Home / Formulas / Problems on Trains – Shortcut Tricks, Formulas, Aptitude Questions

Problems on Trains – Shortcut Tricks, Formulas, Aptitude Questions

Problems on Trains

Candidates appearing in competitive exam must check out Problems on Trains through this page.  Problems on trains are the very common in competitive exams. In competitive examination various types of questions are asked on trains.

These types of questions can be solved with the help of Shortcut Tricks, Formulas, concept of time, speed etc. so here we are providing the tricks and some important Aptitude Questions you should prepare for Problems on Trains questions with these questions and important notes provided below.

Aptitude Problem on Trains Concepts

The team of www.recruitmentinboxx.com has well-furnished this page, on which you can find Basic Concepts to Solve Questions on Problems on Trains, some questions along with answers and important points. Kindly scroll the page down to get all you need for exam preparation.

Problems on Trains

The questions of Quantitative aptitude on trains are a superior situation of time and distance problems. The only modification is that the length of train and length of the object that the train crosses has to be considered to solve them.  This is because the distance has to be covered by the entire length of train.

Basic Concepts to Solve Questions on Trains

Check the Problems on Trains Important Formulas given below:

Handy Formulas for Solving Questions on Trains:

Time taken to cross a moving object in the direction of train

Given Length of object as Lo,
Length of train as Lt
Speed of moving object as So and
Speed of train as St.

Time taken to cross a moving object in the direction of train =

Problems on Trains

Special Cases of Basic Formula

  • If the length of the object is negligible, then Lo=0
  • If the object is stationary, then So=0
  • If the object moves in the opposite direction of train then relative speed is
    speed of train + speed of object

Since the directions are opposite we consider speed of object −So. Thus denominator of equation becomes St+So

Now let’s see these special cases in application

  • Time taken by the train to cross a stationary object like a tree, electric pole, a standing man

  • Time taken by the train to cross a stationary object for e.g. a bridge or a platform of length Lo

  • Time taken by the train to cross a moving object like a walking man of negligible length

  • Time taken by the train to cross a moving object like another moving train of length Lo

  • Let two trains of lengths L1 and L2 takes t1s time to cross each other if they travel in opposite direction and t2s is they travel in same direction. Let Sf and Ss be the speed of the faster and slower train repectively, then

Get Here Basic/ Vedic Formulas Topic Wise: Maths Formulas PDF

Problems on Trains Aptitude Questions

Following are some important questions; you should prepare these questions for examination:

1. A train running at the speed of 60 km/hr crosses a pole in 9 seconds. What is the length of the train?

  1. 120 metres
  2. 180 metres
  3. 324 metres
  4. 150 metres

Answer: 4

2. A train 125 m long passes a man, running at 5 km/hr in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:

  1. 45 km/hr
  2. 50 km/hr
  3. 54 km/hr
  4. 55 km/hr

Answer: 2

3. The length of the bridge, which a train 130 metres long and travelling at 45 km/hr can cross in 30 seconds, is:

  1. 200 m
  2. 225 m
  3. 245 m
  4. 250 m

Answer: 3

Read Out: How to Prepare Maths For Competitive Exams

4. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: 2

5. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?

  1. 120 m
  2. 240 m
  3. 300 m
  4. None of these

Answer: 2

6. A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long?

  1. 65 sec
  2. 89 sec
  3. 100 sec
  4. 150 sec

Answer: 2

7. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

  1. 50 m
  2. 72 m
  3. 80 m
  4. 82 m

Answer: 1

Get Here: Aptitude Questions And Answers

8. A train 360 m long is running at a speed of 45 km/hr. In what time will it pass a bridge 140 m long?

  1. 40 sec
  2. 42 sec
  3. 45 sec
  4. 48 sec

Answer: 1

9. Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is:

  1. 36
  2. 45
  3. 48
  4. 49

Answer: 3

10. A jogger running at 9 kmph alongside a railway track in 240 metres ahead of the engine of a 120 metres long train running at 45 kmph in the same direction. In how much time will the train pass the jogger?

  1. 6 sec
  2. 18 sec
  3. 36 sec
  4. 72 sec

Answer: 3

11. A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?

  1. 230 m
  2. 240 m
  3. 260 m
  4. 320 m

Answer: 1

Choose Best institutes For Study: Best Institutes for Mathematics

12. A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?

  1. 230 m
  2. 240 m
  3. 260 m
  4. 270 m

Answer: 4

13. Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:

  1. 30 km/hr
  2. 45 km/hr
  3. 60 km/hr
  4. 75 km/hr

Answer: 3

14. Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

  1. 9
  2. 6
  3. 10
  4. 8

Answer: 4

15. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

  1. 5 sec
  2. 6 sec
  3. 7 sec
  4. 10 sec

Answer: 2

16. A train travelling at a speed of 75 mph enters a tunnel 31/2 miles long. The train is 1/4 mile long. How long does it take for the train to pass through the tunnel from the moment the front enters to the moment the rear emerges?

  1. 5 min
  2. 3 min
  3. 2 min
  4. 5 min

Answer: 2

Also Get Here: Height and Distance Questions and Answers

17. A train 800 metres long is running at a speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is:

  1. 130
  2. 360
  3. 500
  4. 540

Answer: 3

18. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a signal pole in 18 seconds. What is the length of the platform?

  1. 320 m
  2. 350 m
  3. 650 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

19. A train speeds past a pole in 15 seconds and a platform 100 m long in 25 seconds. Its length is:

  1. 50 m
  2. 150 m
  3. 200 m
  4. Data inadequate

Answer: 2

20. A train moves past a telegraph post and a bridge 264 m long in 8 seconds and 20 seconds respectively. What is the speed of the train?

  1. 5 km/hr
  2. 70 km/hr
  3. 79 km/hr
  4. 2 km/hr

Answer: 4

To Get Latest Updates Directly In Your Mail Box: Submit Mail ID Here

Note:

We hope that all the information mentioned above about Problems on Trains. For more use full articles you can stay connected with www.recruitmentinboxx.com

You May Also Like To Check This Section

Venn Diagram Questions And AnswersHow to Solve Calendar Problems 
Alligation and Mixture ProblemsSurface Area and Volume Questions
Cylinder Volume FormulaProfit Percentage Important Formulas
Problems on Compound InterestCompound Interest Formula 
Permutation And CombinationTime and Work
Ratio & ProportionImportant Discount Formula
Profit and Loss FormulasCylinder Volume Formula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *