Home / Question Paper / UPTET Sample Paper 2018 PDF (Papers 1/2) Previous Year Solved Questions

UPTET Sample Paper 2018 PDF (Papers 1/2) Previous Year Solved Questions

UPTET Sample Paper

By Using, UPTET Sample Paper, Candidates can prepare well for the Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test. In UPTET Exam, mostly questions are from the Previous Year Solved Questions Paper, so hereby it is to inform you that you don’t need to panic at all. As, we have providing all the related stuff to UPTET Previous Year Solved Questions and answer, UPTET 2018 sample paper of both Paper 1 and Paper 2 and UPTET sample paper with answer, here on this single platform. So, participants can download UPTET sample paper PDF through online mode from this web page.

Vital points mentioned in this page:

Direct Official Links

Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test Exam Pattern

UPTET sample paper with answer in hindi and English

Previous Year Papers

By practicing from the UPTET Sample Paper 2018, will surely Gonna help you…!!!! Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test contains two papers according to the level of aspirants. Paper I is organized for class I to V and Paper II is conducts for class VI to VIII. So, you must go through it as by this candidate will get know about the type of questions could be asked in the exam. Also, avail exam pattern from here as it will assist you to know the marking scheme of each section. To get complete information about UPTET Model Papers, Go through this page complete that is well structured by the team of www.recruitmentinboxx.com. Read complete details and try to solve all questions and answer.

UPTET Exam Pattern

Paper I:

  • The exam will be of multiple choice objective type questions.
  • Paper 1 will be of 150 total marks.
  • Each section will have maximum 30 questions which will carry one mark each.
  • Paper consists of five subjects named as Child development and pedagogy, Language-II (English/ Hindi/ Gujarati/ Punjabi/ Sindhi/ Urdu), Language-II (English/ Hindi/ Gujarati/ Punjabi/ Sindhi/ Urdu), Mathematics and Environmental Studies.
Sr. No. Paper Name Max Ques. Max Marks
1 Child development and pedagogy 30 30
2 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
3 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
4 Mathematics 30 30
5 Environmental Studies 30 30
Total 150 150

Read Also: How to Prepare For Maths

Paper II:

  • Paper II Subjects are same as in paper-I
  • The exam is of total 210 marks
  • Exam will be in objective type question
  • Participants have to choose only one correct answer form the four options available and answer with more than one option marked will be considered wrong.
Sr. No. Paper Name Max Ques. Max Marks
1 Child development and pedagogy 30 30
2 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
3 Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu) 30 30
4 Mathematics & Science 60 60
5 Social Studies 60 60
Total 210 210

UPTET Sample Paper

Q1: Human development is divided into domains such as

  1. physical, cognitive, emotional and social
  2. emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
  3. psychological, cognitive, emotional and physical
  4. physical, spiritual, cognitive and social

Ans: 3

Read Here: How To Write On Exam Paper Faster & Better

Q2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on

  1. Classical conditioning of learning
  2. Theory of reinforcement
  3. Operant conditioning of learning
  4. Construction of knowledge

Ans: 4

Q3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to

  1. Social anxiety
  2. Emotional anxiety
  3. Stranger anxiety
  4. Separation anxiety

Ans: 4

Q4: Inclusive Education

  1. celebrates diversity in the classroom
  2. encourages strict admission procedures
  3. includes indoctrination of facts
  4. includes teachers from marginalized groups

Ans: 1

Must Know: How To Reduce Negative Marking In Exam

Q5:  Which of the following is an objective question ?

  1. Short answer question
  2. Open ended question
  3. True or False
  4. Essay type question

Ans: 3

Q6: Which of the following is a feature of progressive education ?

  1. Instruction based solely on prescribed text-books
  2. Emphasis on scoring good marks in examinations
  3. Frequent tests and examinations
  4. Flexible time-table and seating arrangement

Ans: 3

Q7: When a child ‘fails’, it means

  1. the child has not memorized the answers properly
  2. the child should have taken private tuition
  3. the system has failed
  4. the child is not fit for studies

Ans: 3

Check Also: Tips to Get 100% Results in Exams

Q8: Navodaya Schools have been established to

  1. increase number of school in rural areas
  2. provide good education in rural areas
  3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
  4. check wastage of education in rural areas

Ans: 2

Q9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by

  1. adopting child-centred pedagogy
  2. encouraging rote learning
  3. adopting frontal teaching
  4. focusing on examination results

Ans: 1

Q10: A child has been admitted to your school who belongs to a back ward family/background from the cultural viewpoint. You will

  1. Keep him in a class in which, there are many more students of backward background from the cultural viewpoint
  2. Send a teacher to know more about the backward cultural background of the child
  3. Keep him in a normal class but will make special arrangements for teaching him, keeping his
  4. special needs in view
  5. Advise him to take up vocational education

Ans: 3

Read Also: How to Manage Time during Exams

Q11: Critical pedagogy firmly believes that

  1. the learners need not reason independently
  2. what children learn out of school is irrelevant
  3. the experiences and perceptions of learners are important
  4. the teacher should always lead the classroom instruction

Ans: 3

Q12: A teacher, after preparing a question paper, checks whether the questions test specific testing objectives. He is concerned primarily about the question paper’s

  1. content coverage
  2. typology of questions
  3. reliability
  4. validity

Ans: 1

Q13: School-based assessment is primarily based on the principle that

  1. teachers know their learners’ capabilities better than external examiners
  2. students should at all costs get high grades
  3. schools are more efficient than external bodies of examination
  4. assessment should be very economical

Ans: 1

Q14: Learners display individual differences. So a teacher should

  1. provide a variety of learning experiences
  2. enforce strict discipline
  3. increase number of tests
  4. insist on uniform pace of learning

Ans: 1

Know More About: How To Make Habit Of Studying

Q15: Which of the following is a principle of development?

  1. It does not proceed at the same pace for all
  2. Development is always linear
  3. It is a discontinuous process
  4. All processes of development are not inter-connected

Ans: 1

Q16: Which one of the following is not a prime number?

  1. 31
  2. 61
  3. 71
  4. 91

Ans: 4

Q17: How many of the following numbers are divisible by 132 ? 264, 396, 462, 792, 968, 2178, 5184, 6336

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Ans: 1

Q18: Which of the following is a prime number ?

  1. 33
  2. 81
  3. 93
  4. 97

Ans: 4

Read Out: 11 Tips To Remember What You Read

Q19: In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Ans: 1

Q20: The average weight of 8 person’s increases by 2.5 kg when a new person comes in place of one of them weighing 65 kg. What might be the weight of the new person?

  1. 76 kg
  2. 5 kg
  3. 85 kg
  4. Data inadequate

Ans: 3

Download PDF of UPTET Paper I Previous Year Papers

Sr. No. Subjects Name Details
1 Child development and pedagogy Get Details
2 English Language I (Tamil) Get Details
3 English Language II Get Details
4 Environmental Studies Get Details
5 Mathematics Get Details

UPTET Model Papers:

Dear aspirants if you want to get more updates about UPTET Sample Paper 2018 and UPTET solved question paper in your mail inbox then don’t forget to subscribe our free email section. You can follow us on Facebook and Google Plus. If you have any query, please ask in comment box that is given below. We will try to solve your problem as soon as possible.

4 comments

  1. Sir please send pervious year questions paper in math

  2. Sir,
    Please send me previous year question papers /sample paper of uptet as well as study material available with u .

  3. Sir . Send me previous years solved paper in Hindi of paper1 and paper 2…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *