Home / Question Paper 2022 / IAS Previous Year Papers, Civil Services Old Questions (Mains/Pre) PDF

IAS Previous Year Papers, Civil Services Old Questions (Mains/Pre) PDF

IAS Previous Year Papers

Candidates who are preparing for IAS exam, they should solve IAS Previous Year Papers for better preparation. As you all know, Indian Administrative Services Exam is one of the toughest exam to crack for which regular study is must. Aspirants who have dream to grab civil services, they have to clear IAS prelims and IAS mains exam. Here, we have provided IAS Old Questions papers in PDF from which can be downloaded by access direct link given on this page.

Indian Administrative Services Exam is conducted by Union public service commission in which huge numbers of students participated. It conducts other examinations also like Indian Foreign Service (IFS), Indian Police Service (IPS). Contenders should study the IAS Last Years Papers to know that which type of questions will ask in exam paper. The Previous Year Question Answers are the best way to prepare for the examination. We the team of is here providing IAS Previous Year Papers with Answers which will help you a lot. So have a glance!!!

IAS Previous Year Papers

IAS Previous Year Papers Question Answers Download PDF

Civil Services (Main) Examination, 2021
GeneralEssay
General StudiesGeneral Studies Paper – I

General Studies Paper – II

General Studies Paper – III

General Studies Paper – IV

Compulsory SubjectsEnglish

Assamese

Bengali

Bodo

Gujarati

Hindi

Kannada

Malayalam

Marathi

Nepali

Odia

Punjabi

Sanskrit

Sindhi

Tamil

Telugu

Urdu

Literature SubjectsBengali Paper-I

Bengali Paper-II

English Paper-I

English Paper-II

Gujarati Paper-I

Gujarati Paper-II

Hindi Paper-I

Hindi Paper-II

Kannada Paper-I

Kannada Paper-II

Maithili Paper-I

Maithili Paper-II

Malayalam Paper-I

Malayalam Paper-II

Manipuri Paper-I

Manipuri Paper-II

Marathi Paper-I

Marathi Paper-II

Punjabi Paper-I

Punjabi Paper-II

Sanskrit Paper-I

Sanskrit Paper-II

Sindhi Paper-I

Sindhi Paper-II

Tamil Paper-I

Tamil Paper-II

Telugu Paper-I 

Telugu Paper-II

Urdu Paper-I

Urdu Paper-II

Civil Services (Preliminary) Examination, 2021

IAS Questions and Answer

Ques 1. The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is

  1. 25 years
  2. 21 years
  3. 18 years
  4. 35 years

Ans- 1

Ques 2. The pension of a high court judge is charged to the

  1. Consolidated Fund of India
  2. Consolidated Fund of the state where he last served
  3. Consolidated Funds of the different states where he has served
  4. Contingency Fund of India

Ans-  1

Ques 3. I saw a …… of cows in the field.

  1. group
  2. herd
  3. swarm
  4. flock

Ans-  2

Ques 4. The grapes are now …… enough to be picked.

  1. ready
  2. mature
  3. ripe
  4. advanced

Ans-  3

Ques 5. Success in this examination depends …… hard work alone.

  1. at
  2. over
  3. for
  4. on

Ans-  4

Ques 6. My uncle decided to take …… and my sister to the market.

  1. I
  2. mine
  3. me
  4. myself

Ans-  3

Must Check: IAS Exam Pattern

Ques 7. The minimum age of the voter in India is

  1. 15 years
  2. 18 years
  3. 21 years
  4. 25 years

Ans-  2

Ques 8. The president can dissolve the Lok Sabha on

  1. advice of the prime minister
  2. advice of the chief justice of India
  3. recommendation of Lok Sabha
  4. recommendation of the Rajya Sabha

Ans-  1

Ques 9. The position of a chief minister is

  1. similar to that of the prime minister
  2. identical to that of the president
  3. a combination of the position of the prime minister and president
  4. not constitutional

Ans-  1

Do You Know: How To Become IAS Or IPS Officer

Ques 10. The members of the Rajya Sabha are elected for a term

  1. of six years
  2. determined by the state legislative assembly of a state
  3. of four years
  4. None of the above

Ans-  1

Ques 11: Which one of the following pairs a correctly matched? Geographical feature and region

  1. Abyssinian plateau – Arabia
  2. Atlas Mountains – Northwest Africa
  3. Guiana Highlands – Southwest Africa
  4. Okavango Basin – Patagonia

Ans-  2

Ques 12: Consider the following pair, which is correct?

  1. Nokrek Bioreserves: Garo Hills
  2. Loktak Lake: Barail Range
  3. Namdapha National Park: Dafla Hills

Ans-  1

Check Here: Best IAS Coaching Centers in India

Ques 13: The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 1
  2. 10
  3. 0
  4. 19

Ans-  4

Ques 14: A train running at the speed of 60km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 meters
  2. 150 meters
  3. 180 meters
  4. 324 meters

Ans-  3

Ques 15: On planet earth, most fresh water exists as ice caps and glaciers. Out of the remaining freshwater, the largest proportion:

  1. Is found in atmosphere as moisture and clouds
  2. Is found in freshwater and river
  3. Exists as ground water
  4. Exists as soil moisture

Ans-  4

To Get Detailed SyllabusIAS Syllabus

Ques 16. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans-  1

Ques 17. A grocer has a sale of Rs. 6435, Rs. 6927, Rs. 6855, Rs. 7230 and Rs. 6562 for 5 consecutive months. How much sale must he have in the sixth month so that he gets an average sale of Rs. 6500?

  1. 4991
  2. 5991
  3. 6001
  4. 6991

Ans-  1

Ques 18.The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 19

Ans-  4

Read AlsoIAS Interview Questions Answers

Ques 19. The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate
  5. None of these

Ans-  3

Ques 20. The Parliament of India can make use of the residuary powers

  1. at all times
  2. only during national emergency
  3. during national emergency as well as constitutional emergency as well in a state
  4. None of the above

Ans-  1

IAS Preparation Tips:

Candidate must follow these preparation tips to score good marks:

  • Candidate should have knowledge of proper pattern and syllabus.
  • Candidate must be aware of what happening in our surroundings.
  • Candidate should make notes of important topics.
  • Candidate must try to solve previous year question papers.
  • Candidate should do online mock test papers.
  • Candidate should take healthy diet.
  • Candidate must take help from his/her relatives/friends/siblings/teachers.

Do you know these facts about IAS Exam?

IAS Exam is also known as Indian Administrative Service Exam. Exam is organized every year, on different dates for civil services in Indian Department. IAS Exam is the competitive Exam, which is held to recruit brilliant candidates as IAS Officers. IAS Officers holds strategic positions in Union Government and also play an important role. In the year of 2015, more than 1,000,000 candidates appeared for this exam and only 180 successfully selected through this exam.

 Note: Check this Official Link to get complete details about IAS Previous Year Papers from official portal.

You may subscribe our free mail service to get information in your mail box. If you have any query, please ask in comment box than is given below. We will try to solve your problem as soon as possible.

You May Also Like To Visit This Section

IAS Officer SalaryIAS Application Form
IAS Admit CardIAS Result
IAS Answer KeyLatest Current Affairs