Home / Question Paper / NABARD Previous Year Papers | Question Paper with Solution for Asst Manager/Group B

NABARD Previous Year Papers | Question Paper with Solution for Asst Manager/Group B

NABARD Previous Year Question Papers Pdf

Every year, NABARD conducts Prelims & Mains to select eligible contenders for Grade B / Asst Manager and other positions. Those who are going to participate in NABARD exam must download NABARD Previous Year Question Papers Pdf. NABARD Previous Year Question Paper with Solution will make it easy for you to crack such examination with good marks. Also, such question papers will help you in analyzing the type of questions covered in the exam. You can also practice the question which are listed here and enhance your speed & knowledge.

In order to get placement in banks jobs, one must qualify the recruitment process conducted by National Bank for Agriculture and Rural Development. Candidates must practice NABARD assistant manager previous year question papers to crack such examination with good marks. From here you can download NABARD development assistant previous year question papers pdf and get to know about the exam pattern for Asst Manager/Group B/ Group A position. So go through the NABARD previous year mains question papers pdf which is well organized by the team members of www.recruitmentinboxx.com

NABARD Previous Year Question Papers

Q1. The workers are HELL BENT AT GETTING what is due to them.

  1. hell bent on getting
  2. hell bent for getting
  3. hell bent upon getting
  4. No improvement

Ans: Option 3

Q2. When it was feared that the serfs might go too far and gain their freedom from serfdom, the protestant leaders joined the princes AT CRUSHING them.

  1. into crushing
  2. in crushing
  3. without crushing
  4. No improvement

Ans: Option 2

Q3. IF THE ROOM HAD BEEN BRIGHTER, I would have been able to read for a while before bed time.

  1. If the room was brighter
  2. If the room are brighter
  3. Had the room been brighter
  4. No improvement

Ans: Option 3

Q4. The record for the biggest tiger hunt has not been MET since 1911 when Lord Hardinge. then Viceroy of India, shot a tiger than measured 11 feet and 6 inches.

  1. Improved
  2. Broken
  3. Bettered
  4. No improvement

Ans: Option 2

Q5. Which of the following state signs a MoU with SBI?

  1. Meghalaya
  2. Punjab
  3. Odisha
  4. Manipur

Ans: Option 3

Q6. Which state government to set up 16 new GIDC townships to encourage SMEs?

  1. Gujarat
  2. Patna
  3. West Bengal
  4. Kerala

Ans:  Option 1

Get here online series: NABARD Mock Test

Q7. This state launches the Sankalp Seva bus service to connect 6,000 villages of the state.

  1. Odisha
  2. Maharasthra
  3. Rajasthan
  4. Uttar Pradesh

Ans: Option 4

Q8. Which rice got the geographical indication (GI) status recently?

  1. Aromatic rice
  2. Japonica Rice
  3. Thai Fragrant Rice
  4. Gobindobhog rice

Ans: Option 4

Q9. Which type of crops are to be examined by the Union Government?

  1. Horticulture
  2. Plant propagation
  3. Vertical Farming
  4. Genetically ModifiedA

Ans: Option 4

Q10. Which online facility has been launched by the Union Government to provide direct solution to problem of agriculture sector?

  1. e-Krishi Samasya
  2. e-Krishi Samvad
  3. e-Krishi Samveda
  4. e-Krishi Solution

Ans: Option 2

Q11. India is set to produce _______ MT of foodgrains in 2017-2018 crop year, according to Agriculture Ministry.

  1. 273
  2. 263
  3. 233
  4. 253

Ans: Option 1

Q12. What is the India’s GDP forecast for FY18 by the World Bank (WB) in its South Asia Economic Focus (Fall 2017) report?

  1. 2%
  2. 1%
  3. 0%
  4. 5%

Ans: Option 3

Q13. Which GST committee on exports has been constituted by the Union Finance Ministry?

  1. Hasmukh Adhia committee
  2. Etela Rajender committee
  3. Rita Teaotia committee
  4. Sushil Modi committee

Ans:  Option 1

Q14. The income limit defining ‘creamy layer’ for OBC reservation has been raised to

  1. 5 lakh per annum
  2. 8 lakh per annum
  3. 9 lakh per annum
  4. 6 lakh per annum

Ans: Option 2

Q15. How many percentage of GST applicable on selling of space for advertisement in Print Media?

  1. 7%
  2. 6%
  3. 5%
  4. 9%

Ans: Option 3

Get here: Best Books for NABARD Exam Preparation

Q16. What amount of financial assistance will be granted to the pregnant women who undergo institutional delivery under Maternity Benefit Scheme as per Budget 2017?

  1. Rs 2000
  2. Rs 4000
  3. Rs 6000
  4. Rs 8000

Ans: Option 3

Q17. As per reports, India received the Foreign Direct Investment (FDI) of what amount between April 2000 and September 2016?

  1. 150 billion US dollar
  2. 300 billion US dollar
  3. 640 billion US dollar
  4. 900 billion US dollar

Ans: Option 3

Q18. How much amount will be provided by NITI Aayog to every district to encourage digital payment system?

  1. Rs 1 lakh
  2. Rs 2 lakh
  3. Rs 5 lakh
  4. Rs 10 lakh

Ans:  Option 3

Q19. Iran and this country signs MoU to improve border security management.

  1. US
  2. Pakistan
  3. India
  4. Myanmar

Ans: Option 2

Q20. Which country became the First Nation to accept bitcoin as Payment for its Citizenship Program?

  1. Iceland
  2. Fiji
  3. Vanuatu
  4. Greenland

Ans: Option 3

Get here Preparation Material: NABARD Study Material

NABARD Grade B Mains Exam Pattern:

ExamName of TestMaximum MarksTotal Time
Phase IGeneral English (Descriptive Test)10090 minutes
Phase IIEconomic and Social Issues and Agri. and Rural Development (with focus on Rural India) for General Posts and Agriculture for candidates applying for Manager (RDBS) Agriculture Post10090 minutes
Phase IIIDevelopment Economics, Statistics, Finance & Management10090 minutes

Assistant Manager Main Exam Pattern:

Topic

NatureTotal
Marks
Time Duration
Paper I:  General EnglishDescriptive1001 ½ hours
Paper II: For General Post
Economic & Social Issues &
Agri.& Rural Development
MCQ1001 ½ hours
Paper II: For all other posts
Related to the discipline
of the post
MCQ

100

1 ½ hours

NABARD Previous Year Question Papers PDF

NABARD Grade A Reasoning Previous Year Question Papers PDFDownload here
NABARD Grade B English Previous Year Question Papers PDFDownload here
NABARD Assistant Manager Computer Knowledge Previous Year Question Papers PDFDownload here
General Awareness Manager Previous Year Question PapersDownload here
Assistant Manager Quantitative Aptitude Solved Question PapersDownload here

Note: This is all about NABARD Previous Year Question Papers Pdf, to get updated with more details, stay in touch with the team members of www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Visit This Section

NABARD RecruitmentNABARD Admit Card
NABARD ResultBank Exam Study Material
How To Prepare For Bank ExamTop 25 Bank Interview Questions
Bank Exam Coaching InstitutesHow To Get A Bank Job In India

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *