Home / Question Paper / RRB ALP Previous Papers | Last Year Loco Pilot/Technician Paper Hindi/Eng PDF

RRB ALP Previous Papers | Last Year Loco Pilot/Technician Paper Hindi/Eng PDF

RRB ALP Previous Papers

Get RRB ALP Previous Papers for Loco Pilot/Technician Paper from this page. Here on this article, we have provided free downloading links of RRB ALP Last Year Papers PDF in Hindi / Eng Language.

So, applicants, who’ve successfully applied for RRB ALP Recruitment, can download RRB ALP Sample Paper with Solution Online for better preparation. Therefore, make use of RRB ALP Old Question Papers in Hindi and get a job in Railway Recruitment Board.

How RRB Loco Pilot/Technician Last Year Paper Will Helpful?

By practicing RRB ALP Previous Papers in Hindi/Eng, you will get an idea of questions framed in the examination. So, applicants you can easily understand what to prepare for the exam with the help of RRB Loco Pilot Previous Papers / RRB Technician Previous Papers.

You can get the complete details regarding RRB Asst Loco Pilot Previous Papers / RRB ALP Solved Question Papers from below section of this page which is prepared by team of www.recruitmentinboxx.com. Must have glance and download RRB Assistant Loco Pilot Previous Papers.

RRB ALP Previous Papers

Here below we have provided RRB सहायक लोको पायलट Previous Papers, you must open the links to download RRB ALP Previous Papers PDF and prepare for exam as accordingly:

RRB Loco Pilot Previous Year PapersDownload PDF
Railway Technician Solved PapersDownload PDF
Indian Railway ALP Placement PapersDownload PDF
RRB Asst Loco Pilot Old Question PapersDownload PDF
RRB ALP Previous Papers For General AwarenessDownload PDF
RRB ALP Previous Papers For ReasoningDownload PDF
RRB ALP Previous Papers For General IntelligenceDownload PDF
RRB ALP Previous Papers For General ScienceDownload PDF

RRB ALP Previous Questions with Answers

Here below we have provided some questions along with the answers, which are very important for the examination. Please have a look:

Question 1.Mr. W. Simms, the consulting Engineer to the Government of India recommended the gauge for Indian railways

  1. 435 m as adopted in England
  2. 800 m as per Indian conditions
  3. 676 m as a compromise gauge
  4. 000 m as a standard gauge

Answer: 3

Question 2.If absolute levels of rails at the consecutive axles A, B, and C separated by 1.8 metres are 100.505 m, 100.530 m, and 100.525 m respectively, the unevenness of rails, is

  1. 065 m
  2. 055 m
  3. 045 m
  4. 035 m

Answer: 1

Read Out Complete Notification Here: RRB ALP Technician Recruitment

Question 3. A CST-9 sleeper consists of

  1. two inverted triangular pots on either side of rail seat
  2. a central plate with a projected key and box on the top of plate
  3. a tie bar and 4 cotters to connect two cast iron plates
  4. a single two way key provided on the gauge side to hold the rail to sleeper
  5. all the above.

Answer: 5

Question 4.Charles Vignoles invented the flat footed rails in

  1. 1814
  2. 1836
  3. 1846
  4. 1856

Answer: 2

Question 5.To design a cross-over between parallel tracks, the required components are :

  1. two switch, points, two acute angle crossings and two check rails
  2. two switch points, two acute angle crossings and four check rails
  3. two switch points, two acute angle crossings and six check rails
  4. none of these.

Answer: 2

Question 6.The first Indian railway was laid in

  1. 1775
  2. 1804
  3. 1825
  4. 1853

Answer: 4

Download From Here: RRB ALP Syllabus

Question 7.The weight of the rails depends upon

  1. gauge of the tracks
  2. speed of trains
  3. spacing of sleepers
  4. nature of traffic
  5. all the above.

Answer: 5

Question 8.Pick up the correct statement from the following :

  1. Rails are directly laid over hard wooden sleepers and fixed with spikes
  2. Adzing is done on hard wooden sleepers
  3. Bearing plates are used on soft wooden sleepers
  4. Chairs are used for bull headed rails
  5. All the above.

Answer: 5

Question 9.Pick up the incorrect statement from the following:

  1. Fish plates fit the underside of the rail head
  2. Fish plates fit the top of the rail foot
  3. Fish plates fit the web of the rail section
  4. Cross sectional area of fish plates, is normally the same as that of the rail section.

Answer: 3

Question 10.Minimum depth of ballast prescribed of B.G. trunk lines of Indian Railways, is

  1. 20 cm
  2. 15 cm
  3. 25 cm
  4. 30 cm

Answer: 3

Check Out: RRB Assistant Loco Pilot Exam Books

Question 11: Choose the word which is look like the other words in the group

  1. House
  2. Cottage
  3. School
  4. Palace

Answer: 3

Question 12: In a certain code LAWN is written as JCUP. How will SLIT be coded in that code?

  1. QNGV
  2. QJGV
  3. QNVG
  4. NJGV

Answer: 1

Question 13: A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is the lady related to the man?

  1. Daughter
  2. Grand daughter
  3. Mother
  4. Sister

Answer: 4

Question 14: Pointing to the woman in the picture, Rajiv said, “Her mother has only one grandchild whose mother is my wife.” How is the woman in the picture related to Rajiv?

  1. Cousin
  2. Wife
  3. Sister
  4. Data inadequate

Answer: 2

Start Your Practice Here: RRB Assistant Loco Pilot Aptitude Test

Question 15: When a gas is turned into a liquid, the process is called

  1. condensation
  2. evaporation
  3. deposition
  4. sublimation

Answer: 1

Question 16: Earth’s seasons are caused by which of the following?

  1. The tilt of the earth’s rotation relative to the ecliptic as earth revolves around the sun
  2. The varying amount of sunspot activity
  3. The earth’s orbit around the sun as an eclipse rather than a circle
  4. The rotation of during a 24-hour day

Answer: 1

Question 17: Pollination by birds is called

  1. autogamy
  2. ornithophily
  3. entomophily
  4. anemophily

Answer: 2

Question 18: Arithmetic mean between 2+√(2) and 2-√(2) is

  1. 2
  2. √(2)
  3. 0
  4. 4

Answer: 1

Get List of: Indian Railway Coaching Centre

Question 19: Series obtained by adding term of arithmetic sequences is called

  1. Harmonic Series
  2. Geometric Series
  3. Arithmetic Series
  4. Infinite Series

Answer: 3

Question 20: A.M between 9 and 11 is

  1. 10
  2. 9
  3. 5
  4. 0

Answer: 1

Question 21: Let R = {(3, 3), (6, 6), (9, 9), (12, 12), (6, 12), (3, 9), (3, 12), (3, 6)} be a relation on the set A = {3, 6, 9, 12} be a relation on the set A = {3, 6, 9, 12}. The relation is

  1. reflexive and transitive only
  2. reflexive only
  3. © an equivalence relation
  4. reflexive and symmetric only

Answer: 1

Question 22: If in a frequently distribution, the mean and median are 21 and 22 respectively, then its mode is approximately

  1. 0
  2. 5
  3. 5
  4. 0

Answer: 4

Question 23: Let P be the point (1, 0) and Q a point on the locus y2 = 8x. The locus of mid point of PQ is

  1. y2 – 4x + 2 = 0
  2. y2 + 4x + 2 = 0
  3. x2 + 4y + 2 = 0
  4. x2 – 4y + 2 = 0

Answer: 1

Check Here:  What to Carry and What Not In Examination Hall

Question 24: The value of α for which the sum of the squares of the roots of the equation
x2 – (a – 2)x – a – 1 = 0 assume the least value is

  1. 1
  2. 0
  3. 3
  4. 2

Answer: 1

Question 25: Uttarakhand : Dehradun : : Mizoram : ?

  1. Aizawal
  2. Kohima
  3. Shillong
  4. Darjeeling

Answer: 1

Question 26: Crime : Court : : Discase : ?

  1. Doctor
  2. Medicine
  3. Hospital
  4. Treatment

Answer: 3

Question 27: Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

  1. Oxygen
  2. Hydrogen sulphide
  3. Carbon dioxide
  4. Nitrogen

Answer: 2

Question 28: Which of the following is used in pencils?

  1. Graphite
  2. Silicon
  3. Charcoal
  4. Phosphorous

Answer: 1

Know Here: How To Study While Doing Job

Question 29: A famous person, David Douglas Duncan was passed away in France. He belongs to the profession of;

  1. Lyricist
  2. Animation
  3. Photography
  4. Writer

Answer: 3

Question 30: With which country India agreed to boost cooperation in counter-terrorism and cybersecurity?

  1. Spain
  2. Italy
  3. Germany
  4. Paris

Answer: 2

RRB ALP Recruitment Details:

Railway Recruitment Board is going to release Railway ALP Recruitment Notification to fill up huge number of vacancies for the Posts of Assistant Loco Pilot (ALP) & Technician Grade III. Aspirants who meet required eligibility criteria & are going to participate in exam must get the RRB ALP Model Papers through this page.

Those applicants who will qualify the written exam may promote to further rounds in RRB Loco Pilot Jobs. Therefore, RRB ALP Previous Papers will help to plan the preparation for difficult topics easily. Through RRB ALP Previous Papers applicants can able to answer more questions in written test.

Final Words:

Contenders can get the RRB ALP Previous Papers through this page as well as RRB ALP Model Papers PDF as per subject. For getting latest information regarding RRB ALP Previous Papers, keep in touch with our web portal that is www.recruitmentinboxx.com regularly.

You can also follow us on Facebook and Google plus to get updates on your timeline. You can give your queries and suggestions in the comment box. You can also bookmark the web portal by pressing Ctrl+D option.

You May Also Like To Check This Section

RRB ALP Technician ResultRRB ALP Admit Card
RRB ALP Technician ResultRRB ALP Answer Key
Railway Exam Preparation TipsRailway Selection Procedure
More Railway JobsRailway Quiz

4 comments

  1. hllo
    sir my qualification is 10+ diploma electrical engg. can i aply group D of 10 th level and alp both? please repply me .i confuse

  2. hello sir,
    TECHNICIAN GRADE III
    SIGNAL

    TECHNICIAN GRADE III
    TELECOMMUNICATION

    For these posts which book is preferable…….Class XII and physics and maths subject

  3. Sir please send the previous alp papers to my Email sir

    • Hii Randhi Raju,
      We have given PDF’s of previous papers on the same page. You can download it from there and prepare for the exam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *