Home / Question Paper / AFCAT Previous Year Papers | Question and Answers PDF Free Download

AFCAT Previous Year Papers | Question and Answers PDF Free Download

AFCAT Previous Year Papers                               

Download AFCAT Previous Year Papers PDF Fee from here!! Indian Air Force Common Admission Test is conducting for evaluating the ability of the contenders, keen to join Indian Air Force in Flying Branch, Technical Branch, and Ground Duty Branch.

Indian Air Force Common Admission Test comprises questions from English, General Awareness, Numerical Ability and Reasoning and Military Aptitude Test. 3 marks will be awarded for correct answer while 1 mark will be deducted for the incorrect response.

AFCAT Previous Year Papers with Solution Download!!!

Appearing participants can download AFCAT Exam Previous Year Question Papers with Answers PDF also by moving their cursor downwards as our team members of www.recruitmentinboxx.com.

Apart from the AFCAT Previous Year Question Papers with Answers PDF, contenders can check 20 AFCAT Previous Year Question Papers With Solution also, so what are you waiting for? Go ahead and grab complete details as soon as possible.

AFCAT Previous Year Papers

AFCAT Previous Year Question Papers with Solution PDF

Candidates can download AFCAT Previous Year Question Papers For Technical Branch or others braches by pressing the below mentioned direct link in an easiest manner. So what are you waiting for? Go ahead and grab the complete details.

AFCAT Previous Year Papers PDF Download:

Previous Year Solved Question
Papers Of AFCAT Exam
Links
AFCAT Previous Year Papers
With Solutions PDF Booklet A
Download PDF
Download AFCAT Previous
Year Papers Booklet B
Download PDF
AFCAT Previous Year
Question Papers PDF Booklet C
Download PDF
AFCAT Previous Year
Question Papers Solved Booklet D
Download PDF

AFCAT EKT Previous Year Papers:

Mechanical Engineering 
AFCAT Previous Year
Papers Solved (Booklet E)
Download PDF
 AFCAT Previous Year
Solved Papers (Booklet F)
Download PDF
Computer Science
 Previous Year AFCAT
Papers (Booklet G)
Download PDF
 AFCAT Previous Year
Papers PDF (Booklet H)
Download PDF
Electrical and Electronics
 AFCAT Previous Year
Question Papers (Booklet J)
Download PDF
 AFCAT Previous Year
Solved Papers PDF (Booklet K)
Download PDF

AFCAT Previous Year Papers With Answers

Q1. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: Option 4

Q2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: Option 2

Q3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: Option 3

Q4. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: Option 2

Download Here Solved: AFCAT Sample Paper

Q5. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: Option 2

Q6. The conductivity of intrinsic semiconductor is given by

  1. eni(μp – μn)
  2. eni(μp + μn)
  3. ni(μp + μn)
  4. ni(μpμn)

Answer: Option 2

Q7. The core of a coil has a length of 10 cm. The self inductance is 8 mH. If the core length is doubled, all other quantities remaining the same, the self inductance will be

  1. 32 mH
  2. 16 mH
  3. 8 mH
  4. 4 mH

Answer: Option 4

Q8. The minority carrier life time and diffusion constant in a semiconducting material are 100 μs and 100 cm2/s respectively. The diffusion length of carriers is

  1. 1 cm
  2. 01 cm
  3. 0141 cm
  4. 1 cm

Answer: Option 1

Q9. Assertion (A): Electronic and Ionic polarization in a polyatomic gas are independent of temperature.

Reason (R): The orientation polarization is independent of temperature.

  1. Both A and R are true and R is correct explanation of A
  2. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
  3. A is true but R is false
  4. A is false but R is true

Answer: Option 3

Check Out Marking Scheme: AFCAT Syllabus

Q10. Two materials having temperature coefficients of 0.004 and 0.0004 respectively are joined in series. The overall temperature coefficient is likely to be

  1. 08
  2. 04
  3. 001
  4. 0001

Answer: Option 3

Q11. The number of valence electrons in pentavalent impurity is

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 1

Answer: Option 1

Q12. If the diameter of a wire is doubled, its current carrying capacity becomes

  1. one-fourth
  2. half
  3. twice
  4. four times

Answer: Option 4

Q13. The law J = σE, where J is current density, σ is electrical conductivity and E is field strength is

  1. Ohm’s law
  2. Gauss law
  3. Ampere’s law
  4. Biot-Savart law

Answer: Option 1

Q14. Assertion (A): Silicon is less sensitive to changes in temperature than germanium.

Reason (R): Cut in voltage in silicon is less than that in germanium.

  1. Both A and R are true and R is correct explanation of A
  2. Both A and R are true but R is not correct explanation of A
  3. A is true but R is false
  4. A is false but R is true

Answer: Option 3

Q15. Material which lack permanent magnetic dipoles are known as

  1. paramagnetic
  2. diamagnetic
  3. ferromagnetic
  4. ferrimagnetic

Answer: Option 2

Must Read: How to Prepare for AFCAT

Q16. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 31/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

  1. 5 min
  2. 3 min
  3. 2 min
  4. 5 min

Answer: Option 2

Q17. A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

  1. 130
  2. 360
  3. 500
  4. 540

Answer: Option 3

Q18. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

  1. 320 m
  2. 350 m
  3. 650 m
  4. Data inadequate

Answer: Option 2

Q19. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  1. 50 m
  2. 150 m
  3. 200 m
  4. Data inadequate

Answer: Option 2

Also Check Updated: Defence Current Affairs

Q20. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

  1. 5 km/hr
  2. 70 km/hr
  3. 79 km/hr
  4. 2 km/hr

Answer: Option 4

Hope you are satisfied with this page of AFCAT Previous Year Papers and if you want to grab more details regarding AFCAT Previous Year Papers and answers, be in touch with our portal (www.recruitmentinboxx.com) by pressing CTRL + D or subscribing our free email service also.

You May Also Like To Check This Section

AFCAT Admit CardAFCAT Result
AFCAT Application FormHow To Make Habit Of Studying
AFCAT 1 NotificationHow To Reduce Negative Marking In Exam
Get Rid Of Sleeping While StudyingCareer for Women in Defence Services

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *