Home / Question Paper / IAS Previous Year Papers, Last Years Questions (Mains/Prelims) PDF Online

IAS Previous Year Papers, Last Years Questions (Mains/Prelims) PDF Online

IAS Previous Year Papers

If you really want to crack IAS Prelims and Mains, solve IAS Previous Year Papers. You can know can get idea of pattern of exam with the help of IAS Last Years Questions. From here you can check and download IAS Mains/ Prelims exam Question in the PDF form through online mode. These papers will help you in better preparation of IAS exam, so please try to solve these questions.

IAS Previous Year Papers

In the present scenario, Civil services are one of the well-regarded professions. On the other hand, it is very tough to clear IAS exams and the interviews for civil services. Every year number of candidates appears for exam but only few clear the exam and the interview. Check this page that is prepared by the team of www.recruitmentinboxx.com to get complete information about IAS Previous Year Solved Paper.

IAS Previous Year Papers

Ques 1. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 18 years
  4. 35 years

Ans- 1

Check Here: Best IAS Coaching Centers in India

Ques 2. The pension of a high court judge is charged to the

  1. Consolidated Fund of India
  2. Consolidated Fund of the state where he last served
  3. Consolidated Funds of the different states where he has served
  4. Contingency Fund of India

Ans-  1

Ques 3. I saw a …… of cows in the field.

  1. group
  2. herd
  3. swarm
  4. flock

Ans-  2

Also Visit: IAS Study Material

Ques 4. The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Ans-  3

Ques 5. Success in this examination depends …… hard work alone.

  1. at
  2. over
  3. for
  4. on

Ans-  4

Ques 6. My uncle decided to take …… and my sister to the market.

  1. I
  2. mine
  3. me
  4. myself

Ans-  3

Must Check: IAS Exam Pattern

Ques 7. The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Ans-  2

Ques 8. The president can dissolve the Lok Sabha on

  1. advice of the prime minister
  2. advice of the chief justice of India
  3. recommendation of Lok Sabha
  4. recommendation of the Rajya Sabha

Ans-  1

Ques 9. The position of a chief minister is

  1. similar to that of the prime minister
  2. identical to that of the president
  3. a combination of the position of the prime minister and president
  4. not constitutional

Ans-  1

Do You Know: How To Become IAS Or IPS Officer

Ques 10. The members of the Rajya Sabha are elected for a term

  1. of six years
  2. determined by the state legislative assembly of a state
  3. of four years
  4. None of the above

Ans-  1

Ques 11: Which one of the following pairs a correctly matched? Geographical feature and region

  1. Abyssinian plateau – Arabia
  2. Atlas Mountains – Northwest Africa
  3. Guiana Highlands – Southwest Africa
  4. Okavango Basin – Patagonia

Ans-  2

Ques 12: Consider the following pair, which is correct?

  1. Nokrek Bioreserves: Garo Hills
  2. Loktak Lake: Barail Range
  3. Namdapha National Park: Dafla Hills

Ans-  1

Must Check: IAS Preparation Tips

Ques 13: The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 1
  2. 10
  3. 0
  4. 19

Ans-  4

Ques 14: A train running at the speed of 60km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 meters
  2. 150 meters
  3. 180 meters
  4. 324 meters

Ans-  3

Ques 15: On planet earth, most fresh water exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion:

  1. Is found in atmosphere as moisture and clouds
  2. Is found in freshwater and river
  3. Exists as ground water
  4. Exists as soil moisture

Ans-  4

To Get Detailed Syllabus: IAS Syllabus

Ques 16. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans-  1

Ques 17. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Ans-  1

Ques 18.The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 19

Ans-  4

Read Also: IAS Interview Questions Answers

Ques 19. The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate
  5. None of these

Ans-  3

Ques 20. The Parliament of India can make use of the residuary powers

  1. at all times
  2. only during national emergency
  3. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state
  4. None of the above

Ans-  1

Do you know these facts about IAS Exam:

IAS Exam is also known as Indian Administrative Service Exam. Exam is organized every year, on different dates for civil services in Indian Department. IAS Exam is the competitive Exam, which is held to recruit brilliant candidates as IAS Officers. IAS Officers holds strategic positions in Union Government and also play an important role. In the year of 2015, more than 1,000,000 candidates appeared for this exam and only 180 successfully selected through this exam.

Note: Check this Official Link to get complete details about IAS Previous Year Papers from official portal.

Applicants may join us on Facebook and Google Plus to get latest information time to time. You may subscribe our free mail service to get information in your mail box. If you have any query, please ask in comment box than is given below. We will try to solve your problem as soon as possible.

You May Also Like To Visit This Section

IAS Notification IAS Cut Off List
IAS Admit Card IAS Result
IAS Exam Syllabus IAS Eligibility Criteria
IAS Success Stories IAS Officer Salary
IAS Answer Key IAS Application Form

About admin

One comment

  1. notify me all the details of IAS on time updtes and all

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>