Home / Question Paper / SSC JE Previous Year Papers| Mech/Elect/Civil Question Paper-Download

SSC JE Previous Year Papers| Mech/Elect/Civil Question Paper-Download

SSC JE Previous Year Papers

SSC JE Previous Year Papers for Mechanical/Electrical and Civil is available on this page!! Download SSC JE Previous Year Question Paper with Solution for the preparation of SSC JE 2018-19 examination.

Candidates who are going to apply for SSC JE Notification from 15-12-2018 to 07-01-2019 for filling up 1507 vacancies have to participate in the written examination. In order to get idea of exam pattern, you must check SSC Junior Engineer Exam Previous Year Papers.

SSC JE 2018 Exam Dates

EventsDates
SSC Junior Engineer Notification Release Date15-12-2018
Last Date to Apply Online for SSC JE 20187-01- 2019
Tier-I Admit CardTo be notified later
Commencement of Tier-I ExamTo be notified later (CBE)

SSC JE Previous Year Papers Download PDF

SSC JE Civil Previous Year Question Paper, SSC JE Previous Year Question Paper For Civil PDF and Previous Year Question Paper Of SSC JE Electrical have been provided separately on this page for the appliers for latest notification.

To collect more information about SSC JE Previous Year Papers and downloading SSC Junior Engineer Previous Year Question Paper PDF, have a glance on below of page designed by team of www.recruitmentinboxx.com

SSC JE Previous Year Papers

SSC JE Previous Year Question Papers PDF Download

Candidates can download SSC JE Previous Year Question Paper PDF for Civil, Mechanical and Electrical branches directly by pressing the given link easily.

SSC JE Previous Year Question PaperSSC JE Previous Year Papers PDF
SSC JE Question Paper MechanicalDownload PDF
SSC JE Civil Question Paper In HindiDownload PDF
SSC JE Paper II EEDownload PDF
SSC JE 2017 Question Paper Pdf Download Mental Ability Paper-1Download PDF
Mental Ability Paper-2Download PDF
Mental Ability Paper-3Download PDF
Mental Ability Paper-4Download PDF
SSC JE Previous Year Question Paper For Mechanical PDF 2018
Objective Paper 1 of 2015Download PDF
General Intelligence & ReasoningDownload PDF
General AwarenessDownload PDF
General Engineering (Mechanical)Download PDF
SSC JE Previous Year Question Paper for Mechanical PDFDownload PDF
SSC JE Civil Previous Year Question Paper PDFDownload PDF
SSC JE Electrical Previous Year Question PaperDownload PDF

SSC JE Previous Year Question Papers With Solution

Question 1. Which of the following represent the crushing strength (MPa) for the good quality stone that are used in the construction of buildings?

  1. Less than 20
  2. 20 to 60
  3. 60 to 80
  4. Greater than 100

Answer: Greater than 100

Question 2. Which of the following is examined to determine the age of timber?

  1. Annular ring
  2. Sapwood
  3. Pith
  4. Timber defects

Answer: Annular ring

Question 3. Which of the following is determined with the help of Le Chatelier’s device?

  1. Abrasion resistance
  2. Chemical resistance
  3. Soundness
  4. Strength

Answer: Soundness

Question 4. The type of mortar which is used for the construction works carried out in water-logged area is _____.

  1. Cement Mortar
  2. Loose Mortar
  3. Mortar Of Very Low Consistency
  4. Mortar Having High W/C Ratio

Answer: Cement Mortar

Download From Here Brach Wise: SSC JE Syllabus

Question 5. For M 25 grade concrete, the split tensile strength in terms of percentage of its compressive strength is _____.

  1. 7 to 11%
  2. 18 to 28%
  3. 28 to 38%
  4. 38 to 48%

Answer: 7 to 11%

Question 6. Distempers are generally used to coat _____.

  1. Compound Wall
  2. External Concrete Surfaces
  3. Interior Surface Which Are Not Exposed To Environment
  4. Wood Works

Answer: interior surface which are not exposed to environment

Question 7. Which of the following is commonly used as retarder in cement?

  1. Calcium sulphate
  2. Gypsum
  3. Potassium carbide
  4. Sodium chloride

Answer: Gypsum

Question 8. In the process of hydration of OPC, to complete all chemical reaction, the water requirement (expressed as the percentage of cement) is _____.

  1. 5 to 8%
  2. 8 to 16%
  3. 20 to 25%
  4. 35 to 45%

Answer: 20 to 25%

Question 9. The slump test is performed to check the _____.

  1. Presence Of Water In Cement
  2. Ratio Of Concrete Ingredients
  3. Temperature Resistance
  4. Workability Of Concrete

Answer: workability of concrete

Start From Here: SSC Online Test Series

Question 10. The reason behind the low expansion and shrinkage of the plywood is _____.

  1. plies are placed at the right angles with each other
  2. they are glued under the high pressure
  3. they are held in the position with the help of adhesives
  4. they are prepared with the help of veneers

Answer: plies are placed at the right angles with each other

Question 11. Which one of the following method is used for the approximate estimation?

  1. Both central line and short wall and long wall method
  2. Central line method
  3. Plinth area method
  4. Short wall and long wall method

Answer: Plinth area method

Question 12. Accuracy in the measurement of the thickness of the slab or sectional dimension of column and beam (in centimetre) should be _____.

  1. 5
  2. 1
  3. 5
  4. 10

Answer: 0.5

Question 13. Deduction at T-junction of the wall for total length of the central line is _____.

  1. Half Of Thickness Of Wall
  2. No Deduction
  3. Thickness Of Wall
  4. Twice Of The Thickness Of Wall

Answer: half of thickness of wall

Question 14. For estimation of painted area of semi corrugated asbestos cement sheets, percentage increase in area above plain area is _____.

  1. 1
  2. 14
  3. 2
  4. 25

Answer: 0.1

Check Marking Scheme Here: SSC JE Exam Pattern

Question 15. Scrap value of a property may be _____.

  1. Both Negative Or Positive
  2. Constant
  3. Negative
  4. Positive

Answer: both negative or positive

Question 16. What is the unit of measuring cornice?

  1. Cubic metre
  2. Number
  3. Running metre
  4. Square metre

Answer: Running metre

Question 17. Calculate the number of bricks in 20 cubic metres brick works.

  1. 500
  2. 1000
  3. 10000
  4. 100000

Answer: 10000

Question 18. Calculate the area (square metre) of the formwork required for a beam of 2 m span and cross section dimension of 400 mm x 200 mm.

  1. 8
  2. 16
  3. 2
  4. 2

Answer: 2

Question 19. The cross section areas of three sections of an embankment at an interval of 40 m are 10 square metres, 15 square metres and 35 square metres. Calculate the quantity of earthwork for the embankment. Use prismoidal method.

  1. 1200
  2. 1400
  3. 1500
  4. 2400

Answer: 1400

Know Here: How to Crack SSC Exam

Question 20. Calculate the annual depreciation (Rs.) of a machine having initial cost of Rs. 10,000. The scrap value is Rs. 1,000 and useful life of 30 years.

  1. 300
  2. 367
  3. 1333
  4. 333333

Answer: 300

Benefits of Solving SSC JE Previous Year Papers:

At the time of SSC JE Question Paper In Hindi Pdf Download, you need to know about the benefits also:

  • Solving SSC Junior Engineer Previous Year Papers can help candidates to get an idea about the questions asked the types of question asked in SSC JE exam.
  • SSC JE Previous Year Papers with Solution will help candidates to understand the difficulty level of the written papers.
  • By solving SSC JE Previous Years’ Question Papers, candidates can know about their preparation level for the exam.
  • Candidates get to know about the units and topics which may be tough for them while solving SSC JE Previous Year Papers.

Check Out Here

SSC JE Civil Syllabus

SSC JE Mechanical Syllabus

SSC JE Syllabus for Electrical Exam

SSC JE Previous Year Papers – Marking Scheme:

The marking scheme of Paper 1 is based on SSC JE Exam Pattern. Candidates can calculate the probable scores with the help of given table given After the releasing of Answer Key.

SpecificationsMarking Scheme
For correct answer1
Negative marking0.25
Total marksNumber of correct answer x 1 – number of wrong answers x 0.25

SSC JE Previous Year Question Paper

The level of difficulty varies from year to year in question paper. Still, you may refer SSC JE Previous Year Question Paper For Mechanical, Electrical and Civil for starting the preparation of the examination.

Must Check Complete Details On: SSC Junior Engineer Exam

You will get clear idea regarding the overall level of difficulty in paper. By practicing SSC JE Civil Question Paper 2018 & SSC JE Electrical Previous Year Question Paper, you may know about your strong & weak points.

Aspirants are recommended to learn from mistakes. Follow proper strategy & allot time to all topics as listed in Previous Year Question Paper of SSC JE Mechanical & SSC JE Previous Year Question Papers Pdf Download Civil Engineering.

Press Here For SSC Official Link

Final Note:

By going through SSC JE Previous Year Papers, you may score well in exam. Bookmark our portal www.recruitmentinboxx.com to receive more updates about SSC JE Previous Year Question Paper With Solution or SSC JE 2017 Question Paper Download. For any sort of query, ask in comment box placed below.

You May Also Like To Check This Section

SSC JE Admit CardSSC JE Result
SSC JE Final Answer KeySSC General Awareness
SSC JE Cut off SSC JE Post Preference
SSC JE SalarySSC Exam Calendar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *