Home / Question Paper / SSC CGL Previous Papers (Hindi/English) Tier 1, 2 Old Paper PDF Download

SSC CGL Previous Papers (Hindi/English) Tier 1, 2 Old Paper PDF Download

SSC CGL Previous Papers

SSC CGL Tier 1 Exam Will be Conducted From 25-07-2018 to 20-08-2018. Now 13th Days are left for SSC CGL 2018 Tier 1 Exam. Only SSC CGL Previous Papers will help applicants for better preparation of exam.

Contenders can download the SSC CGL Previous Year Question Paper PDF in Hindi/English for Tier 1, 2 from below section of this page and start preparation accordingly. SSC CGL Old Papers will assist candidates in identifying the important topics for the exam.

SSC CGL Previous Papers Download PDF Below!!!

So, here we have given past SSC CGL Previous Year Paper PDF which you can easily be downloaded by hitting the links. Practicing SSC Combined Graduate Level Previous Year Paper will help candidates to boost their confidence.

Read This: How to Start Preparation for SSC CGL

We the team of www.recruitmentinboxx.com is listing all details about SSC CGL Tier 1 Previous Papers & SSC CGL Tier 1 Sample Paper on below of this page for your ease. You may go through these Shift Wise SSC CGL Previous Papers for Tier I/II for best preparation.

SSC CGL Previous Papers

Download SSC CGL Previous Papers PDF

To view SSC CGL Tier 2 Previous Papers PDF and SSC CGL Tier 1 Previous Papers for General Intelligence & Reasoning, General Awareness, and Quantitative Aptitude & English Language, you may press on links placed below. Download SSC CGL Previous Papers in Hindi and  SSC CGL Previous Papers in English from here.

Objective type questions will be there in Combined Graduate Level Examination. SSC CGL Previous Year Papers With Solution PDF will help you in knowing which questions are more important from exam point of view. Have a look below for SSC CGL Previous Papers PDF!!!

SSC CGL Previous Papers PDF Download of Tier 1 & 2 2017

Held on 08-AUG-2017 Shift-1

Subjects SSC CGL Previous Year Papers PDF Links
SSC CGL Previous Papers of ReasoningDownload Here
General AwarenessDownload Here
SSC CGL Previous Papers OF MathematicsDownload Here
English ComprehensionDownload Here

Held on 09-AUG-2017 Shift-1

Subjects SSC CGL Previous Year Question Papers
With Answers PDF Links
ReasoningDownload Here
SSC CGL Previous Papers of General AwarenessDownload Here
MathematicsDownload Here
SSC CGL Previous Papers of English ComprehensionDownload Here

Held on 10-AUG-2017 Shift-1

Subjects SSC CGL Previous Question Papers PDF Links
ReasoningDownload Here
SSC CGL Previous Papers of General AwarenessDownload Here
MathematicsDownload Here
SSC CGL Previous Papers of English ComprehensionDownload Here

SSC CGL Tier 1 Previous Papers PDF Download

Year of examinationSSC CGL Previous Papers Tier 1
SSC CGL Tier 1 Previous Year Paper of 2010First sitting Second Sitting
2011Tier 1 2011
SSC CGL Previous Papers of 2013000KG1    111LO2   222MI3
222MN3   333NJ4      333NM4  444OK5  444OL5    555PK6 555PL6     666QJ7  666QM7 777RI8   777RN8
2014333TL4     077QL8
SSC CGL Previous Papers of 201509-08-2015 Morning   Evening

16-08-2015 Morning       Evening

SSC CGL Tier 2 Previous Year Solved Question Papers PDF

Year of examinationGet SSC CGL Previous Papers PDFSSC CGL Tier 2 Previous Papers
SSC CGL Tier 2 Previous Year Paper of 2010Maths English
SSC CGL Previous Papers of 2011Maths English
SSC CGL Previous Papers of 2012Maths English
2013Maths English
SSC CGL Previous Year Paper Online of 2014Maths English
SSC CGL Previous Papers of 2015Maths English

SSC CGL Question and Answers

Contenders are suggested to check SSC CGL Tier 2 Previous Year Question Papers also apart from downloading SSC CGL Previous Year Question Papers with Answers PDF in English. As here we have provided SSC CGL Previous Year Papers with Solution for Tier I and Tier II separately for your comfort, so please have a glance.

Ques 1: A sum of money at simple interest amounts to Rs. 815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is:

  1. 650
  2. 690
  3. 698
  4. 700

Ans: 3

Ques 2: A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

  1. 4462.50
  2. 8032.50
  3. 8900
  4. 8925

Ans: 4

Ques 3: Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s

  1. largest railway station
  2. highest railway station
  3. longest railway station
  4. None of the above

Ans: 1

Check Out Tips: How To Crack SSC CGL Exam in First Attempt

Ques 4: Which state government launched Rythu Bandhu Scheme an investment support scheme to support the livelihood of farmers?

  1. Tamilnadu
  2. Telangana
  3. Kerala
  4. Karnataka

Ans: 2

SSC CGL Previous Papers Questions with Solutions 

Ques 5: This state government plans to provide free internet to over 20 lakh poor families.

  1. Andra Pradeh
  2. Karnataka
  3. Kerala
  4. Tamilnadu

Ans: 3

Get List of Best: SSC CGL Preparation Books

Ques 6: Recently, Pawan Kalyan unfurls world’s largest Indian flag which state?

  1. Bihar
  2. Karanataka
  3. Andra Pradesh
  4. Telangana

Ans: 4

Ques 7: A, B and C jointly thought of engaging themselves in a business venture. It was agreed that A would invest Rs. 6500 for 6 months, B, Rs. 8400 for 5 months and C, Rs. 10,000 for 3 months. A wants to be the working member for which, he was to receive 5% of the profits. The profit earned was Rs. 7400. Calculate the share of B in the profit.

  1. 1900
  2. 2660
  3. 2800
  4. 2840

Ans: 2

Know Here: SSC CGL Post Preferences

Ques 8: The ratio between the length and the breadth of a rectangular park is 3 : 2. If a man cycling along the boundary of the park at the speed of 12 km/hr completes one round in 8 minutes, then the area of the park (in sq. m) is:

  1. 15360
  2. 153600
  3. 30720
  4. 307200

Ans: 2

Ques 9: A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

  1. 2 hours
  2. 3 hours
  3. 4 hours
  4. 5 hours

Ans: 3

Start Preparation From: SSC CGL Mock Test

Ques 10: A alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. 375
  2. 400
  3. 600
  4. 800

Ans: 2

SSC CGL Previous Papers With Solutions for Tier I/ Tier II

SSC CGL Tier 1 Previous Year Question Papers:

Here we have provided some questions along with their answers from SSC CGL Tier 1 Previous Year Question Papers With Answers PDF, so please have a glance.

Q 1: In the following question, select the related word from the given alternatives.

Car : Road : : Ship : ?

  1. Water
    Air
    Road
    Both Air and Water

Answer: Water

Q 2: In the following question, select the related letters from the given alternatives.

GLOW : FJNU : : PTEL : ?

  1. ORFN
  2. ORDJ
  3. ORJD
  4. OPNF

Answer: ORDJ

Q 3: In the following question, select the related number from the given alternatives.

5 : 124 : : 6 : ?

  1. 215
  2. 216
  3. 217
  4. 220

Answer: 215

Q 4: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.

  1. Error : Accurate
  2. Careless : Casual
  3. Strength : Lethargy
  4. Gloomy : Cheerful

Answer: Careless : Casual

Get here: SSC CGL Exam Pattern

Q 5: In the following question, select the odd letters from the given alternatives.

  1. FUGT
  2. KPLO
  3. DWEV
  4. CWDX

Answer: CWDX

Q 6: In the following question, select the odd number pair from the given alternatives.

  1. 11 – 120
  2. 17 – 290
  3. 21 – 442
  4. 12 – 145

Answer: 11 – 120

Q 7: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.

1. Pragmatic
2. Protect
3. Pastel
4. Postal
5. Pebble

a) 43521

b) 35412

c) 34512

d) 43512

Answer: 35412

Q 8: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Q, P, O, N, ?

  1. M
  2. L
  3. O
  4. J

Answer: M

Get here Study Plan: SSC CGL Preparation Tips

Q 9: In the following question, select the missing number from the given series.

6, 9 , 15, 24, 39, 63, ?

  1. 97
  2. 115
  3. 102
  4. 124

Answer: 102

Q 10: P and Q are brothers. P is the father of S. R is the only son of Q and is married to U. How is U related to S?

  1. Sister-in-law
  2. Mother-in-law
  3. Sister
  4. Mother

Answer: Sister-in-law

Know in Detail: SSC CGL Selection Procedure

SSC CGL Previous Papers for Tier 2 with Solution:

Contenders can check follow Questions and answers, getting from SSC CGL Tier 2 Previous Year Question Papers PDF to start preparation of the examination.

Q 1: Twenty one times of a positive number is less than its square by 100. The value of the positive number is

  1. 25
  2. 26
  3. 42
  4. 41

Answer: 25

Q 2: Two pipes of length 1.5 m and 1.2 m are to be cut into equal pieces without leaving any extra length of pipes. The greatest length of the pipe pieces of same size which can be cut from these two lengths will be

  1. 13 m
  2. 4 m
  3. 3 m
  4. 41 m

Answer: 0.3 m

Q 3: A General of an Army wants to create a formation of square from 36562 army men. After arrangement, he found some army men remained unused. Then the number of such army men remained unused was

  1. 36
  2. 65
  3. 81
  4. 97

Answer: 81

Q 4: The smallest number, which should be added to 756896 so as to obtain a multiple of 11, is

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 5

Answer: 3

SSC CGL Previous Papers Questions with Solutions 

Q 5: A boy found the answer for the question “Subtract the sum of 1/4 and 1/5 from unity and express the answer in decimals” as 0.45. The percentage of error in his answer was

  1. (100/11) %
  2. 50%
  3. 10%
  4. (200/11)%

Answer: (200/11)%

Get here complete: SSC CGL Syllabus

Q 6: The product of two numbers is 48. If one number equals “The number of wings of a bird plus 2 times the number of fingers on your hand divided by the number of wheels of a Tricycle”. Then the other number is

  1. 9
  2. 10
  3. 12
  4. 18

Answer: 12

Q 7: Natu and Buchku each have certain number of oranges. Natu says to Buchku,”If you give me 10 of your oranges, I will have twice the number of oranges left with you”. Buchku replies,”If you give me 10 of your oranges, I will have the same number of oranges as left with you”. What is the number of oranges with Natu and Buchku, respectively?

  1. 50, 20
  2. 70, 50
  3. 20, 50
  4. 50, 70

Answer: 70, 50

Q 8: Three electronic devices make a beep after every 48 sec, 72 sec and 108 sec respectively. They beeped together at 10 a.m. The time when they will next make a beep together at the earliest is

  1. 10:07:12 hrs
  2. 10:07:24 hrs
  3. 10:07:36 hrs
  4. 10:07:48 hrs

Answer: 10:07:12 hrs

Q 9: Two baskets together have 640 oranges. If (1/5)th of the oranges in the first basket be taken to the second basket. The number of oranges in the first basket is

  1. 800
  2. 600
  3. 400
  4. 300

Answer: 400

Q 10: P can do (1/4) th of work in 10 days, Q can do 40% of work in 40 days and R can do (1/3)rd of work in 13 days. Who will complete the work first?

  1. P
  2. Q
  3. R
  4. Both P and R

Answer: R

Must Read: How to Crack SSC Exam in First Attempt

You should once read out these above mentioned SSC CGL Previous Papers Questions with Solutions before appearing in the emanation as these questions are4 most important question provided from the SSC CGL Previous Year Question Papers.

SSC CGL Previous Papers Books for Tier 1 & Tier 2

Here below we have provided some SSC CGL Previous Papers Book that you can buy for better p-reparation of CGL Tier 1 & 2. Apart from it, you can download SSC CGL Previous Papers Book Free Download PDF also by connecting with us, so Please have a look for SSC CGL Model Papers:

Name of the sectionBooks to be followed
Quantitative AptitudeArihant’s Fast Track Objective
Arithmetic Mathematics 7300+
objective by Rakesh Yadav Quantitative
aptitude by RS Aggarwal
Fast Track by Rajesh Verma
NCERT books for Maths
(Class 7th to Class 10th)
English LanguageObjective General English
by S P Bakshi (Arihant)High School grammar
by Wren and Martin
Plinth to Paramount by Neetu
Previous Year questions of SSC
by Kiran Parkashan
Word Power made easy by Norman Lewis
Quick learning Objective General English
by RS Aggarwal & Vikas Aggarwal
Reasoning AbilityAnalytical Reasoning by M K Pandey
Kiran’s SSC Reasoning chapterwise
Reasoning by RS Aggarwal
A New Approach to REASONING
Verbal & Non-Verbal by Arihant
General AwarenessManorama Yearbook 2016 (English)
Arihant’s SSC CGL Solved Papers (2010-2015)
Lucents General Knowledge

Press Here For SSC Official Link

Note:

For more details you may check Official Link for SSC CGL Previous Papers. Candidates may stay connected with our web portal www.recruitmentinboxx.com to get latest updates as we update our pages time to time. Those, who have any query related to SSC CGL Sample Paper available on this page, may ask in comment box; we’ll solve it as soon as possible regarding SSC CGL Sample Question Paper.

You May Also Like To Check This Section

SSC CGL Important DatesSSC CGL Admit Card
SSC CGL Answer KeySSC CGL Result
SSC CGL Exam NotificationSSC CGL Job Profile
SSC CGL Cut Off MarksSSC CGL Tier 1 Exam Time Limit
SSC CGL Full Form in HindiHow To Prepare English For SSC CGL
SSC CGL EligibilitySSC CGL Age Limit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *