clerk Previous Year Question Paper PDF will guide you in better preparation of exam.

Get List Of: Upcoming Bank Jobs

The mode of examination is online & it will be conducted at various locations throughout India. Lay emphasize on all topics as per exam pattern. Pay more attention to topics in which you are weak. All the best for exam!

Note: IBPS Clerk Previous Year Question Paper is the best for preparation point of view. Stay connected with our portal www.recruitmentinboxx.com to get more updates about exam and IBPS Clerk Previous Year Question Paper etc.

You May Also Like To Check This Section

IBPS Clerk RecruitmentIBPS Clerk Eligibility Criteria
IBPS Clerk Score CardIBPS Clerk Result
IBPS Clerk Admit CardIBPS Clerk Salary
How to Fill Bank Preferences in IBPS ClerkIBPS Clerk Notification

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *