Home / Question Paper / AIPMT Previous Year Question 2017 Papers With Solutions, Sample Paper

AIPMT Previous Year Question 2017 Papers With Solutions, Sample Paper

AIPMT Previous Year Question

Aimed to Crack All India Pre Medical Test?? Then, you can qualify in it by preparing through AIPMT Previous Year Question. You Can also Get Latest AIPMT Sample Papers Through This Page For better homework. Aspirants, who’re going to appear in AIPMT Exam to get best college for medical research, are advised to begin their preparation through AIPMT Last Year Papers with solutions to score well in examination. Candidates can download the AIPMT Previous Year Question 2017 With Solution for free through online mode in pdf format from this page.

What You Can Get From Here ?

AIPMT Previous Year Question

AIPMT questions with solutions

Important Note

All India Pre Medical Test (AIPMT) or Pre-Dental Entrance Test is conducted every year for the students who want to take admission in the medical and dental courses in medical colleges of India. The students who want to crack this competitive exam can take the help of AIPMT Previous Year Question Papers. Some last year’s questions with solution are framed below by the team of www.recruitmentinboxx.com. You may go through these papers to familiarize with latest exam format and their level of difficulty.

AIPMT Previous Year Question

Ques 1. Radioactivity is a phenomenon of the spontaneous emission of

  1. protons (alpha particles)
  2. electrons (beta particles)
  3. gamma rays (short wave electromagnetic waves)
  4. All of the above

Answer D

Ques 2. Organic Substances which, in very small amounts, control growth and development called

  1. vitamins
  2. hormones
  3. enzymes
  4. None of the above

Answer B

Get Best Answer : How To Prepare For AIPMT

Ques 3. Our major foods, fibres, spices, fruits and beverage crops are

  1. flowering plants
  2. gymnosperms plants
  3. pteridophytes
  4. bryophytes

Answer A

Ques 4. Movements due to light are shown by

  1. flowering plants
  2. lower plants
  3. all land plants
  4. all the plants

Answer A

Ques 5. Outer covering of virus made up of protein is

  1. capsid
  2. coat
  3. virion
  4. viriod

Answer: A

Ques 6. Radish is a

  1. bulb
  2. conn
  3. modified root
  4. tuber

Answer: C

Get Complete Detailed: AIPMT Syllabus

Ques 7. Most abundant tissues of our body are

  1. muscular
  2. connective
  3. epithelial
  4. nervous

Answer: B

Ques 8. Mumps is a disease caused by

  1. fungus
  2. bacterium
  3. virus
  4. None of these

Answer: C

Ques 9. Rain water helps to increase the ____ to some extent.

  1. phosphorous contents
  2. nitrogen contents
  3. calcium contents
  4. potash contents

Answer: C

Ques 10. Number of chromosomes in Down’s syndrome is

A.46

B.47

C.48

D.49

Answer: B

Check Here: How To Write On Exam Paper Faster & Better

Ques 11. Plants are killed in winter by frost

  1. because of desiccation and mechanical damage to the tissues
  2. because no photosynthesis takes place at such low temperature
  3. because respiration ceases at such low temperature
  4. because there is no transpiration

Answer: A

Ques 12. Sir C.V. Raman was awarded Nobel Prize for his work connected with which of the following phenomenon of radiation?

  1. Scattering
  2. Diffraction
  3. Interference
  4. Polarization

Answer: A

Ques 13. In which of the following industries is mica as a raw material?

  1. Cement
  2. Glass and Pottery
  3. Iron and Steel
  4. Electrical

Answer: D

Ques 14. Radiocarbon dating technique is used to estimate the age of

  1. rocks
  2. monuments
  3. soil
  4. fossils

Answer: D

Do You Know: How To Get Rid Of Sleeping While Studying

Ques 15. Identify the vector quantity from the following

  1. Heat
  2. Angular momentum
  3. Time
  4. Work

Answer: B

Ques 16. Large astronomical telescopes always use as objective

  1. lens
  2. mirror
  3. combinations of lenses
  4. None of the above

Answer: C

Ques 17. One should not connect a number of electrical appliances to the same power socket because

  1. this can damage the appliances due to overloading
  2. this can damage the domestic wiring due to overloading
  3. this can damage the electrical meter
  4. the appliance will not get full voltage

Answer: B

Ques 18. Rainbow is produced when sunlight fall on drops of rain. Which of the following physical phenomena are responsible for this?

  1. Diffusion
  2. Refraction

III. Internal reflection

  1. I, II and III
  2. I and II
  3. II and III
  4. I and III

Answer: C

Read Here: How To Reduce Negative Marking In Exam

Ques 19. Natural radioactivity was discovered by

  1. Marie Curie
  2. Ernest Rutherfor
  3. Henri Becquerel
  4. Enrico Fermi

Answer: C

Ques 20. Planets are

  1. luminous heavenly bodies revolving around a star
  2. non-luminous heavenly bodies
  3. luminous heavenly bodies that twinkle
  4. luminous heavenly bodies that do not twinkle

Answer: B

Ques 21. Radiocarbon is produced in the atmosphere as a result of

  1. collision between fast neutrons and nitrogen nuclei present in the atmosphere
  2. action of ultraviolet light from the sun on atmospheric oxygen
  3. action of solar radiations particularly cosmic rays on carbon dioxide present in the atmosphere
  4. lightning discharge in atmosphere

Answer: A

Also Check: Tips to Get 100% Results in Exams

Ques 22. It is easier to roll a stone up a sloping road than to lift it vertical upwards because

  1. work done in rolling is more than in lifting
  2. work done in lifting the stone is equal to rolling it
  3. work done in both is same but the rate of doing work is less in rolling
  4. work done in rolling a stone is less than in lifting it

Answer: D

Ques 23. Stars appears to move from east to west because

  1. all stars move from east to west
  2. the earth rotates from west to east
  3. the earth rotates from east to west
  4. the background of the stars moves from west to east

Answer: B

Ques 24.  Planets do not twinkle because

  1. they emit light of a constant intensity
  2. their distance from the earth does not change with time
  3. they are very far away from the earth resulting in decrease in intensity of light
  4. they are nearer to earth and hence we receive a greater amount of light and, therefore minor variations in the intensity are not noticeable

Answer: D

Ques 25.  Mirage is due to

  1. unequal heating of different parts of the atmosphere
  2. magnetic disturbances in the atmosphere
  3. depletion of ozone layer in the atmosphere
  4. equal heating of different parts of the atmosphere

Answer: A

Check Out: How to Manage Time during Exams

All India Pre-Medical/Pre-Dental Entrance Test is conducted by the Central Board of Secondary Education, Delhi. This entrance test is being conducted for the 15% merit positions in the Medical/Dental Colleges of India as specified in instructions of the Supreme Court. Merit list is prepared by the Central Board of Secondary Education for admission in Medical Colleges/Dental Colleges against seats under their control.

AIPMT Exam Paper with Solutions is given above for the students preparing for All India Pre Medical Test. It offers you an insight into the types of questions asked in exam. So all the appearing students must download AIPMT previous year Sample Paper from this page as they are excellent resource for practice and help you in checking your preparation level. Also get solutions of these question papers for the preparation of AIPMT.

Important Note:

Candidates who are really want to score good marks in All India Pre Medical Test (AIPMT); they must go through the AIPMT Previous Years Question Paper, which is prepared by the team of www.recruitmentinboxx.com. For getting more details about AIPMT exam, candidates are advised to subscribe our free email service and get updates directly in your mailbox.

You May Also Like To Visit This Section

AIPMT Counselling Pre Medical test Notification
AIPMT Application Form AIPMT Answer Key
AIPMT Admit Card AIPMT Result
Medical Entrance Exam Top 100 Medical Colleges

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *