Home / Question Paper / UPSC Previous Year Question Paper | Prelims/Mains Previous Solved Papers PDF

UPSC Previous Year Question Paper | Prelims/Mains Previous Solved Papers PDF

UPSC Previous Year Question Paper

Candidates who are going to appear in UPSC Prelims/Mains must solve UPSC Previous Year Question Paper for the better preparation. To qualify UPSC exam, it is essential for the candidates to study regularly as it is the toughest exam. For your better preparation you can acquire solved UPSC Previous Year Question Paper in a PDF format from the downwards section of this page. You may access on the below given direct link and get the UPSC mains previous year question paper and previous year UPSC prelims question paper.

Union public service commission conducts examinations namely Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS) and IAS. Candidates who have decided to appear in the Union public service commission exam can refer the UPSC Previous Year Question Paper and prepare for the exam according to the questions given in it. More information regarding UPSC civil service previous year question paper and UPSC previous year question paper with answer can be acquired from this page created by the team of www.recruitmentinboxx.com

UPSC Previous Year Question Paper

 UPSC CDS Previous Year Question Paper Download Here
UPSC CPF Previous Year Papers Download Here
IAS Previous Year Papers Download Here
UPSC IES ISS Previous Papers Download Here
UPSC IFS Previous Year Question Papers Download Here
NDA Question Paper Download Here
UPSC CMS Previous Papers Download Here
UPSC Geologist Question Papers Download Here

UPSC Solved Question

Question 1) The early copper plate grants of the Pallavas are in

  • Tamil
  • Sanskrit
  • Prakrit
  • Telugu

Answer: 3

Question 2) Consider the following statements:

  1. The UR in Pallavan times denoted a Brahmani-cal village assembly.
  2. Nadu was the basic political unit in Chola times.
  3. Devadanas were landgrants given directly to Brahmans by the Pallava kings.
  4. The sabha system of Pallavan times later developed into the variam system of governance.

Which of these statements are not correct?

  • A, B and C
  • B, C and D
  • A and C
  • B and D

Answer: 3

Question 3) The Hoyasala empire was founded by

  • Ballala
  • Vishnuvardhana
  • Nirpakama
  • Somesvara

Answer: 3

Question 4) The Chalukya queen who built the Jaina temple at Vijayawada was

  • Kundala-mahadevi
  • Kundavai
  • Ayyana-mahadevi
  • Silamahadevi

Answer: 3

Question 5) Consider the following statements on the Yadava period:

  1. The Mahanubhava sect was founded in 1273 by Dattatreya.
  2. Sunkhadhikari was the chief officer in charge of taxes.
  3. The most influential trade organisation was the Virabalanja, with its headquarters at Aihole.
  4. Mahabhandari was the officer in charge of the royal treasury.

Which of these statements are correct?

  • A, B and C
  • B, C and D
  • A, B and D
  • A, C and D

Answer: 2

Get here for Prelims & Mains Exam: UPSC 2018 Exam Pattern

Question 6) Who among the following made the city of Warangal his capital?

  • Mahadeva
  • Ganapatideva
  • Rudra I
  • Prataparudra

Answer: 3

Question 7) In the Chola administrative system, the sabha was

  • The village court of justice
  • A committee of people from all castes for the management of temple
  • A committee of nattars
  • An assembly of adult men in agrahara

Answer: 4

Question 8) Consider the following rulers:

  1. Bimbisara
  2. Chandragupta Maurya
  3. Ashoka
  4. Rudradaman

Who among them are associated with the Sudarsana Lake?

  • A and C
  • B and D
  • B, C, and D
  • A, B, C and D

Answer: 3

Question 9) The famous temple of Kailasa, hewn out of the rock, is at

  • Elephanta
  • Mahabalipuram
  • Ellora
  • Badami

Answer: 3

Question 10) Consider the following inscription of Harsha:

  1. Nalanda
  2. Gaya
  3. Banskheda
  4. Damodar

The inscriptions which record Harsha’s landgrants to religious institutions would include

  • A, B and D
  • A and C
  • B and C
  • B and D

Answer: 2

Check Preparation Material Here: UPSC Study Material

Question 11) Who among the following is known as ‘the father of local selfgovernment’ in India ?

  • Mahatma Gandhi
  • Lord Canning
  • Lord Ripon
  • Lord Wellesley

Answer: 3

Question 12) Village Panchayat is accountable to the—

  • Panchayat Samiti
  • Zila Parishad
  • Chairman of the Village Panchayat
  • None of the above

Answer: 4

Question 13) Ashok Mehta Committee recommended for the establishment of—

  • Nagar Panchayat
  • Panchayat Samiti
  • Mandal Panchayat
  • Gram Panchayat

Answer: 3

Question 14) The first municipal corporation in India was set-up at Madras in the year—

  • 1767
  • 1687
  • 1667
  • 1678

Answer: 2

Question 15) In the Constitution of India, economic and social planning is included in the—

  • Union List of the VII Schedule
  • State List of the VII Schedule
  • Concurrent List of the VII Schedule
  • None of the above

Answer: 3

Question 16) Which among of the following is not considered as part of the Civil Society ?

  • Non-Government Organisations
  • Caste associations
  • Legislature
  • Family

Answer: 3

Get here List of: UPSC Coaching Institutes

Question 17) The State Election Commission conducts, controls and supervises municipal elections under—

  • Article 240(1)
  • Article 241(2)
  • Article 243(K)
  • Article 245(D)

Answer: 3

Question 18) Which of the following states does not have Panchayati Raj Institution at all?

  • Assam
  • Tripura
  • Kerala
  • Nagaland

Answer: 4

Question 19) Under which of the Article of the Constitution of India did the District Planning Committee come into existence?

  • 243 ZD
  • 243 ZE
  • 244 ZD
  • 242 ZD

Answer: 1

Question 20) Which of the following is not the duty of a District Magistrate?

  • Maintenance of Law and Order
  • Collection of land revenue
  • Implementation of poverty alleviation programmes
  • Conduct of local bodies elections

Answer: 4

UPSC Exam Pattern

UPSC prelims Exam Pattern:

General Studies Paper – I 200 Marks
General Studies Paper – II 200 Marks

UPSC Mains Exam pattern:

Paper Subject Marks
Paper A (One of the Indian languages listed below, to be selected by the candidate (from the languages listed in the Eighth Schedule to the Constitution of India) (Qualifying) 300
Paper B English (Qualifying) 300
Paper I Essay 250
Paper II General Studies I (Indian heritage and culture, history and geography of the world and society) 250
Paper III General Studies II (Governance, constitution, polity, social justice, and international relations) 250
Paper-IV General Studies III (Technology, economic development, biodiversity, environment, security and disaster management) 250
Paper V General Studies-IV(ethics, integrity, and aptitude) 250
Papers VI, VII Two papers on subjects to be selected by the candidate from the list of optional subjects below (250 marks for each paper) 500
TOTAL(WRITTEN TEST) 1750

UPSC Previous Year Question Papers Official PDF>>>Download Here

Final Words:

Candidates you can stay connected with www.recruitmentinboxx.com and get all the information related to UPSC Previous Year Question Paper, UPSC previous year solved question paper, UPSC CSE previous year question paper, public administration previous year question paper UPSC, previous year UPSC mains question paper, UPSC enforcement officer previous year question paper and UPSC IAS previous year question paper.

For any related query you can write us in the below stated comment box, we will soon reply you and solve all your queries regarding the same. To bookmark this page you can press CTRL+D keys or you may also follow us on Facebook and Google+. You can subscribe to this web portal for free email alerts.

You May Also Like To Visit This Section

UPSC Notification UPSC Syllabus
UPSC Calendar UPSC Application Form
UPSC E Admit Card UPSC Exam List
UPSC Challan Form

UPSC Interview Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *