Home / Online Test / Bank Reasoning Quiz | IBPS, SBI – Clerk/PO/MT/SO Questions and Answers

Bank Reasoning Quiz | IBPS, SBI – Clerk/PO/MT/SO Questions and Answers

Bank Reasoning Quiz

Reasoning covers a wide proportion of Bank Competitive exam. To make good command on this subject, individuals need to take Bank Reasoning Quiz or attend online mock Test. Questions from this section usually asked in every competitive exam.

Questions related to Quantitative Aptitude, Reasoning Ability, English Language and General Awareness subjects asked in IBPS, SBI- Clerk/ PO/ MT/ SO exam. Some solved questions and answers related to reasoning section are structured below.

Some Other Tips:

To crack this exam, candidates need to do lots of preparation from sample papers, models, bank previous year question papers. Attending the quiz is well recommended technique by experts and toppers.

This technique will raise you confidence and knowledge level. To grab more information about Banking Reasoning quiz you need to look at below section which is created by the team of www.recruitmentinboxx.com

Bank Reasoning Quiz

Ques 1) Which word does NOT belong with the others?

  1. Parsley
  2. Basic
  3. Dill
  4. Mayonnaise

Answer: Option 4

Ques 2) Which word does NOT belong with the others?

  1. Rye
  2. Sourdough
  3. Pumpernickel
  4. Loaf

Answer: Option 1

START: Logical Reasoning Test

Ques 3) The term Smart Money refers to

  1. Foreign Currency
  2. Internet Banking
  3. US Dollars
  4. Credit Cards

Answer: Option 4

Ques 4) Tanya is older than Eric. Cliff is older than Tanya. Eric is older than Cliff. If the first two statements are true, the third statement is

  1. True
  2. False
  3. Uncertain

Answer: Option 2

Ques 5) 1. Key 2. Door 3. Lock 4. Room 5. Switch on

5, 1, 2, 4, 3

4, 2, 1, 5, 3

1, 2, 3, 5, 4

1, 3, 2, 4, 5

Answer: Option 3

Ques 6) The foreign banks have been restrained by a consumer court from charging none interest then what from credit card holder for how much percent a year?

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

Answer: Option 3

Ques 7) Imperial Banks were amalgamated and changed as _________

  1. Reserve Bank of India
  2. State Bank of India
  3. Subsidiary Banks
  4. Union Bank of India

Answer: Option 2

Ques 8) At present number of private sector banks in India:

  1. 21
  2. 22
  3. 24
  4. None of these

Answer: Option 2

Do You Know: How to Prepare Reasoning for Exams

Ques 9) Select the number which varies from others in the following numerals

  1. 38
  2. 25
  3. 49
  4. 16

Answer: Option 1

Ques 10) Select the pair in which the items are related differently.

  1. Hand: Finger
  2. Stomach: Heart
  3. Foot: Toe
  4. Face: Nose

Answer: Option 2

Ques 11) 42 women can do a piece of work in 18 days. How many women would be required to do the same work in 21 days?

  1. 36
  2. 24
  3. 30
  4. 44

Answer: Option 1

Ques 12) Find the wrong number in the series 2, 21, 38, 51, 66, 77?

  1. 38
  2. 51
  3. 66
  4. 77

Answer: Option 2

Get Best Answer: How To Prepare For Bank Exam

Ques 13) If 54 /32 = 4,  36/42 = 3, 92 / 22 = 7 then what is 28/33 =?

  1. 5
  2. 6
  3. 4
  4. 9

Answer: Option 3

Ques 14) Which among the following is the first Indian PSU to be privatised in 2000?

  1. SAIL
  2. CIL
  3. Modern Food Industries
  4. None of these

Answer: Option 3

Ques 15) Name of the Saudi Women who recently climbed the Mt. Everest and became the first Saudi Women to do so?

  1. Sarah Attar
  2. Raha Muharraq
  3. Hanadi Zakaria al-Hindi
  4. None of these

Answer: Option 1

Ques 16) Vegetable prices are soaring in the market. Vegetables are becoming a rare commodity. People cannot eat vegetables.

  1. Only conclusion I follows
  2. Only conclusion II follows
  3. Either I or II follows
  4. Neither I nor II follows

Answer: Option 4

Check Out: Bank Exam Coaching Institutes

Ques 17) Which city got the most rain?

  1. Last Stand
  2. Mile City
  3. New Town
  4. Olliopolis

Answer: Option 1

Ques 18) A money deposited in a bank that cannot be withdrawn for a preset fixed period of time is known as a

  1. Term deposit
  2. Checking Account
  3. Savings Bank Deposit
  4. No Frills Account

Answer: Option 1


  • A$B means A is sister of B
  • [email protected] means A is father of B
  • A>B means A is wife of B
  • A<B means A is son of B
  • A=B means A is mother of B

Ques 19) Which of the following expressions means ‘P’ is daughter of ‘S’?

  1. P<Q>[email protected]
  2. S=Q>P<R
  3. S>[email protected]$Q
  4. [email protected]>R<Q
  5. [email protected]$S=P

Answer: Option 3

Ques 20) How is ‘Q’ related to ‘R’?

[email protected]=S>R<T

  1. Mother
  2. Son
  3. Father
  4. Father in law
  5. Mother in law

Answer: Option 5

Check Now: Bank Previous Year Papers

Ques 21) Vincent has a paper route. Each morning, he delivers 37 newspapers to customers in his neighborhood. It takes Vincent 50 minutes to deliver all the papers. If Vincent is sick or has other plans, his friend Thomas, who lives on the same street, will sometimes deliver the papers for him.

  1. Vincent and Thomas live in the same neighborhood.
  2. It takes Thomas more than 50 minutes to deliver the papers.
  3. It is dark outside when Vincent begins his deliveries.
  4. Thomas would like to have his own paper route.

Answer: Option 1

Ques 22) M is the son of Q. N, M’s sister has a daughter R and a son E. Y is maternal aunt of R. How is Y related to N? If N has only one brother

  1. Brother in law
  2. Sister
  3. Mother
  4. Sister in law
  5. Aunt

Answer: Option 4

Ques 23) P is son Q. Q is mother of V. V is sister of U. U is father of X. Y is daughter of P. V is wife of N. How is ‘Y’ related to ‘x’?

  1. Sister
  2. Brother
  3. Cousin sister
  4. Aunt
  5. Mother

Answer: Option 3

There are some people in a family. Jyoti is the grandmother of Ananya. Hemant is the husband of Aanchal who is sister in law of Aarushi. Arun is the maternal uncle of Ritu and Manoj. Meena is the father of Seema. Arun is the uncle of Nitu. Nitu is the granddaughter of Jyoti. Arun is the brother of Seema who is the husband of Aarushi. Ananya and Nitu is the Daughter of Aarushi. Ritu & Manoj is the son of Hemant.

Ques 24) How is Aarushi related to Meena?

  1. Sister in law
  2. Daughter in law
  3. Daughter
  4. Son
  5. Wife

Answer: Option 2

Get Detailed: Bank Exam Syllabus

Ques 25) If Aastha is the wife of Arun then how is Jyoti related to Aastha?

  1. Daughter in law
  2. Husband
  3. Son
  4. Mother in law
  5. Father in law

Answer: Option 4

Ques 26) Who is the father of Nitu?

  1. Aarushi
  2. Hemant
  3. Seema
  4. Meena
  5. Arun

Answer: Option 3

Ques 27) Here are some words translated from an artificial language.

granamelke means big tree

pinimelke means little tree

melkehoon means tree house

Which word could mean “big house”?

  1. granahoon
  2. pinishur
  3. pinihoon
  4. melkegrana

Answer: Option 1

Ques 28) Here are some words translated from an artificial language.

agnoscrenia means poisonous spider

delanocrenia means poisonous snake

agnosdeery means brown spider

Which word could mean “black widow spider”?

  1. deeryclostagnos
  2. agnosdelano
  3. agnosvitriblunin
  4. trymuttiagnos

Answer: Option 3

Also Check: Bank Exam Study Material

Ques 29) Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

  1. 7
  2. 10
  3. 12
  4. 13

Answer: Option 2

Ques 30) Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

  1. 20
  2. 22
  3. 23
  4. 26

Answer: Option 2

Ques 31) Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

  1. 12
  2. 14
  3. 27
  4. 53

Answer: Option 2   

Ques 32) SCD, TEF, UGH, ____, WKL

  1. CMN
  2. UJI
  3. VIJ
  4. IJT

Answer: Option 3

Get Here: Bank Exam Pattern

Ques 33) FAG, GAF, HAI, IAH, ____

  1. JAK
  2. HAL
  3. HAK
  4. JAI

Answer: Option 1

Ques 34) Erin is twelve years old. For three years, she has been asking her parents for a dog. Her parents have told her that they believe a dog would not be happy in an apartment, but they have given her permission to have a bird. Erin has not yet decided what kind of bird she would like to have.

  1. Erin’s parents like birds better than they like dogs.
  2. Erin does not like birds.
  3. Erin and her parents live in an apartment.
  4. Erin and her parents would like to move.

Answer: Option 3

Ques 35) Tim’s commute never bothered him because there were always seats available on the train and he was able to spend his 40 minutes comfortably reading the newspaper or catching up on paperwork. Ever since the train schedule changed, the train has been extremely crowded, and by the time the doors open at his station, there isn’t a seat to be found.

  1. Tim would be better off taking the bus to work.
  2. Tim’s commute is less comfortable since the train schedule changed.
  3. Many commuters will complain about the new train schedule.
  4. Tim will likely look for a new job closer to home.

Answer: Option 2

Ques 36) Here are some words translated from an artificial language.

gorblflur means fan belt

pixngorbl means ceiling fan

arthtusl means tile roof

Which word could mean “ceiling tile”?

  1. gorbltusl
  2. flurgorbl
  3. arthflur
  4. pixnarth

Answer: Option 4

Also Read: Bank Exam Preparation Tips

Ques 37) Here are some words translated from an artificial language.

moolokarn means blue sky

wilkospadi means bicycle race

moolowilko means blue bicycle

Which word could mean “racecar”?

  1. wilkozwet
  2. spadiwilko
  3. moolobreil
  4. spadivolo

Answer: Option 4

Ques 38) Here are some words translated from an artificial language.

migenlasan means cupboard

lasanpoen means boardwalk

cuopdansa means pullman

Which word could mean “walkway”?

  1. poenmigen
  2. cuopeisel
  3. lasandansa
  4. poenforc

Answer: Option 4

Ques 39) Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Answer: Option 4

Ques 40) Which word does NOT belong with the others?

  1. tyre
  2. steering wheel
  3. engine
  4. car

Answer: Option 4

Read Also: How To Get A Bank Job In India

Ques. 41) If the legislature decides to fund the agricultural subsidy program, national radio, and the small business loan program, what two other programs could they fund?

  1. harbor improvements and international airport
  2. harbor improvements and school music program
  3. hurricane preparedness and school music program
  4. hurricane preparedness and international airport
  5. harbor improvements and hurricane preparedness

Answer: Option 2

Ques. 42) If the legislature decides to fund the agricultural subsidy program, national radio, and the small business loan program, the only other single program that can be funded is

  1. hurricane preparedness.
  2. harbor improvements.
  3. school music program.
  4. senate office building remodeling.
  5. international airport.

Answer: Option 4

Ques. 43) Elated is to despondent as enlightened is to

  1. aware
  2. ignorant
  3. miserable
  4. tolerant

Answer: Option 2

Ques. 44) Optimist is to cheerful as pessimist is to

  1. gloomy
  2. mean
  3. petty
  4. helpful

Answer: Option 1

Ques. 45) Play is to actor as concert is to

  1. symphony
  2. musician
  3. piano
  4. percussion

Answer: Option 2

Ques. 46) Sponge is to porous as rubber is to

  1. massive
  2. solid
  3. elastic
  4. inflexible

Answer: Option 3

Ques. 47) Pen is to poet as needle is to

  1. thread
  2. button
  3. sewing
  4. tailor

Answer: Option 4

Ques. 48) Secretly is to openly as silently is to

  1. scarcely
  2. impolitely
  3. noisily
  4. quietly

Answer: Option 3

Ques. 49) Exercise is to gym as eating is to

  1. food
  2. dieting
  3. fitness
  4. restaurant

Answer: Option 4

Ques. 50) Candid is to indirect as honest is to

  1. frank
  2. wicked
  3. truthful
  4. untruthful

Answer: Option 4

Reasoning Ability Section:

Questions from these following topics are being asked in Institute of Banking Personnel Selection and State Bank of India reasoning section:

  • Sitting Arrangements
  • Tabulation
  • Logical Reasoning
  • Syllogism
  • Input Output
  • Coding Decoding
  • Alphanumeric Series
  • Ranking / Direction / Alphabet Test
  • Data Sufficiency
  • Coded Inequalities
  • Non Verbal Reasoning

The above solved reasoning questions and answers are provided for the convenience of those students who are going to appear in Bank PO/ Clerk/ SO exam. During examination, apply shortcuts while solving mathematics related questions.

We hope that above the information about Bank Reasoning Quiz and reasoning questions with solutions will be helpful for you. Stay tuned with the team of www.recruitmentinboxx.com or follows us on social media.

You May Also Like To Visit This Section

Bank Interview Questions and AnswersCareer in Banking Sector In India
Latest Bank JobsTop 25 Bank Interview Questions
Bank Salary StructureDirect Recruitment in Private Banks
Latest Private Bank JobsOnline Test Series

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *