Home / Question Paper / CLAT Sample Papers 2019 | Question Paper with Answers – (2019-17-16-15)

CLAT Sample Papers 2019 | Question Paper with Answers – (2019-17-16-15)

CLAT Sample Papers

Common Law Admission Test is going to be conducted on 12-05-2019 by Indian National Law Universities (NLUs) on rotation basis. Candidates going to participate in exam can consider CLAT Sample Papers 2019 for better preparation.

CLAT is national level entrance examination is conducted in computer-based mode for admission in Under-Graduate or Post Graduate Programme. To get admission one need to qualify the exam with good marks for this, you must require CLAT Question Paper with Answers of 2019, 2017, 2016, 2015 year.

Download CLAT Sample Papers with Answers PDF

Practice with CLAT Question Paper with Answers helps you to enhance overall knowledge and preparation level. One must download CLAT Sample Papers 2019 through online mode from official site or through this page.

We then team member of www.recruitmentinboxx.com has well created this page with complete details of CLAT Sample Papers 2019 to fetch more details go through below stated page.

CLAT Sample Papers

CLAT Sample Papers PDF Free Download:

CLAT Sample Papers Free Download here!! Contenders can download the CLAT Logical Reasoning Sample Papers or for another topics by pressing the below mentioned direct link and do preparation for the examination accordingly.

CLAT Sample Papers 2009Download PDF
CLAT Sample Papers 2010Download PDF
CLAT Sample Papers 2011Download PDF
CLAT Sample Papers 2012Download PDF
CLAT Sample PapersDownload PDF
CLAT Sample PapersDownload PDF
CLAT Sample Papers 2008Download PDF

About CLAT 2019

Common Law Admission Test is a national level entrance examination conducted by the National Law University Odisha, Cuttack (NLUO). CLAT 2019 is managed by the 19 Indian National Law Universities (NLUs) on a rotation basis.

CLAT 2019 is gateway for admission to undergraduate & postgraduate law programmes. On the basis of CLAT scores, candidates will get admission into various government & private law colleges across the country.

 CLAT Question with Answers

We are providing some question answers from Sample Papers for CLAT for the comfort of the candidates, so what are you waiting for? Go ahead and grab the entire details soon!!

Three of the words will be in the same classification, the remaining one will not be. Your answer will be the one word that does NOT belong in the same classification as the others.

Question1. Which word does NOT belong with the others?

  1. parsley
  2. basil
  3. dill
  4. mayonnaise

Answer: 4

Question2. Which word does NOT belong with the others?

  1. inch
  2. ounce
  3. centimeter
  4. yard

Answer: 2

Question3. Which word does NOT belong with the others?

  1. tyre
  2. steering wheel
  3. engine
  4. car

Answer: 4

Question4. Which word does NOT belong with the others?

  1. tulip
  2. rose
  3. bud
  4. daisy

Answer: 3

Question5. Which word does NOT belong with the others?

  1. rye
  2. sourdough
  3. pumpernickel
  4. loaf

Answer: 1

Also Download From Here: CLAT Syllabus

Question6. Exposure to sunlight helps a person improve his health because

  1. the infrared light kills bacteria in the body
  2. resistance power increases
  3. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
  4. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Answer: 4

Question7. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as

  1. Letter of Credit (L/C)
  2. laissezfaire
  3. inflation
  4. None of the above

Answer: 1

Question8. First Afghan War took place in

  1. 1839
  2. 1843
  3. 1833
  4. 1848

Answer: 1

Question9. First China War was fought between

  1. China and Britain
  2. China and France
  3. China and Egypt
  4. China and Greek

Answer: 1

Question10. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of

  1. Tennis
  2. Volleyball
  3. Basketball
  4. Cricket

Answer: 2

Get here List of: Best CLAT Coaching in India

Question11. In the first 10 overs of a cricket game, the run rate was only 3.2. What should be the run rate in the remaining 40 overs to reach the target of 282 runs?

  1. 25
  2. 5
  3. 75
  4. 7

Answer: 1

Question12. The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero?

  1. 0
  2. 1
  3. 10
  4. 19

Answer: 4

Question13. The average age of husband, wife and their child 3 years ago was 27 years and that of wife and the child 5 years ago was 20 years. The present age of the husband is:

  1. 35 years
  2. 40 years
  3. 50 years
  4. None of these

Answer: 2

Question14. The ratio between the perimeter and the breadth of a rectangle is 5 : 1. If the area of the rectangle is 216 sq. cm, what is the length of the rectangle?

  1. 16 cm
  2. 18 cm
  3. 24 cm
  4. Data inadequate

Answer: 2

Question15. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides is increased by 20% is:

  1. 40%
  2. 42%
  3. 44%
  4. 46%

Answer: 3

Get here Tips to Crack without coaching: How to Crack CLAT

Question16. SCD, TEF, UGH, ____, WKL

  1. CMN
  2. UJI
  3. VIJ
  4. IJT

Answer: 3

Question17. FAG, GAF, HAI, IAH, ____

  1. JAK
  2. HAL
  3. HAK
  4. JAI

Answer: 1

Question18. Odometer is to mileage as compass is to

  1. speed
  2. hiking
  3. needle
  4. direction

Answer: 4

Question19. Marathon is to race as hibernation is to

  1. winter
  2. bear
  3. dream
  4. sleep

Answer: 4

Question20. Cup is to coffee as bowl is to

  1. dish
  2. soup
  3. spoon
  4. food

Answer: 2

Also Know about: Top 10 Toughest Competitive Entrance Exams in India

CLAT Exam Pattern 2019:

By doing prepration from CLAT Sample Papers 2019, contenders can understand the complete exam pattern. But for their convenience we are providing a table comprising the entire information related to CLAT Exam Pattern. There will be 200 MCQ’s of 200 marks. Contenders have to solve the examination within 2 hours.

CLAT Exam Structure

SectionNo. of questionsMarks per section
English with Comprehension4040
General Knowledge & Current Affairs5050
Elementary Mathematics (Numerical Ability)2020
Legal Aptitude5050
Logical Reasoning4040
Total200200

Do you know the use of Sample Papers for CLAT 2019?

Contenders if you don’t know about use the CLAT LLM Sample Papers 2019, check the following points carefully.

  • CLAT Sample Papers Online or offline can help you to understand the exam pattern.
  • With the help of CLAT Sample Papers 2019, contenders can get idea of marking scheme.
  • Apart from the syllabus, you can do extra preparation of the examination with it’s help.
  • By solving CLAT Previous Year Papers, you can manage time easily.
  • Your confidence level can be increased by solving CLAT Questions.

Directly Get Your Hall Ticket Here: CLAT Admit Card

CLAT 2019 Imp Dates

EventsDates (Tentative)
Admission Notification Release3rd week of December 2018
Application Form Availability1st January 2019
Last date for form submission31st March 2019 (11:59 PM)
Downloading of Admit Card Starts3rd week of April 2019
Date of CLAT Entrance Exam12-05-2019 (3:00 PM to 5:00 PM)
Answer Key Release3rd week of May 2019
Representation of questions or keyTill 3rd week of May 2019
Uploading of amended answer key (if required)4th week of May 2019
Result/Merit List DeclarationLast week of May 2019
First  Indicative Seat Allocation Publication1st week of June 2019
Date for payment of counselling feeTill 2nd week of June 2019

Press Here For CLAT Official Link

Note: CLAT Sample Papers 2019 can be downloaded by the candidates directly from the Official Website also. Contenders are advised to be in touch with our portal (www.recruitmentinboxx.com) for acquiring more updates in this concern or any others.

You May Also Like To Check This Section:

CLAT ResultsCLAT Answer Key
CLAT CounsellingCLAT Topper
CLAT Cut OffCLAT College Predictor
LAW Entrance ExamCLAT Application Form
CLAT Mock TestCLAT Eligibility Criteria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *