Home / Formulas / Cylinder Volume Formula | Explained with Examples – Easy Tricks to Remember

Cylinder Volume Formula | Explained with Examples – Easy Tricks to Remember

Cylinder Volume Formula

Aspirants who are in quest of Cylinder Volume Formula can get the easy tricks and Formula of volume of cylinder from this page. With the help of the formulas and examples explained here, you can easily solve questions related to volume of cylinder. Mostly children face problem to solve the volume of the solid shapes like cone, cylinder, cuboid and others. So here we are providing you with some of the basic Cylinder Volume Formula. You must remember these formulas to solve the questions for volume of cylinder.

While doing the preparation, questions arises in candidate’s mind regarding what is the formula of volume of cylinder. You don’t need to go anywhere else as you can acquire Cylinder Volume Formula along with the problems with their solutions on this page which is well planned and structured by the team of www.recruitmentinboxx.com.

Cylinder Volume Formula

Volume of cylinder is usually measured in terms of cubic units. Volume is the capacity of any container or object to hold the amount of liquid in it. You can use arithmetic formulas to find the volume of cylinder. The formula for volume of a cylinder is as follows:

Formula for calculating volume of cylinder:

A cylinder with radius r units and height h units has a volume of V cubic units given by

V= πr2h

Or

The volume of the cylinder can be measured as = πr2h, where r = d/2

  • r = radius of the circular edge
  • d = Diameter of the circular edge
  • h = height of the cylinder

Tricks to Solve Volume of Cylinder:

Example 1:

Calculate Volume of cylinder if r = 2 cm and h = 5 cm

Volume of cylinder = π × r2× h

Volume of cylinder = 3.14 × 22× 5

Volume of cylinder = 3.14 × 4 × 5

Volume of cylinder = 3.14 × 20

Volume of cylinder = 62.8 cm3

Example 2:

Calculate Volume cylinder if r = 4 inches and h = 8 inches

Volume of cylinder = pi × r2× h

Volume of cylinder = 3.14 × 42× 8

Volume of cylinder = 3.14 × 16 × 8

Volume of cylinder = 3.14 × 128

Volume of cylinder = 401.92 inches3

Get Here: Maths Formulas PDF

Question and Answers based on cylinder volume formula

Question 1) Find the surface area and volume. Answer with proper units like m2and m3.
To represent m2, use “sq m”, etc. To answer with π, use “pi”.
Sample area: 5π m2 becomes “5pi sq m”. Sample volume: 5π m3becomes “5pi cu m”.

Solution: The surface area of a cylinder is the area of the bottom and top circles and the area of the side of the cylinder. This can be expressed as follows:
SA = 2πrh + 2πr2
SA = 2π × (3cm) × (2 cm) + 2π × (3 cm)2
SA = 2π × (6 cm2) + 2π × (9 cm2)
SA = 12π cm2 + 18π cm2
SA = 30π cm2

The volume of a cylinder is the area of the base circle times the height of the cylinder.
V = bh = πr2h
V = π × (3 cm)× (2 cm)
V = π × (9 cm2) × (2 cm)
V = π × (18 cm3)
V = 18π cm3

Question 2) Farmer Jones owns a citrus tree farm in Florida. During some parts of the year the amount of rain in Florida is not sufficient to maintain maximum growth of citrus so farmer Jones is going to buy a water tank. Find how much water it will hold if it is a right circular cylinder with a height of 10 feet and a radius of radius of 5 feet.

 Solution: By substitution,

V = r2h

V = (5)2(10)

V = (25)(10)

V = 250 ft3

If we approximate the value of π = 3.14 then

V = 785 ft3

Question 3) A soup can has a diameter of 10 cm and a height of 15 cm. What is the volume of the soup in the can if 0.5 cm of space is left at the top of the can to allow for expansion?

Solution:

Step 1: Find the area of the base.

The radius of the bottom of the can equals 5 cm since it is half of the diameter (10 cm).

By substitution,

B = r2

B = (5)2

B = (25)

B = 25 cm2

If we approximate the value of = 3.14 then

B = 78.5 cm2

Step 2: Find the height of the soup in the can.

The can is 15 cm tall but 0.5 cm of space is to be left at the top of the can to allow for expansion,

h = 15 cm – 0.5 cm = 14.5 cm

Step 3: Find the volume of soup.

By substitution,

V = Bh

V = (78.5)(14.5)

V = 1138.25 cm3

Check Out: Compound Interest Formula –With Example

Question 4) Find the surface area and volume. Answer with proper units like m2 and m3.

To represent m2, use “sq m”, etc. To answer with π, use “pi”.

Sample area: 5π m2 becomes “5pi sq m”. Sample volume: 5π m3 becomes “5pi cu m”.

Solution: The surface area of a cylinder is the area of the bottom and top circles and the area of the side of the cylinder. This can be expressed as follows:

SA = 2πrh + 2πr2

SA = 2π × (7yd) × (1 yd) + 2π × (7 yd)2

SA = 2π × (7 yd2) + 2π × (49 yd2)

SA = 14π yd2 + 98π yd2

SA = 112π yd2

The volume of a cylinder is the area of the base circle times the height of the cylinder.

V = bh = πr2h

V = π × (7 yd)2 × (1 yd)

V = π × (49 yd2) × (1 yd)

V = π × (49 yd3)

V = 49π yd3

Question 5) Calculate the volume of a cylinder having height 20 cm and base radius of 14 cm. (Take π= 22/7)

Solution: Volume of a cylinder = πr2h

=>  227×14×14×20  = 12320 cm3

Question 6) Calculate the radius of base of a cylindrical container of volume 440 cm3. Height of the cylindrical container is 35 cm. (Take 𝝿 = 22/7)

Solution: Volume of a cylinder = (area of base) × height of cylinder

Area of base = (Volume of cylinder)/ (height of cylinder) = 440/35cm2

=> 227×r2= 440/35

=> r2 = 4

=> r = 2 cm

Do You Know: How to Prepare For Maths

Question 7) Given the internal radius of the pipe is 2 cm, the external radius is 2.4 cm and the length of the pipe is 10 cm. Find the volume of the metal used.

Solution: The cross section of the pipe is a ring:

Area of ring = [π (2.4)2– π (2)2]= 1.76 π cm2

Volume of pipe = 1.76 π × 10 = 55.3 cm3

Volume of metal used = 55.3 cm3

Question 8) Find the volume of cylinder with base area = 50 cm2, h = 7 cm

Solution: 350 cm3

Question 9) Find the volume of cylinder with diameter = 28 cm, h = 5 cm

Solution: 3077 cm3

Question 10) Find the volume of cylinder with r = 5 cm, h = 12 cm

Solution: 942 cm3

Check Out: Best Institutes for Mathematics

Final Words:

You can stay tuned with www.recruitmentinboxx.com to get all the information in concern of Cylinder Volume Formula, volume of right circular cylinder formula, cylinder volume formula calculator, formula to find volume of cylinder, volume of hollow cylinder formula and formula of cylinder volume. You can also write us in the below sated comment box, the experts of our team will reply you as soon as possible.

You may also follow us on Facebook and Google Plus as we update all the information regularly. To subscribe to this web portal you may press CTRL+D keys.

You May Also Like To Check This Section:

Compound Interest ProblemsAptitude Questions And Answers
Permutation And CombinationLogical Reasoning Test
Student Success StrategiesGolden Rules of Career Success

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *