Home / Current Affairs / Maharashtra Current Affairs 2018 चालू घडामोडी Question/Answers in Marathi

Maharashtra Current Affairs 2018 चालू घडामोडी Question/Answers in Marathi

Maharashtra Current Affairs 2018

Importance of latest Newsreaches out far beyond books and Exams. Being up to date with Maharashtra Current Affairs 2018,recent events held in previous Month helps us in boosting up our knowledge and skills.

Apart from academic knowledge, you must be aware of latest happenings around you. Explore this page thoroughly and get details about Maharashtra Question/Answers in Marathiand check the direct link to download Maharashtra Current Affairs PDF.

How “Maharashtra चालू घडामोडी” will helpful for you?

Moreover, latest news helps us in developing positive character traits, honesty and work spirit. And, keeping update with Latest Current Affairs of Maharashtra, Maharashtra Latest Newsetc has become important as it affects our life directly or indirectly.

So keep update yourself about new events and latest activities happening in state. All test takers can grasp Maharashtra 2018 Current Affairs by going through this page well created by team of www.recruitmentinboxx.com.

Maharashtra Current Affairs 2018

Highlights Of Maharashtra Current Affairs

  • Maharashtra Government to launch AsmitaYojana to provide affordable sanitary pads
  • Maharashtra inks deal with Virgin Group for World’s First Hyperloop between Mumbai and Pune
  • PM NarendraModi inaugurates Fourth Container Terminal of JNPT in Mumbai
  • Indian Railways to set up Coach Factory in Marathwada, Maharashtra
  • Maharashtra Government approves Ghodazari Wildlife Sanctuary
  • 2018 Republic Day parade: Maharashtra wins best tableau prize
  • Maharashtra approves NanajiDeshmukhKrishiSanjivaniYojna to promote climate-resilient agriculture
  • Maharashtra becomes first state to unveil Public Cloud Policy
  • Maharashtra Government approves 1% reservation for orphans in government jobs
  • India’s first-ever broad gauge air-conditioned AC EMU suburban train flagged off in Mumbai
  • INS Kalvari: First Scorpene-class submarines inducted in Indian Navy
  • India’s first mega Coastal Economic Zone to come up at JNPT in Maharashtra

Must Check: Samanya Gyan Darpan EMagzine

Maharashtra General Knowledge Questions and Answers

Ques1:Which among the following constituencies in Maharashtra was represented by president Pratibha Patil?

  1. Akola
  2. Amravati
  3. Pune
  4. Nagpur

Ans: 2

Ques2: What is the ambit of Shravanbal Seva Rajya Nivruttivetan Yojana of Maharashtra?

  1. Free Food Grains
  2. Insurance
  3. Pension
  4. Medicines

Ans: 3

Ques3: Historically, the Desh division of Maharashtra is coterminous with which among the following?

  1. Amravati
  2. Nagpur
  3. Pune
  4. Aurangabad

Ans: 3

Read Now: Latest Current Affairs

Ques4: Which among the following served as Monsoon Capital of Bombay presidency during the British Era?

  1. Nagpur
  2. Pune
  3. Khandala
  4. Solapur

Ans: 2

Ques5: Which among the following is the nearest to the site of “Battle of Argaon” during the second Anglo Maratha War?

  1. Amravati
  2. Pune
  3. Akola
  4. Aurangabad

Ans: 3

Ques6: Who among the following are the beneficiaries of MARKNET in Maharashtra?

  1. Farmers
  2. MSMEs
  3. Educators
  4. Village residents

Ans: 1

Download From Here, Month Wise: Pratiyogita Darpan

Ques7: At which among the following places, there is no bench of Bombay High court?

  1. Nasik
  2. Nagpur
  3. Panji
  4. Aurangabad

Ans: 1

Ques8: What is the number of RajyaSabha seats from Maharashtra?

  1. 17
  2. 18
  3. 19
  4. 20

Ans: 3

Ques9: Which one is the longest river in Maharashtra

  1. Krishna River
  2. Tapti River
  3. Bhima River
  4. Godavari River

Ans: 4

Check Here: Awards And Honours Current Affairs

Ques10: Which one is the longest river in Maharashtra

  1. Krishna River
  2. Tapti River
  3. Bhima River
  4. Godavari River

Ans: 3

Maharashtra GK Questions And Answers

Ques11:Which day is celebrated as the Maharashtra Day

  1. 3rd June
  2. 1st May
  3. 16th August
  4. 3rd September

Ans: 2

Ques12:The Maharashtra State was formed by the Bombay Reorganisation Act in the year

  1. 1956
  2. 1958
  3. 1960
  4. 1964

Ans: 3

Ques13: In which year, Elephanta Caves designated as a UNESCO World Heritage Site

  1. 1972
  2. 1978
  3. 1982
  4. 1987

Ans: 4

Also Check: Meetings And Summits Current Affairs

Ques14: Which one is the highest point in Maharashtra

  1. Kalsubai
  2. Raigad
  3. Lohagad
  4. Mahabaleshwar

Ans: 1

Ques15:Approximately how many forts are there in Maharashtra

  1. 150
  2. 200
  3. 270
  4. 350

Ans: 4

Ques16: Who was the first Chief Minister of Maharashtra

  1. YashwantraoChavan
  2. P. K. Sawant
  3. VasantraoNaik
  4. ShankarraoChavan

Ans: 1

You Can Also Read: GK Current Affairs

Ques17: Who was the first Chief Minister of Maharashtra

  1. YashwantraoChavan
  2. P. K. Sawant
  3. VasantraoNaik
  4. ShankarraoChavan

Ans: 3

Ques18: Total number of Districts in Maharashtra

  1. 23
  2. 32
  3. 36
  4. 42

Ans: 3

Ques19: In which year the Bombay High Court was established

  1. 1856
  2. 1862
  3. 1896
  4. 1906

Ans: 2

Ques20: Which marathi newspaper was published by BalGangadharTilak

  1. Sakal
  2. Kesari
  3. Darpan
  4. Poona Vaibhav

Ans: 2

Press Here To Download Maharashtra Current Affairs Question and Answers PDF

Final Note:

Above information about Maharashtra Current Affairs 2018is going to help our viewers to get updated with latest GK MCQ Questions and answers. If you find any error regarding Maharashtra Current Affairs, then you can ask from us in below commenting section of this page. To download more updated information, stay tuned with us on our web portal www.recruitmentinboxx.com. Thank you for visiting us…

You May Also Like To Check This Section

Sports Current AffairsRailway Current Affairs
Science & Technology Current AffairsDefence Current Affairs
Latest Private JobsMore Government Jobs
Top 100 Career OptionsLatest Walkins

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *