Home / Preparation Tips / How To Prepare Reasoning | Logical/Verbal Reasoning Tips & Tricks to Solve

How To Prepare Reasoning | Logical/Verbal Reasoning Tips & Tricks to Solve

How To Prepare Reasoning

Reasoning is a common subject for all competitive Exams. Here are tips as well as tricks for How To Prepare Reasoning i.e. for Logical/Verbal Reasoning section. Try to solve Logical/Verbal Reasoning questions for best preparation.

Here we will discuss Logical/Verbal Reasoning Tips & Tricks for your convenience.  You may implement these ways about How To Prepare Reasoning in one month. Reasoning is considered as one of the scoring subject compared to all other subjects.

Logical/Verbal Reasoning Tips & Tricks:

Reasoning sections tests your thinking ability & analytical skills. This section requires proper attention & as well as practice for scoring high. Reasoning is divided into sections as Verbal, Non Verbal as well as Analytical.

 Reasoning test is suitably based on formulas and methods. You must learn basic formulas, tables & shortcuts to solve a question. To collect more details about How To Prepare Reasoning, take a look of below page prepared by team of www.recruitmentinboxx.com

How To Prepare Reasoning

Try to begin your preparation with easy questions.  After developing practice for same, you must approach to scoring topics. Despite this, don’t spend more than 20 minutes in solving Reasoning Ability Section.

We know that reasoning tests are extremely intimidating and quite tricky and it is also true that most of the people find problematic to crack such sections in competitive examinations.

This section actually needs 1 hour preparation daily, so do again practice with pen and paper. Sometimes needs theoretical way to get clear but otherwise practice of questions regularly.

Get Free Online Questions and Answers: Logical Reasoning Test

The best way to pass is through practice and unprepared may results failing the examination. If you take as many practice questions you will familiarize yourself with the process, and will be ready for anything in the exam

Sort Of Reasoning Test Questions, these questions will be based around mathematical concepts, including figures, rotation and size and you’ll have to determine a particular pattern of changes, also checking the one changed in the sequence.

Get Questions and Answers For: Bank Reasoning Quiz

How To Prepare Reasoning In An Effective Manner

Proper Study Material:

The best way for How To Prepare Reasoning is to refer best study material. At first & foremost step, you must collect all reasoning test preparation material including preparation books, notes etc.

Be Concentrate:

Another method for How To Prepare Reasoning is to make a study plan as per subject wise. Don’t mix other topics. Try to read one item at a time thoroughly.

Learn Formulas and Tables:

Here is another way for How To Prepare Reasoning. You may learn all important formulas as well as tables. You may learn basic formulas, tables for scoring higher marks in paper. Try to learn shortcuts for solving questions.

Check Out Here: How To Find Study Material Online for Competitive Exam

Focus on Exam Basics:

One of the best strategies for How To Prepare Reasoning is to lay focus on basics. If you understand the question, then you will be able to give right answer for the same.

Practice more and more for Reasoning:

Practice makes a man perfect. Every student needs to practice all previous year papers. Critical Reasoning, Analytical Reasoning are among the main section for reasoning. So, there is a need for proper practice.

Refer Best Reasoning Books:

There are many books available in the market. Refer books of writers like RS Aggarwal Reasoning Books, And Arihant Reasoning Books as they are among the popular books from practice point of view.

Get Easiest Method to Solve: How To Prepare For Logical Reasoning For CAT? 

Useful Logical Reasoning Tips:

Logical reasoning tests assess a candidate’s ability in solving number sequences or establishing relationships between shapes.

  • Practice sample diagrammatic IQ tests.
  • Practice in advance for all important topics
  • Read the questions first prior solving.
  • Manage your time.
  • Study smartly
  • Remember the topics that are imp & revise them
  • Look at one rule at a time
  • Manage your time

Check Out: 7 Best Tricks to crack Reasoning of IBPS PO

Questions asked in Logical Reasoning Section:

Ques 1: In each series, look for the degree and direction of change between the numbers. In other words, do the numbers increase or decrease, and by how much Look at this series: 2, 1, (1/2), (1/4), … What number should come next?

  1. (1/3)
  2. (1/8)
  3. (2/8)
  4. (1/16)

Ans: 2

Ques 2: Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others.  Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Ans: 4

Ques 3: In these series, you will be looking at both the letter pattern and the number pattern. Fill the blank in the middle of the series or end of the series. SCD, TEF, UGH, ____, WKL

  1. CMN
  2. UJI
  3. VIJ
  4. IJT

Ans: 3

Ques 4: Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Ans: 2

Ques 5: Each problem consists of three statements. Based on the first two statements, the third statement may be true, false, or uncertain.

Tanya is older than Eric.
Cliff is older than Tanya.
Eric is older than Cliff.
If the first two statements are true, the third statement is

  1. True
  2. False
  3. Uncertain

Ans: 2

Get 10 Effective Study Habits for Students: How to Create Good Exams Study Habits

Tips & Tricks to Solve Verbal Reasoning Section:

Verbal reasoning is the ability to comprehend & assess verbal logic skills of aspirants. In this, questions are asked to judge the skills of aspirants in estimating correct meaning from complex written information.

  • Don’t use general knowledge
  • Practice Tests Series
  • Manage time accordingly
  • Take things literally
  • Passages must be interpreted literally

Questions asked in Verbal Reasoning:

Ques 1: Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘D’. (Ignore the errors of punctuation, if any).

  1. We discussed about the problem so thoroughly
  2. on the eve of the examination
  3. that I found it very easy to work it out.
  4. No error.

Ans: 1

Know Simple Method to Solve Syllogism Questions: Syllogism Tricks & Shortcuts

Ques 2: In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word CORPULENT

  1. Lean
  2. Gaunt
  3. Emaciated
  4. Obese

Ans: 4

Ques 3: Find the correctly spelt words.

  1. Efficient
  2. Treatmeant
  3. Beterment
  4. Employd

Ans: 1

Ques 4: In questions given below out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given word/sentence. Extreme old age when a man behaves like a fool

  1. Imbecility
  2. Senility
  3. Dotage
  4. Superannuation

Ans: 3

हमेशा पूछे जाने वाले प्रश्न: ये 11 सवाल दिला सकते है आपको नौकरी

Ques 5: Which of phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold type to make the grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark ‘E’ as the answer. The small child does whatever his father was done.

  1. Has Done
  2. Did
  3. Does
  4. Had Done

Ans: 3

Contenders may practice both Logical/Verbal Reasoning questions. These tips will help you a lot in preparation for reasoning section.  You may also refer previous year papers for best preparation for exams.

Note:

How To Prepare Reasoning i.e. for Logical/Verbal Reasoning section is no more a problem. We have listed ways for preparation for reasoning section. You may bookmark our portal www.recruitmentinboxx.com  for knowing more updates.

You May Also Like To Check This Section

Online Test SeriesAptitude Questions And Answers
Maths Formulas PDFPrepare English For Competitive Exams
Latest Current Affairs7 Exam Resolutions for Sure Success in 2018
What to Carry & Not In Examination Hall11 Tips To Remember What You Read

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *