Home / Question Paper / SSC General Awareness 2018 CGL/CHSL Topic Wise Question and Answers pdf

SSC General Awareness 2018 CGL/CHSL Topic Wise Question and Answers pdf

SSC General Awareness

Staff Selection Commission is going to conduct SSC CGL/CHSL exam probably in the month of March 2018. From SSC General Awareness section, 25 questions will be asked in the SSC CGL/CHSL examination. GA section plays a vital role in achieving good score in the exam.   

Candidates who are preparing for Staff Selection Commission Exam 2018 may score good marks in SSC General Awareness section with the help of information given in this page to crack the entrance test. We have provided below all the Latest SSC General Knowledge Questions and Answers PDF and Topic Wise Question that will help you to get success.

You should know this thing:

You can download the PDF of SSC Study Material online for the preparation of competitive exams. Students must be aware of the activities happening inside or outside the country to compete in SSC General Awareness 2018 section as GK is the most important section that comes in Staff Selection Commission CGL/CHSL Exam.

The team members of www.recruitmentinboxx.com have created this page by providing the best SSC CGL/CHSL Study Material and General Awareness Question and Answers to crack Staff Selection Commission Entrance Exam 2018.

SSC General Awareness

Question 1) Amsterdam is the Capital City of

  1. United Arab Emirates
  2. Netherlands
  3. South Korea
  4. Italy

Answer: 2

Question 2) Azad Hind was an Indian provisional government established in occupied ___________ in 1943.

  1. Australia
  2. Sri Lanka
  3. Singapore
  4. Bangladesh

Answer: 3

Question 3) Bindusara was the son of?

  1. Ashoka
  2. Akbar
  3. Chandragupta
  4. Shivaji

Answer: 3

Question 4) Who Invented Cinematography?

  1. William Friese-Greene
  2. Arthur Fry
  3. Gordon Gould
  4. Otto von Guericke

Answer: 1

Get Best Answer: How to Crack SSC Exam

Question 5) The mass of an object _______________.

  1. changes from place to place
  2. remains same everywhere
  3. is equal to its weight
  4. is greater at mountains

Answer: 2

Question 6) Article 19 of the Indian Constitution “Protection of certain rights regarding freedom of speech, etc” deals with?

  1. the Union Government
  2. the State Government
  3. the directive principles of state policy
  4. the fundamental rights of the Indian Citizen

Answer: 4

Question 7) Tesla is a unit of _______________.

  1. Dipole moment
  2. Magnetic flux
  3. Magnetic Induction
  4. Magnetic field

Answer: 3

Question 8) National Democratic Alliance was founded in?

  1. 1951
  2. 1998
  3. 2004
  4. 1980

Answer: 2

Question 9) Lalita Babbar is related to _______________.

  1. Cycling
  2. Wrestling
  3. Gymnastics
  4. Racing

Answer: 4

Question 10) Who is the author of “Life is What You Make it”?

  1. Durjoy Datta
  2. Savi Sharma
  3. Ajay K Pandey
  4. Preeti Shenoy

Answer: 4

Question 11) Mother Teresa won Nobel Prize for?

  1. Literature
  2. Physics
  3. Peace
  4. Economic Studies

Answer: 3

Read Complete Detailed: SSC Syllabus

Question 12) Asiatic black bear and snow leopard is found in which of the following places?

  1. Sundarbans National Park
  2. Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks
  3. Keoladeo National Park
  4. Manas Wildlife Sanctuary

Answer: 2

Question 13) Parallel venation is found in _____ .

  1. plants which are monocots
  2. plants which have a dicot stem
  3. plants with leaves similar to Tulsi
  4. plants with tap roots

Answer: 1

Question 14) BCG vaccine is given to protect from which of the following?

  1. Jaundice
  2. Anaemia
  3. Tuberculosis
  4. Polio

Answer: 3

Question 15) Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Answer: 1

Question 16) The hardest part of the body is ______.

  1. Bones
  2. Tooth Enamel
  3. Skull
  4. Spinal Cord

Answer: 2

Question 17) Garampani sanctuary is located at

  1. Junagarh, Gujarat
  2. Diphu, Assam
  3. Kohima, Nagaland
  4. Gangtok, Sikkim

Answer: 2

Question 18) Which country has granted citizenship to Julian Assange, the founder of WikiLeaks?

  1. United Kingdom
  2. Ecuador
  3. Sweden
  4. South Korea

Answer: 2

Check Out New & Updated: SSC Exam Schedule

Question 19) Which country is hosting the 4th International Dharma Dhamma conference (IDDC-2018)?

  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. Myanmar
  4. India

Answer: 4

Question 20) With which country, Canada signs MoU for cooperation in field of Science and Technology?

  1. Russia
  2. India
  3. Iraq
  4. UK

Answer: 2

Question 21) Name the country which has a woman Prime Minister of Indian Origin:

  1. Fiji
  2. Trinidad and Tobago
  3. Sri Lanka
  4. Bangladesh

Answer: 1

Question 22) The part of the eye having the largest refractive index is:

  1. cornea
  2. aqueous humor
  3. lens
  4. vitreous humor

Answer: 3

Question 23) Mercury is a:

  1. solid metal
  2. liquid metal
  3. solid non-metal
  4. liquid non-metal

Answer: 2

Question 24) Katrina is name given to

  1. Satellite
  2. Star
  3. Heat wave
  4. Hurricane

Answer: 4

Question 25) Mumps is viral disease thta c inflammation of:

  1. Parotid gland
  2. Sublingual gland
  3. Submaxillary gland
  4. infra-orbital gland

Answer: 1

Question 26) Tobacco smoke is injurious to health because it contains:

  1. Carbon monoxide
  2. Nicotine
  3. Polycyclic aromatic hydrocarbons
  4. Melathene

Answer: 2

Question 27) Enzymes are:

  1. Micro organisms
  2. Proteins
  3. Inorganic compounds
  4. Moulds

Answer: 2

Read Here: SSC Interview Questions and Answers

Question 28) The Panchayat Raj system in India was introduced under the direction of which article of the constitution?

  1. 32
  2. 40
  3. 45
  4. 51

Answer: 2

Question 29) The basic purpose of the formulation Din-I-Ilahi was:

  1. Universal brotherhood
  2. Universal faith
  3. Universal harmony
  4. Universal belief

Answer: 1

Question 30) Which case is related to Fundamental rights?

  1. Golakhnath vs. State of Punjab (1967)
  2. West Bengal vs. Union of India (1963)
  3. Shrma vs. Krishna (1959)
  4. State of Bombay vs. Balsara (1951)

Answer: 1

Question 31) The Chief Minister is appointed by

  1. President of India
  2. Chief Justice of High Court
  3. Governor
  4. President of the Party

Answer: 3

Question 32) Prince of Pilgrims was the name attributed to

  1. Fa -Hien
  2. Hiuen Tsang
  3. I-tsing
  4. Megasthenes

Answer: 3

Question 33) Who prepares the topographical maps of India?

  1. Geological Survey of India
  2. Survey of India
  3. Defense Ministry
  4. Geographical Survey of India

Answer: 2

Question 34) Which of the following is an example of a database manager?

  1. Organizer
  2. Paradox
  3. Quattro Pro
  4. Corel Draw

Answer: 1

START Practice With: SSC Online Test Series

Question 35) If time water is kept in the air, it turns milky due to presence of:

  1. Carbon dioxide
  2. Nitrogen
  3. Oxygen
  4. Sulphur dioxide

Answer: 1

Question 36) Manchester of South India is:

  1. Coimbatore
  2. Madurai
  3. Bengaluru
  4. Chennai

Answer: 1

Question 37) Heavy metal pollution of water is caused by:

  1. Paints
  2. Wood burning
  3. Acid Plants
  4. Domestic sewage

Answer: 1

Question 38) Major Commercial crops in India are:

  1. Cotton, pulses, jute and oil seeds
  2. Cotton, oil seeds, jute and sugarcane
  3. Tea, rubber, tobacco and jute
  4. Potatoes, Tea, Tobacco, and cotton

Answer: 2

Question 39) Which of the following causes Malaria?

  1. Insect
  2. Bacteria
  3. Protozoa
  4. Virus

Answer: 3

Question 40) Nitrogenous food is-

  1. Carbohydrate
  2. Lipid
  3. Protein
  4. Salts

Answer: 3

Press Here To Download SSC General Awareness Questions PDF

Press Here For SSC Official Link

SSC CGL/CHSL Study Material:

Book NameAuthor / Publication
Solved Papers (upto 2015) SSC CGL Combined Graduate Level Pre. Examination Tier-I (English)Arihant Publications
SSC CGL Combined GRADUATE LEVEL Exams question Bank 1999–2015 (48 Solved Papers Of Previous Year Exams)—EnglishThink Tank of Kiran Prakashan , Pratiyogita Kiran & KICX / Kiran Prakashan
40 sets SSC graduate level exams solved papers 2010-2015 (SSC CGL Tier I & II,SSC CPO SI PAPER I & II) (English)GKP / G.K PUB
Kiran’S Ssc Cgl Combined Graduate Level Exams Question Bank 1999–2015 (49 Solved Papers Of Previous Year Exams)—HindiKiran Prakashan
30 Practice Sets SSC Combined Graduate Level Pre. Examination (English) 4th EditionArihant

Check Here: SSC Books & Exam Preparation Material

Final Words:

So candidates can start their preparation by using above stated SSC Gk Questions with Answers 2018 and score high marks in this section. Candidates can also subscribe their mail address to get direct mail in your mail box from our free mail services or bookmark our web portal www.recruitmentinboxx.com by pressing Ctrl + D.

You May Also Like To Visit This Section

SSC Online NotificationSSC Eligibility Criteria
SSC Challan FormSSC Online Registration Part 1/Part 2
SSC Admit CardSSC Result
SSC Answer KeySSC Salary Structure

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *