Home / Question Paper / AFCAT Sample Paper 2019 Download AFCAT 1, 2 Previous Year Papers

AFCAT Sample Paper 2019 Download AFCAT 1, 2 Previous Year Papers

AFCAT Sample Paper

Candidates who are preparing for Air Force Common Admission Test 2019 organized by Indian Air Force need to download AFCAT Sample Paper PDFs from this page. For preparation any exam, previous year papers are beneficial for all the candidates.

So, aspirants appearing for AFCAT Exam 2019 may go through AFCAT Previous Year Papers to prepare in better way. AFCAT 1, 2 Previous Year Solved Papers are essential for practice point of view. Below given AFCAT Previous Year Question papers will guide you in knowing the exam pattern and structure of paper.

AFCAT Sample Paper 2019 Download

Indian Air Force has released the question papers for both written exam of AFCAT and EKT. We are providing direct links to get AFCAT Sample Papers. Aspirants are recommended to get AFCAT Previous Year Paper & practice daily to score well in written paper.

On the basis of marks in written examination, aspirants will be invited for Interview and medical examination. To attain more information about AFCAT Sample Paper 2019, go through this page well designed by team of www.recruitmentinboxx.com

AFCAT Sample Paper

Indian Air Force conducts Air Force Common Admission Test twice in a year to choose eligible aspirants for Commissioned Officers positions. In order to score well in written paper, you may get AFCAT 2019 Sample Papers from here.  Lay attention on all topics as added in AFCAT Syllabus. In paper, question paper is designed from topics like General Awareness, Verbal Ability, Numerical Ability & Reasoning and Aptitude Test. Contenders may get AFCAT Sample Paper 2019 from here.

AFCAT EKT Exam Solved Question Papers with Answers:

DisciplinesDownload AFCAT 1

Sample Paper

Download AFCAT 2

Sample Paper

Mechanical EngineeringPaper – IPaper – II
Computer Science EngineeringPaper – IPaper – II
Electrical and Electronics EngineeringPaper – IPaper – II

AFCAT Previous Year Papers:

Hit on links placed here & get AFCAT Previous Year Papers. You may also download AFCAT Model Question Papers in PDF format. Begin your preparation by referring these AFCAT Previous Year Question Papers.

AFCAT 1 Previous Year Question PapersDownload PDF
AFCAT 1 Previous Year Question PaperDownload PDF

AFCAT EKT Question Papers 2015

Set ADownload PDF
Set BDownload PDF
Set CDownload PDF
Set DDownload PDF
Set EDownload PDF
Set FDownload PDF
Set GDownload PDF
Set HDownload PDF
Set IDownload PDF
Set JDownload PDF

Download AFCAT Model Question Paper:

AFCAT Question PapersAFCAT Sample Paper 2019 PDF Links
1st Model Question PaperDownload Now
2nd Model Question PaperDownload Now
3rd Model Question PaperDownload Now
4th Model Question PaperDownload Now

AFCAT Sample Paper Question & Answer

Question 1: According to principle of conservation of energy, the total momentum of a system of masses in any direction remains constant unless acted upon by an external force in that direction.

  1. True
  2. False

Answer: 2

Question 2: The friction experienced by a body, when in motion, is known as

  1. rolling friction
  2. dynamic friction
  3. limiting friction
  4. static friction

Answer: 2

Question 2: Two balls of equal mass and of perfectly elastic material are lying on the floor. One of the ball with velocity v is made to struck the second ball. Both the balls after impact will move with a velocity

  1. v
  2. v/2
  3. v/4
  4. v/8

Answer: 2

Know Here: How To Join Indian Air Force

Question 4: The term ‘force’ may be defined as an agent which produces or tends to produce, destroys or tends to destroy motion.

  1. Agree
  2. Disagree

Answer: 1

Question 5: The coefficient of restitution for elastic bodies is one.

  1. Correct
  2. Incorrect

Answer: 2

Question 6: Segmental chips are formed during machining

  1. mild steel
  2. cast iron
  3. high speed steel
  4. high carbon steel

Answer: 2

Check Topics, No Of Questions & Total Marks: AFCAT Exam Pattern

Question 7: Cemented carbide tool tips are produced by powder metallurgy.

  1. True
  2. False

Answer: 1

Question 8: If the diameter of the hole is subject to considerable variation, then for locating in jigs and fixtures, the pressure type of locator used is

  1. conical locator
  2. cylindrical locator
  3. diamond pin locator
  4. vee locator

Answer: 1

Question 9: Side rake angle of a single point cutting tool is the angle

  1. by which the face of the tool is inclined towards back
  2. by which the face of the tool is inclined sideways
  3. between the surface of the flank immediately below the point and a plane at right angles to the centre line of the point of the tool
  4. between the surface of the flank immediately below the point and a line drawn from the point perpendicular to the base

Answer: 2

Start Here Online: AFCAT Mock Test

Question 10: Internal gears can be made by

  1. hobbing
  2. shaping with pinion cutter
  3. shaping with rack cutter
  4. milling

Answer: 2

AFCAT Questions and Answers

Ques 1: For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?

  1. Physics and Chemistry
  2. Physiology or Medicine
  3. Literature, Peace and Economics
  4. All of the above

Ans: 4

Ques 2: Which country commissioning its first radar-evading J-20 stealth fighter jets into military service recently?

  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. China
  4. Pakisthan

Ans: 3

Ques 3: Which naval Ship commissioned into Indian Navy?

  1. INS Viraat
  2. INS Kolkata
  3. INS TARASA
  4. INS Betwa

Ans: 3

Ques 4: With Which country Russia begin joint military drills DRUZBA 2017?

  1. India
  2. Pakistan
  3. New Zealand
  4. Australia

Ans: 2

Must Read: How to Prepare for AFCAT

Ques 5: “Panda-Kangaroo 2017” is the joint military training exercise between China and

  1. Russia
  2. Japan
  3. Australia
  4. India

Ans: 3

Ques 6: Which country organized Operation Sadbhavana for National Integration?

  1. Pakisthan
  2. Nepal
  3. India
  4. China

Ans: 3

Ques 7: Which payments Bank Becomes India’s First Payments App to Cross 100 mn Downloads on Play Store?

  1. Airtel
  2. Findeal
  3. Paytm
  4. Mahindra

Ans: 3

Ques 8: How many medals were won by India at Galym Boxing Tournament?

  1. 8
  2. 5
  3. 4
  4. 6

Ans: 2

Ques 9: How many Russians are banned by IOC for life over alleged Sochi Games doping violations recently?

  1. 11
  2. 13
  3. 8
  4. 16

Ans: 1

Ques 10: Which committee has been constituted by the Union Government to continuously monitor the solutions to air pollution?

  1. K Mishra committee
  2. Bhure Lal committee
  3. Sunita Narain committee
  4. Harsh Vardhan committee

Ans: 1

Check Here Complete: AFCAT Syllabus

Ques 11: Which festival was promoted by the Environment Minister recently?

  1. National Memorial Scheme
  2. Performing Arts Grant Scheme
  3. Van Mahotsav Festival
  4. Scheme for Promoting International Related Scheme Festival

Ans: 3

Ques 12: A person crosses a 600 m long street in 5 minutes. What is his speed in km per hour?

  1. 6
  2. 2
  3. 4
  4. 10

Ans: 2

Ques 13: If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is:

  1. 50 km
  2. 56 km
  3. 70 km
  4. 80 km

Ans: 1

Ques 14: Excluding stoppages, the speed of a bus is 54 kmph and including stoppages, it is 45 kmph. For how many minutes does the bus stop per hour?

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 20

Ans: 2

Ques 15: A bank offers 5% compound interest calculated on half-yearly basis. A customer deposits Rs. 1600 each on 1st January and 1st July of a year. At the end of the year, the amount he would have gained by way of interest is:

  1. 120
  2. 121
  3. 122
  4. 123

Ans: 2

Also Check Updated: Defence Current Affairs

Ques 16: The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is:

  1. 625
  2. 630
  3. 640
  4. 650

Ans: 1

Ques 17: What is the difference between the compound interests on Rs. 5000 for 1 years at 4% per annum compounded yearly and half-yearly?

  1. 2.04
  2. 3.06
  3. 4.80
  4. 8.30

Ans: 1

Ques 18: A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.

  1. 1900
  2. 2660
  3. 2800
  4. 2840

Ans: 2

Get Here: Top 10 Books for AFCAT

Ques 19: A, B, C subscribe Rs. 50,000 for a business. A subscribes Rs. 4000 more than B and B Rs. 5000 more than C. Out of a total profit of Rs. 35,000, A receives:

  1. 8400
  2. 11,900
  3. 13,600
  4. 14,700

Ans: 4

Ques 20: Three partners shared the profit in a business in the ratio 5 : 7 : 8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. What was the ratio of their investments?

  1. 5 : 7 : 8
  2. 20 : 49 : 64
  3. 38 : 28 : 21
  4. None of these

Ans: 2

Press Here For AFCAT Official Link

The main motto of IAF to organize test is to appoint qualified and eligible contenders for Commissioned Officer posts in Flying Branch, Technical Branch, & Ground Duty Branches. We have listed AFCAT Question Papers 2019 on this page. Aspirants may plan out preparation by referring these AFCAT Sample papers. So, get AFCAT Question Papers PDF & score good marks in exam.

Download Here: AFCAT Previous Year Papers

Note:

Aspirants may get AFCAT Sample Paper 2019 PDF from this page. Stay tuned with our portal www.recruitmentinboxx.com for getting more updates about admit card, results etc.

You May Also Like To Check This Section

AFCAT Admit CardAFCAT Result
AFCAT Application FormAFCAT Eligibility Criteria
AFCAT 1 NotificationAFCAT Login
Indian Air Force Ranks and InsigniaCareer for Women in Defence Services

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *