Home / Interview Tips / ASP.NET Interview Questions and Answers for Experience/Freshers pdf

ASP.NET Interview Questions and Answers for Experience/Freshers pdf

ASP.NET Interview Questions and Answers    

ASP.NET Interview is considered as one of the toughest interview. Most of the students wondering, that which types of ASP.NET Interview Questions and Answers asked during that time. However it can be difficult for anyone as direct question will be asked during interview and one has to answer instantly according to situation.

Here we have well designed this page Most frequently asked ASP.NET Interview Questions and Answers which will be beneficial for Experience/Freshers to get knowledge about overall details of ASP.NET Interview have a look –

Experience ASP.NET Interview Questions and Answers

I am Shivani Verma from Delhi is going to share my Experience of ASP.NET Interview.  So that, candidates who are eligible to appear for ASP.NET Interview rounds can get knowledge all details happens during that time.

It is not impossible to crack Interview of ASP.NET all you need to do is just develop self-confidence. You can read some useful ASP.NET Interview Questions and Answers and get prepared for interview round accordingly.

I nervously entered the room and wish the entire interviewer nicely; they replied and asked me to sit. Thereafter they start putting personal questions. Firstly they asked me to introduce myself, qualification any experienced etc.in answered all questions confidently

Later on Interviewer start asking questions related to ASP.NET is as follows –

ASP.NET Interview Questions and Answers

Question 1: What is ASP.NET?

Answer: ASP.NET is integrated Web development model that includes the services which is essential to build enterprise-class Web applications. It acts as a framework developed by Microsoft. Through this Microsoft, one can develop new generation web sites using web forms (aspx), MVC, HTML, Javascript, CSS etc.

Read Out Here: Ajax Interview Questions and Answers

Question 2: What is ASP?

Answer: ASP refers to Active Server Pages which is also known as Classic ASP. Active Server Pages is a Microsoft’s server-side technology which helps in creating dynamic and user-friendly Web pages. ASP is used in different scripting languages to create dynamic Web pages to make it run in any type of browser

Question 3: Can we have a web application running without web.Config file?

Answer: Yes, we can have a web application running without web.Config file.

Question 4: What is the basic difference between ASP and ASP.NET?

Answer: The basic difference between ASP and ASP.NET are as follow

  • ASP is interpreted; whereas, ASP.NET is compiled.
  • ASP uses VBScript; therefore, when an ASP page is executed, it is interpreted while ASP.NET uses .NET languages, such as C# and VB.NET, which are compiled to Microsoft Intermediate Language (MSIL).

Get Here: J2EE Interview Questions and Answers

Question 5: What is XHTML? Are ASP.NET Pages compliant with XHTML?

Answer: XHTML is a stricter and cleaner version of HTML. XHTML refers to EXtensible Hypertext Markup Language and is also W3C Recommendation. Yes, ASP.NET 2.0 Pages are XHTML compliant.

Question 6: What is caching in ASP.NET?

Answer: Caching is most interesting concept and operation in ASP.NET. Cache provides solutions or results to its users, depending on needs to recreate pages. Cache simply stores output generated in memory and saved it for future. Types of Caching is

ASP.NET Interview Questions and Answers

Question 7: What is MVC?

Answer: Model-View-Controller (MVC) is a pattern to separate an application into three components: ASP.NET MVC Framework is a lightweight with Web Forms-based applications which is integrated with existing ASP.NET features, such as master pages and membership-based authentications.

What is MVC

Question 8: What are Web Services in ASP.NET?

Answer: A Web Service is a software program that uses XML to exchange information with other software via common internet protocols. In a simple sense, Web Services are a way for interacting with objects over the Internet.

Web Services in ASP.NET

Get Here Tips: How To Give Self Introduction In Interview

Question 9: What are the Advantages of ASP.NET?

Answer: ASP.NET is very useful to allow creation, deployment, and execution of Web Applications.  Advantages of ASP.NET are as follows –

  • Separation of Code from HTML
  • Support for compiled languages
  • Use services provided by the .NET Framework
  • Graphical Development Environment
  • Update files while the server is running
  • XML-Based Configuration Files

Advantages of ASP.NET

Ques 10: What is View State?

Answer: View State is put to use for retaining the position of server-side objects between page post backs.

Question 11: Can we have a web application running without web.Config file?

Answer: Yes, we can have a web application running without web.Config file.

Also Get Here: 10 DBMS Interview Questions with Answers

Question 12: What Is The Authentication And Authorization In ASP.NET?

Answer: Authentication Prove genuineness however authorization is the process of granting approval or permission on resources.

  • Authentication identifies the user to validate that he exists in your database and he is the proper user or not
  • Authorization means access to particular resource such as ASP.NET web page, media files (MP4, GIF, JPEG etc), compressed file (ZIP, RAR) etc.

Authentication And Authorization In ASP.NET

Question 13: State different validators in ASP.NET?

Answer: Different types of validators in ASP.NET are as follows:

  • Required field Validator
  • Range  Validator
  • Compare Validator
  • Custom Validator
  • Regular expression Validator
  • Summary Validator

Must Read Out: You Will Be Rejected If You Reply These 5 Answers at Interview

Question 14: What are different methods of session maintenance in ASP.NET?

Answer: Session is a State Management Technique which is one of the best techniques for State Management to stores data as client-based separately. We can set the session by  following 2 types of configuration files:

  • Machine Configuration file: Machine Configuration is applied for all application.
  • Application Configuration file: It’s applied for only application by application basis.

session maintenance in ASP.NET

Question 15: How Can We Disable The Session Mode Session Mode?

Answers: We can disable the session mode for the entire application using the off mode.

Session modePerformance Durability
InProcMore(1 processor and 1 server) less.
State ServerMedium(n processor and 1 server) Medium
SQL ServerLess More

Disable The Session Mode Session Mode

Question 16: How can configure ASP.NET applications that are running on a remote machine?

Answer: In order to configure remote websites, you can put web site administration tool to use.

Get Here: Phone Interview Questions and Answers

Question 17: Enterprise Library in ASP.NET?

Answer: Enterprise Library is collection of application blocks and core infrastructure which will further used for assisting the software developers.

Enterprise Library Application Blocks

Security Application Block

Security Application Block can use various blocks such as authenticating and authorizing users against the database.

Exception Handling Application Block

Through this block, developers can create consistency for processing error which is occur throughout layers of Enterprise Application.

Cryptography Application Block

This block provides developers to add encryption and hashing functionality in the applications.

Caching Application Block

Caching Application Block allows developers to incorporate local cache in the applications.

Question 18: How can we identify that the Page is Post Back?

Answer: Through “IsPostBack” property, it can be checked that the page posted back.

Read Out: 11 Common Interview Mistakes

Question 19: What is the lifespan for items stored in ViewState?

Answer: The items stored in ViewState lasts for lifetime, expires including postbacks to the same page.

Question 20: What is Query String? What are its advantages and limitations?

Answer: Query String send the page information to the server.

Advantages of Query String

  • Every browser works with Query Strings.
  • It does not require server resources

Query String Limitations

  • Information within the limit because URL does not support many characters.
  • Information is clearly visible to the user, which leads to security threats.

Know Here: In Which Color Interviewer Will Love To See You

Tips ASP.NET Interview For Experience/Freshers

Purpose behind conducted interview is to check your mental strength, ability/ knowledge. Interviewer may ask diplomatic questions so it’s most important be confident Patience, and answer all the question calmly.

  • Make first impression good
  • you should have a good dressing sense and way of taking
  • Answer in confident and positive way
  • Don’t answer fake answers
  • Be honest and explain each answer clearly
  • Don’t try to argue with interviewer.
  • Use some identical example to let understand your point of view.
  • Don’t get afraid and talk in slow voice
  • Don’t get confuse and try that interviewer can easily understand you.

Grab Today: More Engineering Jobs

Essential Note:

This is all about ASP.NET Interview Questions And Answers. Stay connected with us at www.recruitmentinboxx.com for getting more updates about exam & others.

You May Also Like To Check This Section

Never Say These Things in InterviewLatest Jobs For Freshers
Qualities An Interviewer Seeks In Candidate How to Dress For an Interview
How to Crack InterviewInterview Prep. Tips- By Experts
Employment News- New UpdatesWhy Should We Hire You

2 comments

  1. Hiii…. I wanted to prepare nda exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *