Home / Question Paper / Prasar Bharati Previous Question Papers Last Year Model Test/Sample Paper

Prasar Bharati Previous Question Papers Last Year Model Test/Sample Paper

Prasar Bharati Previous Question Papers        

Check Prasar Bharati Previous Question Papers for the preparation of the recruitment exam!! Prasar Bharati is the largest public Broadcasting Company of India that conducts examination for the assortment of the candidates in the organization.

Applying contenders for Prasar Bharati exam can check Prasar Bharati Last Year Model Test Paper by going through this page. We have provided some questions and answers from Prasar Bharati Sample Paper also at the beneath section.

What Prasar Bharati Sample Paper contains?

Prasar Bharati Previous Question Papers comprises questions from General Intelligence & Reasoning, General English, Numerical Aptitude and General Awareness. Appliers of Prasar Bharati Vacancies can download Prasar Bharati Previous Papers by going through this page of www.recruitmentinboxx.com

Press Here For Prasar-Bharti-Non-Technical-Paper PDF

Press Here For Prasar-Bharti-Technical-Model-Paper PDF

Prasar Bharati Previous Question Papers

Question1. Who was the first Indian woman to scale the Mount Everest ?

  1. Bachhendri Pal
  2. Phew Dorajee
  3. Onn Saang Su Kayi
  4. Yoko Ono

Answer: 1

Question2. The concept of the Directive Principles of State Policy was borrowed by our Constitution from the Constitution of—

  1. S.A
  2. Canada
  3. S.S.R
  4. Ireland

Answer: 4

Question3. The common balance works on the principle of equality of:

  1. Forces
  2. Moments Of Forces
  3. Masses
  4. Masses Of Pans

Answer: 2

Question4. Which one of the following is a military alliance?

  1. ASEAN
  2. SAARC
  3. NATO
  4. NAFTA

Answer: 3

Read Out: GK Current Affairs

Question5. Which one of the following is correct? Player — Sport

  1. Jeev milkha singh —tennis
  2. Jhulan goswami —cricket
  3. Baichung bhutia —hockey
  4. Pankaj Advani —Badminton

Answer: 2

Question6. Two forces each equal to P acting at a point have no resultant. The angle between the two forcesmust be equal to:

  1. 180°
  2. 90°
  3. 120°

Answer: 1

Question7. A jet engine works on the principle of:

  1. Conservation of energy
  2. Conservation of momentum
  3. Conservation of mass
  4. Conservation of temperature

Answer: 2

Question8. Naina Devi peak forms a part of—

  1. Himalayan range located in Sikkim
  2. Himalayan range located in kumaon region
  3. Himalayan range located in Nepal
  4. Himalayan range located in Jammu & Kashmir

Answer: 2

Question9. The age of a tree can be calculated by—

  1. Number of branches
  2. Its height
  3. Girth of its trunk
  4. Number of its annual rings

Answer: 4

Question10. Garba is a dance form of

  1. Gujarat
  2. Rajasthan
  3. Orissa
  4. Assam

Answer: 1

Get here Month Wise: Latest Current Affairs

Question11. A black body emits:

  1. Radiations Of All Wavelengths
  2. No Radiations
  3. Radiations Of Only One Wavelength
  4. Radiations Of Selected Wavelengths

Answer: 1

Question12. The freezing point on a thermometer is marked as 20° and the boiling point as 150°C. A temperature of 60°C on this thermometer will be read as:

  1. 40°
  2. 65°
  3. 98°
  4. 110°

Answer: 3

Question13. The sky is blue because:

  1. There Is More Blue Light In The Sunlight
  2. Of Scattering Of Sunlight By Air Molecules In The Atmosphere
  3. Of Scattering Of Sunlight By Dust Particles In The Atmosphere
  4. Other Colours Are Absorbed By Heavenly Bodies

Answer: 2

Question14. The electric field inside a hollow conducting sphere will?

  1. Increases Towards The Centre
  2. Decreases Towards The Centre
  3. Is Finite And Constant Throughout
  4. Is Zero

Answer: 4

Question15. Which one of the following is not a vector?

  1. Velocity
  2. Acceleration
  3. Force
  4. Energy

Answer: 4

Get here: 11 Tips To Remember What You Read

Question16. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the

  1. force of adhesion
  2. force of friction
  3. centrifugal force
  4. force of cohesion

Answer: 4

Question17. Gopal Krishna Gokhale

  1. started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
  2. founded the servants of India Society
  3. served as President of the Indian National Congress in 1905
  4. All of the above

Answer: 4

Question18. GNLF stands for

  1. Gorkha National Liberation Front
  2. Gross National Liberation Form
  3. Both option A and B
  4. None of the above

Answer: 1

Question19. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in

  1. increased height
  2. retarded growth
  3. weakening of bones
  4. None of the above

Answer: 1

Question20. Fa-Hien was

  1. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
  2. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
  3. the first Buddhist pilgrim of India to visit China
  4. None of the above

Answer: 1

Check This: How to Make Good Study Habits for Exam

Question21. The “Earth Day” is celebrated on?

  1. 22nd April
  2. 21st April
  3. 14th April
  4. 7th April

Answer: 1

Question22. Which one of the following physical quantities, is not defined in the terms of force per unit area:

  1. Pressure
  2. strain
  3. stress
  4. Young’s modulus

Answer: 2

Question23. A particle moves in a circle of radius R with a constant speed under a centripetal force F. The work done in completing a full circle is:

  1. 2RF
  2. ΠR2F
  3. 2ΠRF
  4. Zero

Answer: 4

Question24. The bob of a second’s pendulum is replaced by another bob of double mass. The new time period will be:

  1. 4 sec.
  2. 2 sec.
  3. 1 sec
  4. 3 sec.

Answer: 3

Question25. A piece of ice is floating in a concentrated solution of common salt (in water) in a pot. When ice meltscompletely, the level of solution will:

  1. go up
  2. remain the same
  3. go down
  4. first go up then go down

Answer: 1

Know Here: Tips to Get 100% Results in Exams

Question26. Size of a nucleus is of the order of?

  1. 10-18m
  2. 10-14m
  3. 10-10m
  4. 10-6m

Answer: 2

Question27. In isothermal expansion of an ideal gas:

  1. Heat Content Remains Constant
  2. Temperature Remains Constant
  3. Both Heat Content And Temperature Remain Constant
  4. Pressure And Temperature Of The Gas Remain Constant

Answer: 2

Question28. A convex lens has a focal length of 10 cm. When it is immersed in water it will behave as?

  1. A Convex Tens Of 10 Cm. Focal Length
  2. A Concave Lens Of 10 Cm. Focal Length
  3. A Convex Lens Of Focal Length Greater Than 10cm.
  4. A Convex Lens Of Focal Length Less Than 10 Cm.

Answer: 3

Question29. A hollow metallic sphere is charged. Inside the sphere?

  1. the potential is zero but the electric field is finite
  2. the electric field is zero but the potential is finite
  3. both the electric field and the potential are finite
  4. both the electric field and the potential are zero

Answer: 2

Question30. Transistor act as a?

  1. Conductor
  2. Semi-Conductor
  3. Insulator
  4. Thermionic Valve

Answer: 4

Read This: How To Make Habit Of Studying

Question31. A dynamo actually acts as a?

  1. converter of energy
  2. source of electric charge
  3. source of magnetic charge
  4. source of energy

Answer: 1

Question32. In a transformer the immediate cause of the induced A. C. in the secondary coil is?

  1. a varying electric field
  2. a varying magnetic field
  3. a motion of the secondary coil
  4. efficiency of the operator

Answer: 2

Question33. A cyclonic storm is indicated by a change in the atmospheric pressure. In atmospheric Pressure there is a:

  1. sudden rise
  2. gradual rise
  3. sudden fall
  4. gradual fall

Answer: 3

Question34.  The ratio of the specific heat of air at constant pressure to its specific heat at constant volume is?

  1. zero
  2. greater than one
  3. less than one
  4. equal to one

Answer: 2

Question35. Two particles having charges q1 and q2 when kept at a certain distance exert a force F on each other. If the distance between the two particles is reduced to half and the charge on each particle is doubled the force between the particles would be ?

  1. 2F
  2. 4F
  3. 8F
  4. 16F

Answer: 4

Get Here: Best Tips / Ways to Overcome Exam Fear

Question36. Two electric lamps each of 100 watts 220 V are connected in series to a supply of 220 volts. The power consumed would be:

  1. 100 Watts
  2. 200 Watts
  3. 25 Watts
  4. 50 Watts

Answer: 4

Question37. Imperfect gases are those:

  1. Which Contain Impurities
  2. Which Do Not Obey Charle’s And Boyle’s Laws
  3. Whose Molecules Are Not Spherical
  4. Whose Molecules Cannot Be Regarded As Point Masses

Answer: 2

Question38. Sonar is a device for:

  1. Location And Ranging Of Aircraft’s
  2. Location And Ranging Submarines
  3. Producing A Musical Note Of High Quality
  4. Measuring Frequency Of Musical Notes

Answer: 2

Question39. In which of the following cases total internal reflection cannot be obtained?

  1. Ray Going From Water To Glass
  2. A Ray Going From Glass To Water
  3. A Ray Going From Glass To Air
  4. A Ray Going from Water To Air.

Answer: 1

Question40. When white light passes through a glass prism, we get a spectrum on the other side of the prism. In the emergent beam the ray which is deviated least is

  1. Violet Ray
  2. Red Ray
  3. Green Ray
  4. Yellow Ray

Answer: 2

Know Here: How to Maximize Your Score In Exam

Prasar Bharati was established on 23/11/1997 for public broadcaster in country and grown as Doordarshan Television Network & All India Radio media units for distribution Information of Ministry. Applicants keen to apply for Govt Jobs can snatch the opportunity by applying against the Prasar Bharati Recruitment Notification.

The management panel of the organization conducts recruitment examination for the assortment of the contenders and above mentioned Prasar Bharati Previous Question Papers and Sample Papers can help you to do preparation of the examination. So what are you waiting for? Go ahead and grab the complete details as soon as possible for securing good marks in the examination.

Note: Contenders can grab complete details related to the Prasar Bharati Previous Question Papers by connecting with us in an easiest manner and for that you need to press CTRL + D key to bookmark out portal (www.recruitmentinboxx.com) while you can subscribe our free emails service also.

You May Also Like To Check This Section

Prasar Bharti Admit CardPrasar Bharti Result
Maths Formulas PDFLogical Reasoning Test
English Grammar QuizVocabulary Online Quiz
Write On Exam Paper Faster & BetterHow To Reduce Negative Marking In Exam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *