Home / Question Paper / RPF Question Paper 2018-19 Pdf Constable/SI Previous Year Papers Online

RPF Question Paper 2018-19 Pdf Constable/SI Previous Year Papers Online

RPF Previous Year Question Paper 

For enhancing the preparation intensity, candidates who are going to appear in Railway Constable/SI exam must download RPF Question Paper Pdf. Participants can download Previous Year Papers through online mode by going through this page.

After getting RPF Question Paper 2018, aspirants will be able to prepare for their upcoming Constable/SI examination properly which is schedule be conducted from 19-12-2018. Here we have provided some links through which they can download previous year papers easily.

RPF Constable Previous Year Question Papers: Download Here

Name of BoardRailway Protection Force/
Railway Protection Special
Force – Indian Railways
Post NameConstable (Men & Women)
& SI Examination
Application ModeOnline
Total No. of Vacancies9739 Posts
Last Date to Apply30-06-2018
Job CategoryCentral Government Jobs
Job LocationAnywhere in India
Official Websiteindianrailways.gov.in
(Or)
rpfonlinereg.co.in
RPF Exam Dates19-12-2018 onwards

रेलवे कांस्टेबल / एसआई परीक्षा में उपस्थित होने वाले उम्मीदवारों को आरपीएफ प्रश्न पत्र की पीडीएफ डाउनलोड कर सकते है । प्रतिभागी ऑनलाइन मोड के माध्यम से पिछले साल के कागजात डाउनलोड कर सकते हैं। आरपीएफ प्रश्नपत्र 2018 प्राप्त करने के बाद, उम्मीदवार अपनी आने वाली कॉन्सटेबल / एसआई परीक्षा के लिए तैयार हो सकेंगे, जो अनुसूची 19-12-2018 से आयोजित की जाएगी।

To grab more details regarding RPF Previous Year Question Paper 2018-2019 or downloading RPF Question Paper 2018-19 for Constable and Sub- Inspector separately, you need to check this page which is well designed by the team members of www.recruitmentinboxx.com

RPF Question Paper

Download Railway Protection Force Previous Question Papers

RPF Constable Previous Years Papers
RPF Previous Papers of General AwarenessPress Here
RPF Previous Papers of General IntelligencePress Here
RPF Question Paper of General Intelligence and ReasoningPress Here
RPF Question Paper Constable Exam 2018-19Press Here
RPF Sub- Inspector Previous Years Papers
RPF Model Papers of Sub- InspectorPress Here
RPF SI English Previous PapersPress Here
RPF SI General Intelligence Question PaperPress Here
RPF General Knowledge Question PaperPress Here
RPF Question Paper Sub Inspector Numerical Ability PaperPress Here

RPF Question Paper and Answers

Question1. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

  1. 17 kg
  2. 20 kg
  3. 26 kg
  4. 31 kg

Answer: Option 4

Question2. The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class.

  1. 55 kg
  2. 48 kg
  3. 55 kg
  4. 25 kg

Answer: Option 3

Get here complete: RPF Syllabus

Question3. A library has an average of 510 visitors on Sundays and 240 on other days. The average number of visitors per day in a month of 30 days beginning with a Sunday is:

  1. 250
  2. 276
  3. 280
  4. 285

Answer: Option 4

Question4. If the average marks of three batches of 55, 60 and 45 students respectively is 50, 55, 60, then the average marks of all the students is:

  1. 33
  2. 68
  3. 55
  4. None of these

Answer: Option 2

Question5. A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half (1/2). The number of pupils in the class is:

  1. 10
  2. 20
  3. 40
  4. 73

Answer: Option 1

Check Out: List of Coaching Classes for Police/Defence

Question6. Statement: Please does not use lift while going down – an instruction on the top floor of a five-storey building.

Assumptions:

While going down, the lift is unable to carry any load.

Provision of lift is a matter of facility and not of right.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Either I or II is implicit
  4. Neither I nor II is implicit
  5. Both I and II are implicit

Answer: Option 2

Question7. Statement: “I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints” – A telephone customer’s letter to the editor of a daily

Assumptions:

Every customer has a right to get bills regularly from the telephone company.

The customer’s complaints point to defect in the services which are expected to be corrected.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Either I or II is implicit
  4. Neither I nor II is implicit
  5. Both I and II are implicit

Answer: Option 5

Check Marking Scheme: Railway Exam Pattern

Question8. Statement: “This drink can be had either as it is, or after adding ice to it.” – An advertisement.

Assumptions:

People differ in their preferences.

Some people will get attracted to the drink as it can be had as it is.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Either I or II is implicit
  4. Neither I nor II is implicit
  5. Both I and II are implicit

Answer: Option 5

Question9. Statement: Government has permitted unaided colleges to increase their fees.

Assumptions:

Unaided colleges are in financial difficulties.

Aided colleges do not need to increase fees.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Either I or II is implicit
  4. Neither I nor II is implicit
  5. Both I and II are implicit

Answer: Option 1

Get Here: Railway Exam Preparation Tips

Question10. Statement: Be humble even after being victorious.

Assumptions:

Many people are humble after being victorious.

Generally people are not humble.

  1. Only assumption I is implicit
  2. Only assumption II is implicit
  3. Either I or II is implicit
  4. Neither I nor II is implicit
  5. Both I and II are implicit

Answer: Option 2

Press Here To Check RPF Question Paper Official Link

In each question below a sentence broken into five or six parts Join these parts to make a meaningful sentence. The correct order of parts is the answer.

Question11.

  1. was 2. and 3. Suresh
  2. kind 5. loving

 

  1. 31425
  2. 54213
  3. 34251
  4. 15243
  5. 12345

Answer: Option 1

Question12.

  1. tea 2. have 3. that
  2. some 5. before

 

  1. 43251
  2. 24315
  3. 24153
  4. 52431
  5. 41325

Answer: Option 3

Get List of: Railway Exams Preparation Books

Question13.

  1. not 2. hotel 3. comfortable
  2. was 5. the

 

  1. 34521
  2. 53412
  3. 34152
  4. 41352
  5. 52413

Answer: Option 5

Question14.

  1. I 2. help 3. not
  2. you 5. did

 

  1. 24351
  2. 15324
  3. 45231
  4. 43152
  5. 52431

Answer: Option 2

Question15.

  1. not 2. Hari 3. away
  2. run 5. did

 

  1. 13542
  2. 35412
  3. 52431
  4. 25143
  5. 21345

Answer: Option 4

Download Here: Railway Exam Question Papers

Question16. The Kingston Mall has more stores than the Galleria.

The Four Corners Mall has fewer stores than the Galleria.

The Kingston Mall has more stores than the Four Corners Mall.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: Option 1

Question17. All the tulips in Zoe’s garden are white.

All the pansies in Zoe’s garden are yellow.

All the flowers in Zoe’s garden are either white or yellow

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: Option 3

Question18. During the past year, Josh saw more movies than Stephen.

Stephen saw fewer movies than Darren.

Darren saw more movies than Josh.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: Option 3

Start Practicing From: Railway Quiz

Question19. Rover weighs less than Fido.

Rover weighs more than Boomer.

Of the three dogs, Boomer weighs the least.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: Option 1

Question20. All the offices on the 9th floor have wall-to-wall carpeting.

No wall-to-wall carpeting is pink.

None of the offices on the 9th floor has pink wall-to-wall carpeting.

If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain

Answer: Option 1

Check Out List of: Indian Railway Coaching Centre

Question 21. Which one among the following was the Harappan trading station?

  1. Surkotda
  2. Kalibangan
  3. Lothal
  4. Ropar

Answer. Option 2

Question 22. Which one of the following recorded the transformation of King Ashoka after the Kalinga War?

  1. Rock Edict XIII
  2. Rock Edict VI
  3. Rock Edict IV
  4. Rock Edict II

Answer. Option 1

Question 23. The International Head Quarters of Red Cross:

  1. New York
  2. Geneva
  3. London
  4. Paris

Answer. Option  2

Question 24. Centre of the height is a term related to:

  1. Milling machine
  2. Drill Machine
  3. Shaping machine
  4. Lathe machine

Answer. Option 4

Question 25. The Crocodile Bank in the country is located in:

  1. Madras
  2. Bangalore
  3. Visakhapattanam
  4. Thiruvananthapuram

Answer. Option 1

Question 26. Father of Electricity is:

  1. Anders
  2. Alessandro Volta
  3. Faraday
  4. Alexander Graham Bell

Answer. Option 3

Question 27. Which Indian State has the longest coast line:

  1. Kerala
  2. Gujarat
  3. Tamil Nadu
  4. Maharashtra

Answer. Option 2

Question 28. In a particular country 35 million people still live in caves. Where?

  1. India
  2. Africa
  3. Germany
  4. China

Answer. Option 4

Question 29. The most populated corporation of Kerala:

  1. Ernakulam
  2. Thrissur
  3. Thiruvananthapuram
  4. Cochin

Answer. Option 3

Question 30. The postage stamps were introduced in India by:

  1. Lord Dalhousie
  2. Lord Canning
  3. Lord Ripon
  4. Lord Wellesley

Answer. Option 1

RPF Constable/ Sub-Inspector Exam Pattern

Written exam followed by Physical efficiency test (PET) & Physical measurement test (PMT) and Document verification will be conducted by Railway Protection Force for the assortment of the contenders on vacant positions of Constable and Sub- Inspector. Apart from RPF Question Papers and RPF Previous Year Question Paper 2018, you must check Detailed Exam Pattern also from here.

RPF Exam Pattern

Sr. No.Subjects NameMax Ques.
1General Intelligence & Reasoning35
2Arithmetic35
3General Awareness50
Total120

PET (Physical Efficiency Test)

1600 Mtr.800 Mtr.Long jumpHigh jump
Sub Inspector(Exe)
6 min 30 sec12 ft.3 ft. 9 inch
Sub Inspector female (Exe)
4 min9 ft.3 ft.
Constable
5 min 45 sec14 ft.4 ft.
Constable female
3 min 40 sec9 ft.3 ft.
Constable Band
3 min 40 sec9 ft.3 ft.
Ancillary Staff
3 min 40 sec9 ft.3 ft.
Driver Gr. III
6 min 30 sec12 ft.3 ft. 9 inch

Read in Detail: Railway Selection Procedure

PMT (Physical Measurement Test)

  • Chest measurements will be taken only for male candidates.
  • If a male candidate’s unexpanded chest measurement is below eligibility limit, measurement for expansion of chest shall not be taken and he shall be treated as disqualified.
  • Male candidates who do not have minimum height shall not be considered for measurements of chest and shall be treated as disqualified.

Document Verification

  • Matriculation Certificate as proof of age,
  • Graduation I Matriculation Certificate as proof of educational qualification,
  • Caste Certificate (tor SC, ST & OBC candidates) in the format prescribed for employment under Central Government
  • Discharge Certificate tor ex-Servicemen,
  • Two copies of self- attested colour photograph,
  • No Objection Certificate (NOC) from the present employer in case of serving Govt. Employees,
  • Domicile certificate wherever applicable,
  • Driving License, Trade I experience certificates where applicable.

Check Out More: Railway Police Jobs Notification

Final Note:

Hope, Candidates are satisfied with this page of RPF Previous Year Question Paper 2018-19 and in case of any query regarding this page of RPF Question Paper 2018-19, you may drop comment in below mentioned comment box and our team members (www.recruitmentinboxx.com) will provide satisfactory answers as soon as possible.

You May Also Like To Check This Section

RPF Admit CardRPF Constable Result
RPF Eligibility CriteriaMore Railway Jobs
More Defence JobsLatest Police Jobs
Tips to Get 100% Results in ExamsOnline Test Series

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *